Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224574
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Vanguard Endeavor ED 10,5x45


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 19 Mai 2018 15:40 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Vanguard Endeavor ED 10,5x45
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Vanguard Endeavor ED 10,5x45

1- PREZENTARE GENERALA
Vanguard, o firma chineza cu ceva greutate in lume, recunoscuta si apreciata de majoritatea utilizatorilor de binocluri (si nu numai, firma avand un spectru extrem de larg de produse optice si accesorii), ajunge azi si pe “bancul de teste” al forumului nostru. Un binoclu cu sticla ED, si deci cu ceva pretentii caci vine si cu un pogon de comentari pozitive pe internet. Un 10,5 x45 un raport oarecum modern, probabil in incercarea de a impune noi standarde si pe piata binoclurilor in contextul in care sticla ED patrunde tot mai mult pe piata, si o data cu aceasta diferentele intre diversele marci de binocluri stau mai mult in calitatea straturilor AR si/sau alte gaselnite menite sa depaseasca concurenta. Astfel mentinem pupila de iesire identic ca si la vecinul 4,2 mm dar marim putin factorul de marire , deci un putin mai bine pentru binoclul meu Smile.

Date tehnice:
Tip: 10,5x45
Obiective: 45mm
Diametru ocular: 23mm (ED)
Sistem focus: Central
Reglare dioptrii: Clasica, la ocularul drept, dar cu posibilitate de blocare.
Prisme roof (SP): BAK4
Diametrul pupilei de iesire: 4,28mm
Eye relief: 17mm
Camp vizual: 105m/1000m
Distanta minima de clar: 2m
Acoperiri obiective: FMC (acoperite cu albastru, mov si verde palid)
Acoperiri oculare: FMC (acoperite cu albastru, mov si verde palid)
Sistem focus: Central
Rezistent la apa si ceata: Da (cu garnituri din cacuciuc)
Greutate: 763g (fara capace si fara curea sustinere, strict binoclul)
Dimensiuni: 157x125x68mm
Sistem de prindere pe trepied: Da (in pofida tuturor explicatiilor accesibile pe net, ce sugereaza contrariul).
Utilizare cu ochelari: Da.


2- ISTORIC
Un binoclu relativ vechi, caci de circa 3 ani nu mai este in fabricatie, fiind inlocuit de modele (zise mai performante) avand insa rapoarte normale (10x42!). Strategia cu marirea obiectivelor nu a dat rezultate sau surplusul de sticla a fost inlocuit cu strat AR mai de calitate? Un binoclu care la vremea lui valora undeva la 500 USD, dar in ziua de azi l-as plasa mult mai jos. Un binoclu care in mod cert la vremea lui statea binisor in topul iubitorilor de viziune binoculara.

3- MECANICA
Inca de la primul contact impresia este pozitiva, binoclul avand o alura moderna (tinand cont ca a fost fabricat acum 3 ani ultima oara) prezentand modernul dual brige de azi. Probabil printre primele de acest fel, de unde si confuzia mai tuturor utilizatorilor si dealerilor vis a vis de existenta unui sistem de prindere pe trepied. Binoclul este de o forma foarte eleganta, cu material de buna calitate, antiderapant si foarte bine finisat. Corpul este metalic. Capacele ocularelor se deplaseaza in 3 pozitii si sunt acoperite cu un cauciuc de calitate ce protejeaa atat ochii cat si lentilele ochelarilor. Totul de misca frumos , liniar si fara jocuri. Reglajul de dioptrii se poate bloca prin culisarea inelului de reglaj sus-jos, lucru de altfel foarte util. O problema, reala, prezentata de mai toti utilizatorii acestui binoclu este cursa extrem de scurta a reglajului central. In dorinta de a realiza un Quick-Focus, Vanguard realizeaza exact contrariul, facand mai dificila reglarea de clar, necesitand practic mai multe rotiri stanga-dreapta in jurul punctului de clar. Insa in ansablu, un binoclu chiar ok, frumos si elegant care nu va va face de ras chiar daca este ceva mai batran decat altele de curand aparute.

4- OPTICA
Optica este intr-adevar de calitate, ocularele ED oferind cam ceea ce ne asteptam de ele. Contrast, Luminozitate, definitie si colorit foarte bune specific sticlei de calitate. Practic identice cu binocluri mai noi ca si performante, mai putin depunerile AR. Daca calitate imagini este foarte buna, lipsa unor straturi … poate doar mai moderne AR, se simte caci in axa optica mai apar fantome undeva in partea inferioara a imaginii, in contextul unor observatii contralumina. In interior nu exista totusi reflexii parazite (exceptie “fantomele” aparute in cazul mentionat mai sus), campul vizual este strict delimitat de negrul din interior, asigurand cu cele 6 grade ale lui o viziune poate nu atat wide cat normala. Insa, cu capacele lasate jos la maxim, ne putem bucura de o viziune “hublou” superba si cu o impresie reala de “wide”. Campul este foarte bine corectat geometric, avand o claritate surprinzatoare pana la circa 20% de margine. Coloritul este absolut natural, si nu prezinta irizatii in contra-lumina. In regim astro stelele sunt punctiforme, si coloritul lor se distinge foarte bine. Usor de tinut in mana, face ca acel 0,5 x in plus sa nu se simta ca aport negativ ba chiar din contra, aduce totusi un plus de detalii in special in mod terestru.

5- TESTE
A fost comparat cu Breser Montana 10,5x45. Diferenta dintre ele, in favoarea lui Bresser la toate capitolele, este atat de mica incat este aproape imperceptibila, exceptie facand AR-ul. Practic depunerile AR sunt singurele care distanteaza (cum ziceam destul de putin) cele doua binocluri. Comparat cu gama ED 10x42 (Chase, Opticron) castiga cu acel plus de detalii datorat mariri in plus de 0,5X. O optica deosebita, care la vremea lui era o mare realizare calitativa, care iata ca se mentine pana in ziua de azi. Cat despre 10,5x45 ca standard, as spune da, merita incercat caci iata avem la aceeasi luminozitate un surplus de detalii, la o greutate optima si comparabila, si avand niste dimensiuni versatile. Si totusi tot un binoclu scump, tinand cont de faptul ca daca il comparam cu “etalonul” Lacerta Explorer 10x50, avem o egalitate interesanta, diferentele fiind :
- Detalii in plus la Vanguard, dar strict din puterea maritoare mai mare
- Colorit ceva mai rece la Lacerta fata de Vanguard,
In rest ceea ce vezi cu unul vezi si cu celalat. Dar in lumea binoclurilor, asa cum am mai vazut si pana acum, diferente mici de ordinul procentelor, se platesc greu, cu valori duble sau triple a echipamentelor.

6- CONCLUZII
Un binoclu foarte bun chiar daca este o emisie veche si deci nu il veti mai putea obtine decat second-hand. Un binoclu al carui pret a fost undeva la nivelul 500 de USD dar totusi in ziua de azi cel mai probabil ar trebui pretui la mai putin de jumatate. Un binoclu recomandat cu incredere atat pentru mod terestru cat si astro!



endeavour10_5x45mic.jpg
 Descriere:
Un binoclu recomandat cu caldura, dar atentie la pret!
 Marime fisier:  1.07 MB
 Vizualizat:  de 1557 ori

endeavour10_5x45mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact