Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224034
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Carl Zeiss Conquest HD 10x42


Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 05 Mai 2018 00:55 Download mesaj
Titlul subiectului: Carl Zeiss Conquest HD 10x42
Raspunde cu citat (quote)

Carl Zeiss Conquest HD 10x42
Seria Conquest HD a aparut prin anul 2012. Numele "HD" este unul pur comercial ca sa il poata diferentia de mai vechea varianta de Conquest "nonHD". Noua serie este fabricata in Germania si este complet regandita optic si mecanic. Multi il considera cel mai bun binoclu din clasa lui de pret, pentru ca e foarte inrudit in calitati cu fratele lui mai mare Zeiss Victory HT.

Claritate ca de "cristal" si contrast exceptional pana aproape de margine

In comparatie cu imaginea mai "cuminte" a Nikon-ului Monarch 5, Conquest-ul are o imagine mult mai scanteietoare (toti prietenii mei care au privit prin el au observat repede diferenta). Seamana cumva cu microcontrastul pe care l-am vazut la Swarovski Habicht 8x30 W. Zeiss Conquest HD 10x42 este cel mai sharp binoclu testat de mine (pana acum recordul il detinea Pentax SP WP 12x50). Conquest-ul are ca un fel de tridimensionalitate a detaliilor fine!!! Ca veni vorba de 3D, imaginea Zeiss-ului are si o tridimensionalitate generala destul de asemanatoare unui binoclu porro, un lucru mai rar la un binoclu roof. Ca exemplu concret ce reflecta cele spuse mai sus: Cu Zeiss-ul frunzele unor copaci mai indepartati se vedeau fiecare in parte cu o definitie uimitoare, si aveau un fel de tridimensionalitate a detaliilor fine, iar Nikonul avea doar claritatea de asamblu lipsindu-i acea stralucire de pe frunze si tridimensionalitatea...Dar trebuie sa precizez ca daca trecea ceva timp, si te uitai din nou prin Monarch ti se pare si el foarte sharp si sclipitor, cu conditia sa nu te mai uiti iarasi prin Zeiss Smile Este o diferenta pe care o sesizezi usor doar cand pui la ochi cand pe un binoclu cand pe celalalt. Pe margine Zeiss-ul isi pastreaza claritatea fara dubiu pana la aprox 90%. Acest lucru este uimitor pentru ca are un camp de 6,6 grade!!, enorm pentru un 10x. Are o profunzime de camp putin mai mare fata de Monarch, lucru ce ajuta la un focus precis mai rapid la observatii terestre.

Transmisia luminii de 93%

Cei de la Zeiss asigura o transmisie de peste 90%, iar unele teste de pe net confirma o excelenta transmisie a luminii de 93%!!! Dar nu am putut vedea diferente mari de luminozitate pe timp de noapte in comparatie cu Nikonul Monarch 5, lucru ce indica ca si Nikonul are o transmisie buna a luminii. Singura diferenta noaptea, in zone mai umbrite, este ca Zeiss-ul scoate detalii incredibile la suprafata, dar nu datorita luminozitatii, care este similara cu a Nikonului, ci cred ca datorita rezolutiei mai mari. Daca este o diferenta de transmisie fata de Monarch 5 aceasta trebuie sa fie una foarte subtila.
La astro prin amandoua binoclurile am vazut aceleasi magnitudini de stele, dar Zeiss-ul arata stele mai punctiforme decat Nikon-ul si foarte clare in tot campul, cu exceptia marginii extreme (10% din camp).

Prezenta foarte pe margine a aberatiilor optice (coma, astigmatism, distorsiune) este in proportie mai mica la Zeiss si nu este deranjanta, fiind mult mai bine corectate aceste aberatii decat la Monarch 5, care culmea nu sta nici el rau la acest capitol. La rezistenta in contra lumina Zeiss-ul sta iarasi mai bine decat Monarch-ul, care oricum nu-mi facuse probleme.

Cele 3 "calcaie ale lui Ahile" ale opticii Conquestului

1. Aberatiile cromatice nu sunt prezente in centrul imaginii, dar pe margine sunt de intensitate medie si nu mai pot fi "ascunse", fiind asemanatoare cu cele din Monarch 5.
2. Redarea culorii alb este un pic rece (sensibil verzui/albastruie) in comparatie cu albul imaculat al Monarch-ului. Monarch 5-ul reda culorile cel mai bine din toate binoclurile testate de mine. Asta este singurul minus optic al Zeiss-ului care intr-un fel ma nemultumeste dar ma si bucura. Caci in acelasi timp aceasta tenta verzui/albastruie ii da si un caracter aparte imaginii, amplificand cumva impresia de claritate de cristal.
3. Distanta de privit la ocular este una foarte generoasa (18mm), putand fi folosit foarte bine de purtatorii de ochelari, dar necesita putina atentie la pozitionarea ochilor in axul optic.

Design nordic, auster cu o constructie ca de tanc

Inginerii de la Zeiss au adoptat pentru acest binoclu un design germanic, "rece", parca tocmai sa ne atraga atentia mai mult catre optica aflata sub acesta carcasa sobra. Detaliile de executie si finisajele sunt atent alese (vezi Arrow pozele atasate), dar accesoriile puteau fi mai atent gandite. Mai ales cand vine vorba de aparatorile obiectivelor si ocularelor, parerea mea este ca au un design prea elaborat in comparatie cu simplitatea designului corpului binoclului. Iar ce este si mai important, aceste aparatori de pe oculare se pun si se scot prea greu la Zeiss. Cand trebuie vazute pasari sau animale salbatice, trebuie sa lasi ocularele descoperite ca sa nu pierzi timp pretios cu scosul si pusul aparatorilor. In schimb aparatorile Monarchu-ului, atat de blamate pe forumuri ca nu stau fixe pe oculare, de fapt sunt genial gandite avand un sistem rapid de asezare si scoatere de pe oculare. Dar pentru asta trebuie prinse de curea intr-un mod corect (am scris in prezentarea Monarch-ului cum se prinde corect http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=175265#175265). Ergonomia binoclului este una buna, dar o sa imi ia ceva timp pana ma dezobisnuiesc de cea a Nikonului Monarch 5, care este excelenta pentru mine. Amintesc aici faptul ca armura cauciucata a Zeiss-ului este mai alunecoasa decat a Monarch-ului, iar Monarch-ul este cu doar 5mm mai scurt decat Zeiss-ul si are 600g vs 795g Zeiss. Focusul se misca rapid la Zeiss, poate prea rapid pentru gustul meu si are o cursa putin peste 360 grade, dar ma voi obisnui si cu asta Smile
Pe lentilele exterioare are un strat special numit LotuTec. Pe langa proprietatile mecanice de rezistenta la stergere, acest strat se comporta asemanator frunzei de lotus, pe care picaturile de apa nu pot sta, pastrand frunza uscata. Are vestitul strat antireflex T* si alte straturi de inalta calitate pe prisme si lentile. Binoclul poate focalizeaza la 2m, este submersibil pana la 5m si este umplut cu nitrogen.

Impresia generala

Judecand dupa exteriorul acestui binoclu cu aspect nordic, auster, nu ai spune ca ascunde o optica inalta. Dar acest lucru este prevestit inca de cand admiri antireflexul purpuriu si verde oliv de pe obiective si oculare. Caracterul definitoriu al acestui binoclu, pot spune ca este claritatea "rece". Aceasta imagine ca de cristal de gheata este creata de definitia excelenta a detaliilor si de tenta de culoare verde/albastruie asemanatoare banchizelor de gheata. Zeiss-ul este avid dupa lumina, e un fel de Lapona Enigel venit din nordul inghetat...



Zeiss Conquest.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.11 MB
 Vizualizat:  de 10368 ori

Zeiss Conquest.jpg



Zeiss design.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  993.47 kb
 Vizualizat:  de 10368 ori

Zeiss design.jpg



Zeiss glow.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.15 MB
 Vizualizat:  de 10368 ori

Zeiss glow.jpg


Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 05 Mai 2018 20:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cred ca esti putin cam cam exigent cand acuzi exteriorul de austeritate fie ea si nordica. Am sa iti dau spre testare un Opticron 10x42, si atunci sunt curios ce ai sa spui depre exteriorul sau Laughing Laughing Laughing .
Zeiss-ul, cel putin din poze, este foarte finut lucrat.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 06 Mai 2018 08:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Acest binoclu are doar un design modern sobru. Si asta nu e o acuza, ci o admiratie Very Happy Gasesc acest design sobru chiar foarte atragator, si dupa cum am spus in prezentare si ai observat si tu, detaliile de executie si finisajele sunt atent alese.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 22 Iun 2018 11:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dupa o perioada de testari in paralel cu alte binocluri si de folosire mai deasa a Conquestului, revin cu cateva impresii in primul rand legate de diferentele de ergonomie si functionalitate.
Ergonomia Zeiss-ului incepe sa imi placa din ce in ce mai mult pe masura ce il folosesc. Am inceput sa-l "inteleg" mai bine Smile De exemplu, spre deosebire de Monarch 5, constructia Zeiss-ului "cere" de la sine ca mainile sa prinda binoclul mai aproape de oculare si implicit de ochi fara sa produca "dezechilibru". Astfel degetele mari se pot sprijini un pic pe nas sau pe pometi. Punctul asta de sprijin fiind un castig pentru stabilitate si confera o privire prin binoclu mai indelungata fara sa simti greutatea binoclului. In schimb Nikonul are o "filosofie" diferita de ergonomie care imi place si ea. Nikonul are niste forme la o distanta mai mare fata de oculare, pe care se "muleaza" mainile natural compensand intr-un fel faptul ca nu ai un punct de sprijin pe fata.
Cand vine vorba de sistemul de focus mai placut ca la Nikon Monarch 5 ED nu am mai intalnit! Are o "impotrivire" foarte bine echilibrata (nici prea lin nici prea intepenit) si nu are nici cea mai mica scapare in gol, fiind mai bun la astro unde nu-l poti misca din greseala! La Zeiss totusi parca are o insesizabila scapare in gol cand pornesti invartirea. Dar focusul este mai lin decat la Nikon si foarte placut, precum "cutitul in unt". Fiind mai rapid, este bun pentru observatii terestre, atunci cand trebuie sa schimbi clarul de la o distanta la alta intr-un timp cat mai scurt (Zeiss Conquest este un binoclu numai bun pentru observarea pasarilor si a insectelor)
Reglajul drioptriei este ferm, odata pus pe pozitie nu se deregleaza! Capacele ocularelor dintr-un cauciuc moale/elastic s-au mai largit si acum se aseaza si se scot de pe oculare rapid. Dar capacele obiectivelor imi dau batai de cap ca se pun foarte greu pe obiective, doar cu apasari mai puternice. Cureaua este din neopren elastic, dar nu este elastica!! Aceasta datorita tivului rigid de pe margini. Acest lucru fiind un dezavantaj pentru zona cervicala atunci cand mergi cu binoclul la gat mai mult timp. Nikon in schimb are cureaua total elastica.
Un lucru foarte util la Zeiss este faptul ca lentilele se curata extrem de usor datorita sistemului LotuTec. Acest sistem chiar pastreaza mult timp lentilele curate fara nici cele mai mici puncte, murdarindu-se extrem de rar. Sistemul chiar functioneaza si lentilele arata tot timpul ca noi! Similar cu sistemul LotuTec brevetat de Zeiss este Aquadura de la Leica si Swaroclean de la Swarovski.



zeiss conquest.jpg
 Descriere:
Apus de soare cu binoclu :)
 Marime fisier:  1.38 MB
 Vizualizat:  de 10004 ori

zeiss conquest.jpg


Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 17 Sep 2018 19:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Revin cu noi impresii legate de comportarea acestui binoclu la observatii in astronomie. Astfel precizez si aici doua performante observationale ale acestui binoclu, cred eu vazute destul de rar la un instrument 10x42 si anume: cu binoclul din mana am vazut sub forma stelara Nebuloasa Inel M57, iar de pe trepied steaua dubla Mizar. Dar nu a fost rezolvata complet, ci doar i s-a vazut forma dubla de "opt", oricum si asa foarte multumitor pentru micul instrument. Dupa cum am mai zis si in review, binoclul reda stelele foarte corect fara deformari optice aproape 90-95% din campul vizual mare (6.6 grade). Pana si planetele luminoase sunt lipsite de aberatii optice, fiind perfect conturate si clare, fara contururi false, aureole sau alte reflexii.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 17 Sep 2018 20:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Foarte elegant instrument, vad in rapoarte rezultate 3xcelente 1
Cum il prinzi pe trepied ?

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 17 Sep 2018 20:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Il prind cu un adaptor metalic care vine infiletat in orificiul binoclului (in poza are capacelul pus), care are pozitia clasica in fata axului puntii dintre cele dou tuburi.
Am niste poze cu el pe trepied de pe o terasa cu vedere spre golful Burgas Smile aici http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 28 Dec 2018 11:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Acum ceva vreme eram in parcul natural Vacaresti ca sa fotografiez o vulpe (vezi poza). Era totul inghetat. Balta fiind inghetata eu practic eram ca intr-un frigider enorm. Pe mal batea o briza inghetata care scadea temperatura si mai mult. Pentru ca tineam in mana aparatul si teleobiectivul foto mainile imi erau inghetate, chiar daca aveam doua perechi de manusi!!! In toata aceasta atmosfera de clestar, chiar si cu degetele amortite de frig, am ramas uimit ca rotita de focus a Conquestului HD se misca foarte precis si zglobiu ca intr-o zi de vara. Calitatea se ascunde in detalii!!! Si parca ca sa-i fac binoclului viata si mai grea, am trecut pe sub o bolta de stuf plina de zapda, care s-a scuturat din greseala peste apart si binoclu, facandu-le albe complet (poza atasata mi-a venit ideea s-o fac dupa ce l-am mai curatat putin) Dupa ce l-am curatat, zapada apucase sa se topeasca prin toate micile unghere ale instrumentului. Acesta este unul din momentele neprevazute cand ermetizarea de calitate e salvatoare! O alta calitate, care acum o apreciez din ce in ce mai mult, este campul vizual mare si distanta foarte confortabila de privit la oculare. Parca te uiti printr-o fereastra rotunda enorma pe care o tii cu propriile maini Smile
Am observat un lucru interesant! Pe masura ce trece timpul si folosesc un binoclu mai mult, realizez ca la un binoclu de calitate, calitatile lui devin mai evidente si ies in fata intr-un mod "ostentativ" din ce in ce mai des. Iar la un instrument mai slab, dimpotriva, slabiciunile incep sa "strige" din ce in ce mai tare odata cu trecerea timpului. Calitatea se arata in timp!!!



11.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  138.18 kb
 Vizualizat:  de 8859 ori

11.jpg



20181219_112553m.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.16 MB
 Vizualizat:  de 8859 ori

20181219_112553m.jpg


Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3539



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 28 Dec 2018 12:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pai sigur ca dupa ce ai dat 5000 ron pe binoclu trebuie sa ai ceva de laudat la el . eu am un Tasco cumparat cu 280 lei tot 10x42 si garantez ca vedem aceiasi vulpe cam la fel si orice text scris marunt vom citi aceiasi informatie sau pe cer stele.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 28 Dec 2018 14:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am avut si eu un Lacerta Explorer 10x50, mult mai bun decat Tasco 10x42, dar daca il aveam in ziua aia geroasa nu mai vedeam nici o vulpe. Asta pentru simplul fapt, aproape banal de simplu, ca sub 0 grade rotita de focus a Lacertei se poate misca doar cu doua maini (nu glumesc, cu doua maini!! imi era frica sa nu se rupa ceva in el). Vulpea nu asteapta sa fac eu clarul. Ce sa mai vorbim de detalii, ca pana la detalii ne "mananca" focusul. Si ca ati adus vorba de detalii si stele: cu binocluri gen Tasco 10x42, Lacerta 10x50 aveam impresia ca pe marginea campului vizual sunt mai tot timpul roiuri globulare comete si galaxii. De fapt era vorba de "galaxia" Astigmatism si "cometa" Coma. Este foarte deranjant cand cauti cu el galaxii si comete adevarate sa le vezi pe margine pe cele false. Dar dupa o perioada m-am obisnuit si cu asta, ca vorba aia obisnuinta e a doua natura. Cu toate astea nu zic ca Lacerta este un binoclu slab optic si asta se poate vedea din prezentarile mele. Zic doar ca sunt multi care spun "lasa ca ala de 400 ron "vede" cat ala de 2000 ron". Dar diferentele se fac enorme cand privesti prin instrument un timp mai indelungat si te lovesti de situatii cat mai diferite. Cu alte cuvinte depinde cat de des il folosesti si in ce regim il folosesti. Daca folosesc un binoclu doar o data pe luna atunci nu am cum sa vad diferente mari, dar diferentele sunt evidente pentru cineva care "doarme cu el sub perna" Smile

Stiu, altii cu banii astia si-ar fi luat un telescop performant, dar dupa ce am privit prin acest binoclu, nu m-am putut abtine mai mult de jumatate de an sa nu-l cumpar. (Mi-am vandut toate binoclurile mele si am mai pus ceva si l-am cumparat pe asta) Se poate afirma ca diferenta intre 5000ron (Zeiss conquest HD) si 1600ron(Nikon Monarch 5) nu se regaseste in diferenta imaginilor date de cele doua binocluri. Si afirmatia este prefect fondata, pentru ca Zeiss Conquest HD nu este de 3.125x mai bun decat Nikon Monarch 5. Asta pentru simplu motiv ca niciodata nu poti spune despre niste instrumente ca sunt de 3.125 ori mai bune decat altele. Nu se stie exact cu cat sunt mai bune, ci sunt pur si simplu mai bune sau un pic mai bune la anumiti parametrii. Diferentele optice la binocluri nu se calculeaza niciodata asa simplu. Pentru ca este implicata in ecuatie placerea subiectiva a fiecaruia; De exemplu nu prea poti estima matematic placerea de a vedea un camp vizual enorm, plin de stele punctiforme pana pe margine, sau placerea de a vedea lucrurile cu detalii un pic mai fine, sau placerea de a vedea un pic mai luminos acolo unde nu te asteptai sa vezi nimic. Pentru cine le apreciaza, "un picurile" astea toate insumate fac diferenta sa fie foarte mare intre un binoclu si altul. Este ca la melomanii "inraiti" care isi cumpara mai intai sistemul audio si deabia apoi in functie de asta isi construiesc livingul Smile De exemplu, eu pot sa cred sincer ca sistemul meu audio 5+1 cumparat din magazinul de pe colt cu 100ron, nu se aude de 100 ori mai prost decat sistemul vecinului audio de 10000ron, ci doar putin mai prost sau chiar de loc. Si asa si este, sincer nu pot spune ca se aude de 100x mai prost. Dar pe vecinul de la Conservator tocmai "putinul" ala in plus il satisface pentru ca el il sesizeaza. Si marile firme stiu slabiciunea "putinului" melomanului si profita de faptul ca numai ei pot face pe piata "putinul" asta, si cer o suma mare poate prea mare (dar asta e alta discutie); Daca se depaseste o anumita bariera de pret de la instrumentul respectiv se cere cat mai mult de la instrument, pentru ca el devine o investitie pe viata, si e bine sa stim ca limita suntem noi, nu instrumentul.


Ultima modificare efectuata tudor la 28 Dec 2018 14:38, modificat de 2 ori in total
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3539



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 28 Dec 2018 14:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pentru mine care sunt preocupat si privesc cerul de 40 de ani pot spune ca un binoclu mic sau instrument sub 60mm diametru este extrem de slab pentru astronomie . iar marire de 10x este ceva pt incepatori prescolari . Deci nu merita atata tam tam pe site astronomie o jucarie de instrument cu 10x marire . poate pe site vanzari echipament pt vanatoare-pescuit si excursii montane .
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 28 Dec 2018 15:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Va cunosc si din alte postari pozitia fata de instrumentele mici in astronomie. Dar eu sunt de alta parere. Spre exemplu, rapoartele recente ale lui Mircea Pteancu referitoare la cometa 46 Wirtanen, vin si intaresc inca o data ideea ca in unele cazuri si in anumite conditii atmosferice similare, un binoclu 7x50 pare sa arate extinderea nebulozitatii unei comete ceva mai mult decat un instrument mult mai mare in diametru (125mm) si capabil deci de puteri mult mai mari. Acesta este doar un exemplu recent chiar de pe forumul nostru. Toate observatiile de comete si asteroizi facute de mine, cu o singura exceptie, sunt cu binocluri 10x42! Dar aplicatiile binoclurilor nu se rezuma doar la atata!! Chiar daca, din pacate, binoclurile sunt folosite mai mult la vanatoare decat la astronomie, asta nu inseamna ca nu isi au avantajele lor in astronomie. Si apropo de "excursii montane". In Bucuresti cu instrumentul meu cel mai mare in diametru (130mm) mi-am "stors" ochii ani intregi sa vad galaxia m101, dar fara succes. Si plecand eu intr-o excursie intre Muntii Piatra Craiului si Muntii Bucegi, am vazut un cer instelat ca de poveste. Pe coclaurile alea normal ca nu aveam telescopul la mine. Dar aveam binoclul asta Zeiss 10x42 Smile. Cu el am vazut galaxia M101 din prima extrem de evident. Nu-mi venea sa cred. Deci daca cu un instrument mare astepti sa vina cerul la tine, cu un instrument mic te asteapta cerul pe tine Smile Acum e bine sa le ai pe amandoua instrumentele ne fiind in competitie unul cu altul...Asta e parerea multora nu numai a mea!

Ultima modificare efectuata de catre tudor la 28 Dec 2018 15:25, modificat de 1 data in total
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10590



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Dec 2018 15:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Se fac teste pe binocluri? Ma refer la teste obiective adica o camera care priveste o mira, face poza, analizeaza imaginea, masoara contrast, coma, astigmatism sau alte aberatii.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 28 Dec 2018 15:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pai am facut teste pentru rezolutie doar pentru centrul imaginii cu o mira cu linii fine (verticale si orizontale) in aceleasi conditii de lumina si 10m distanta de pe trepied. Tasco 10x42 nu l-am testat, dar am testat Zeiss Conquest hd 10x42, Pentax SP WP 12x50 si Delta Chase ED 12x50 si inca 18 binocluri, in total 21. Pot spune ca singurul care a atins recordul de 0.007 a fost Zeiss Conquest HD 10x42 urmat indeaproape de Delta Chase ED 12x50 si Pentax SP WP 12x50 cu 0.008. Atrag atentia ca modelele Delta si Pentax sunt 12x cu 50mm nu 10x cu 42mm ca la Zeiss, si totusi au avut o rezolutie putin mai slaba.

Ultima modificare efectuata tudor la 29 Dec 2018 10:55, modificat de 3 ori in total
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3539



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 28 Dec 2018 15:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tudor , ai privit Luna prin instrument de 250mm diam la 200x -300x . poti sa vezi diferenta enorma -infinita aproape de elemente detalii ce vezi fata de binoclu la 10x marire . si la planete la fel si la Deep sky daca bagi 40-50x marire la telescop si filtre UHC sau altele . sau la soare texturi pete . sau poze prin instrumente planete Luna soare si Deep sky ... unde este binoclu de 5000 lei 10x42 fata de instrumentele astro . ca si caruta cu un magar fata de avion
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact