Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMG_20161204_112917_00000~2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224008
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Upgrade montura Alt-Az


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2269

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 20 Feb 2018 13:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Upgrade montura Alt-Az
Raspunde cu citat (quote)

Salutare. Ce mai faceti, ce mai invartiti? Smile
"Lumea! .. in jurul axei RA" ar putea fi un raspuns Laughing

Dupa indelungi chinuri, in weekendul care a trecut, am reusit sa finalizez upgrade-ul la montura alt-az pe care mi-am luat-o asta-toamna. E o monturica destul de simpatica, incape in rucsac, nu-i foarte grea, usor de manevrat, tine instrumente de 4-5kg fara probleme, si e o alternativa placuta la AZ3 sau AZ4. Pe-aici e cunoscuta ca AZ5, sau mai bine ca clona de ES Twilight I; din aceea cu brat lateral, antrenare manuala, stiti? Gen Orion Versago, sau GSO SkyView, sau Vixen Porta? E, tot asa, doar ca un pic altfel Smile
Nu tratez aspectul "pret" aici - e discutabil, in functie de buzunarul fiecaruia. Poate parea un pic cam scumpa pt unii, sau "aproape moca" pt altii. Personal, ma situez cu un picior si jumatata in prima categorie.

Seamana cu Vixen Porta, prin faptul ca bratul poate ajunge si in acea pozitie, daca se doreste, dar altfel se poate regla sa stea fie vertical, fie rabatat la 60 grade, prins in niste suruburi sfert de inch. Melcii de pe axe pot fi invartiti la nesfarsit (miscare 360), ceea ce mi se pare foarte tare, in comparatie cu AZ3-ul pe care l-am folosit cativa ani si cu ale carui limite ajunsesem sa ma obisnuiesc..

Dar destul despre generalitati, nu-i fac un review, ma voi referi la ce anume nu mi-a placut de a trebuit sa ii fac un "face-lift".

Pai, in primul rand vibratiile. Cum o atingeam incepea sa cam batzaie cateva secunde. Bine, o parte se datorau si picioruselor trepiedului - odata montata pe trepiedul cu picioare de 2" nu s-a mai simtit asa penibil vibratia - doar vreo 2s. Dar totusi..
Asa ca m-am uitat dupa solutii de imbunatatire si se pare ca bratul, care are un decupaj destul de maricel (pt a-l face mai usor, banuiesc), contribuia din plin la situatia asta. Asa ca - sa-l umplem, zic.

Dar pana acolo am mai facut cate una-alta. Spre exemplu:
- am adaugat 4 gauri filetate si 4 suruburi sfert de inch (apropo, tari suruburi mai folosesc americanii astia - mult mai tari ca cele clasa 8.8 ale noastre; mai degraba spre clasa 10.8; imi fac griji acum din pricina bratului mai mult decat pt suruburi)
- am inlocuit "robinetii" flexibili cu unii scurti si rigizi de EQ5 (erau extra, oricum; si ghici ce - chiar e spatiu acum in jurul monturii);
- am inlocuit suruburile cu maner de la ambreiaje cu niste suruburi cu cap fluture M8 ("much better", ca sa citez dintr-o reclama);
- am inlocuit saua Vixen initiala cu una custom care tine mai bine si nu mai amprenteaza sina (arata si un pic mai chic, cu bloculetele alea de bronz)
- am reuns-o pe la angrenaje (bineinteles - mazga lipicioasa chinezeasca era la locul ei..)
- i-am barbierit bosajele care sprijineau cheia inbus prinsa pe magnetii din decupajul in brat (bun un dremel la casa omului)
- i-am umplut bratul ca sa scap de vibratii.

Ca sa umplu bratul a trebuit sa masor si sa fac modelul unor placute care sa ia formele alea, pe care le-am obtinut prin taiere laser. Primele placute - pe care le-am montat ultimele, la vedere - sunt din plexiglas alb, de 3mm, mai mult pt aspect, dar sunt destul de groase, deci merg si pt ranforsare. Dar treaba grea a picat pe capul altor placute (mai mult sau mai putin) identice pe care le-am montat primele, si care sunt din sticlo-textolit de 5mm - destul de rezistente, cine a lucrat cu acest material stie despre ce vorbesc. Intre fiecare pereche de placute din senvis am uns cu un strat consistent de lipici cu intarire in 24h - e pastos initial si se usuca greu, desi nu devine la fel de dur ca Poxipolul.
Bine, la o adica, daca masori bine si ai unde sa le faci, merg obtinute din prima, poate chiar o singura placa cu o forma ciudata, pe o masina de frezat in coordonate, cu comanda numerica. Bagi modelul 3D, scoti placa, montezi placa, te bucuri Very Happy

Acum nu mai vibreaza chiar asa tare, adica a scazut amplitudinea si de la 3s+ a scazut sub jumatate (cam 1.2s), iar asta dupa un bobarnac zdravan dat in tub sau brat sau piciorul trepiedului, cu puterea de marire pe la 200x. Cand actionez focuserul abia daca se simte ceva. Asta pe trepiedul original, ca odata montata pe trepiedul de AVX devin insesizabile vibratiile.

Cu speranta ca contractia termica diferentiala nu-mi va rade in nas la prima iesire la stele, nu pot decat sa imi urez "pofta..." aaaa... adica "cer senin!" Wink



Twilight-I__i-s.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  94.42 kb
 Vizualizat:  de 5410 ori

Twilight-I__i-s.jpg



Twilight-I__o-s.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  85.03 kb
 Vizualizat:  de 5410 ori

Twilight-I__o-s.jpg



Twilight-I_mak_i-s.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  100.91 kb
 Vizualizat:  de 5410 ori

Twilight-I_mak_i-s.jpg



Twilight-I_mak_o-s.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  67 kb
 Vizualizat:  de 5410 ori

Twilight-I_mak_o-s.jpg



_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 20 Feb 2018 14:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

saiph

Felicitari pentru modificare , e foarte frumoasa montura ta !
Foarte interesant de citit despre modificari , multumesc si sa ai parte de cer senin si de observatii frumoase cu telescoapele pe noua montura !
Ai de gand sa o folosesti si cu bratul la verticala ?
Daca nu , eu zic ca ar fi inca si mai stabila daca ai lipi bratul in pozitia la 60 grade , cu suruburile stranse la maxim biensur !

Astept cu interes continuarea observatiilor cracoviene.
Avem multi membri care au Mak de 127mm si pot face doar observatii urbane deci ar fi interesant de continuat acel topic.
Mai ales ca in vara aceasta ,planetele ''isi fac de cap'' !

Cer senin si ,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2269

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 20 Feb 2018 14:33 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pt aprecieri, dl Pteancu! Smile

Am in plan, cum sa nu. Am mai facut cativa pasi timizi spre solutia pe care o cautam - cea care-mi va permite sa fac observatii si poze asa cum mi-am propus , cu dotarea actuala - si cum apar primii ghiocei, am si iesit sa o pun in practica. Mai am cateva detalii de pus la punct, in rest sunt in block-start.


Cele bune si sa ne revedem pe topicul cu pricina cat mai curand! Wink

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2269

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 25 Oct 2019 00:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Si am mai stat, m-am mai gandit, m-am saturat sa ma tot aplec atat, sa fac matanii in fata marelui roi globular, sau marii nebuloase sau galaxii (care-or fi ele), asa ca am zis ca trebuie sa inalt un pic monturica asta, ca... acus-acus "winter is coming" si parca ma vad intepenit de mijloc in timp ce ma delectez cu alta mare "cucoana" a cerului de iarna (M42) Very Happy

Drept pt care, sa fie pier, zic.
Materialul de baza e o teava de PVC dur, folosit initial ca izolatie pt cablurile electrice de tensiune mare (nu cred ca e chiar pt HV, mai degraba MV as zice, dar cine poate sti). Are o rezistenta mecanica la compresiune si incovoiere mult mai buna decat tevile pt apa. Am taiat vreo 8" din cei 2m initiali, i-am indreptat fetele taiate, apoi i-am dat la facut niste dopuri/conectori (noroc ca partea de jos a capului monturii e compusa din elemente detasabile) si.. voila Smile

Gauri, filete, suruburi si seibi dupa gust, cat sa nu mai am vreun stress (nici o data nu sunt prea multe suruburi Laughing) si parca altfel se vede cerul de la 1.6m, dom'le.. Bine, trebuie sa-i fac intr-o seara proba live, azi ar fi fost la fix cerul, nu e nici ceata (pardon - nu a fost, ca pare sa se instaleze iar, usor), dar.. nu m-am sincronizat.

Vrusesem sa-l fac gigea, frumos, alb, ca sa rimeze cu montura, dar.. n-a fost sa fie; eroare de incompetent user Smile Asa ca l-am despuiat de auto-colantul glossy, l-am smirgheluit pana la finete si ala e, merge si-asa. Poate daca as gasi pe undeva autocolant negru lucios perlat, sa rimeze cu Makul.. ? gen "pimp my pier" Laughing



twilight1-pier-diy.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  294.53 kb
 Vizualizat:  de 4548 ori

twilight1-pier-diy.jpg



twilight1-pier-mak-3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  764.47 kb
 Vizualizat:  de 4548 ori

twilight1-pier-mak-3.jpg



twilight1-pier-mak-2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  518.26 kb
 Vizualizat:  de 4548 ori

twilight1-pier-mak-2.jpg



twilight1-pier-mak-1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  400.39 kb
 Vizualizat:  de 4548 ori

twilight1-pier-mak-1.jpg



_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 25 Oct 2019 01:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Faina mestereala ! Pe langa factorul "distractie ATM" Smile cred ca principalul avantaj obtinut cu coloana de extensie este facilitarea observatiilor zenitale, altfel daca ai trepied standard de otel pentru EQ5 acesta are propriile lui elemente extensibile de 37,5cm. Uneori le mai extind si eu la maxim sa ma uit prin RC fara oglinda zenitala precum japonezii Smile ...
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2269

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 25 Oct 2019 09:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc Smile
Da, pai practic de la asta am pornit cu ideea, ca acum cateva luni, cand M13 si M57 (dar nu numai) culminau foarte sus, aproape de zenit, ma cam saturasem sa ma aplec sau sa ma pun in genunchi pentru a putea ajunge la ocular, cu tot cu picioarele trepiedului extinse la maxim. Asta mai lipsea de la hobbyul asta, vanatai la genunghi si junghiuri lombare Laughing in rest aveam de toate: restante la somn, buzunarul gol, meciuri cu consoarta pt timpul liber alocat pe "prostii"..

Am remarcat ca, desi e destul de robust pierul - 90mm diametrul exterior, 4mm grosimea peretelui, cu dopurile montate ma poate sustine si pe mine fara nici cel mai mic suspin - a adus cu sine o usoara crestere a timpului de atenuare a vibratiilor; iar asta as pune-o mai degraba pe seama inaltarii pozitiei centrului de greutate fata de hubul trepiedului. Practic, bratul fortei a crescut, ceea ce face ca orice mic impuls sa fie amplificat, astfel incat micro-deviatiile unghiulare (amplificate la ocular) ajung mai greu inapoi la zero.

Montura a devenit insa si un pic mai incomod de carat cu ocazia asta; inainte ieseam cu ea direct pusa pe trepied, sau o puneam intr-o geanta, trepiedul tinandu-l in husa lui. Acum e mai complicat sa las trepiedul cu montura cu tot langa mine fara sa o ia din loc. Oh well... take some, give some, vorba frantuzului Very Happy

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 25 Oct 2019 11:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am observat ca vibratiile trepiedului de EQ5 pot fi reduse la zero daca trepiedul este bine strans la suruburile din articulatii, extins la maxim si cu discul suport pentru oculare bine strans din surubul axial lung. Se pare ca asa a fost proiectat sa functioneze. Pe de alta parte PVC-ul are flexibilitatea lui specifica direct proportionala cu lungimea tubului. Daca il scurtezi nu isi mai are rostul dar poti adauga pe exterior 4 sine metalice de ranforsare in profil U situate diametral opus pe lungime. Alternativ si optim ar fi sa gasesti o bucata de teava metalica si sa o tai la dimensiunea dorita.
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2269

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 25 Oct 2019 13:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Acum ca mi-ai amintit, parca sa zic ca unul din picioarele trepiedului se misca ceva mai liber in hub Confused Nu flencane, dar nu opune nici cine stie ce rezistenta in articulatie daca-l las sa se miste de unul singur.
Am sa ii strang piulitele alea cand ajung acasa, poate totusi de-acolo era; ca rigiditatea tevii e destul de buna, cel putin la cei 20cm, cu capetele bine fixate in dopurile metalice (au nimerit la fix toleranta baietii la strung - intra cu foarte putina frecare), avand peretele asa gros, m-as mira sa mai lase loc de intors. Prinderea intre teava si dopuri am facut-o cu cele 12 suruburi M6, ma gandesc ca stau destul de bine infipte Very Happy
Am avut intr-un colt de minte o teava metalica, la un moment-dat, dar a zburat ideea, speriata de greutatea suplimentara, probabil Smile

Am vazut un tip pe YouTube facand un pier tot de vreo 20cm parca, pt o montura din clasa HEQ5, pornind tot de la teava de PVC cu perete gros, ceva mai mare in diametru; l-am gasit dupa ce dadusem in lucru piesele deja, dar mi-a dat incredere ca materialul ales ar putea fi ok pt sarcina cu care lucrez (in jur de 6-7 kg - luand in calcul capul monturii si instrumentul echipat cu de toate, diagonala, binoviewer, finder), de 3-4 ori mai mica decat ce avea el acolo.

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 25 Oct 2019 18:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ce sa zic, arata foarte bine, se asorteaza cu tubul optic la fix ! Eficienta practica trebuie sa primeze insa si din acest punct de vedere ti-as recomanda sa pastrezi ideea cu tubul metalic pana cand proba cu greutatea maxima admisa nu mai are oscilatii. E pacat sa sacrifici confortul observatiei tinand cu o mana de tub si cu cealalta sa faci reglajele fine. Poate sinele de ranforsare ar putea fi o solutie. Eu oricum nu m-as opri pana n-as obtine rigiditate maxima. Have fun ! Smile
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 26 Oct 2019 13:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

saiph

Montura ta este frumoasa ,sa ai parte numai de observatii faine cu telescoapele puse pe ea.

Pentru reducerea vibratiilor ,eu as incerca una din aceste doua metode :

- as umple tubul PVC cu granule de plastic ,din cele folosite ca materie prima la masinile de injectie mase plastice - de preferat,nu adauga multa greutate

-daca nu gasesti granule , eu as umple tubul PVC cu spuma.Niste bile de snooker sau billiard introduse in prealabil ar fi de ajutor.

Ai nevoie de un mediu care sa ''manance'' vibratiile.
La o montura fixa ,nimic nu intrece nisipul sau prundisul.

Succes ,Mircea

PS : doamna ta stie ca juliturile de la genunchi pot proveni de la alte activitati ? Rolling Eyes Neutral Razz

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2269

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 27 Oct 2019 19:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mircea Pteancu a scris:
saiph

Montura ta este frumoasa ,sa ai parte numai de observatii faine cu telescoapele puse pe ea.


Multumesc frumos, dl Pteancu Smile

Mircea Pteancu a scris:

Pentru reducerea vibratiilor (...)
-daca nu gasesti granule , eu as umple tubul PVC cu spuma (...).
Ai nevoie de un mediu care sa ''manance'' vibratiile.


Sa stiti, chiar ma gandisem sa pun niste spuma din aceea de se foloseste la izolarea ramelor de termopan, dar la treaba cu bilele nu m-a dus mintea. Nisip nu cred ca o sa pun, devine prea grea.. Daca introduc niste burete sintetic din polietilena, n-ar fi acelasi lucru? Il burdusesc cu 4 "discuri" de 82mm inalte de 50mm, ma gandesc ca functioneaza cam la fel. Acum, intr-adevar, e ca si cum as avea o cutie de rezonanta de 20x8 cm sub capul monturii.


Mircea Pteancu a scris:

PS : doamna ta stie ca juliturile de la genunchi pot proveni de la alte activitati ? Rolling Eyes Neutral Razz


Laughing daaa, stie, m-a vazut o data facand asa ceva, deci e impacata cu ideea ca ma pot apara singur, chiar daca ma intorc numai cu o julitura.

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact