Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon_registax.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224015
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Service binocluri si alte echipamente optice


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Adrian_D.
Membru
Membru


Data inscrierii: 15 Apr 2018
Mesaje: 4



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 16 Apr 2018 17:26 Download mesaj
Titlul subiectului: Service binocluri si alte echipamente optice
Raspunde cu citat (quote)

Salut.
Nu am descoperit nimic relevant la cautarea pe forum (poate nu am folosit eu termenii de cautare corect) asa ca vin cu o intrebare.
Exista pe undeva ( preferabil in Bucuresti) vreun fel de service sau o persoana care sa aiba echipamentele si experienta necesare sa rezolva contra-cost unele probleme la diverse echipamente optice?

Cazul meu:
Am un Celestron 20x80 adus acum vreo 5 ani din state, care ori a fost busit din fabrica ori scapat de persoana care mi l-a adus, cert este ca a ajuns la mine cu unele probleme de colimare (dubla foarte usor imaginea).
Avand intrucatva experienta unor interventii asemanatoare pe alte agregate cu decolimari usoare am umblat pe la suruburi si am rezolvat problema intr-un mod multumitor, cel putin pentru moment.
Dupa ceva timp in care n-am mai avut timp de umblat cu el si l-am lasat in repaos, m-am trezit ca a aparut din nou problema de colimare, de data asta intr-un mod diferit (o imagine mai sus decat cealata) si mult mai accentuat.
Singura explicatie pe care-o pot gasi e ca in timp plasticul tuburilor s-a deformat si astfel s-a produs decolimarea.
Incercand sa il ajustez la fel ca prima data m-am trezit ca e aproape imposibil sa mai ajung la rezultatul initial si a trebuit sa umblu si la cealata prisma, in momentul de fata reusind sa le dereglez pe amandoua.

Pot sa continui sa-l stric dar ma intreb daca nu cumva exista vreun service sau cineva care se pricepe mai bine la asta si ma poate ajuta sa nu-l transform intr-un opritor de usa interesant tot incercand sa "repar" ce-am stricat si sa nu-l arunc de tot.

Stiu ca pentru aparatele foto si obiective se mai gaseau "mesteri" prin oras, dar e un subiect despre care nu mai stiu nimic in ultima vreme.

Va multumesc.
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 17 Apr 2018 09:30 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Service binocluri si alte echipamente optice
Raspunde cu citat (quote)

Adrian_D. a scris:

...Avand intrucatva experienta unor interventii asemanatoare pe alte agregate cu decolimari usoare am umblat pe la suruburi si am rezolvat problema intr-un mod multumitor, cel putin pentru moment.
Dupa ceva timp in care n-am mai avut timp de umblat cu el si l-am lasat in repaos, m-am trezit ca a aparut din nou problema de colimare, de data asta intr-un mod diferit (o imagine mai sus decat cealata) si mult mai accentuat.
Singura explicatie pe care-o pot gasi e ca in timp plasticul tuburilor s-a deformat si astfel s-a produs decolimarea. ...

Este foarte greu de presupus prezumtia ta si in general cu ideea ca plasticul sa deformat nu sunt de acord. Cel mai probabil in dupa multiple incercari de colimare, ochii tai sau obisnuit sa "colimeze" imaginea creeand impresia ca ai reusit-o efectiv .... este un fenomem uzual care se intampla si la cei cu experienta mai multa. Nu de alta dar daca "plasticul" sa decolimat stand ... ar fi ceva atat de grav incat ai putea sa arunci linistit binoclul.
A doua zi , ochii tai linistiti si calmi ..uita ca trebuie sa mai faca efortul de "colimare" si iti arata adevarul. Este motivul pentru care se recomanda (la recolimarea facuta in casa fara echipamente ajutatoare, altele decat ochii) ca procesul de recolimare sa tina mai multe zile ... cu ochi odihniti.
Practic in acest moment ... se pare ca ai reusit sa il decolimezi binisor ...
Cand un binoclu se decolimeaza, 99,9% din cazuri cel putin una din prisme se deplaseaza efectiv din blocajul cu chit...si aceasta deplasarea este imposibila a fi refacuta doar din suruburi. Pur si simplu recolimarea se face fara a umbla la suruburi ci doar realiiniind prisma / prismele cu pricina.
Cel mai bine este sa incerci sa iei legatura ... mai direct si mai putin oficial cu cineva de la IOR care sa fie de acord sa il recolimeze.
Sus
Adrian_D.
Membru
Membru


Data inscrierii: 15 Apr 2018
Mesaje: 4



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 17 Apr 2018 15:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut,
Multumesc mult pentru raspuns. Probabil este foarte adevarat ce ai spus tu si-mi asum ca probabil am facut din nou opritor de usa. Ma gandesc sa cumpar pur si simplu altul, insa frica de a primi un exemplar la fel de nefericit ma cam tine departe.

Intrebarea ramane insa - cum iau legatura "mai direct si mai putin oficial cu cineva de la IOR"?

Sincer inafara de mers la fabrica si asteptat in fata sau intrebat portarul nu prea am nici o idee:)

Din pacate fac parte dintr-o generatia care si-a pierdut exercitiul "gasitului de cunostinte" atat de folositor altcandva. Practic de asta deschisesem topic aici, pentru a afla de o astfel de persoana.
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 19 Apr 2018 07:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ti-am dat un sfat , sa zicem cel mai sigur si corect pentru rezolvarea problemei. Acum intrebarea ta "cum sa fac" o interceptare este legitima...si nu am la randul meu o rezolvare.
Din nefericire de foarte mult timp nici eu nu mai cunosc pe nimeni acolo (unii au iesit la pensie, altii au parasit domeniul ... si din nefericire unii ne-au prarasit de tot).
Acum , totusi sa nu exageram si sa cadem in extrema cealalta, nu de alta dar nici ca opritor de usa nu cred ca este comod caci daca esti neatent te poti impiedica de el si cine stie ce "lentile" iti mai rupi pe la picioare si maini (si astea nu se pot repara pe forum). Cu alte cuvinte ... daca totusi nu gasesti un specialist efectiv in domeniu ... adica in momentul in care te hotarasti sa il arunci la cosul de gunoi ... mai ii dam o sansa si incercam sa il readucem la viata.
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 20 Apr 2018 08:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sunt curios daca ma poate lamuri cineva daca policarbonatul este o exceptie de la aceasta regula; Din cate stiu policarbonatul fiind un plastic special foarte rezistent are o duritate si elasticitate similara metalului. In timp se poate deforma si el ? Poate din cauza asta pentru ai sporii rezistenta, este ramforsat si cu fibra de sticla;
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Apr 2018 13:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eventual draga Zoth sa ne spui si brandul respectabil Smile , ar fi un indiciu.
Am mai multe binocluri cu plastic, unele mai ieftine chiar foarte iefitine, de ani buni si nu nu au suferit nici cea mai mica decolimare. Unele mari 20x80 (Bresser si TS) pana la unele mici noname (TCM 16x32 de fapt un 12x32). Singura problema reala aparute la binoclurile foarte ieftine intalnita de mine a fost imbatranirea capacelor de plastic de pe port prisme la modele gen Sakura, rerspectiv aparitia unui strat superficial imbatranit , lipicios si scarbos, ele totusi mentinandu-si functiile primordiale de acoperir
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 20 Apr 2018 14:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tudor

Nu as putea raspunde in general despre policarbonat , iti povestesc despre singurul meu binoclu cu corp din acest material.
Am un binoclu Fujinon Mariner 7x50mm.
La mine este de vreo 10 sau 12 ani - eu fiind al patrulea ''apropritar'', nu vad nici un semn de imbatranire la policarbonat.
Iar optic isi pastreaza colimarea, da imagini excelente.
Azotul banuiesc ca s-o fi dus demultisor , totusi nu tin minte sa se fi aburit in interior vreodata.

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6435



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 20 Apr 2018 19:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eu am patit acelasi lucru cu un binoclu 15x70 Celestron. Se decolima singur. Si dupa 3 recolimari, m-am saturat si l-am facut piese. Evident, partea care tinea prismele era din plastic. Banuiala mea este ca nu vorbim neaparat de deformare, cat, posibil sa fie vorba de insuficienta aderenta intre suruburi si gaurile filetate in plastic. Fenomenul autodesurubarii este bine cunoscut in medii cu vibratii, unde se folosesc suruburi cu stifturi de siguranta.

La binocluri care stau, noi presupunem ca nu apar vibratii. Dar in orice locuinta, si mai ales in blocuri, vibratiile sunt tot timpul prezente. Ca noi nu le simtim decat daca depasesc o anumita limita a intensitatii, si frecventei, e altceva. Si cred ca plasticul folosit de Celestron e mai alunecos.

Oricum, ambele ipoteze, atat deformarea cat si desurubarea sunt de luat in considerare.

Ce imi pare rau este ca nu m-am gandit sa dau cu pruda de talc prin gauri.

_________________
Dragos N
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Apr 2018 21:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Coeficienții de dilatare sunt diferiți la metal și la plastic. Pot fi luați în calcul la decolimarea prin slăbirea șuruburilor laolaltă cu vibrațiile?
Cred că o structură metalică acoperită cu plastic poate fi OK dar să nu fie din plastic piesele importante care țin optica.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
horatius
Membru
Membru


Data inscrierii: 06 Apr 2006
Mesaje: 1203



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 20 Apr 2018 21:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Binoclurile SkyMaster au corpul prismelor din aluminiu si nu din plastic. Daca e din plastic, respectivul e in posesia unui fals autentic sau altceva... Suruburile de colimare se infileteaza in aluminiu. Tuburile obiectivelor sunt din policarbonat, dar acest lucru este mai putin important din punct de vedere al fiabilitatii (si Zeiss foloseste poliamida la unele binocluri de multe ori mai scumpe). Faptul ca unele isi pierd colimarea usor si in mod repetat se datoreaza in principal la 2 aspecte: stresul pus de suruburi pe prisme, sau de prisme pe suruburi, suruburi care sunt infiletate intr-un aluminiu turnat care este foarte moale, astfel ca la aceste tensiuni aluminiul face loc surubelelor sa se deplaseze la socuri (sau invers, suruburile nu raman fixe). Daca se reuseste o colimare fara a strange tare suruburile atunci poate tine ani la randul. De altfel colimarea la cele mai multe binocluri tine foarte mult timp. Dar sunt si destule la care nu tine. Problema e aceeasi la cam toate binoclurile asemanatoare, la toti producatorii, fiind facute cam in aceleasi locuri, cu diferente fizice mai mari sau mici intre ele, dar si de control al calitatii acceptat.

In functie de cat s-a surubarit la el de catre proprietar binoclul se poate colima. Dar daca suruburile au largit filetul, nu mai tine colimarea cu suruburile originale, trebuie desfacut tot si refiletat la un pas mai mare, ceea ce avand in vedere cat costa, nu e rentabil.

_________________
Horatius
STARMAX Astronomie

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2777

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 21 Apr 2018 10:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Chiar daca nu se stie exact ce a patit "pacientul" colegului nostru Adrian_D, adica binoclul Celestron 20x80, partea buna este ca a creat o discutie interesanta despre comportarea diferitelor materiale in binocluri.
Am intrebat azi si un prieten (care face service-ul unui brand de obiective foto din Romania), ce parere are despre policarbonat (atentie! deci nu plastic simplu). Si dupa cum a sugerat si Micea Pteancu, el a zis ca este cel putin la fel de rezistent la deformari in timp ca metalul. Mi-a zis ca se folosea ceva asemanator chiar la complicatele mecanisme ale aparatelor foto pe film unde si acolo precizia si durabilitatea trebuia sa fie mare. Unde mai pui ca in binoclurile moderne cum ar fi Monarch-ul 5 ED, Zeiss Terra ED si altele, acest policarbonat este armat si cu fibra de sticla.

aici este un articol despre polycarbonat
https://www.ecnmag.com/article/2013/11/pol...less-steel

Dar plasticul ordinar la unele binocluri foarte ieftine, eu cred ca in timp, in anumite conditii de depozitare sau la folosiri normale dar dese, poate avea "mici" scapari care pot duce in unele cazuri si la decolimare. Aici, in calitatea materialelor, se afla o buna parte din diferenta de pret.

La multi ani tuturor, ca azi 21 aprilie este ziua Astronomiei!
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Apr 2018 18:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Speriați utilizatorii. Laughing
Mișcarea de translație a prismelor este echivalentă cu înclinarea lor prin șuruburi. Excentricitatea obiectivelor este insuficienta daca in prealabil nu ați făcut reglarea din prisme. Din excentrice veți paraleliza foarte puțin. Daca șuruburile se stemuiesc, veți putea oricând să compensati fie din glisare dacă aveți loc fie chiar prin inclinare efectiva dar adăugând pană de foițăi de aluminiu. Daca una din prisme are nevoie de inclinare mare, sau respectiv foita groasa(adică așa cum se zicea mai sus echivalentul unor șuruburi foarte tensionate in prisme)....ați greșit plasarea celorlalte 3 prisme, trebuie reînceput.
Practic daca un binoclu este din punct de vedere mecanic proiectat foarte bine și implicit executat perfect, nu este necesară excentricitatea obiectivelor, ele pot fi fixe, colimarea facandu-se doar din prisme.
Este păcat să speriem oamenii în legătură cu materialul constructiv, care este infim in decolimarea unui binoclu în comparație cu :
1- lamelele elastice de prindere prisme sunt îmbătrânite sau prea slabe.
2-lipsa unui chit de blocare pus corect
3- strângerea insuficienta, daca este prin șurub, a lamelei elastice de prindere prisme
4-caderea bucății de carton grosuț, ce era lipită in zona de contact dintre lamela elastica și prisma.
5-slaba blocare a excentricelor obiectivelor.
6-insurubarea incorecta a tuburilor obiectivelor
Later edit: și ar mai fi ceva. Daca utilizatorii înainte de a acționa cu abnegație șuruburile de reglaj, pentru că apoi sa acuze, aș fi citit aici pe forum despre binocluri și colimarea lor , sunt șanse mari să îl și fi remediat.....căci primii pași de colimare incep cu alti pași decât reglarea din șuruburi. Sau mai bine zis nu trebuie sa reparam sau sa încercăm să reparam ceva înainte de a identifica cauza reală a defecțiunii, căci rezultatul poate fi un defect și mai mare.
Sus
Adrian_D.
Membru
Membru


Data inscrierii: 15 Apr 2018
Mesaje: 4



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Apr 2018 21:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut si multumesc mult de informatii.

Ma bucur ca am putut genera genul asta de discutie si sincer sa fiu ma bucur ca inca mai exista cate un loc pe unde mai pot fi ceruta astfel de sfaturi. Din pacate observ ca schimbul de informatie sub forma forum-ului incepe sa isi piarda puternic din popularitatea pe care o avea acum cativa ani si nu prea vad sa fie inlocuit de alta varianta la fel de ofertanta "pe plan local" fara tutoriale pe youtube cu sfaturi si materiale "de la ei"

In problema binoclului am decis sa actionez batraneste si sa-l las in pace pana cand o sa am materialele si echipamentul necesar sa-l desfac mai amanuntit ( ca tot nu mai am ce strica la el).

Vineri seara am ciumpavit la doua masti Bahtinov dar nu ma declar foarta incantat de rezultat, mai ales ca nu mi se pare ca ar functiona chiar cum trebuie ( probabil ca imi trebuiesc unele taiate le laser, pentru ca la distanta focala bagata in generator mi-au iesit niste fante de ~1,5mm si n-am mana de chirurg).

O problema pe care o am cu colimarea pe acasa e ca nu cred sa existe un trepied destul de solid sa tina magaoaia fixa cat umblu pe la suruburi.
Eu am folosit ca tinta pana acum un varf de antena pentru ca puteam focaliza pe ea cu binoclul pus pe pervaz pe niste carti, dar nu vad cum as putea aplica asta cu sistemul bahtinov care are nevoie de o stea oleaca mai sus de orizont.

Ca sa clarific presupunerile de mai devreme, sincer sa fiu am mai avut de-a lungul timpului diverse binocluri cu mici probleme de colimare si "m-am infipt direct in prisme" pentru ca:

1. Asa le-am rezolvat foarte multumitor de fiecare data, cu interventii rapide si minime ( 1/4 tur pe surub si gata)

2. E singura metoda rapida si accesibila unui om nedotat cu nici un fel de echipament specific. Sincer sa fiu nu stiu cum m-as fi uitat la un obiectiv desfacut care nu se aliniaza corect.

Din pacate, asa cum bine se poate vedea ca o concluzie trasa mai devreme, in momentul de fata nu exista pentru genul asta de interventii solutia unui specialist, asa ca aveam de ales intre a scheuna degeaba pe langa binoclul decolimat sau a baga surubelnita in el. Trimisul de unde a venit nu era posibil iar cumparatul pe plan local cu garantie ma costa cat doua binocluri.

Cat despre binoclurile metalice, sincer sa fiu, cred ca exemplarul in cauza va fi singurul cu orice de plastic pe care il voi mai cumpara.
Nu stiu sa deosebesc plasticul de policarbonat si la categoria de pret pe care mi-o permit, nici nu vreau sa risc. Am un 10x50 cumparat sh care sta chinuit in masina de cativa ani si pe care l-am colimat tot singur si nici n-a cracnit desi a trecut de cateva ori de la 50 de grade la -20.

O sa continui cu postatul pe aici daca mai am noutati pana si daca rezolv ceva. Seara frumoasa.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Apr 2018 06:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Păi eu zic că faza a doua e să faci colimarea cu ajutorul unui dispozitiv de proiecție montat pe o montură ecuatorială și să folosești Soarele ca sursă de lumină. Dispozitivul e foarte simplu: o scândură în L, pe latura lungă pui binoclul pe montură iar pe latura scurtă, perpendiculară cu axa optică, pui un carton alb pe care desenezi 2 sisteme de axe ortogonale gradate. Există un topic aici pe forum cu detaliile deschis de Zoth.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob


Ultima modificare efectuata de catre Erwin la 24 Apr 2018 14:09, modificat de 1 data in total
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Apr 2018 11:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Eventual citit si acest material:

Colimarea binoclurilor
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact