Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_2009-09-04_00-48_0005_st900_pts4.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224027
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Observatii de pe Rarau


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Cosmin Iftode
Membru
Membru


Data inscrierii: 03 Iul 2015
Mesaje: 291



Localitate: Suceava

MesajTrimis: 22 Oct 2017 13:50 Download mesaj
Titlul subiectului: Observatii de pe Rarau
Raspunde cu citat (quote)

Pe parcursul ultimilor doi ani de la primul telescop am adunat ceva timp la ocular, mai putin decat mi-as fi dorit. dar cred ca am ajuns sa fiu suficient de "comod" incat de acum inainte mi-am propus sa fiu mai riguros si (printre altele) sa incep un jurnal de observatii.

Timp si loc : 20 oct 2017 / 21:30 - 01:30 / Transrarau (Suceava) la ~1500m altitudine
Telescop : Orion Optics VX12 (300mm F/4) pe Skywatcher AZ-EQ6 in mod AZ
Oculare : 4.7, 6.7, 8.8, 11, 14, 18, 24 din gama Explore Scientific 82 grade
Altele : corector Televue Paracorr, filtru Astronomik UHC, SynScan WiFi pentru control montura din SkySafari

O seara deosebit de comoda pentru aceasta perioada, chiar si la 1 noaptea erau 6 grade iar vantul a lipsit cu desavarsire, asa ca am putut sta cele 4 ore si ceva afara fara discomfort termic. Cerul curat (ar trebui sa fie ~Bortle 2 dar sper sa-l si masor la un moment dat) cu un seeing bun, fara nori si in conditii de luna noua. Transparenta insa a fost sub medie, in vale s-a format ceata si desi nu era aparenta unde eram eu stiu sigur ca unele obiecte aveau mai mult de "dat" din locatia asta.

Am fost alaturi de cativa prieteni si pentru a face lucrurile mai accesibile am pregatit "meniul" serii cu detalii si schite (luate de pe DeepSkyLog) pentru obiectele vizate ceea ce trebuie sa spun ca a ajutat mult in a extrage cat mai mult detaliu din ce am vazut.

GoTo-ul a functionat exceptional de bine, SkySafari permitand rafinarea alinierii pe orice obiect si in scurt timp am ajuns sa am obiectul in camp din prima chiar si cu ocularul de 11 (125x). La obiectele extinse pot sa pozitionez ocularul pe partea dorita direct de pe telefon cu incredere maxima iar night mode pe ecranul OLED este perfect pentru a pastra adaptarea la intuneric. Per total un mod extrem de comod de a face observatii, totul a functionat atat de bine incat echipamentul a devenit cu totul "transparent", permitandu-mi sa ma concentrez complet la ce vad.

Nu mi-am notat cu ce oculare am facut observatiile, fiind aceeasi gama sunt parfocale (la aceeasi dimensiune de barilet) iar sistemul de ajustare a Paracorr-ului face usoara trecerea de la 1.25" la 2" si invers, asadar am schimbat ocularele des. Pe viitor insa imi voi nota ocularele folosite pentru a avea referinte si pentru a putea compara mai bine seeing-ul. Nebuloasele de emisie au fost observate direct cu filtrul UHC, as fi putut sa fac si comparatii cu/fara dar avand in vedere meniul bogat si timpul putin am ales sa nu o fac.

Obiectele pe care le-am vazut pentru prima data sunt marcate cu asterisc (*). Scuzati redundanta ocazionala intre denumire si tip/constelatie (si denumirile doar in engleza, daca va deranjeaza), am preferat sa pastrez o structura uniforma.

1. NGC 7009 - Saturn Nebula - * - Nebuloasa planetara in Aquarius
Forma ce-i da numele este usor de perceput, nefiind un oval simplu ci imitand bine un Saturn mototolit si pufos, foarte mica dar luminoasa si accepta usor mairiri mari, singurul obiect la care am folosit ocularul de 4.7mm (294x).

2. M27 - Dumbbell Nebula - Nebuloasa planetara in Vulpecula
Structura interna ("lobii") este evidenta iar textura se percepe usor. Cele doua laturi mai putin luminoase se intind in vedere periferica si cu efort se percepe o textura foarte palida in aceasta nebulozitate externa, mai distincta decat in corpul principal.

3. M57 - Ring Nebula - Nebuloasa planetara in Lyra
Nu are multe detalii de oferit dar este deosebit de usoara, in vedere directa structura tremura putin dar periferic se aseaza fara vreo indoiala in forma de inel usor asimetric, conturul fiind marginal ingrosat intr-o parte.

4. NGC 7293 - Helix Nebula - * - Nebuloasa planetara in Aquarius
Prima observatie la acest obiect, am profitat de faptul ca tranziteaza la o ora rezonabila acum. In ciuda altitudinii joase si a transparentei slabe nu am fost dezamagit. Forma este suficient de distincta, un inel gros usor turtit iar zona centrala are o nebulozitate foarte palida comparativ cu fundalul. Conturul este mai distinct iar vederea periferica il ajuta sa se evidentieze si se poate observa cum variaza intensitatea nebulozitatii pe parcursul inelului.

5. M15 - Roi Globular in Pegasus
Un globular deosebit de frumos la care am avut cea mai buna observatie in aceasta seara. Nucleul foarte clar in care am putut distinge extrem de multe stele. Partea cea mai interesanta este structura spre margine in care se pot distinge usor un numar de firisoare de stele. Aceasta neomogenitate a conturului (spre deosebire de alte globulare) il face un obiect la care se poate petrece mult timp alegand tot felul de asterisme.

6. M2 - Roi globular in Aquarius
Vecinul lui M15 si un globular asemanator ca dimensiuni si luminozitate. Daca nu l-as fi vazut imediat dupa M15 sunt convins ca l-as fi apreciat mai mult pentru ca este aproape la fel, dar mai omogen si mai simetric, in consecinta mai putin interesant.

7. NGC 7331 si companionii NGC 7335, NGC 7336, NGC 7337, NGC 7340 - Deer Lick Group - * - Grup de galaxii in Pegasus
Galaxia principala (NGC 7331) este usoara, cu un nucleu puternic si distinct, companionii insa mult mult mai slabi si mai mici. A ajutat semnificativ faptul ca am avut schita obiectului la indemana dar chiar si asa companionii cu greu se fixeaza. O tinta la care voi reveni cu mai multa rabdare pe un cer mai favorabil.

8. Hickson 92 (NGC 7317, NGC 7318A, NGC 7318B, NGC 7319, NGC 7320) - Stephan's Quintet - * - Grup de galaxii in Pegasus
Vecin cu Deer Lick Group si neaparat de abordat "incalzit" dupa acesta pentru ca aici se duce avantajul unui membru luminos care sa ancoreze campul usor. E clar ca e "ceva" acolo dar dificil de distins ce, incepi sa le prinzi in vedere periferica si apoi se aseaza cat de cat dar necesita efort constant. La fel ca si la Deer Lick Group a fost foarte utila schita ce era la indemana si e o tinta la care voi reveni pentru a ma convinge ca pot sa le disting pe toate.

9. NGC 869 si NGC 884 - Double Cluster - Roiuri deschise in Perseus
Intotdeauna frumoase, mai ales pe un cer negru, vazut aproape de tranzit. Un obiect mare si luminos care nu necesita niciun efort, merge perfect dupa obiecte palide si mici pentru a relaxa ochiul si mintea.

10. M13 - Hercules Globular Cluster - Roi globular in Hercules
Din pacate am ajuns la el cam tarziu dar nu a avut prioritate din cauza ca l-am vizitat deja de multe ori. La altitudine de ~25 de grade si din cauza transparentei mai proaste a fost vizibil mai slab decat il cunosc. Nu am putut distinge atat de multe stelele in nucleu pe cat puteam cand il priveam mai sus dar totusi o priveliste frumoasa, eclipsat insa de M15 care era intr-o pozitie mai avantajoasa.

11. NGC 6992 - Eastern Veil - Ramasita de supernova in Cygnus
Parcursa in primul rand cu ocularul de 24 (camp de 1.43 grade) si apoi mai in detaliu cu ocularul de 11 (camp de 39'), un obiect care cere atentie indelungata atat in ansamblu cat si cu marire mai mare, extrem de bogat in detalii. A suferit putin din cauza transparentei mai slabe, dar am putut distinge bogatia de filamente si franjuri ce fac aceasta nebuloasa remarcabila.

12. NGC 6960 - Western Veil - Ramasita de supernova in Cygnus
Observata la fel ca si sora sa estica, o nebuloasa frumoasa si usoara, din pacate nu chiar la fel de impresionanta. Nebulozitatea este foarte distincta dar destul de omogena, in partea ingusta marginile sunt foarte bine definite si par usor mai luminoase. In coada maturii se poate distinge oaresce textura care devine mai detaliata si in acelasi timp mai palida spre final.

13. NGC 7000 - North America Nebula - Nebuloasa de emisie in Cygnus
Se intinde semnificativ mai mult decat poate cuprinde telescopul meu iar majoritatea nebuloasei nu e prea bogata in detalii fine. Conturul este cel mai interesant iar zona golfului mexic (nebuloasa intunecata LDN 935) este o priveliste frumoasa, scotand mult in evidenta nebulozitatea si oferind ceva detalii structurale mai usor de perceput.

14. NGC 281 - Pacman Nebula - * - Nebuloasa de emisie in Cassiopeia
Faptul ca este nebulozitate e usor de prins, este extinsa, este palida, dar este acolo. Mai dificil de distins forma ce-i da numele, ajuta o schita/imagine pentru a-ti fixa campul de stele si a o cauta. Cu vedere periferica se pot aprecia mai usor textura si variatiile de luminozitate din nebuloasa si din punctul asta de vedere este interesanta, nefiind o nebuloasa omogena sau deosebit de concentrata in vreun loc anume. Nu cred ca am putut observa vreo margine distincta in vreo directie, cu efort poti urmari cum se extinde nebuloasa si cum scade in luminozitate pana se dizolva cu totul in cer,

15. IC 1805 - Heart Nebula - * - Nebuloasa de emisie in Cassiopeia
Dificila, un obiect la care UHC-ul meu probabil nu e ideal si un OIII sau Hb ar da contrastul necesar unei observatii decente. Din cauza dimensiunii mari si a lipsei de structura puternica e greu de ales pe ce sa te concentrezi, plimbandu-ma prin ea se vad vag portiuni usor mai luminoase si parca parca mici filamente de nebulozitate intre stelele mai luminoase.

16. IC 1848 - Soul nebula - * - Nebuloasa de emisie in Cassiopeia
Se aplica in mare parte notitele de la Heart dar e putin mai usor vizibila, in schimb e mai omogena si usor mai saraca in detalii.

17. NGC 1499 - California Nebula - * - Nebuloasa de emisie in Perseus
Alt obiect la care un filtru Hb ar fi facut mai mult decat UHC-ul meu si la care un ocular cu pupila mai mare (am 5.2mm la ocularul de 24) ar fi ajutat. Se vede ca o dunga lata si palida, dar suficient de distincta si cu margini vagi. Nu am reusit sa identific structura interna.

18. NGC 7789 - Caroline's Rose - Roi deschis in Cassiopeia
Descoperit prima data la Lisa anul acesta, a devenit roiul deschis favorit. Desi nu are stele foarte proeminente are o structura superba iar numele i se potriveste de minune, aratand ca un trandafir privit de sus. Fire de stele se leaga si se dezleaga dand o oarecare iluzie de nebulozitate fina. Este extrem de dens pentru un roi deschis, dar nu are vreo zona deosebit de proeminenta, fiind destul de simetric.

19. M31 - Andromeda Galaxy - Galaxie in Andromeda
Un obiect vizitat aproape ca rutina oricand e intr-o pozitie buna, de acum ca un vechi prieten (a fost si primul DSO observat), prima banda neagra este evidenta iar a doua se distinge cu putin efort. Satelitii M32 si M110 ies in evidenta, lipsiti de detalii dar placut de centrat pe fiecare in parte si absorbit imaginea de ansamblu cu un M31 masiv la marginea campului.

20. NGC 457 - Owl Cluster - Roi deschis in Cassiopeia
Un roi deschis frumos, cei doi ochi puternici ai bufnitei fixeaza imaginea usor, dar toate stelele ce il formeaza sunt rezonabil de luminoase deci un obiect usor si facil.

21. M45 - Pleiades - Roi deschis in Taurus
Frumos, usor frustrant pentru ca nu am momentan un ocular care sa le cuprinda si am tot timpul senzatia ca pleiadele imi strica adaptarea la intuneric din cauza luminozitatii extreme.

22. M42 - Orion Nebula - Nebuloasa de emisie in Orion
Tinuta pentru finalul serii dar inca nu era suficient de sus (~18 grade) pentru a profita cu adevarat de acest obiect, nebulozitatea era doar jumate din ce stiu ca poate acest instrument in acest loc. Seeing-ul a permis spargerea trapezului in doar 4 stele, dar in orice caz sezonul M42 inca e la inceput.

_________________
Skywatcher AZ-EQ6 | Orion Optics UK VX12 + Celestron C80ED | ASI 1600 MM-C
Sus
FlorinC
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Mar 2016
Mesaje: 1115

Motto: ...ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 22 Oct 2017 21:35 Download mesaj
Titlul subiectului: Observatii de pe Rarau
Raspunde cu citat (quote)

Foarte interesante ...observatii.
Trebuie sa fie o senzatie deosebita sa fi pe munte si sa admiri asa frumuseti.

_________________
Toate cele bune...
si mai ales...CER SENIN...

Florin C.
Sus
vicu60
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mai 2015
Mesaje: 147



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 23 Oct 2017 20:19 Download mesaj
Titlul subiectului: observatii de pe rarau
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara!
Interesanta locatie,dar si instrumentale din dotare pe care le are Cosmin, te ajuta sa faci observatii visuale fara mari eforturi ,comfortabile si placute ochilui.
Acel corector Paracorr de la Televue reprezinta cireasa de PE tort.O parte din subiectele descrise mai sus de Cosmin am avut placerea sa le admir prin telescopul lui cand am fost la Plaiul Lisei.
Ii multumesc pe aceasta cale.
Placuta descrierea observatiilor ,simplu si la subject.

Cer senin tuturor!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 23 Oct 2017 22:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Uau , apertura de 300mm , cer negru la altitudine inalta +accesorii fitoase = paradisul DSO !
Trebuie sa fie impresionant !

Eu sunt convins ca ai vazut si NGC 6295 ,partea sudica a lui Veil Est.
Se vad filamente in apertura de 300mm in nebuloasa Veil ?
Triunghiul lui Pickering nu ai incercat sa-l vezi ?
Eu l-am vazut o singura data bine si l-am mai zarit palid de vreo doua ori.
Mie NGC 6960 imi sugereaza o cometa cu nucleu stelar in 52 Cyg.

Am si o sugestie pentru urmatoarea observatie : sunt curios sa stiu daca prin telescop de 300mm se vede nebulozitate si in jurul lui Atlas si Pleione in M45.
Sue French spune ca in telescoape mici nu ar trebui sa se vada nebulozitate acolo.
Ba chiar spune ca daca vezi nebulozitate si in jurul acestor doua stele ,atunci optica s-a aburit.
Mai nou folosesc un newtonian de 200mm apertura , considerat telescop mic in ziua de azi.
Am vazut intr-o seara cu transparenta buna si in jurul acestor doua stele nebulozitate slaba deci dupa Sue , optica mea ar fi fost aburita.
Baiul este ca la stele de luminozitate apropiata , din aceeasi parte a cerului , nu se vedea nebulozitate.
Ori condensul pe optica nu apare si dispare dupa azimutul telescopului ...cred eu.
Deci as avea nevoie de o verificare daca esti dispus sa o faci.Mersi anticipat !

Felicitari si multumiri ca ai impartasit cu noi aceste observatii, astept cu interes episodul urmator ,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Cosmin Iftode
Membru
Membru


Data inscrierii: 03 Iul 2015
Mesaje: 291



Localitate: Suceava

MesajTrimis: 24 Oct 2017 11:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@Florin - locul se poate vedea (pe timp de zi) aici, e usor reamenajat acum, inclusiv cu o platforma de observare inaltata de lemn, prea subreda pentru astro insa. Chit ca e efectiv pe marginea drumului, traficul pe timp de noapte lipseste aproape complet. Siluetele Pietrelor Doamnei se vad frumos peste cerul instelat noaptea, din pacate presupune si 3 ore de drum dus-intors pentru mine. Se poate ajunge destul de usor si pe platoul de langa Pietrele Doamnei (inca vreo 100m de altitudine), acolo este un punct salvamont/jandarmi montani si o statie meteo, dar tehnic circulatia auto e interzisa deci va trebui sa vorbesc dinainte cu cei de acolo pentru a nu avea vreo surpriza. Ca anecdota, la sesiunea anterioara acum cateva saptamani se auzeau doi ursi in vale care nu s-au lasat intimidati nici de claxoane. Or fi avut ceva important de discutat ca au mormait tot timpul cat am fost acolo si nu prea mi-a tihnit, mai ales ca mi-era imposibil sa-mi dau seama cat de aproape erau, stiu doar ca pentru gustul meu erau un pic prea aproape Laughing

@Vicu - a fost o placere sa observam impreuna la Lisa, NGC 7789 (Caroline's Rose) l-am descoperit impreuna atunci, mergand din aproape in aproape in Cassiopeia, si cum am spus, a ramas roiul deschis favorit pentru mine. Chit ca este rar mentionat, il recomand ca fiind atat usor cat si frumos.

@Mircea - As edita postul pentru a include in note si componenta NGC 6995 a Eastern Veil dar nu se mai poate acum, erau amandoua acolo intr-adevar dar nu m-am gandit la obiect ca fiind compus (nu este o separare propriuzisa intre 6992 si 6995 iar aspectul nu este foarte diferit) si i-am dat un singur cod. Filamentele se vad in aceasta nebuloasa destul de usor din locuri cu cer bun (le-am mai vazut in trecut de pe Rarau si de la Lisa), dar daca observ de la marginea orasului textura e mai vaga. Si in seara acestor observatii, dupa cum am mentionat, transparenta nu a fost prea buna si in consecinta nu a fost cea mai buna observatie de Veil. In orice caz, structura filamentoasa nu are nevoie atat de mult de apertura cat de contrast (cer bun si filtru), le-am observat foarte bine si cu un telescop de 200mm (Skywatcher cu oglinda refacuta de Tavi Stanescu) tot de pe Rarau, in vara, cand conditiile erau excelente.

Tin minte observatiile tale cu privire la nebulozitate in M45 din topicul mare si le-am avut in gand cand am observat. Din experienta astrofoto nebulozitatea din M45 nu este chiar atat de slaba (am observat in aceeasi seara nebuloase mai palide totusi) iar ca spectru este favorabila ochiului, ar trebui sa se vada macar putin. Tin minte sa fi fost un pic "intinse" stelele din Pleiade, exact in felul in care ar arata un pic de condens sau transparenta proasta si cred ca creierul meu (putin obosit pe final de sesiune) a acceptat fara dezbatere interna ca deh, asa e de asteptat sa apara stele atat de puternice, mai ales ca nu mai avusem stele prea luminoase in ocular de cand am facut alinierea cu 3-4 ore mai devreme.

Gandindu-ma la asta pe drum spre casa mi-am dat seama ca as fi putut sa testez acest comportament fata de alte stele de magnitudine apropiata, dar revelatiile post-factum nu ajuta acum. Voi reveni mai odihnit si mai organizat la acest aspect cu siguranta, unui obiect atat de "banalizat" ii sade bine cu o provocare si sper sa pot ajunge la o concluzie.

_________________
Skywatcher AZ-EQ6 | Orion Optics UK VX12 + Celestron C80ED | ASI 1600 MM-C
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 24 Oct 2017 20:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cosmin

Multumesc pentru raspunsul detaliat.
Pana si obiectele ''blazate'' precum M45 sau Luna contin provocari chiar si pentru observatorii cu experienta si cu telescoape excelente.
Experienta se dobandeste prin exercitiu , telescopul excelent prin cumparare sau construire.
Din pacate , cerul negru se dobandeste tot mai greu.
Vad ca tu ai gasit o modalitate , te rog ai grija la ursi , e interesanta Astronomia dar nu cu asemenea riscuri majore.
Astept cu mare interes urmatoarele tale observatii.

Cer senin , Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
vali.serban
Membru
Membru


Data inscrierii: 28 Dec 2015
Mesaje: 402

Motto: Tot Universul este creatia lui Dumnezeu..


MesajTrimis: 20 Noi 2017 23:30 Download mesaj
Titlul subiectului: Salut
Raspunde cu citat (quote)

Pe Rarau este un loc placut pt vizual...Trebuie sa.ti iei cateva petarde la tine sa sperii ursii si,Dne ajuta la observatii..
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact