Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
19.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224030
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Greenkat 12x50


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 08 Oct 2018 12:50 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Greenkat 12x50
Raspunde cu citat (quote)

Date tehnice:
Model: porro
Factor marire: 12x
Diametru obiective: 50mm
Prisme: indice mic de refractie (BK7?)
Acoperiri: Albastru mov
Camp: 6.5 grade (341ft/1000yds)
Material suprafata: metal acoperit partial cu piele sintetica.
Sistem de prindere pe trepied: Nu
Greutate: 880 g (inclusiv curelusa)


Motivul pentru care am cumparat exemplarul care este subiectul review-ului au fost ocularele. Binoclul in sine parea inutilizabil: axul central de focalizare rupt, tuburile in care culisau ocularele erau si ele fisurate, si proprietarul a diagnosticat binoclul ca avand ciuperca pe suprafatele optice ale obiectivelor (sau ale prismelor?). Ocularele insa aveau diametru mare, si, luandu-ma dupa inscriptia din anuntul de pe olx.ro, aveau un camp de 78 de grade (341 feet / 1000 yards => 6.5 grade, x12 = 78 ). Faptul ca pe axul binoclului am vazut un sticker oval a fost un motiv in plus sa il cumpar; mai mult, cand m-am intalnit cu vanzatorul, am putut remarca si o inscriptie stantata pe una din jumatatile binoclului: JB 133 - corespunzatoare firmei Kamakura Koki Co. Ltd., Warabi-Shi. Ambele notatii imi indica un an de fabricatie dupa 1960.
A doua zi insa, aveam deja in minte un plan pentru a repara axul binoclului: o gaura data in tija, apoi un surubel introdus in capatul dinspre oculare, care sa se infileteze in tija. Eventual un pic de adeziv pe baza de cianoacrilat, sau o lipitura cu cositor in stilul instalatiilor termice cu teava de cupru.
Ceea ce parea a fi fungus s-a curatat usor cu un pic de apa calduta si detergent de vase; de un pic de curatenie s-au bucurat si cele doua oculare - atat lentila de camp cat si cea de ochi erau acoperite binisor cu amprente de vaselina. Nu am reusit sa ajung la prisme: deoarece tuburilor de ghidaj erau crapate, nu am reusit sa le desfiletez, sa ajung la toate suprafetele prismelor.
In fine, la sfarsitul weekend-ului am ajuns sa evaluez un binoclu, in loc sa fac planuri pentru oculare extra wide.

Binoclul in sine arata mai neobisnuit: corpul prismelor e mai mic, tuburile port obiective sunt mai lungi; capacele prismelor imi pareau mai asemanatoare cu cele ale Phantom-ului decat cu cele ale Jenoptem-ului ... totul imi indica un design la care a inceput sa se simta presiunile pietei de a reduce costurile de productie.
Si e foarte usor: 880 grame, inclusiv curelusa de musama (nu piele!). Ca o paranteza la curelusa, mie imi par mai sigure cele din material sintetic: pielea trebuie intretinuta, daca e mai veche e posibil sa fie uscata si sa crape usor, cu toate consecintele de rigoare ...
Reglajele opun suficienta rezistenta, asa ca am lasat vaselina mai vascoasa la locul ei. Deocamdata.

Tot ca o masura de reducere a costurilor, tuburile port obiectiv nu mai au conurile de plastic care se prelungeau pana langa prisma. Ele au totusi un fel de diafragma, chiar unde se termina filetul, dar tot apar pupile de iesire false. Interiorul tuburilor port obiectiv sunt doar vopsite negu mat (e adevarat, un negru mat destul de eficient), fara a mai avea insa acele rizuri care opresc reflexiile razante. Obiectivele nu sunt montate in celule excentrice - o alta masura de reducere a costurilor. Am gasit apoi, pe corpul binoclului, surubelele folosite pentru a inclina prismele pentru a colima binoclul.
Prisma vizibila dinspre obiectiv nu are capacel, nu are sant transversal, nu are marginile vopsite in negru. Cimentul care le tine fixate este de culoare deschisa, dar clemele sunt totusi prinse la un capat cu un surub, si la celalalt fixate intr-un sant al corpului port prisme. Un mic capacel de carton colorat cu un marker negru, pus pe prismele apropiate de obiectiv, au eliminat pupilele false de iesire.
Vorbind de prisme, dimensiunea lor e mica, si imi amintesc mai mult de constructiile mai recente; ele par a fi din sticla cu indice de refractie mic, judecand dupa rombul vizibil in pupila de iesire.
Obiectivele au un strat antireflex simplu de fluorura de magneziu, judecand dupa reflexul mov subtil. Similar se poate spune si despre oculare, care au un diametru al lentilelor mare, atat catre ochi, cat si catre planul focal, unde lentila de camp practic umple tot cilindrul ocularului.

Pentru a putea vedea intreg campul, ochiul trebuie aproape lipit de ocular: efectiv simteam genele cum sunt turtite Smile; mai ca as zice cam am avut noroc ca binoclul nu a avut bonete la ocular. Campul vizual in aceste cazuri este mare, si are o limita ferma, bine definita.

Pe timp de zi imaginea era clara, cu multe detalii vizibile. Imaginea avea un pic de cromatism dar nederanjant. Tonalitatea este calda, mai calda decat imaginea data de Jenoptem; daca nu as fi stiut originea lui, as fi zis ca e rusesc! Oricum, 12x cu o greutate mai mica a dus la niste tremuraturi ale imaginii mai greu de gestionat, dar nu imposibil.

Pe timp de noapte, pupila de iesire mai mica (4.2 mm) a dat un fundal al cerului mai intunecos fata de Jenoptem, si Pleiadele au iesit foarte frumos in evidenta. Nu inseamna insa ca 12x50 nu vede obiecte cu stralucire superficiala mica: M33 era vizibila cu privirea directa. E adevarat insa ca la 5mm pupila de iesire, Jenoptem a aratat un M33 mai usor de detectat.
La putere de patrundere, am folosit campul care contine variabila AG Draconis: atat Jenoptem cat si Greenkat au vazut atat steaua de magnitudine 9.3, cat si cea de 9.6 - desi Greenkat parca o vedea mai greu. Se pare ca avantajul puterii mai mari de marire (12x fata de 10x) a fost anulat de acoperirile mai bune ale Jenoptem 10x50 (o eficienta spre 88% fata de 78% cat ar avea acoperirile simple ale binoclului japonez).
Campul vizual l-am apreciat pe la 6.45 grade, folosindu-ma de alfa si beta Trianguli; valoarea este foarte apropiata de cea marcata de producator, 341 feet/1000yards. Asta duce la un camp aparent de 77 - 78 grade, e adevarat, insa in detrimentul eye relief-ului, care este foarte mic. Pe marginea campului stelele devin discuri 'pufoase', fara a fi insa distorsionate in mod suparator. Albireo a ramas separata in componente pana spre 75% din camp.
La putere separatoare, Greenkat a separat atat Albireo, cat si 61 Cygni (31 secunde de arc). Kappa Herculis insa e notata in caiet cu 'parca?': 12x fata de 10x inseamna si 2x la tremuraturi. Testul de rezolutie trebuie deci repetat, cand k Her e la o inaltime mai mare.

Am terminat seara folosind 12x50-ul si Jenoptem 10x50 pentru a estima ultimele mai multe stele variabile; ultimele 3 le-am lasat binoclului japonez - are totusi "ochi" buni si pentru astronomie, nu doar pentru tinte terestre.



2 - review.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  71.68 kb
 Vizualizat:  de 4313 ori

2 - review.jpg



1 - state_all.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  47.66 kb
 Vizualizat:  de 4314 ori

1 - state_all.jpg



_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 08 Oct 2018 13:13 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Foarte frumos! Felicitari pentru reusita!
Si apropos, tare bine ai spus in randurile de mai sus. Respectiv este si sfatul meu: feriti-va de curelusele de plastic sau piele ale acestor binocluri vechi!!!.
Ele pot arata impecabil dar din nefericire vechimea lor le face extrem de fragile.
Pot oricand sa se rupa fara prea mult efort!!!
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 08 Oct 2018 20:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mai demult am prezentat si eu un GreenKat, dar 10x50. Avea si el, exact ca 12x50 tau, tot o nuanta verde/galbuie foarte puternica, parca numele de GreenKat i-a fost predestinat Smile Tin minte ca mi-a placut foarte mult ergonomia acestui binoclu in ciuda volumului mare. http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...p;start=30
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 09 Oct 2018 07:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@tudor: corpul ala de binoclu, dintr-o singura bucata, mi se pare superb. Foarte solid, cu suficient spatiu inauntru sa poti sa suprimi bine lumina parazita cu diafragme sau catifea (DIY) ... ce mai, imi place. E mai greu, da' eu cred ca merita.

@Dbird: am gasit (pe gordius.ro) chinga neagra de polipropilena, de 10mm. Se potriveste perfect in 'urechile' binoclurilor. Am comandat si niste catarame tip sliplock, de la chinezi, si nu o sa duc lipsa de cureluse. Chinga se vinde la rola de 50m, m-a costat 45 RON cu tot cu transport.

Am reusit aseara sa pun bonete ocularelor. Binoclul avea nevoie de ele: ochiul e acuma bine pozitionat fata de ocular, e un pic mai bine aparat de lumina parazita, si si binoclul arata un pic mai bine.
Am folosit tot bucatele de teava neagra, de la o lampa de gradina, debitate la traforaj, rotunjite marginile cu smirghel. Am mers pe o lungime de 7-8 mm, mai scurte fata de cele de 12 mm folosite la Skybolt. Asta e: camp mai mare, eye relief mai mic => bonete mai scurte ...



bonete.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  41.72 kb
 Vizualizat:  de 4222 ori

bonete.jpg



_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Oct 2018 11:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Chinga neagra se gaseste mai la toate magazinele de tip mercerie si este foarte ieftina. Se gasesc la diverse dimensiuni 5mm, 10mm, 15mm, 20 mm, etc. Eu le lipesc cu un cutit vechi inrosit. In ultimul timp am inceput sa pun chinga de 20mm deoarece daca binoclul este mai greu, sta mai comod pe gat , si nu ma taie. Capetele le tai in unghi cu cutitul inrosit astfel incat sa poata intra pe urechi si sa fie suficient de lungi pentu a fi lipite in 3 locuri pe fiecare parte.
Pentru cei mai pretentiosi se gasesc curele de aparat foto frumoase cam la 35 lei daca imi aduc bine aminte.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 11 Oct 2018 16:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Se vede ca nu folosesc un sablon pentru review-uri - am uitat de distorsiunea geometrica a campului.

Ei bine, da, campul are o distorsiune geometrica de tip perna, care (spre deosebire de Jenoptem) elimina senzatia de rostogolire a imaginii cand panoramam cu binoclul.

Si aici merita, cred, o mica discutie: AFOV, tipul de distorsiune, eye relief si dimensiunea lentilei de ochi sunt legate intre ele.

AFOV e direct proportional cu diametrul lentilei de camp, si invers proportional cu eye relief. De aici si "razboiul" continuu intre eye relief si dimensiunea campului aparent: vrei eye relief - pierzi din camp (vezi ocularele ortoscopice). Vrei camp mare, pierzi din eye relief, sau maresti mult lentila de ochi.

Tipul de distorsiune geometrica influenteaza marimea campului vizual: la o distorsiune tip butoi, distantele unghiulare sunt mai comprimate la periferie. Putem mari deci cate grade de camp real intra daca accentuam distorsiunea de tip butoi. La cea de tip perna, situatia sta invers: dimensiunile unghiulare la periferie ocupa mai mult loc in camp.

Cei de la Zeiss Jena au adoptat deci mai multe strategii pentru a mari campul: au redus eye relief-ul, dar nu a fost suficient. Au marit un pic lentila de ochi - tot mai trebuie. Si au ajuns atunci sa reduca distorsiunea de tip perna. Au obtinut AFOV-ul de 73 de grade, fara sa renunte prea mult la eye relief, fara sa puna foarte multa sticla in plus. Dar au sacrificat senzatia la panoramare: un Jenoptem 'rostogoleste' un pic imaginea, deoarece distorsiunea de tip perna, prezenta si la el, nu este mai este suficient de mare pentru a compensa rolling globe. Ea a fost redusa, pentru a avea un camp mai mare.

Kamakura Koki insa nu a renuntat la distorsiunea de tip perna, au pastrat-o astfel incat panoramarea sa nu produca senzatia de rostogolire. Dar au trebuit sa plateasca prin dimensiunea lentilei de ochi, si prin eye relief.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 15 Oct 2018 08:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Erata, la tenta de culoare a binoclului: este in realitate aproape neutra!

In weekend am facut un test comparativ, Greenkat, Tento si Jenoptem.

Ei bine, Tento e clar rusesc - are o imagine cu virare destul de puternica spre galben. Urmeaza apoi Jenoptem, cu o virare a culorii mult mai subtila, dar sesizabila cu un pic de atentie, tot spre galben. Greenkat are o virare a culorii si mai subtila decat Jenoptem, si tot spre galben. Compararea cu Tento este deci injusta.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 15 Oct 2018 09:36 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Intradevar nuanta de culoare este cel mai bine observata prin comparatie cu cat mai multe binocluri. Se poate ca un binoclu sa para ca are redarea culorii alb perfecta in comparatie cu unul evident cu virare in galben. Dar daca acelasi binoclu il compari cu unul si mai bine corectat, acesta va avea prin comparatie si el o nuanta puternica galbena. Eu testez redarea culorii alb pe suprafete albe cat mai mari, ideal luminate puternic de soare (iarna pe zapada diferentele se vad imediat). Privesc concomitent prin ochiul drept printr-un binoclu si prin ochiul stang cu alt binoclu. Apoi e important pt mine sa le si inversez de la un ochi la altul, pentru ca am observat ca acelasi binoclu (cu tubul sa zicem din dreapta) imi reda culoarea diferit cu ochiul drept decat cu ochiul stang. Eu mai fac un test in plus legat de redarea culorii: pe un monitor lcd pun un fundal alb care ocupa ecranul complet. Indrept binoclurile cu ocularele catre monitor (cam la 30cm distanta). Astfel imaginilie circulare se compara cu atentie si cam de fiecare data concluziile trase din testele in aer liber s-au confirmat la monitor.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact