Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_2009-09-10_00-02_0000_st550_pts5.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224026
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Opticron Explorer Oasis C ED 10x42


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 31 Mar 2018 14:19 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Opticron Explorer Oasis C ED 10x42
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Opticron Explorer Oasis C ED 10x42

1-PREZENTARE GENERALA
Opticron este una din cele mai folosite firme de binocluri in lumea iubitorilor de pasari. Acestia sustin ca produsele purtand acest nume au cel mai bun raport pret calitate. Opticron este o firma originara din UK, dar produsele sale sunt absolut toate produse in China. Si totusi un binoclu scump pentru buzunarul nostru, in contextul in care totusi trebuie sa tinem seama ca iubitorii de pasari il compara cu Docter, Svarovsky, Nikon si alte firme de prestigiu in topurile mentionate la inceputul review-ului. Si avem deci un binoclu de circa 300 Euro care este comparat cu binocluri de 1000 chiar 2000 de EURO, aspect bine de retinut.

Date tehnice:
- model: 30761
- putere de marire: 10x;
- diametru obiectiv: 42 mm;
- tip constructiv: Roof (SP);
- pupila de iesire: 4.2 mm
- eye relief: 15 mm;
- material sticla: ED, BaK7 (Hoya echivalent BaK4 Schott);
- cupe ocular: rotativ 3 trepte;
- camp vizual la 1000m: 113 m.(6,5 grade);
- limita de focalizare in apropiere: 2,5 m; (la modelul testat 1,80m)
- utilizabil cu ochelari: da, dar cu contact nepericulos cauciuc-lentila;
- rezistent la apa: da
- sistem de focalizare: focalizare centrala;
- acoperire antireflex a lentilelor: multipla antireflex culori galben, mov, verde pe oculare surprinzator de palide si mov-indigo cu verde pe obiective – foarte dense;
- dimensiune: 140x126x55 mm;
- dimensiune interpupilara: 55-73;
- greutate: 656 g; (fara curea si capace de protectie respectiv 769 grame cu tot cu capace si curea );
- material suprafata: armura de cauciuc;
- sistem de prindere pe trepied: da

2- ISTORIC
Un bionclu cu reputatie valoroasa caci versiunile sale anterioare (fara sticla ED) figurau pe locul 21 in topul Allbinos ceea ce nu este chiar putin. Un binoclu facut in China dar în aceasta emisie, cu sticla Hoya Japoneza. Un binoclu care mie mi-a creat efectiv impresia unui proiectant al carui principal obiectiv este a folosi o mecanica normala si extrem de simpla, un aspect Spartan minimal cheltuitor de resurse financiare in avantajul utilizarii unei optici de cea mai buna calitate. Bani sunt investiti mai mult in calitatea opticii restul fiind un copy paste… cu mecanica veche dar totusi consecrata ca fiabilitate. Un binoclu bun, fara fite.

3- MECANICA
Designul mecanic este extrem de Spartan. Fara nimic in plus care ar putea cheltui bani, in detrimentul opticii. Un binoclu zgarcit … caci este cred cel mai scurt binoclu 10x42 din lume . Este acoperit cu armura dura din cauciuc sintetic, cu aspect semi rugos, asigurand minimul de aderenta. Capacele rotative ale ocularelor sunt acoperite cu cauciuc de buna calitate. Culisarea lor se face ferm , frumos cu pozitii intermediare bine definite si cursa ferma ceea ce dovedeste totusi in interior o culisa de buna calitate. Reglajul de dipotrii este foarte ferm prezentand o mica portuberanta de reglaj pe un inel lis, astfel incat nu poti defocaliza prin simpla atingere a acestuia din urma. Butonul central de reglaj se misca ferm, fara frecare pe metal simtindu-se intradevar vaselina ca fiind singura care se opune miscarii. Corpul binoclului este metalic din duraluminu (sau cum zic “specialistii”, din magneziu).

4- OPTICA
Prima data cand am privit ocularele, instant am mers sa le compar cu Bresser Montana 10,5 x 45. Sunt in mod clar acelesai depuneri si aceeasi sticla. Intorcand insa obiectivele , calimera se cam schimba. Aceste sunt Acoperite cu un AR de culare Mov-Indigo si Verde , ambele foarte dense (parca mai dense decat la cele vechi rusesti). Opticron pretinde acoperiri special de faza pe prisme si acest lucru inclin sa il cred. Asta deoarece comparand Bresserul sus mentionat si acest Oasis mi-a trebuit ceva atentie sa le deosebesc. O optica excelenta. Contrast, lumina, definitie foarte, foarte apropiate de Bresser. Coloritul este extrem de interesant. Trebuie sa spun ca este natural, doar este un binoclu favorit al iubitorilor de pasari. Dar , exista o extrem de palida tenta galbuie, nesesizabila la prima vedere, dar suficienta pentru a inviora putin coloritul. Dar oricat te-ai chinui sa faci o comparatie de colorit : ochi liber , viziune prin Oasis, nu vei vedea diferente de nuante. Un fenomen interesant. Doar comparatia atenta cu Bresser iti va atrage atentia asupra acestui aspect. Un camp vizual generos de 113 m va compensa insa cu incepera zonei de neclaritate undeva de la 23-24 % de margine ceea ce intr-adevar se inscrie in normalitate pentru un Wide, dar era interesant sa fi fost mai mica. Corectiile geometrice bune similare cu Dekaris 10x50. Sticla ED este pur si simplu spectaculoasa, efectv acest 10x42 s-a tinut perfect dupa 10,5 x 45 –ul Bresser astfel incat doar o comparatie foarte atenta iti va dezvalui o diferenta doar de lumina si putin colorit. Nu produce irizatii. In acelasi timp, este destul de insensibil la lumina parazita atat din spate cat si din fata. Are efect placut de hublou atunci cand este folosit cu aparatorile lasate jos. Nu prezinta in vizare directa nici o reflexie interna, campul perfect delimitat cu trecere brusca negru - camp.

5- TESTE
Dupa posibilitatile avute a fost comparat cu:
Lacerta Elite 10x42 roof
Opticron-ul depaseste “cu putin” luminozitatea, contrastul si definitia. Coloritul este mai natural. In astro Opticron depaseste Lacerta cam la nivelul la care fundalul cerului este ceva mai închis la primul. Ca numar stelele vazute cu ambele sunt comparativ egale.
Bresser Montana 10,5x45
Este singurul binoclu care a depasit Opticronul foarte putin la luminozitate restul parametrilor fiind relativ egali. In mod astro ceea ce vezi la Montana cam vezi si la Opticron. Cum ziceam cerul este parca mai negru putin la Bresser. Diferentele apar si la zona de claritate, senzatia de stele clare pe o suprafata mai mare la Bresser este mai spectaculoasa.
Oasis este un binoclu foarte bine echilibrat avand împreuna cu aparatorile si capacele montate, greutatea ideala pentru un 10x. Foarte bun pentru reprize lungi de observatii fie terestre fie astro. Un binoclu care putem sa îl înscriem in zona binoclurilor periculoase în timpul observatiilor terestre foarte luminoase si care pot genera reflexii ale soarelui înspre ochii observatorului.

6- CONCLUZII
Pretul unui astfel de binoclu, este in jurul a 260 de EURO. Deci un binoclu apropiat de Lacerta Elite 10x42 ca pret, dar avand calitati optice cu “foarte putin” superioare cam la toate capitolele. Sacrificand aspectul si mecanica care este relativ veche (model folosit de circa 5 ani si circa 3 generatii de 10x42) cei de la Opticron mentin în primele linii un binoclu avand un pret destul de mic fata de competitorii sai. Un binoclu recomandat cu caldura, atat terestru cat si astro.



oasis10x42mic.jpg
 Descriere:
Oasis C DE 10x42 un binoclu recomandat.
 Marime fisier:  973.88 kb
 Vizualizat:  de 1961 ori

oasis10x42mic.jpg



opti1mic.jpg
 Descriere:
Dotat complet la 769 grame
 Marime fisier:  936.59 kb
 Vizualizat:  de 1961 ori

opti1mic.jpg



opti2.jpg
 Descriere:
Comparatie cu Lacerta
 Marime fisier:  833.06 kb
 Vizualizat:  de 1961 ori

opti2.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact