Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ngc2264klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224519
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Salutare la toata lumea! O mana de ajutor :)


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Who's Who

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Cristian Kata
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Iun 2018
Mesaje: 287



Localitate: Oradea

MesajTrimis: 30 Iun 2018 18:44 Download mesaj
Titlul subiectului: Salutare la toata lumea! O mana de ajutor :)
Raspunde cu citat (quote)

Buna! Ma adaug si eu pasionatilor de optica, stele etc Smile in general lucruri indepartate... Ca si scule de observatie am un binoclu ZEMOG 8x40 Japonez, de care nu sunt incantat, aspect exterior ca si scos din fabrica dar ca si imagine nu e ok. Tare v-as ruga sa imi dati o mana de ajutor, uitati cam ce problema are: Imaginea este neclara (nu foarte tare), la distante mici sa zicem sub 1km (nu stiu) nu este asa pronuntat, dar peste apare un fel de incetosare cu fff usoara tenta de violet. Indiferent de distanta de observare produce oboseala rapida si durere de ochi in partea de sus central spre frunte, ca si cum cineva ti-ar forta ochii, apoi daca insisti te doare capul si etc. Nu este vorba de o neclaritate pronuntata, dar daca te concentreze la ceva detalii imediat nu mai poti privi prin binoclu, "te rupe". Am privit ieri orasul Oradea de pe un deal si la distanta totul se vedea ca in semi-ceata cu tenta usor violet neclar. Dupa ce am citi pe forum cam ce si cum, am facut proba cu dublatul imaginii, m-am uitat la obiect mic si distanta mare, binoclu fixat, m-am departat usor, pana la aprox 20cm vad o singura pupila de iesire si un singur obiect, dupa 20cm vad separat ambele pupile si evident doua obiecte, deci cat timp vad un singur cerc nu se dubleaza imaginea sau eu nu procedez corect.(va rog sa imi spuneti daca am procedat corect si daca e normal sau nu ce am observat) Mai departe, am desfacut binoclul sa vad ce e prin el NU am umblat la prisme, am observat ca nu au reglaj, au un fel de strangere prin ambutisarea suportului metalic in cate un punct pe fiecare parte, eu asa am vazut; nu am modificat nimic, nu le-am scos afara. Am rotit lentila obiectiv din dreapta (cea din capat de 40mm, scuzati exprimarea) si m-am uitat prin binoclu, am observat o agravare a neclaritatii pana la un nivel in care producea stare de rau la stomac, imposibil de privit prin binoclu, nu am reusit sa imbunatatesc nimic. Am trecut la lentila din stanga, am rotit, si pot spune ca nu s-a modificat aproape nimic nici in bine nici in rau. Am impresia ca daca tin binoclul departat de ochi, la limita de a atinge arcadele, e putin mai clar, da tot nu e bine. Multumesc de rabdare, scuzati limbajul tehnic si va rog daca aveti timp sa imi dati o mana de ajutor. Daca este cineva din Oradea dispus sa priveasca prin binoclu sa isi faca o parere, poate nu are nimic ci e slab calitativ...poate ar rezolva mai repede "buba". Multumesc mult de tot!
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 02 Iul 2018 11:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut,

Binoclul pare a fi decolimat: cel putin una din cele doua jumatati nu 'vede' in paralel cu cealalta, respectiv cu axa mecanica a binoclului.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Iun 2018
Mesaje: 287



Localitate: Oradea

MesajTrimis: 02 Iul 2018 17:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In primul rand multumesc pt interesul de a ma ajuta! Am mai incercat ceva (pt ca nu avut cer senin sa pot testa daca dubleaza o stea), am desfiletat inca odata obiectivul drept si l-am rotit dreapta in timp ce ma uitam prin binoclu atat incat sa se dubleze imaginea, apoi in sens invers foarte incet pana se uneau imaginile si am insemnat pozitia lentilei. Am rotit stanga pana s-a dublat apoi incet dreapta pana a devenit una si am insemnat pozitia, astfel am obtinut un interval de toleranta ca sa zic asa, am pozitionat lentila la mijlocul intervalului. Rezultatul: o imagine mult imbunatatita, iar la ocularul drept care are reglaj separat acum este pe 1.5 inainte era 0.5 . Am masurat cu sublerul distanta dintre lentilele obiectiv si ocular atat pe partea dreapta cat si pe stanga si sunt egale la o focalizare buna, deci notatia de la +2 la -2 este doar la "plesneala", acum este pe zero real cu toate ca arata +1.5. Urmeaza inca odata obiectivul stang cand am timp, inca nu e perfect. Am observat ca obtin claritate maxima sub axa orizontala, deci nu la mijlocul campului vizual. Asta ce inseamna? Centre lentilelor(sau sa le zic) excentrice sunt sub axa orizontala? Sa modific pozitia obiectivelor concomitent una spre alta? Probabil ca e nevoie de un obiect mic si bine contrastat ca sa observ mai usor, numai ca dupa cum am spus nu am cer senin, sau daca am cateva stele sufla vantul de imi rastoarna binoclul (stau in zona de deal), sau poate fac un sablon cu negru pe alb linii perpendiculare. Am prins curaj vazand ca totusi s-a imbunatatit imaginea. Ma bate gandul rau de tot la un Lacerta explorer 8x45 vazand evaluarile de pe forum, cu toate ca pe un site de vanatoare era hulit Lacerta 10x50, cum ca nu e bun pe timp de zi, nu il cred, dar e alta treaba cand il poti testa inainte de al cumpara, te hotarasti mai usor. La mine nu pretul este nehotararea ci faptul ca nu imi pot imagina diferenta intre ce am acum si Lacerta, nu cumva sa fiu dezamagit, asteptandu-ma la mai mult. Nu ma mai pot imparti cu sotia pe un binoclu, ca sa nu mai zic si de copii, asa ca as lua unul dar totusi as merge pe 8x fiind folosit mai mult ziua spre seara.

M-ar interesa f mult o comparatie intre Lacerta 8x45; BPT5 8x30; IOR 7x40; M-ar ajuta mult, BPT5 are tatal meu, l-am folosit de mic copil, e in stare perfecta dar nu mi se pare ceva extraordinar asa cum am vazut pe undeva sustinand cineva, si nu mi se pare ca ar avea camp 8 grade, l-am comparat cu Zemogul meu de 6,5 grade si nu am obs nimic la campul vizual, in fine; prin IOR am privit doar odata si e ram in liceu, deci nu imi amintesc absolut nimic inafara de faptul ca avea reticol. Va rog sa imi spuneti cei care aveti Lacerta 8x45 si ati avut sau aveti BPT5 sau IOR care este diferenta ca si calitate optica. Am mai vazut un Boots 8x40 cu camp de 9 grade, oare ce o fi de el? campul este f mare, cat de mult spune campul mare despre calitatea optica? ar merita 200lei? Multumesc!
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2805

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 02 Iul 2018 20:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am avut ocazia sa testez BPT5 8X30 si Lacerta Explorer 8x45. Eu dupa fiecare testare a unui binoclu introduc rezultatele intr-un tabel al performantei. Am in totdeauna cel putin doua binocluri de referinta in comparatiile mele. Pe scurt concluziile mele sunt:

Imaginea prin Lacerta este mai luminoasa avand si contrastul un pic mai bun.
Lacerta are deasemenea o distanta de privit la ocular mult mai confortabila.
Lacerta reda culorile foarte natural, iar BTC-ului are o tenta puternica verzui/galbuie.
Lacerta are o etanseizare mai buna la apa fiind umplut cu nitrogen.
Lacerta poate focaliza la apropiere cam la 2m iar BPT-ul la 3.8m.
Singurul mic avantaj al BPT-ul este campul vizual de 8,5gr. vs 8,3gr. la Lacerta

IOR-ul pare sa fie in aceeasi clasa cu BPT-ul, dar nu stiu exact pentru ca nu l-am testat inca.
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Iun 2018
Mesaje: 287



Localitate: Oradea

MesajTrimis: 02 Iul 2018 21:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc Tudor. Am fost la un pas de a lua un BPT5 la 280 lei in stare f buna dar fara posibilitatea de al verifica inainte deci cam la risc cumva, dar un Lacerta 8x45 e la 345lei pe un site, 65 lei diferenta. Ma tot gandesc daca exista vreo importanta ca BPT este metalic si Lacerta plastic, sau e vb de o "obsesie" a mea, practic daca il scapi jos l-ai facut praf oricat ar fi de metalic, nu se sparge dar nici nu mai e binoclu.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2805

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 03 Iul 2018 00:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Faptul ca BPT5 este un binoclu "batran" dar care inca il poti gasi in conditie excelenta mecanica si optica, arata ca a trecut testul rezistentei in timp cu brio. Dar nici "tanarul" Lacerta Explorer nu sta rau la capitolul rezistenta, fiind un binoclu foarte robust cu reglaje ferme. Cred ca are structura din aluminiu (aici cine l-a desfacut poate sa confirme aceasta banuiala) iar finisajul exterior este cauciucat si foarte rezistent.
Cat despre scapat, nu doresc asa ceva nici unui binoclu... sau poate doresc lucrul asta doar vanatorilor care fac asta doar din placere si nu din necesitate...Ei au oricum burtile imbuibate si marite inca din copilarie.
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Aug 2018 23:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cu scuzele de rigoare, abia acum am citit acest topic.
După descriere acest zemog 8x40, pare să fie corean sau Hong Kong. Ar trebui niste poze.
Dacă ai răbdare și cauți găsești aici la review-uri, pentru toate binoclurile menționate de tine mai sus.
In general poți găsi aceste review-uri căutând pe google : review binoclu (nume binoclu) ZxY , unde Z este magnificat ia și Y este deschiderea.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9476

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Aug 2018 07:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Faptul că vezi în ceață nu indică neapărat decolimare ci nefocalizare. Ai vorbit despre reglajul de dioptrii de la ocularul din dreapta. Reglajul de focus este central sau ai focus și pe al doilea ocular? Când testezi un binoclu trebuie să te uiți la un obiect cât mai îndepărtat, cum ai făcut de pe deal, la câțiva Km e cam la fel ca la infinit. Dacă binoclul nu focalizează la infinit atunci alta este problema, nicidecum colimarea, verifică mecanica șurubului central, dacă e blocat, dacă are jocuri, inelele ce ghidează ocularele, dacă nu sunt blocate, etc. Apoi, reglajul de dioptrii se face slăbind șurubelele mici care blochează inelul gradat pe barrelul ocularului, dacă nu porți ochelari și știi precis că nu ai nevoie poți face ca indicația pentru infinit să corespundă la gradația 0.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Iun 2018
Mesaje: 287



Localitate: Oradea

MesajTrimis: 23 Aug 2018 08:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Lentilele de la obiective sunt "de calitate", ca si bonus au si ceva valuri, numai ca la momentul respectiv nu stiam ca exista si asa ceva. Acesta e motivul pt care pare ca nu ar focaliza, focalizeaza dar nu este clar bun din cauza lentilelor.

Il trec in categoria material didactic, invatare, testare etc. fara emotii ca se poate strica ceva. Adevarul este ca e bun un binoclu pt testat una alta daca vrei sa inveti ceva, dar la fel de adevarat este ca pe un binoclu de calitate nu te incumeti sa experimentezi tot ce iti trece prin cap. Deci e si bine si rau Smile
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9476

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Aug 2018 13:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am procedat și eu la fel cu primul binoclu defect luat din târg cu câțiva lei. I-am curățat prismele care aveau o depunere fină de rugină provenită de la lamelele de oțel care le presează în locaș. L-am folosit cu succes chiar dacă era doar 7x30 și la observații astronomice. Dar a suferit un accident și lunetele s-au descentrat mecanic pe ax. Uneori cu puțin tuning și răbdare îl poți utiliza ca atare, chiar dacă imaginea nu este grozavă.

Acum obiectivele ce sunt făcute din sticlă de calitate bună chiar dacă monturile lor erau din plastic fac parte din ocularul double-plossl pe care l-am construit recent folosind încă 2 obiective tot de la un binoclu dezmembrat. Ocularele la fel, se pot utiliza fie pentru observații dacă le adaptezi pe 1.25" fie la un căutător.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9011

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 23 Aug 2018 20:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tudor a scris : Shocked Surprised Very Happy

''Cat despre scapat, nu doresc asa ceva nici unui binoclu... sau poate doresc lucrul asta doar vanatorilor care fac asta doar din placere si nu din necesitate...Ei au oricum burtile imbuibate si marite inca din copilarie.''

Vai Surprised ... ce rau esti... Twisted Evil... daca locuiam mai aproape as fi banuit ca suntem neamuri...

Sa adaugam : ... si sa explodeze sticla radioactiva a ocularului cand li se dilata pupila la maxim...


Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Who's Who

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact