Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M45-04-09-09.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224014
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Recomandare oculare si filtre Celestron NexStar 127SLT


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dan Popescu
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Aug 2018
Mesaje: 19



Localitate: Domnesti

MesajTrimis: 09 Aug 2018 11:44 Download mesaj
Titlul subiectului: Recomandare oculare si filtre Celestron NexStar 127SLT
Raspunde cu citat (quote)

Salut:
Sunt incepator,nu dati cu pietre Very Happy
Am inteles ca un ocular se comporta diferit pe diferite constructii de telescoape si in functie si de apertura.
De aceea cred ca nu ma ajuta sa citesc ce s-a recomandat deja pt tipuri diferite de al meu.

Celestronul a venit cu doua oculare Plossl ,unul de 9 si unul de 25 mm.Am citit in prospect ca marirea teoretica maxima e de 300x si as vrea sa iau un ocular care sa ajunga aproape de acea marire. Am mai citit ca nu se recomanda ocular mai mic de 5mm .
Trebuie sa spun ca nu as da(momentan) mai mult de 400 de lei pe unul.
Mai stiu ca pot dubla puterea ocularelor cu o lentila Barlow.
Intrebari:
1- Ce-mi tip si marime de ocular recomandati ?
2- E ceva de capul ocularelor Plossl ?
3- E bun filtrul lunar din <a href="https://www.astroshop.ro/filtre-lunare-filtre-polarizatoare/omegon-filtru-lunar-premium-1-25-/p,5085">link</a> ?

Multumesc
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 09 Aug 2018 14:00 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Recomandare oculre si filtre Celestron NexStar 127SLT
Raspunde cu citat (quote)

Dan Popescu a scris:
Am inteles ca un ocular se comporta diferit pe diferite constructii de telescoape si in functie si de apertura. (...)
Mai stiu ca pot dubla puterea ocularelor cu o lentila Barlow.
Intrebari:
1- Ce-mi tip si marime de ocular recomandati ?
2- E ceva de capul ocularelor Plossl ?
3- E bun filtrul lunar din link?


Specificatiile instrumentului par sa fie foarte asemanatoare cu cele ale Makurilor SW, cum e cel pe care-l am si eu si inca cativa colegi/amici de pe-aici; nu stiu de ce retinusem eu ca cei de la Celestron au focale un pic mai lungi..

Oricum, ca mai orice catadioptric lent, se preteaza niste oculare un pic mai "lungi", iar pentru planete, ca sa evitam contactul genelor cu lentila ocularului (din pricina eye-reliefului scurt rezultat pt focale mici), ne putem orienta catre oculare cu design/constructie un pic mai avansate decat clasicele Kellner, Plossl, Ortho - doar daca nu cumva le folosim pe acestea dar cu focale acceptabile dpdv al eye-relief-ului (minim 15-12mm) si ne ajutam de un Barlow (care mentine eye-relieful nativ al ocularului pe care-l punem in el).

Asa cum ai remarcat, exista o limita a puterii de marire, data de mai multi factori, printre care cei mai importanti ar fi diametrul instrumentului si seeingul la momentul observarii (un parametru legat de turbulenta in atmosfera inalta). Pt o apertura de 127mm, la acest tip de instrument, pot confirma ca 300x este o putere maxima rezonabila - cu conditia ca si cerul sa permita asta - desi uneori e posibil ca si asta sa fie un pic prea mare (daca tinta vizata este prea aproape de orizont, de exemplu). Altfel, pt obiecte suficient de luminoase si suficient de sus pe cer (de regula Luna e un caz clasic), putem forja un pic peste aceasta limita, dar doar un pic Smile imaginea tinde sa-si piarda claritatea destul de rapid dincolo de 300x. Deci nu e o valoare magica, e doar optica la mijloc, bat-o vina; si-un pic de dinamica atmosferica..

Ocularele pe care le folosesc eu cu acest tip de instrument sunt aproape majoritatea Plossl, au focale intre 32mm si 7mm, si mai folosesc uneori un Barlow Meade Shorty 2x (de fapt factorul lui real e 1.8x) pt planete. De mentionat ca ocularele cu focale mai lungi de 30-32mm pot da imagini usor vignetate - adica marginea campului capata o innegrire graduala, neclara, din cauza ca diametrul tubului de diafragmare prin care iese lumina din telescop este mai mic decat field-stopul ocularului (cel ce da valoarea campului aparent - este practic un inel plasat in focarul ocularului).

Filtrul lunar e un accesoriu util, mai ales pt fazele "mari" ale Lunii, pt puteri de pana la 90-100x, poate fi folosit cu oarecare succes si pt obiecte care ajung ocazional la straluciri "deranjant" de mari - Venus, Marte, Jupiter - desi in cazul lor puterea de marire poate lua locul filtrului; de fapt nu puterea in sine, ci pupila de iesire rezultata, al carei diametru din ce in ce mai mic contribuie la diminuarea luminozitatii obiectului vizat. Pt planete insa, rezultate mai bune poti obtine cu niste filtre colorate (pt fiecare planeta merge mai bine alta culoare pt a pune in evidenta detalii specifice), sau chiar cu un polarizor variabil.

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
Dan Popescu
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Aug 2018
Mesaje: 19



Localitate: Domnesti

MesajTrimis: 09 Aug 2018 15:11 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Recomandare oculre si filtre Celestron NexStar 127SLT
Raspunde cu citat (quote)

saiph a scris:
ne putem orienta catre oculare cu design/constructie un pic mai avansate decat clasicele Kellner, Plossl, Ortho - doar daca nu cumva le folosim pe acestea dar cu focale acceptabile dpdv al eye-relief-ului (minim 15-12mm) si ne ajutam de un Barlow (care mentine eye-relieful nativ al ocularului pe care-l punem in el).

Ocularele pe care le folosesc eu cu acest tip de instrument sunt aproape majoritatea Plossl, au focale intre 32mm si 7mm, si mai folosesc uneori un Barlow Meade Shorty 2x (de fapt factorul lui real e 1.8x) pt planete.

Filtrul lunar e un accesoriu util, Pt planete insa, rezultate mai bune poti obtine cu niste filtre colorate (pt fiecare planeta merge mai bine alta culoare pt a pune in evidenta detalii specifice), sau chiar cu un polarizor variabil.


Multumesc de ajutor.
Trag urmatoarele concluzii:
1. nu ar trebui sa cumpar un ocular mai scurt de 7 mm,
2. ar trebui sa cumpar o lentila Barlow (am inteles ca reduce lumina ,dar nu stiu cu ce procent).
3. filtre colorate pentru planete sau un polarizator variabil

Nu am retinut daca filtrul lunar trebuie sa fie ceva anume ca am vazut unele verzi ,altele gri cum e cel din linkul meu de mai sus.
De asemenea spui ca se pot folosi oculare mai bune constructiv decat Kellner, Plossl, sau Ortho daca acestea nu au eye-relieful de minim 15-12 mm.
Pentru cele de mai sus imi poti face recomandari?
Merci
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 09 Aug 2018 16:38 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:
Raspunde cu citat (quote)

Pe-aproape Smile

Ziceam ca ocularele pot fi si simple, cum sunt clasicele din lista aceea, dar reteta optica a lor nu permite eye-reliefuri suficient de generoase la focale mai scurte de 12-15mm; pt cei tineri sunt perfecte si cele de 5-6mm, dar odata cu varsta devine mai incomoda folosirea lor. Eu m-am oprit la cel de 7mm pentru ca atat am considerat ca ma avantajeaza. Pentru altcineva poate fi 8mm, sau 6mm, depinde de acuitatea vizuala si de gradul de confort pe care-l doreste.
Ocularele cu eye-relief generos la focale mai scurte (sa zicem sub 9-10mm) au un design optic usor diferit, in sensul ca au niste lentile suplimentare - daca vrei, un fel de Barlow incorporat - care corecteaza usor campul (ingustand domeniul campului, in jurul axei optice, normal ca nu mai vezi marginile cu defecte) si permite utilizarea eye-reliefului ocularului asa cum il avea inainte de adaugarea acelui grup de lentile puternic divergent in constructia sa.

Exista o gama larga de oculare, cu domenii de utilizare clar definite, pe piata de profil. Pt planete poti incerca pe cele din seria "Planetary", sau seria "Gold Line" daca vrei ceva mai ieftinior. Bine, lista e un pic mai lunga - ii rog pe colegii care folosesc o varietate mai mare de oculare sa o completeze.
Altfel, se gasesc oricand niste Nagler, Ethos, Delos, sau DeLite (de la TeleVue), ori niste Hyperion, sau Morpheus (de la Baader), ori poate chiar Pentax XW - doar ca o sa para un pic ciudat ca telescopul (cu tot cu montura) sa coste cat un singur ocular. Personal as vrea sa fac upgrade, candva, in viitorul nu stiu cat de apropiat, de la super Plossl-urile Seria 4000 de la Meade la niste TV Plossl (acelea mici verzi) - stiu ca sunt deosebite, desi designul optic e cat se poate de simplu, doar ca exemplar realizat.
Ocularele cu zoom sunt de cele mai multe ori tentante - recunosc ca numai curiozitatea m-a facut sa iau si eu unul, dar rareori il scot la observati, ca m-am lamurit ce-i poate pielea - insa calitatea imaginii nu poate rivaliza cu cea din ocularele cu focala fixa. Poate, din nou, daca costa cat 3-4 oculare "normale", s-ar fi simtit un salt calitativ; altfel... nu stiu, pe mine, unul, nu m-au impresionat. Si nu e doar campul ingust la focala mare, ci si definitia imaginii, e un pic "soft", nu atat de luminoasa cat ar trebui..

Barlowul diminueaza luminozitatea prin doua mecanisme: mai intai scade pupila de iesire prin cresterea puterii de marire, apoi sticla in plus contribuie la scaderea intensitatii luminii transmise. In mod natural se pierd cam 4% din intensitatea luminii la fiecare suprafata de separare sticla/aer prin cunoscutele fenomene - refractie, reflexie, difractie, dispersie, difuzie - insa prin utilizarea unor tehnologii adecvate de tratare a suprafetelor, se mai poate scadea acel procent pana pe la 1-2%.

Filtrele lunare de obicei au nuante neutre (gri, verde), insa din ce-am remarcat, folosind o combinatie de galben sau portocaliu cu acest neutru contrastul pe suprafata lunii tinde sa mai creasca putin. Cel putin eu asa am remarcat, poate altcineva cu sensibilitate / afinitate pt alte nuante va gasi potrivit alt filtru. Polarizorul joaca rol dublu (chiar triplu) - se pot obtine aceleasi efecte ca in cazul filtrului neutru, prin inversarea componentelor se obtin nuante diferite ca cele colorate, iar cand Luna este in faza de "patrar" (primul sau al treilea) efectul de polarizare este greu de egalat cu orice alt filtru - mai ales pus pe un binoviewer, da o senzatie de spatialitate deosebita (falsa, ce-i drept, dar asa e perceputa).

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Aug 2018 08:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multă vreme nu am avut decât oculare second-hand însă am luat de la început oculare complexe din seria Baader Hyperion pe care mai târziu le-am înlocuit cu oculare mai scumpe, Nagler, Panoptic, tot SH. Ce am luat de nou recent și sunt mulțumit (fiind tot clone de Nagler model mai nou) sunt TS UWA de 7 și 4mm. Recomand doar cel de 7mm dintre cele două.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Dan Popescu
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Aug 2018
Mesaje: 19



Localitate: Domnesti

MesajTrimis: 10 Aug 2018 09:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

merci frumos pt raspunsuri!
cer senin
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Aug 2018 13:16 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu ai de ce. Adaug că barlow-ul dacă nu este de calitate va degrada imaginea și este posibil să nu fii mulțumit de combinație barlow+ocular. Nu sunt rele deloc ocularele plossl pe instrumentele catadioptrice, care au focala în jur de F/10. Unele exemplare sunt reușite chiar dacă sunt ieftine și dau rezultate bune la un anumit tip de observații. De exemplu un Kelner de 25mmm ce se vinde cu telescoapele "de începători" este bun la observații deep-sky cu instrumentul tău, chiar dacă la marginea câmpului nu se vede bine. Ochiul are un câmp vizual destul de îngust unde densitatea de fotoreceptori este maximă. Câmpul larg ajută doar la menținerea obiectului dacă nu ai montură ecuatorială sau az cu go-to. Așadar poți vedea același lucru și cu un ocular relativ ieftin dar bine construit, ceea ce se îmbunătățește este confortul.

Seeing-ul te va împiedica cel mai adesea să accesezi măririle mari. "Febra aperturii" precum și "febra magnificațiilor mari" îți va trece cu cât mai mult timp petreci la observații. Un alt adevăr pe care l-am descopertit pe pielea mea este că fiecare instrument are oculare cu care se înțelege cel mai bine la un anumit tip de observații și doar prin tatonări succesive vei ajunge să găsești combinațiile ideale. Așadar, observă cât mai mult, în orice condiții, începând cu ocularele din dotare.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Dan Popescu
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Aug 2018
Mesaje: 19



Localitate: Domnesti

MesajTrimis: 10 Aug 2018 13:36 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Erwin a scris:
Așadar, observă cât mai mult, în orice condiții, începând cu ocularele din dotare.


Asa am sa fac. Cu toate acestea un filtru lunar tot imi trebuie.Poti sa-mi recomanzi un anumit producator?

Eu ma gandesc la <a href="https://www.astroshop.ro/filtre-lunare-filtre-polarizatoare/omegon-filtru-polarizator-variabil-1-25-/p,7399">asta</a>
Sus
Manu72
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Aug 2013
Mesaje: 546



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Aug 2018 13:13 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Esti sigur ca iti trebuie un filtru lunar? Mie personal atat filtrul lunar cat si cele colorate mi s-au parut inutile - dar retine, este doar o parare personala.
Imi aduc aminte ca am facut observatii la Luna cu Newton 200mm/F5 aproape de luna plina si era suportabil. Ocularele folosite in acea perioada erau Baader Hyperion 17mm (60x - luna foarte stralucitoare, deranjanta chiar, dar nu intr-atat incat sa nu pot face observatii) si Baader Hyperion 8mm (125x - deja luminozitatea nu mai era deranjanta)
La Celestron C8 - pentru Luna nu folosesc mariri sub 100x si nu am simtit nevoia de filtre.

Pentru acel SLT127mm un compromis foarte bun ar fi un Baader Zoom 8-24mm (Mark III sau Mark IV)
Acest interval de focale iti acopera cam toata gama de mariri utile pentru telescopul tau, adica de la 62x la 187x. In general se vinde sh in jur de 400-500 lei.

Nu te lasa amagit de maririle mari pe care in teorie le-ai putea atinge. In conditii de seeing prost mai mult de 100x nu prea vei putea folosi, iar deja pentru 180x it trebuie un seeing bun sau peste.


Din ce am citit pe net si din experienta personala cu ocularele care vin la pachet cu telescoapele, ocularul de 25mm este relativ ok, cel de 9mm nu prea.
Asa ca decat sa dai banii pe filtre, mai bine investesti in unul - doua oculare mai de calitate - fie ele chiar si Plossl-uri - si apoi decizi daca chiar iti trebuie un filtru lunar sau filtre pentru planete.

Deci ca sa concluzionez cu recomandarile:

Baader Zoom 8-24mm

Oculare Baader Clasic Ortho (32mm, 18mm, 10mm) - astea le gasesti second hand la preturi cuprinse intre 100 si 200 lei bucata. Ai putea sa incepi cu BCO-ul de 10mm si sa iei celelalte oculare mai tarziu. Eventual urmareste promotiile - uneori tot setul Baader Classic Ortho (4 oculare, un barlow excelent si tureta) se poate gasi in jur de 900-1000 lei de nou.

Oculare din seria BST Explorer Dual ED sau Stargazer Dual ED (8mm, 12mm, eventual si 25mm) - se gasesc pe ebay la aproximativ 250ron fara transport - parca era un vanzator din UK pentru ele, ceea ce inseamna ca ai tranport rezonabil si fara taxe vamale.


Edit: Ca tot vorbeam de promotii... Geek cu cioc

https://www.skywatcher.ro/oculare/2062-set...arium.html

_________________
If the world didn't suck we'd all fly into space.
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10588



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 12 Aug 2018 13:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Poti acoperi apertura ca sa intre mai putina lumina, cateodata simt un disconfort cand e luminoasa si am magnificatie mica.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact