Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_0503_1ab_final.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224024
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Primul Telescop- rog sfaturi.


Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Joanne
Membru
Membru


Data inscrierii: 12 Mai 2018
Mesaje: 5



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 13 Mai 2018 14:44 Download mesaj
Titlul subiectului: Primul Telescop- rog sfaturi.
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua tuturor,
Am mare nevoie de cateva sfaturi pentru achizitionarea unui telescop astronomic:
Am cunostinte minime, suntem chiar la inceput de drum eu si sotul meu.
Ca buget, ma gandeam undeva la 1500-1600 ron.
Mi-as dori ceva cu apertura cat mai mare, vazusem acest model: "Omegon Telescop Dobson Advanced X N 203/1200" (astroshop.ro)- dezavantaj: e greu! am citit ca are 20 kg. Very Happy.
Noi locuim in apartament, in oras, deci pentru o buna vizibilitate, va trebui ma gandesc de fiecare data sa ne deplasam, undeva in afara localitatii.
Un alt dezavantaj, ar fi tipul de montura.. Noi cum nu suntem cunoscatori, cred ca vom avea dificultati in gasirea puntelor de interes ca sa spun asa.Smile Eu m-am tot uitat dupa o montura GoTo, dar la banii astia nu am gasit cu o apertura maricica..( tot bugetul cred ca se duce pe montura). Cumparam un astfel de telescop, dar nu stim sa il folosim..ar fi trist.
Sa construim noi un telescop from scratch...nu avem cunostintele necesare...
Ce mi-ati recomanda?
Ah...vazusem pe astroshop.ro un planetariu: Omegon Planetariu personal Universe2go...ne-ar ajuta asa la inceput ?... Smile
Multumesc anticipat!
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 13 Mai 2018 17:59 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Primul Telescop- rog sfaturi.
Raspunde cu citat (quote)

Joanne a scris:

Am cunostinte minime, suntem chiar la inceput de drum eu si sotul meu.
Ca buget, ma gandeam undeva la 1500-1600 ron


Bine ai venit, Oana.

E important ca la inceput sa folosesti un instrument care sa nu dezamageasca, dar care sa fie capabil sa ofere cate ceva din fiecare sub-domeniu - Luna, Soare (cu filtru solar!), planete, deep-sky, stele duble etc. Evident, nu va excela neaparat la vreunul din capitole, mai ales in limita unui buget de cele mai multe ori limitat (nu ne "dau banii afara din casa" pe nici unul de pe-aici, cum e vorba aia Smile deci stim ce-nseamna..), dar macar iti vei putea face o idee despre ce poti observa cu un instrument.

Acum, de care sa fie, cat de mare, de destept si de scump.. asta numai vazand si placand poti hotara, de regula iesind cu alti pasionati la stele si tragand cu ochiul, cerand parerile utilizatorilor.
Daca amandoi aveti cunostinte minime, e un start bun - va puteti incuraja / completa / antrena unul pe celalalt; sa ai cu cine impartasi pasiunea pt astronomie chiar in familie, e mare lucru Smile stiu cativa amici care pot confirma..

Multi prefera ca prim instrument (pe langa binoclu) o luneta, fie ea si acromata, mai lunga sau mai scurta (lucru care se traduce in corectie mai buna sau mai slaba a aberatiilor, pt acest tip de telescop), cu diametru cuprins intre 80-120mm. Iar ca montura - una azimutala, fie ea si manuala, cele cu GoTo presupunand o sursa de alimentare pt motorase, aliniere de fiecare data cand iesi, dar si un pret ceva mai maricel. Acromatele simple cu diametre mai mari devin usor incomode daca sunt corectate bine (tuburi f lungi), iar daca sunt mai scurte si corectate mai bine (cu sticle ED) devin usor ca scumpe (sari din buget, de vreo 2-3-4 ori)

Daca nu ti se pare incomod un newtonian de 130-150mm diametru, cu focar parabolic scurt (f/5), care e capabil sa-ti arate destul de multe obiecte pe un cer suburban decent (cel putin +5.5 magnitudine vizuala limita la zenit) - nu mai zic de unul bunicel, bun, sau foarte bun, de care ai parte la 30-40-50 km de oras - atunci sigur gasesti oferte pe piata care sa se incadreze in bugetul impus. De preferat sa iei tubul (OTA) si montura separat, nu de alta dar de cele mai multe ori dealerii le "imperecheaza" cum nu se poate mai prost, in sensul ca montura e veriga cea mai slaba, tinand tubul la limita rezistentei mecanice chiar si numai stand pe loc, nu mai zic sa incepi sa-l plimbi pe cer... (no offense, dar asa e).

Un dobsonian >200mm e oricand binevenit, desi, asa cum ai remarcat si tu, de cele mai multe ori nu si cel mai convenabil cand vine vorba sa-l transporti. Daca ai masina (incapatoare) nu-i chiar asa grav. Dar daca trebuie sa-l cari dupa tine pana pe Feleac, atunci ceva mai portabil te-ar avantaja. Nu mai zic sa pleci pana pe Marisel, unde ai ce vedea.. acolo chiar ar fi bun o "light bucket" cat mai mare Smile

Un compromis ar fi un catadioptric de 5"-6", pe o montura AZ motorizata, destul de portabil chiar si daca nu ai masina, si destul de capabil sa ofere multe nopti pline de observatii. Singurul dezavantaj va fi ca la deep sky va avea intotdeauna imaginea mai putin luminoasa decat un newtonian de acelasi diametru (din cauza focalei efective mai lungi - el asa pare scurt, dar designul optic ii schimba parametri aparenti). Si, da, probabil va trebui sa-l cauti "second-hand", intrucat la raft asa ceva nu e tocmai in buget. Dar in rest, la capitolul corectie optica, putere de marire, putere de separatie, claritate, nu va dezamagi, considerand ca ai si oculare suficient de ok, care sa mentina nivelul de calitate pe care-l ofera instrumentul - cei mai multi aleg (pe buna dreptate, de cele mai multe ori) sa schimbe ocularele de kit cu unele de serie, vizibil mai bune decat primele.


Deci, pune in balanta cele de mai sus, compara-le cu disponibilitatile si asteptarile personale, eventual, asa cum ziceam, si cu instrumentele din dotarea altor pasionati de observatii, si iei o decizie. Nu mi-as permite sa zic "du-te si cumpara-ti instrumentul X, ca sigur e cel mai bun pt tine! iti zic eu!..", pt simplul motiv ca nu suntem toti la fel, nu avem aceleasi exigente, gusturi si posibilitati, si-atunci e foarte probabil sa nu se potriveasca parerile Smile



Spor!

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________


Ultima modificare efectuata de catre saiph la 14 Mai 2018 10:04, modificat de 1 data in total
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4776

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 13 Mai 2018 19:41 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Primul Telescop- rog sfaturi.
Raspunde cu citat (quote)

Intotdeauna ?
saiph a scris:
Singurul dezavantaj va fi ca la deep sky va avea intotdeauna imaginea mai putin luminoasa decat un newtonian de acelasi diametru (din cauza focalei efective mai lungi - el asa pare scurt, dar designul optic ii schimba parametri aparenti).
Poate ar trebui reformulata exprimarea.
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 13 Mai 2018 19:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In sensul ca daca folosesti un acelasi ocular, sa zicem pe cel de 25mm, in catadioptric puterea de marire va fi superioara celei obtinute intr-un newtonian cu aceeasi apertura dar cu raport focal mai mic, si de aici pupila de iesire mai mica, deci imagine mai putin luminoasa.

betar? Smile
in alta ordine de idei, sunt convins ca daca persoana careia ma adresam are vreo nelamurire poate sa spuna si singura. tu, dintre toti, cred ca stii foarte bine la ce ma refer

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
Joanne
Membru
Membru


Data inscrierii: 12 Mai 2018
Mesaje: 5



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 13 Mai 2018 21:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc frumos pt.sfaturi, apreciez!
Avantaje si dezavantaje la fiecare model, nu le poti avea pe toate. Apertura de 203 m-a facut sa imi indrept atentia catre Dobson, la banii astia nu as gasi mai bun/performant.

https://www.astroshop.ro/telescoape/omegon...r_0_select

Dar asta vine si cu dezavantajele de rigoare:
- greutate: ma rog, sa zicem ca ar incapea in masina...
- telescoapele acestea trebuiesc colimate inainte de folosire. ( oare chiar inainte de fiecare folosire?) ce accesorii imi recomandati?cat este de complicat procesul?
- curatarea - ar mai putea fi o problema..(pentru necunoscatori, desigur) Smile
- ocular din ce am vazut pe site, are doar unul:de 1,25"- sa fie oare suficient de bun?
Alte accesorii - la ce ar trebui sa ma mai gandesc?

Multumesc tare mult si o seara placuta.
Sus
radur
Membru
Membru


Data inscrierii: 15 Oct 2015
Mesaje: 198



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 13 Mai 2018 22:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Depinde de ce vrei sa faci cu el, de cum vrei sa-l folosesti, ce ai vrea sa vezi si cum o sa faci asta?
O sa te plimbi cu el cu masina mereu sa iesi pe camp, o sa ii gasesti un loc undeva in mediul rurar unde cerul este mai intunecat?
Intentionezi sa-l folosesti exclusiv vizual (sa te uiti prin ocular)? O sa vrei vreodata sa faci poze cu telescopul? Vrei sa vezi color?
Vrei sa vezi planetele din sistemul nostru solar? Luna/Saturn etc? Vrei sa vezi roiuri de stele, galaxii, nebuloase?

Ca fapt divers eu nu am stiut sa raspund la intrebarile astea cand mi-am luat telescop (tot un dob de 200/1200 am luat), tot de la ~1700 lei am plecat. Un ocular mai de doamne-ajuta e ~1000 lei Smile

Iti recomand sa instalezi intai programul planetar Stellarium care macar iti permite sa vezi cat de "mari" o sa vezi obiectele cu diverse combinatii dintre telescop si oculare.
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4776

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 13 Mai 2018 22:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@saiph
Deci nu e deloc intodeauna. In rest, nu m-am referit la persoana si nici nu ma intereseaza astfel de referiri copilaresti.

@Joanne
Aveti un importator chiar in Cluj: https://www.skywatcher.ro/
Daca vreti un telescop mare, e recomandat sa-l vedeti inainte si sa luati in calcul si costurile de livrare.
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 14 Mai 2018 08:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

nobody a scris:
@saiph
Deci nu e deloc intotdeauna. In rest, nu m-am referit la persoana si nici nu ma intereseaza astfel de referiri copilaresti.


[off topic]
Hai hai..
incearca te rog frumos sa-ti vezi de-ale tale si nu-mi mai rastalmaci fiecare vorba - pt buna desfasurare a lucrurilor. e un buton acolo, "ignore user", stii? iti recomand sa-l folosesti cu incredere daca nu-ti convine ceva. te asigur ca voi proceda la fel. succes Wink
[/off topic]

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1535

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 14 Mai 2018 09:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@Joanne: vezi in anuntul asta: http://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=177350#177350 . Poate va intelegeti cu omuletul la o reducere de pret, poate mai reusiti sa trageti putin si voi bugetul in sus.

E portabil (intr-un ghiozdan intra tubul si montura, trepiedul are husa separata parca), e GoTo, pe montura aia poti pune mai tarziu daca vreti si un C6 in loc de C5-ul actual (posibil sa intre si C8 cu niste restrictii, dar C6 sigur intra). Are deja si adaptor WiFi inclus (il poti misca/controla din aplicatie d epe telefon/tableta).


Aaaaa... si e in CJ omuletul, deci mergeti si il vedeti si il probati inainte de a da banii... Very Happy

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
dreammer54
Membru
Membru


Data inscrierii: 09 Feb 2014
Mesaje: 330



Localitate: Barlad

MesajTrimis: 14 Mai 2018 15:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ati putea lua dobson de 200 mm.daca:
- aveti masina;
- aveti timp, sazicem 2-3 ore, cand vreti sa folositi telescopul: dus-intors in afara orasului, timp de aclimatizare, timp de observatii efective.
Daca e asa, atunci mersul in afara orasului nu mai pare un neajuns dupa ce vezi cerul instelat din afara orasului!
Sunteti incepatori si va temeti ca nu va descurcati? Normal, ca la orice inceput! Dar nu trebuie sa va descurajeze asta.
Ma refer la o montura manuala acum: posibil ca in prima seara, poate si a doua, sa aveti impresia ca nu ati vazut mare lucru: va obisnuiti cu telescopul, cautati un obiect-doua, nu-l gasiti si inceleti sa va "plimbati" pe cer la intamplare.
Nu-i nimic, va intoarceti acasa hotarati ca il veti gasi data viitoare.
Si poate mai trec vreo cateva seri si zeci de minute de frustrare ca nu gasiti ce cautati si aveti, pe moment, impresia ca e ceva imposibil.
Dar, deodata, veti gasi obiectul! Si va va parea ca e acolo.unde trebuie sa fie si va veti intreba cum de ati trecut pe langa el mai devreme, cum de nu v-ati dat seama mai devreme unde e, ca doar, brusc, nu mai e asa greu de gasit?
Deci, odata ce ati gasit obiectul, singuri, fara sa fie cineva experimentat langa voi, doar pe.baza sfaturilor de pe.forum si a hartilor, a softurilor de astronomie, credeti-ma ca satisfactia e MARE...si nu ii veti uita locatia pe cer.
Deci...cautarea face parte din distractie. Si nimeni nu s-a nascut invatat, nu?
La fel si cu colimarea. Nu zic ca e ceva usor la inceput, mai ales ca informatiile de pe internet pot deveni brusc confuze cand te apuci de colimat prima data si vezi cu ochii tai cum arata interiorul telescopului prin instrumentul de colimare.
Dar mie, sincer, mi-ar fi mai neplacuta asteptarea sa se aclimatizeze tubul decat sa fac colimarea...fie ea si a secundarei...cred.
Deci, din nou: nimeni nu s-a nascut invatat.
Si daca altii pot si colimare, pot sa si gaseasca obiecte pe cer folosind o montura manuala, eu de ce nu as putea sa invat?

Daca insa aveti dubii ca va fi un hobby de durata, atunci faceti altceva: luati un Mak sau un newtonian mic (ex.130/650, Skywatcher Heritage-ul, de ex., mai e si colapsibil!) si, cand aveti chef de o plimbare, luati si tescopul cu voi: o plimbare, o relaxare, mai un ochi pe cer. Si chiar daca dorinta de a iesi la observatii s-ar manifesta f.rar, achizitia unui instrument mic ar fi avantajoasa deoarece:
- nu face gaura mare in buget
- e usor de carat intr-un rucsac
- iti satisface nevoia, manifestata din cand in cand, de a mai arunca o privire pe cer

Totusi, daca aveti posibilitati (si nu doar financiare!), luati un telescop cu oglinda de 200 mm.
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4776

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 14 Mai 2018 19:15 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Primul Telescop- rog sfaturi.
Raspunde cu citat (quote)

Mai bine incepeti cu un binoclu si cu o harta a cerului.
Joanne a scris:
Noi cum nu suntem cunoscatori, cred ca vom avea dificultati in gasirea punctelor de interes ca sa spun asa.
...
Ah...vazusem pe astroshop.ro un planetariu: Omegon Planetariu personal Universe2go...ne-ar ajuta asa la inceput ?... Smile

Nu-i deloc scump si nici greu de invatat.
In plus, veti fi uimiti cate se pot vedea doar cu un simplu binoclu.

Dupa ce va familiarizati cu cerul, veti vedea lucrurile altfel si veti putea lua o decizie mult mai buna in privinta achizitionarii unui telescop. Un telescop care sa-l folositi cat mai des, nu neaparat cel mai mare care sa ajunga sa zaca intr-un dulap.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 15 Mai 2018 09:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cel mai bun "instrument" este cerul fara poluare luminoasa! Deci astronomii cu mobiltatea mare sunt cei mai avantajati pentru ca pot merge acolo unde "electricitatea" n-a facut "pui" si cerul este negru ca tuciu. Pentru asta trebuiesc instrumente adaptate la conditiile fiecaruia de deplasare. Urmarind aceasta logica, cei din orase care stau la bloc si nu au o terasa mare, ar trebui sa se orienteze spre intrumente cat mai compacte si portabile. Daca ai curte sau o terasa mai mare atunci merita sa cumperi "apertura" cat mai mare pt ca telescopul va devenii unul stationar. Dar si in cazul asta tot trebuie sa ai o lunetica portabila, s-o poti baga intr-un rucsac si sa fi gata de plecare oriunde in tara, de preferabil in cele mai nelocuite coclauri Smile Pot spune asta din exemplul personal. Cu un newton 130mm de pe balconul din Bucuresti, am vazut mai putine lucruri si mai prost decat cu o luneta de 67mm in Delta Dunarii. Deci o luneta cu apertura de doua ori mai mica dar de cinci ori mai usoara a aratat detalii mai multe datorita locatiei. Deci concluzia ar fi ca oricum un astronom impatimit tot nu va scapa de dorinta de a avea un intrument mai mic portabil, care va fi calul de bataie Smile Eu as incepe cu o luneta mica dar de calitate, foarte performanta, pe care s-o pastrez toata viata! Si bineinteles, cum a spus si nobody, nu trebuie subestimat nici binoclul, care este ca oxigenul in astronomie!
Dar totusi inainte sa investiti mai serios in acest hobby incercati sa priviti prin intrumentele altora, pentru ca astronomia vizuala se "ocupa" cu pete incetosate, licariri deabia vizibile, vedere periferica, deci informatii luminoase subtile si slabe, la limita vizibilitatii; Sa nu va asteptati sa vedeti prin telescop imagini ca pe un monitor. Dar nu trebuie sa deznadajduiti pentru ca frumusetea vine tocmai din faptul ca fotonii aia, palizi si "sleiti" de atata drum, vin si poposesc totusi in ochii nostrii, in momentul ala, aievea.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 15 Mai 2018 11:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Joanne

Nimeni nu trebuie sa se teama de colimarea telescoapelor Newton/Dobson.
Nu colimarea este dificila ci este dificil de inteles ce trebuie facut ,ce trebuie ''sa vedem'' atunci cand facem colimarea.
Dupa ce amatorul intelege despre ce este vorba , colimarea este o banala succesiune de insurubari-desurubari.
(Insotite de obicei de un inevitabil zambet de auto-ironie latit pe toata fata...).

Ma cam indoiesc ca un telescop acceptabil construit trebuie colimat inainte de fiecare utilizare.
Eu am terminat reconstructia dobsonianului meu de 200mm in August anul trecut si l-am colimat de doua ori de atunci.
In perioada asta a facut si un drum la padure , cu o parte a drumului de calitate...forestiera.

Pe de alta parte , monturile ecuatoriale portabile si Go To portabile trebuie ''colimate'' inevitabil la fiecare utilizare.

Avem pe forum un coleg care in doi ani si jumatate a observat peste 3000 de obiecte cu un telescop Dobson de 200mm , de la bloc , fara sa fi iesit macar o singura data din orasul mare in care locuieste.
Daca tin bine minte , a iesit de vreo doua ori langa bloc.

Succes, Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Stille
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Iul 2017
Mesaje: 465



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 15 Mai 2018 13:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cred ca cel mai important, la inceput, este sa-ti formezi deprinderile de observatii - disciplina de a-ti face liste de observatii, de a iesi la stele in noptile bune, locuri de observatie aproape de unde traiesti etc. Sa gasesti loc in viata ta pentru observatii astronomice, ca sa spun asa.

Eu asta as recomanda sa o faci cu un binoclu - e instrumentul cel mai usor de folosit si de transportat, si va ramane util indiferent de telescoapele luate mai tarziu. Eu fac observatii numai cu binoclul de aproape un an, si mai am mult, mult pana sa epuizez posibilitatile instrumentului Wink Cu un binoclu de 10x50, un trepied foto si un adaptor in forma de L iesi la vreo 5-600 de lei.

Daca vrei neaparat sa incepi cu un telescop, cauta ceva cu raport focal mic - asta iti va da un camp vizual mai larg, ceea ce va face obiectele mai usor de gasit. Eu intentionez sa-mi iau un Skywatcher Heritage 130/650 mai tarziu - colegul dreammer54 face niste observatii interesante cu el, iar telescopul in sine e foarte portabil (avand un tub ...telescopic Smile) ) si destul de puternic pt dimensiuni/pret (~900 lei telescopul, plus pretul unui trepied + montura, in caz ca nu vrei sa observi cu el pus pe masa din balcon)

Dar daca ai masina si posibilitatea de a merge la observatii cu ea, un dobson 200/1200 nu-i chiar atat de greu de folosit. Pe aici, prin Iasi, am vazut vreo cateva, tot Skywatchere - carate pe tot felul de coclauri (si nu chiar in masini zburatoare), folosite la observatii cu publicul... sunt solide, montura Dobson e foarte intuitiv de folosit, si n-am vazut sa-si bata lumea capul prea mult sau prea des cu colimarea, deci se rezolva si asta cu experienta. Iar calitatea imaginii e de necomparat cu cea oferita de o apertura mai mica. Nu m-am uitat prin vreun Omegon sa-ti spun daca-s bune sau nu, dar luat SH, un dobsonian de dimensiunile respective ar costa in limita bugetului tau si pentru alti fabricanti. Asta e o dimensiune destul de populara de telescop, apropo, deci daca stai cu ochii pe sectiunea Vinde, probabil nu va trebui sa astepti prea mult pana apare ceva Smile

Edit: a, si sa stii ca 20kg e greutatea pachetului livrat. Un dobsonian din asta se transporta in 2 bucati usor de separat - tubul in sine (~12kg) si montura (~6) - deci daca poti cara sacosele de cumparaturi din supermarket pana in portbagaj si din portbagaj pana in casa, te descurci si cu telescopul.

_________________
Binoclu: Pentax SP 10/50 WP (Bufnitza)
Telescop: Skywatcher Heritage 130/f5 (Corbu')
Foto: Canon 800D, obiectiv Tamron 16-300mm(Starcu'), Canon 50mm f/1.8 (Vrabia), Samyang 16mm f2.0 (Gecko), Takumar 135mm f2.5 (Batrana Doamna)
Sus
Joanne
Membru
Membru


Data inscrierii: 12 Mai 2018
Mesaje: 5



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 15 Mai 2018 20:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

StarChild a scris:
@Joanne: vezi in anuntul asta: http://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=177350#177350 . Poate va intelegeti cu omuletul la o reducere de pret, poate mai reusiti sa trageti putin si voi bugetul in sus.


Sare destul de mult peste buget..lasa omul la pret..dar nici chiar asa Very Happy
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact