Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4539w2~0.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224010
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Planete


Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 40, 41, 42  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 12 Mar 2018 19:32 Download mesaj
Titlul subiectului: Planete
Raspunde cu citat (quote)

La sugestia lui Mircea am să inițiez topicul Planete. Mă gândesc să ne axăm pe observațiile vizuale,să descriem lucrurile interesante pe care le-am observat sau le vom observa, să apelăm în descrierile noastre la schițe și eventual să codimentăm postările noastre și cu elemente istorice legate de aceste observații. Și chiar dacă vom posta imagini planetare, aș dori să nu interferăm cu topicurile individuale deschise deja, ce privesc imaginile astro foto ale planetele Sistemului solar

Pe lângă planetele consacrate, avem anul acesta și o mare opoziție a lui Marte pe care eu o aștept cu nerăbdare și emoție. Să acordăm atenția cuvenită acestei șanse ce apare odată la 15 ani.

_________________
mihai
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 12 Mar 2018 20:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Și dacă am deschis topicul vă semnalez faptul că mîine 13 martie aniversăm date importante pentru astronomie:
- 13 martie 1781 a fost descoperită planeta Uranus de către Wiliam Herschel cu telescopul său de 16 cm apertură
- 13 martie 1855 se naște Percival Lovell - matematician, diplomat și astronom american- fondatorul Observatorului Lovel Flagstaff Arrizona și promotorul cercetării planetei Marte și apoi cel care a calculat și a prezis existența planetei transneptuniene (denumită Pluton) descoperită de Clyde Tombaugh - angajat al Observatorului Lovell,
-13 martie 1930 descoperirea lui Pluton este anunțată de Observatorul LOvell în această zi pentru coincidența cu descoprirea lui Uranus și aniversarea zilei de naștere a lui Percival Lovell.

_________________
mihai
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 12 Mar 2018 20:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Fainfain, eu astept aici orice fel de metoda/truc/orice pt. a vedea mai multe detalii, imagini mai faine, in telescop. Eu in afara de colimare buna, seeimg bun si filtrul m&sg cu succes moderat, nu prea stiu ce sa fac la planete, mai multe la dso-uri stiu numai. Tot zic astia ca vezi lucruri, detalii pe Marte, eu nu am vazut.
_________________
Engage! Wink
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 12 Mar 2018 21:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Foarte buna ideea cu deschiderea acestui topic, multumim mult. Very Happy
Deja se vad planetele Venus si Mercur pe cerul de seara,iar Jupiter rasare pe la miezul noptii. La planeta Mercur,aseara,ca si in seara de vineri,10 martie,am observat ca are o faza de aproximativ 0,5-0,6 caci se vedea forma de "D". La planeta Marte,cand se apropie de planeta noastra,la opozitie, se pot observa anumite zone mai intunecate,relativ mari in comparatie cu marimea aparenta discului sau si relativ sterse,uneori mai mult ,alteori mai putin. Eu cu luneta de 60mm am observat acum doi ani planeta Marte,la opozitie,si am observat cateva zone mai intunecate pe discul sau,se vedeau uneori relativ usor ,alteori mai greu,mai sterse. Cu telescopul reflector de 114mm nu am apucat sa observ planeta Marte,caci l-am cumparat anul trecut,la aproape un an de la opozitia lui Marte,dar abia astept sa o observ cu telescopul de 114mm.

_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 12 Mar 2018 22:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Planetele oferă un spectacol care se schimbă mereu: Fiecare din ele are particularitățile sale. Mercur și Venus prezintă faze, la Venus putem pune în evidență și unele aspecte subtile ale nuanțelor norilor planetei: În plus aceste planete trec peste discul solar alt spectacol în sine.

La Marte iarăși putem distinge faza planetei, apoi calotele polare ca și desenul fin al zonei temperate cu formațiuni exotice Syrtis Major, Sinus Sabaeus, Lacus Solis, Mare Sirenum sau ținuturile Hellas, Hesperia, Arabia, Lybia, Elysium sau Utopia- care ne găzduiește pre mulți dintre noi.

Apoi Jupiter- pavăza noastră, pozițiile sateliților galileieni, poziția benzilor ecuatoriale, a zonelor temperate, Marea Pată Roșie (GRS)- furtuna eternă observată de noi odată cu apariția instrumentelor mai pricopsite.(de acum mai bine de 300 de ani)

Observația lui Saturn- bijuteria Sistemului solar îți taie aproape răsuflarea - atît de magic îți apare în câmpul instrumentului. Sistemul de inele , Diviziunea lui Cassini, dificila Diviziune a lui Encke, umbra inelelor pe planetă, benzile temperate , ca și celebrul hexagon de la poli ca să nu mai vorbim și de pozițiile sateliților saturnieni din care cinci sau poate șase sunt accesibili instrumentelor noastre.

Uranus și Neptun cu nuanțele lor albastre și verzui sunt și ele ținte accesibile

Am lăsat deoparte Soarele și Luna. Ele au mai multe topicuri separate, dar observațiile noastre lvizuale e putem posta și aici dacă doriți.

Mai putem descrie metodele de observare , filtrele utilizate - dacă au randamentul scontat.

Milan, avem ce vedea și la planete și dacă avem instrumente mai măricele , vorba cronicarului bine va fi...

_________________
mihai
Sus
sternchen
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iun 2012
Mesaje: 1005

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

Localitate: austria

MesajTrimis: 12 Mar 2018 23:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Revenind la intrebarea mea anterioara,seeingul+apertura da farmec planetelor!Stiam ca cerul conteaza mai mult la dso.
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 13 Mar 2018 12:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

milanpicard a scris:
Fainfain, eu astept aici orice fel de metoda/truc/orice pt. a vedea mai multe detalii, imagini mai faine, in telescop. Eu in afara de colimare buna, seeimg bun si filtrul m&sg cu succes moderat, nu prea stiu ce sa fac la planete, mai multe la dso-uri stiu numai. Tot zic astia ca vezi lucruri, detalii pe Marte, eu nu am vazut.


Lasa naibi filtrul ala moon and sky glow, capitane Laughing
Daca vrei claritate la planete, pune ori polarizor variabil, ori ADC.
Eu le folosesc pe-amandoua (desigur, nu simultan) si pana acum au batut la ... sah orice alt filtru din roata pe care l-am incercat. Desigur, si filtrele colorate au farmecul lor, dar imaginea curata, neinterpretata (din ceva monocrom), nu ti-o da nici un alt filtru.

Pt altitudini joase pe cer si/sau puteri mari de marire (daca seeingul permite), ADC-ul intrece polarizorul - asta asa, ca si comparatie intre astea doua. Al meu e facut "in casa", cum se zice, cu prismele-disc/pana facute de colegul nostru TaviF (nu stiu daca mai activeaza, nu l-am mai vazut de multicel, dar faina lucratura a iesit din mainile lui, indiferent de ce zice lumea), un tub de adaptor foto pt proiectie prin ocular modificat si frezat, un picior 1.25"-T2, doua suporturi pt prisme, niste seibi de teflon, surubele, si-asta e. Sunt curios cum o sa se vada Marte anul asta cu el, ca randul trecut era micut, dar tot s-a vazut binisor.

Spre deosebire de filtre, care indeparteaza informatie din imagine, corectorul de dispersie iti realiniaza canalele (R, G, B) la nivel optic (nu digital, in pre-procesare) in asa fel incat detaliile se reunesc toate in acelasi punct; bine, nu o lua ad-literam - cand zic in acelasi punct, ma refer la faptul ca pt fiecare zecime de arc-secunda din diametrul aparent al planetei, detaliul corespunzator acelei regiuni minuscule se focalizeaza tot intr-o zecime de arc-secunda in planul ocularului, in loc sa ocupe o plaja de cateva secunde de arc si sa strice definitia imaginii. In felul asta pastrezi si luminozitatea imaginii si culorile naturale, avand in plus si o imagine mai clara, pe care filtrele, oricat de filtre ar fi ele Smile nu ti-o pot oferi decat "pacalindu-te", daca pot spune asa, practic ascunzandu-ti informatia din plaja de spectru pe care o rejecteaza.

Am vazut ca au inceput sa apara din ce in ce mai multe variante de ADC pe piata, la preturi din ce in ce mai mici. Aparusera cu 3-400 EUR, acum am vazut si cu ~130$. Dar, sigur, exista riscul sa iei o pocnitoare, daca e facut de vreo firma obscura pe un vapor in apele internationale Smile Alea scumpe sunt in jur de lambda/10.. alea ieftine, cine stie.. tot asa se lauda si ei, dar poti sa stii..?
Prismele din ADC-ul meu sunt L/20 (da, 20, nu am gresit. sunt masurate la ProOptica, au ramas si ei surprinsi cand le-am zis ca sunt facute "in casa"), iar tot deviceul m-a costat undeva pana-n 100 EUR, convertiti din lei, la cursul din vremea respectiva (acum vreo 3 ani, parca).

Spor la observatii!

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3539



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 13 Mar 2018 12:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

La planete ca sa vezi detalii conteaza seeing si diametru -calitate . si avem de fapt 3 planete ce ofera ceva Marte Jupiter Saturn . la luna e de fapt geografie -Selenografie . Marte e foarte rar mare Saturn si el se inalta greu ramane mereu Jupiter ...
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2640

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 13 Mar 2018 17:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

theogon a scris:
La Marte iarăși putem distinge faza planetei,...


Shocked

Fază la o planetă exterioară !?

_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 13 Mar 2018 18:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am constatat si eu in timpul observatiilor la planete (la Venus si Mercur,uneori si la Jupiter sau Marte) ca imaginea apare uneori blurata cu rosu si albastru pe margini,mai ales cand planeta observata se afla la inaltime mai mica, chiar si in reflectorul de 114mm f/7.9 ,nu numai in lunetele de 60mm si 45mm pe care le am. Este de la refractia atmosferica (sau astronomica,cum se mai numeste),care este cu atat mai mare cu cat privesti mai spre orizont.
Eu cand vad ca imaginea planetei observate apare blurata folosesc un truc : misc putin telescopul in asa fel incat planeta sa se vada spre marginea campului ocularului si privesc , nu pe axa optica a ocularului,ci putin inclinat fata de axa optica a acestuia. In felul acesta refractia atmosferica este contracarata de cromatismul ocularului,care este mai accentuat spre marginea campului,in mod normal,actionand astfel ca un fel de pana optica, iar imaginea planetei apare mult mai putin blurata, depinzand de inaltimea planetei,ca si de seeing si de alti factori (temperatura, umiditate) care influenteaza refractia atmosferica,caci din ce am aflat, refractia atmosferica nu ramane constanta,ci variaza in timp,in functie de starea vremii. Bineinteles, poate trucul acesta folosit de mine nu se compara cu folosirea unui corector de dispersie atmosferica ADC ,dar da rezultate destul de bune si nu costa nimic. Laughing

_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.


Ultima modificare efectuata de catre iulian90 la 13 Mar 2018 20:50, modificat de 1 data in total
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2379



Localitate: Braila

MesajTrimis: 13 Mar 2018 18:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

catalin dumitru a scris:
theogon a scris:
La Marte iarăși putem distinge faza planetei,...



Shocked

Fază la o planetă exterioară !?


Planeta Marte prezinta la cuadraturi (acele momente cand planeta se afla la o elongatie de 90 grade fata de Soare) o forma putin ovala,in plan vertical, o parte din discul sau se vede in umbra de pe Pamant, la fel cum se vede Luna cu doua zile inainte sau dupa faza de "Luna plina",cam asa ceva si cu planeta Marte. Fenomenul acesta de faza la planeta Marte l-am observat si eu acum doi ani,cu cateva luni mai tarziu, dupa opozitia planetei,cand aceasta ajunsese la o elongatie de circa 80-90 grade fata de Soare. Este interesant fenomenul. Smile

_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 13 Mar 2018 19:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cătălin Dumitru. Așa cum a explicat și Iulian90, Marte prezintă faze decelabile. Pe vremuri cam asta era tot ce puteam distinge la Marte cu un instrument micuț dar bun
În fapt matematic toate planetele prezintă faze

_________________
mihai
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 13 Mar 2018 20:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Referitor la fazele planetare , dar și un compendiu de astronomie găsiți aici www.ionnanu.ro/?astronomie,1,326
_________________
mihai
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 13 Mar 2018 21:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

theogon

Multumesc pentru initierea acestui topic planetar.

Referitor la instrumente si la accesoriile utile la observatiile planetare , cred ca vor fi multe de spus.
Fie ca avem un telescop mai mare , fie mai mic ,fie doar un binoclu , este bine , este important sa observam (si) planetele cu el.
In aceasta seara ,am observat cu ochiul liber , cu binoclul Fujinon 7x50mm si am facut poze cu aparatul Coolpix S3300 pus pe trepied.
Tintele observatiei au fost planetele Venus si Mercur ,vizibile pe cerul de seara ,incepand inca din crepuscul.

Nu am observat de foarte mult timp planeta Mercur.
Am fost incantat sa o vad cu ochiul liber , cam la patru grade spre Nord-Nord Est de Venus.
Privind spre Vest , Mercur se vedea deci ''in sus'' si spre ''dreapta'' de Venus.

Privind prin binoclu , am vazut o mare diferenta de luminozitate intre cele doua planete si diferenta de culoare.
Sau cum spun astronomii - care ''nu vorbeste normal'' ca oamenii si ,mai ales, ca ministrii - au un albedo diferit.
Venus mi-a aparut in binoclu de culoare galben deschis iar Mercur de culoare argintie cu tenta galbena.

Din cauza norilor , la inceput am vazut numai pe Mercur.
Apoi numai pe Venus si in ultima parte a spectacolului astral ,cele doua planete s-au vazut impreuna.

Am facut apoi pozele.
Am pus trepiedul pe umar , cu gand sa revin acasa.
Venus era in acel moment foarte aproape de orizont.
Privind in urma ,am vazut ceva ce nu am mai vazut ,cum se zice , ''in viata vietii mele'' si care m-a facut sa revin ,sa observ din nou prin binoclu !
Fiind foarte luminoasa , planeta Venus scintila cu raze extraordinar de colorate si cu o formidabila rapiditate !
Nu am cuvinte sa descriu acest spectacol de lumina care , desi scurt , a fost ''superb de superb''!

Mircea



Mercur.13.03.18.DSCN5991.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  934.81 kb
 Vizualizat:  de 25092 ori

Mercur.13.03.18.DSCN5991.JPG



Venus.13.03.18.DSCN6000.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  613.27 kb
 Vizualizat:  de 25092 ori

Venus.13.03.18.DSCN6000.JPG



Mercur-Venus.13.03.18.DSCN6016.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  960.39 kb
 Vizualizat:  de 25092 ori

Mercur-Venus.13.03.18.DSCN6016.JPG



_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 14 Mar 2018 00:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cu inițierea topicului chiar nu am nici un merit. Am urmat doar o sugestie pertinentă.

Imaginile postate de tine Mircea sunt sugestive, Mecur și Venus au fost în conjuncție în 4 martie. Ultima imagine surprinde Mercur ce se îndreaptă spre elongația estică maximă (18,4 grade E) peste două zile: Planeta este evident în fază, imaginea surprinde ceva sau este un artefact?

_________________
mihai
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina 1, 2, 3 ... 40, 41, 42  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 42
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact