Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
eq5.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224485
Numar de utilizatori inregistrati: 2833
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paneristo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce am vazut aseara! (Incepatori)


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 58, 59, 60 ... 92, 93, 94  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Stille
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Iul 2017
Mesaje: 465



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 01 Oct 2017 22:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc de sfaturile despre Uranus si Neptun! Cu Bufnitza mea cu magnificare 10x, nu ma astept sa vad mai mult decat niste puncte albe. dar este, totusi, un lucru de incercat.

Eu acum m-am intors din Calimani, dupa o noapte petrecuta la refugiul de sub vf. Bistriciorul. Aveam sperante la M81 si M82, dar cand m-am trezit dimineata dupa ce apusese luna, Ursa Mare era deja sub brazii de pe varfurile nordice. M81 probabil nu, dar nu prea imi placeau sansele de a o gasi fara vreo harta (erau toate pe mobil, si imi murise bateria) si fara Ursa Mare drept ghid. Na, macar stiu acum stelele din zona de la probele facute seara la lumina Lunii, urmatoarea noapte cand voi avea un cer bun (si poate mai bun decat in Calimani, deasupra luminilor din Colibita) sper sa dau de ele.

Am reusit totusi sa vad 4 DSO-uri pe care nu le mai vazusem pana atunci - M35, 36, 37 si 38. Prea mult nu pot sa spun despre ele in afara de "sunt acolo" pentru ca deja muream de frig la punctul asta (4 dimineata Calimani = temperaturi sub zero si eu semiadormita si cu metabolismul pe hibernate) si a trebuit sa intru inapoi in refugiu destul de repede. Note pentru viitor: sacul de dormit pus in cap e un cojoc improvizat destul de ok, daca il prind cu ceva sub brate (nu are fermoar dublu Sad ), si inserarea handwarmerelor chimice in sosete inainte de inserarea picioarelor in bocanci ajuta la prevenirea inserarii handwarmerelor chimice in sosete dupa intoarcerea in refugiu, in incercare disperata de a preveni degeraturi. Mergi ca un pinguin, dar ce conteaza.

Nu pot sa ma plang totusi de Lady Luna ca mi-a stricat sansele de observatii pe aproape caldura, tinand seama de faptul ca am prins Sinus Iridum la marginea zonei intunecate, astfel incat creasta inconjuratoare era aproape complet iluminata. Au ceva inaltime muntii Jura de pe Luna, se pare .... ma intreb cum ar fi sa urci 6 mii de metri la 1/7 din gravitatia de aici. Ce telescop as putea cara cu mine, poate Laughing


Ultima modificare efectuata Stille la 01 Oct 2017 23:15, modificat de 2 ori in total
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9009

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 01 Oct 2017 22:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu exista o categorie de obiecte ceresti pe care sa le putem numi ''DSO''.
Presupusa categorie este atat de larga iar obiectele care intra in ea atat de diverse incat devine o notiune confuza.
E mult mai clara impartirea in ''Cosmosul apropiat = Shallow Sky''.
Si ''Cosmosul indepartat = Deep Sky''.
Cum am mai spus , WSH nu a folosit notiunea /categoria DSO.

Noa ,scuze , ai dreptate !
Trebuia sa spun :
''Uranus si Neptun la 50x sunt obiecte cu aspect stelar.''

Am vazut Uranus si Neptun de forma elipsoidala pentru ca asa s-au prezentat in imagine, au aceasta forma.
Cel mai mult m-am uitat la Uranus unde aplatisarea este evidenta.
La Neptun am privit un timp mai scurt si mi s-a parut foarte asemantor cu Uranus ,doar mai mic.
Colegii cum vad , ce forma au aceste planete in ocularul telescopului vostru ?
Luna nu incurca la asemenea observatii....

Chestia insa cu Pamantul plat m-a pus pe ganduri , acum ca am vazut ''tot'' ''Shallow Sky'' ... ce ar fi sa inventez o Cosmogonie proprie !? Rolling Eyes

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Stille
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Iul 2017
Mesaje: 465



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 17 Oct 2017 09:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am iesit aseara cu Bufnitza in spatele garii Barnova, incercand sa testez un loc de observatie unde sa nu fie nevoie sa-mi petrec tot restul noptii, si sperand sa vad cometa C/2017 ASASSN, Uranus si Neptun (multumirile mele lui Mircea Pteancu pentru idee).

Locul nu e chiar super, fiind la poalele unui deal care fura 30 de grade din orizontul de est, plus ca mai sunt cateva case in zona (una cu o luminita de veranda cu senzor de miscare, amplasata langa ceva tufa batuta de vant..), plus domul de lumina de deasupra Iasului, la nord.... dar timpul de calatorie ramane mare avantaj. 6 din 7 stele din Carul Mic erau vizibile fara averted vision si a 7-a cu.

Am inceput cu roiul dublu din Perseu (chiar, de ce n-o fi asta obiect Messier?), la care am avut surpriza de a vedea "incetosarea" din jurul roiurilor mai extinsa decat o vad de obicei. Ce ti-e si cu obiectele astea care se vad si din fata blocului, asa ca mai mult in fata blocului te uiti la ele...

Am trecut pe urma la M81 si M82, ca sa-mi scot paguba din Calimani. Se vedeau doar cu averted vision, dar se vedeau suficient incat sa detectezi forma si dimensiunea aproximativa (M81 cam cat unul din cele 2 roiuri din Perseu, deci probabil vedeam doar centrul, M82 mult mai mica dar mai bine definita, ca un fel de zgarietura in cer). Am senzatia ca sunt niste obiecte mult, mult mai contrastante decat galaxia din Triangulum Razz

Pe urma m-am ratacit complet prin stelele alea slabe din Camelopardalis, in cautarea cometei. Am senzatia c-am vazut ceva prima oara, dar pe urma cand m-am uitat mai tarziu nu era acolo, in Stellarium imi arata ca ar fi trebuit sa oculteze o stea la un moment dat deci naiba stie daca am vazut steaua sau cometa... va trebui, se pare, sa mai trec o data pe acolo saptamana asta, acum ca stiu cum ajungi la 7 Camelopardalis plecand de la Capella Smile

Pe urma am vrut Uranus, dar deal, si tren de prins la 10 noaptea, deci nu-l puteam astepta sa rasara. Hai dupa Neptun atunci, ca Aquarius se vedea. Binoclul pe Delta Aquarius, cautand un triunghi de 2 stele si Neptun sub ea. Dar bineinteles ca, tinand in minte asterisme si nu si orientarea si dimensiunile lor, sau magnitudinea componentelor, ma ratacesc complet. Par sa vad eu acelea doua stele, dar cam departe, parca....plus ca verificand cu Stellarium, stau pe dos. Si, daca tot ma uit pe ecranul mobilului... eu de ce incerc oare sa gasesc Neptun ghidandu-ma dupa doua stele mai intunecate decat el? Uite un patrat pt care Delta Aquarius e un colt, patru stele mai sau la fel de stralucitoare ca Neptun formeaza o latura si ceva, si Neptun e coltul 4. Binoclul din nou pe Delta Aquarius, patratul ala e evident, si Neptun si mai evident, de nu inteleg cum de l-am putut rata prima oara. E albastru. Nu m-as fi asteptat sa il vad albastru cu mititica de Bufnitza, dar are o culoare de cer de munte aproape de zenit, de radiatie Cherenkov... nu am mai vazut asa ceva in cer pana acum. Fac o pauza sa ma gandesc ca poate fi gasit cu un binoclu 10x50, dar ca a luat pana in secolul 19 sa fie descoperit, si atunci datorita unui model matematic care sa ne spuna unde sa ne uitam. Incep sa apreciez si mai tare astrofotografia in general si CCD-urile si wide-sky surveys in particular.

Intre timp, rasar Pleiadele, deci le fac si lor (si galaxiei din Andromeda) o vizita, daca tot am zis ca ma apuc de Binocular Messier Program si iau si notitze. Ma intreb daca o fi cer atat de intunecat pe undeva ca sa vad gazul iluminat din Pleiade cu Bufnitza, si daca oi ajunge pe acolo vreodata.

Nu mai e mult timp pana la tren, si nu m-am uitat eu prea mult de acasa dupa ce as mai cauta prin Perseus, asa ca decid sa inchei sesiunea de observatii cu Melotte 20, ale carui siraguri de stele imi umplu campul binoclului. In afara de Alpha Persei si inca vreo cateva, e mult mai putina variatie in stralucirea stelelor componente decat in Pleiade, de exemplu.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 17 Oct 2017 09:57 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mi s-au aliniat si mie planetele (1 - cer senin, 2 - sa nu fiu rupt), si am scos si eu nasul p-afara. Mi-am luat doar Tento-ul (10x50) si Ascot-ul (7x35). In afara de mana de stele variabile "de sezon" care ma interesau, al doilea motiv pentru care am iesit a fost sa imi confirm ca se pot face ceva observatii si cu 7x35-ul.

La capitolul obiecte nebuloase am revazut Pleiadele, M31 si M36. Ce mi-a placut la 7x35 insa e cum separa zeta Lyrae, cu spatiu negru. La Albireo, am vazut un petec mai alb-albastrui lipit de steaua portocalie; la o prima vedere ai spune ca sunt doar aberatii ale binoclului, numai ca Vega se vede foarte bine stransa, fara nici o coada "in sus". Clar, 7x35 nu separa Albireo, da' iti arata ca acolo mai e ceva.

Inainte sa intru in casa m-am jucat un pic cu laserul verde: eu eram militarul care marca tintele, si cateaua era racheta ghidata de laser.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9009

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 05 Noi 2017 19:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stille

Foarte frumoase rapoartele tale de observatii , le citesc cu mare bucurie , felicitari !

Herr_Alien

Se pare ca ai un binoclu 7x35mm foarte bun , sa-l folosesti sanatos !

............................................................................

Aflam de pe EarthSky ca la noapte, 5/6 Noiembrie a.c. va avea loc ocultarea lui Aldebaran de catre Luna :

http://earthsky.org/tonight/moon-and-aldeb...d23dffd6c3

Linkul direct la efemerida IOTA :

http://www.lunar-occultations.com/iota/bstar/1106zc692.htm


Ocultatia este vizibila din Bacau ,Oradea , Iasi,Satu Mare ,Baia Mare , deci de la latitudinile aflate la Nord de 46.71 grade.Asa inteleg din efemerida IOTA.

Noa , succes la observatii ,mai nordistilor !
Ne-ati tras clapa si v-ati ales cu o ocultatie in plus fata de noi , sudistii discriminati !

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2399



Localitate: Braila

MesajTrimis: 05 Noi 2017 20:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Si noi sudistii ,chiar daca nu vom vedea ocultatia de catre Luna a stelei Aldebaran,tot vom avea parte de alte doua ocultatii ale unor stele ,ce-i drept mai putin stralucitoare decat Aldebaran,anume Gamma Tauri si 75 Tauri, dar totusi interesante. Smile
Gamma Tauri are o magnitudine de 3,65 iar 75 Tauri are o magnitudine de 4,95. Ocultatia stelei Gamma Tauri va avea loc in jurul orei 20:55 TLR (5 nov 2017) iar ocultatia stelei 75 Tauri va avea loc mai tarziu,dupa miezul noptii ,la ora 1:12 TLR (6 nov 2017).

_________________
Reflector Gigant 245/1286mm
Reflector Seben 150/1400mm
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Sus
Stille
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Iul 2017
Mesaje: 465



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 06 Noi 2017 00:16 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mama, si din cate vad eu in Stellarium + harta IOTA, in Iasi trece fix pe marginea discului - ce distractie s-ar fi putut face in stilul http://www.skyandtelescope.com/observing/c...n-timings/ daca ma organizam la timp Laughing Asa, ies sa casc ochii doar (sperand ca reusesc sa ma trezesc) - trecerea lui Aldebaran de-a lungul partii intunecate ar trebui sa arate super oricum. Imi si imaginez deja: luna plina, o dara de intuneric de abia vizibila, si Aldebaran ivindu-i-se din spate. Cer senin sa fie, doar...

Multumesc pentru recomandare! (si pentru compliment)
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2399



Localitate: Braila

MesajTrimis: 06 Noi 2017 00:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am reusit sa surprind ocultatia stelei Gamma Tauri,in special reaparitia stelei pe partea intunecata a Lunii,la ora locala 21:35. Ocultatia stelei Aldebaran de la mine din Braila nu se va vedea din pacate ,steaua trecand numai foarte aproape ,pe sub discul Lunii.


PICT0022.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  139.66 kb
 Vizualizat:  de 4389 ori

PICT0022.JPG



PICT0027.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  118.4 kb
 Vizualizat:  de 4389 ori

PICT0027.JPG



_________________
Reflector Gigant 245/1286mm
Reflector Seben 150/1400mm
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Sus
Stille
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Iul 2017
Mesaje: 465



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 06 Noi 2017 07:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am prins-o!

Nu la inceputul ocultatiei (pentru ca partea luminoasa a Lunii e ... foarte luminoasa, ceea ce a facut Aldebaran inobservabila cu cateva minute inainte sa inceapa ocultatia propriu-zisa - 5.23). Dar la sfarsit, pe partea intunecata, folosind un stalp de parcare drept monopod, am vazut-o la 5.49 aparand, disparand si apoi aparand din nou, in cateva secunde. Bine, usoara nebulozitate, deci nu pot sa garantez ca mini-disparitia s-a datorat reliefului lunar, dar distanta fata de partea luminata parea corecta. Si da, e o frumusete sa vezi o semiluna intunecata de 5% din suprafata Lunii subliniata astfel de o stea. Ma intreb acum cum s-o fi observand o ocultatie pe partea luminoasa astfel incat sa si vezi ceva.

Cat asteptam sa reapara Aldebaran, m-am mai jucat putin cu Pleiadele (8 stele vizibile, ca deja se lumina incet incet) si nebuloasa din Orion (uimitor cum se vede nebulozitate in obiectul ala si pe inceput de zori). Si mi-a facut si ISS-ul o vizita, cu panourile aproape perpendiculare fata de mine, de zici ca era Saturn. Ma intreb ce se intampla cand o vad din unghiul asta - de obicei panourile sunt perpendiculare cu suprafata planetei, dandu-i o forma dreptunghiulara.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9475

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 06 Noi 2017 11:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitări! Confirm vizitarea planetelor Uranus și Neptun cu ocazia taberei de la Plaiul Lisei. Am văzut Neptun cu un binoclu mai mic acum mulți ani, așadar este posibil, sigur, se vede ca o stea, chiar și la măriri mai mari, abia peste 150X am văzut aspect discernabil de disc (în funcție de seeing, iar la Lisa a fost foarte prost).

La București au fost nori, s-a văzut Luna doar aseară, n-am ieșit. Acum e ceață persistentă.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 06 Noi 2017 11:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stille a scris:
Am prins-o!


Felicitari, atat pentru observatia propriu zisa cat si pentru planificarea ei Smile (sigur ai planificat-o, eu mi-am dat seama ca a fost ocultatie abia acu' o ora).

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Stille
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Iul 2017
Mesaje: 465



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 06 Noi 2017 15:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@Herr_Alien Da, am vazut-o mentionata de Mircea Pteancu aseara la 10, mi-am pus ceasul sa sune la 4.30 si am zbughit-o cu binoclul

@Erwin Habar n-aveam ca se poate vedea aspect de disc la Neptun cu instrumente portabile.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9009

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 06 Noi 2017 19:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mie , imediat dupa ora 19 ''mi s-a rupt filmul'' si nu am mai vazut mesajul in care Iulian a scris despre ocultatiile altor stele din Taurul.
Ceea ce s-a intamplat a fost ca ,fara sa caut in mod deliberat acest lucru , m-am trezit in mijlocul Bibliotecii Congresului SUA - virtual vorbind , evident.
Si am descarcat la carti ...si am tot descarcat pana dupa ora 1...cand mi s-a rupt filmu' de-adevaratelea si m-am dus sa fac '' nani,nani astronomu' mamii '' !Laughing

Iulian

Excelente rezultate fotografice la observarea ocultatiei stelei Gamma Tauri , felicitari !

Stille

Sunt de-a dreptul impresionat !
Departe de mine gandul de a pretinde ca le stiu pe toate ,spun doar ce stiu...
Am auzit prima data despre ''grazing occultation'' - ceea ce eu as traduce prin ''ocultatii razante'' - prin 1986 cand traduceam articole din Sky&Telescope pentru prietenul meu Gavril Beches.
De atunci si pana acum n-am auzit ca cineva din Romanica sa fi fost martor la o ocultatie razanta !
Daca este asa ,inseamna ca ai realizat o premiera observationala si pentru aceasta meriti hipe-super-felicitari !
Femeile ocupa un loc aparte in Istoria Astronomiei si sa speram ca asa va fi si pe forumul nostru.

(Iar daca nu esti chiar prima , esti printre foarte putinii romani care au vazut asa ceva.)

Sa zicem ca la nunta la americani : daca stie cineva altceva ,sa vorbeasca acum sau sa taca pe vecie !

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Stille
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Iul 2017
Mesaje: 465



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 06 Noi 2017 22:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pai zic eu prima - chiar daca in Stellarium aratase razant, datorita stelelor cat cartofu' (chiar, stie cineva cum fac programul asta sa-mi arate stele punctiforme chiar si cand dau zoom?), "in teren" a intrat totusi putin in spatele discului, iesind dupa 24 minute - ceea ce e mult mai mult decat cele cateva minute ale unei adevarate ocultatii razante. Nici dubla reaparitie observata de mine nu se compara cu zecile de miniocultatii dintr-un "graze" adevarat.

In plus, daca ma uit la http://iota.jhuapl.edu/Eur17_4.JPG si la tabelele atasate, vad 1) ca graze-ul propriu-zis a fost mult mai la sud de mine si 2) ca prima observatie a unei ocultatii razante din Romania ar putea fi facuta de un sudist pe 8 decembrie anul asta, cu Regulus. Si chiar sper sa ajunga la ea lume cu echipament mai bun decat al meu, sa ia niste timpi precisi pt aparitii si disparitii, si sa trimita rezultatele mai departe la IOTA Very Happy
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9009

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 07 Noi 2017 00:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Inteleg , daca steaua a fost ocultata 24 de minute atunci nu a fost o ocultatie razanta.

Sa speram atunci ca vreun ''confederat'' reuseste sa observe razanta lui Regulus din Decembrie.
Aceea trebuie musai filmata pentru a fi prelucrata ulterior.
Vizual vor fi niste ''scanteieri'' de vazut si cam atat.

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 58, 59, 60 ... 92, 93, 94  Urmatoare

Download topic
Pagina 59 din 94
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact