Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
jupiter02_02_2016.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224027
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Sirius 7x50


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 16 Aug 2018 09:00 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Sirius 7x50
Raspunde cu citat (quote)

Nu am gasit nici un sticker oval, nici un numar JB stantat. Comform celor e la miniaturebinoculars.com, I.O.C vine de la Itabashi Optical Company

Binoclul este executat din metal, acoperit cu piele. A venit fara geanta, fara vapace, fara curea. "Oalele" care tin ocularele sunt masive; tot binoclul este destul de greu, cantarul mi-a indicat 1023 grame. Tot aspectul exterior (suruburi de fixare pentru capacele de tabla, oalele ocularelor, greutatea lui) imi aduce aminte de SkyBolt 10x50. Spre deosebire de SkyBolt insa, a venit cu aparatorile de ebonita la oculare.

Focalizarea cetrala este lina, cu suficienta viscozitate, fara a fi insa la fel de deranjanta ca la Skybolt. Ocularul drept se regleaza la fel de placut. Distanta inter-pupilara se regleaza destul de usor, fara a lasa insa impresia de reglaj moale.

Antireflexul de pe obiective pare a fi dintr-un singur strat de fluorura de magneziu, si are o culare violeta; stratul AR de pe oculare e identic. O prima deosebire deci, fata de SkyBolt 10x50. Nici una din piesele optice nu are marginile vopsite in negru, insa prismele au capacele de tabla neagra. Vorbind de prisme, pupila de iesire arata acel "romb" caracteristic unui material cu indice de refractie mai mic (posibil BK7).

Ca mai toate binoclurile pe care le vanez, si Sirius a venit cu niste "bube", care pot fi reparate de amatorii de mestesugarit, care mai ceva piese de schimb.
Binoclul a venit usor decolimat, tubul 'vinovat' fiind cel de pe partea dreapta. Nu am vazut suruburi de inclinare a prismelor, asa ca am desfiletat cu grija tubul portobiectiv drept, urmarind cum se aliniaza imaginile. Dupa aceea am validat operatia verificand suprapunerea imaginii la mai multe distante interpupilare.
Una din prisme din tubul stang era ciobita, si am inocuit-o cu o prisma de schimb ... de Jenoptem (!) - singura de marime potrivita; una mai mare pe care am incercat-o a lungit drumul optic prea mult, si una prea mica nu acopera bine orificiile din corpul binoclului. Operatia asta a fost facuta dupa recolimare, pentru a avea o referinta (tubul drept). Evident, dupa inlocuirea prismei a fost necesara o usoara 'corectie' a colimarii, rotind tubul prt obiectiv stang. Ajustarea a fost destul de mica, pozitia finala fiind doar un pic mai desfiletata decat pozitia initiala (marcata pe capaculde tabla, inainte de interventie, cu un marker negru).
Tot la capitolul colimare, prismele aveau sub ele bucatele din foita subtire metalica.
Lamelele care fixeaza prismele sunt prinse la un capat intr-un slot taiat in corpul binoclului, si la celalalt capat cu un surubel.
Un alt detaliu, mai mult cosmetic, este legat de obiectivul drept, care prezinta un pic de separatie intre flint si crown.

In timpul zilei aberatiile cromatice nu mi-au distras atentia in nici un fel. Campul (50 grade in dimensiune aparenta) are o usoara distorsiune de tip "perna" (pincushion), suficient cat sa compenseze efectul de rostogolire a imaginii la panoramare. Imaginile sunt luminoase, si ofera detalii fine. La 7x tremuratul imaginii este mult redus.

Noaptea, binoclul corect focalizat a dat imagini bune: a separat zeta Lyrae, si a mentinut-o separata pana spre ultimii 15 - 20% din camp. Vorbind de lup, campul real al binoclului este undeva pe la 7 grade, poate un pic mai mare: Mizar si Alkaid incapeau amandoua in camp, cu un pic de spatiu. Campul aparent, determinat naiv ca produsul dintre campul real si puterea de marire, e de 49 - 50 grade.

Fata de Jenoptem, mi s-a parut ca imaginea este o idee mai intunecata, atat stelele, cat si (curios) fundalul luminos al cerului. Puterea de patrundere a oferit insa o surpriza placuta, fiind mai mare decat ma asteptam. Am folosit campul din jurul variabilei OP Her, deoarece am marcate pe harta stele de comparatie pana la magnitudinea 9.0. Ei bine, atat Jenoptem cat si Sirius au vazut stele pana la magnitudinea 9; testul merita reluat pe o zona cu stele mai slabe.

O surpriza mai neplacuta insa a fost aspectul stelelor defocalizate: intra focus imaginea era (relativ) uniforma. Extra focus insa, imaginea arata un punc lumino, inconjurat de o ceata mai slab luminoasa. Si acest aspect a fost detectat la ambele tuburi. Sa fie ochii, care au aberatii mai mari la puile de intrare mai mari? Sa fie binoclul? Fara un alt 7x50 cu care sa compar, nu pot sa dau inca un raspuns.

De revenit, pe masura ce o sa repet testele. Binoclul ramane Smile



review.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  52.33 kb
 Vizualizat:  de 2135 ori

review.jpg



_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 16 Aug 2018 10:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un binoclu vechi, fabricat înainte de anii 60. Foarte interesant deoarece face parte dintre primele generații de binocluri japoneze care erau practic copii după unele germane, unele avand chiar părți componente originale germane. Întradevăr trebuie sa fie un model foarte reușit și de altfel și cam rar in zilele noastre. Cel mai probabil designul ocularului este similar ce cel nemțesc CZ 7x50. Respectiv acest lucru poate fi confirmat dacă scoți port ocularele și privești lentila din fata. Aceasta ar trebui sa fie extrem de mare in diametru....aproape cat tot diametrul tubului portocular. A , și vezi că e posibil sa ai și un tint din galben....dacă e așa , atunci sticla e germana.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 21 Aug 2018 08:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Lentila de camp este intr-adevar mare, si ocupa aproape in intregime barrel-ul.

Am revizuit puterea de patrundere pentru Sirius, folosind zona din vecinatatea variabilei AG Dra (vezi determinarile similare pentru Tento, http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=133704#133704 ).
Jenoptem-ul vedea relativ usor steaua etichetata 89 (deci m=8.9), si greu 93-ul.
Sirius vedea usor 83-ul, si foarte greu 89, mai greu decat vedea Jenoptem steaua cu m=9.3.

Jenoptem are deci cel putin 0.4 magnitudini in plus la puterea de patrundere - de asteptat din cauza grosismentului mai mare (10x) fata de cel al binoclului japonez (7x pentru Sirius).

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact