Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
bluesnowball.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224485
Numar de utilizatori inregistrati: 2833
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paneristo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

DSO / Obiectele cerului profund


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 98, 99, 100  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2399



Localitate: Braila

MesajTrimis: 27 Iun 2017 13:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aseara a fost iar senin in cea mai mare parte a cerului,cu toate ca dinspre nord-vest aparuse niste nori ce pareau sa se extinda cu repeziciune,de credeam ca pana se intuneca de tot,vor cuprinde cel putin jumatate din cer,dar nu a fost chiar asa; mai tarziu,cand s-a mai intunecat afara,norii s-au mai retras inapoi,pentru ca mai apoi,la miezul noptii sa se extinda din nou,pe aproape tot cerul. Totusi,am avut un interval de o ora si jumatate in care am putut face observatii. Transparenta a fost nu prea buna,magnitudinea limita cu ochiul liber fiind cu putin peste 5 iar turbulenta cam mare; 5/10 si ceva rafale de vant ce genera aceasta turbulenta mare.

Am testat un nou ocular, TS Super Plossl de 9mm,ce l-am achizitionat de curand. Este de calitate optica foarte buna,oferind o imagine curata,cu contrast mare si claritate buna,totodata oferind si un camp aparent generos ,de 52 grade,cu corectie buna pana aproape de margine.Este integral metalic,atat barellul cat si corpul ocularului in care sunt montate lentilele.

Aseara am utilizat telescopul reflector de 114/900mm, impreuna cu noul ocular TS Super Plossl 9mm cu care obtin un grosisment fix de 100x,dar si cu vechiul ocular Kellner de 12mm,cu care obtin un grosisment de 75x.

Am inceput mai intai cu constelatia Cygnus,in care am observat urmatoarele:

Roiul deschis NGC 7063 - Am observat cam 7 stele mai vizibile si alte 4 stele mai slabe,fiind relativ dispersate.
Roiul deschis NGC 7086 - Aici am observat 8-9 stele slabe adunate mai compact ,roiul fiind mic ca marime.
Roiul deschis NGC 7128 - Acesta este foarte compact ,mic ,cu aspect nebulos,difuz.Totusi,am putut rezolva vreo 4 stele,din care una putin mai stralucitoare si trei slabe,restul stelelor,cate or mai fi,sunt prea slabe pentru a fi rezolvate si numarate,dand mai mult un aspect nebular roiului. Interesant.
Roiul deschis NGC 6910 - Acest roi deschis l-am gasit in apropiere de steaua Sadr ( Gamma Cygni ), pana aseara trecandu-l cu vederea. Are 2 stele mai stralucitoare si alte 8 stele slabe,din care 5 sunt dispuse in sirag,intre cele doua stele mai stralucitoare. Interesant roi deschis.
Roiul deschis Cr 419 - Se gaseste tot in apropiere de steaua Sadr. Are cam 8 stele mai vizibile si alte cateva mai slabe,fiind foarte dispersate.
Roiul deschis Berk 86 - In apropiere de roiul deschis M 29,tot prin zona stelei Gamma Cygni. Este format din 7 stele ,relativ stralucitoare si mai compact adunate.
Roiul deschis NGC 6940 - Se gaseste la sud de stelele 52 Cygni si 41 Cygni,formand un triunghi cu acestea. Este o tinta dificila pentru luneta de 60mm,cu care anul trecut nu am putut vedea mare lucru la acest roi deschis; doar cateva stele foarte dispersate. Acum insa ,cu telescopul de 114mm.am observat 9 stele relativ slabe si alte cateva zeci de stele foarte slabe,ce umplea campul aparent de 50 de grade al ocularului de 12mm,la 75x.Este un roi ce i-si arata adevarata infatisare mai mult in instrumente mai mari.
Roiul deschis M 39 - Situat mai departe de steaua Deneb ( Alpha Cygni ) spre vest,acest roi are 10 stele mai vizibile ,din care 3 sunt stele stralucitoare, una dubla,restul fiind mai putin stralucitoare si alte 14 stele slabe,amestecate cu cele 10 stele mai vizibile.Este un roi frumos ce merita observat.

Apoi am trecut mai spre nord,in constelatia Cepheus unde am mai reobservat inca trei roiuri deschise:

Roiul deschis NGC 7160 - Situat in interiorul triunghiului format din stelele Aldemarin (Alpha Cephei),Zeta Cephei si Kurhah (Xi Cephei).Este compact,avand 2 stele stralucitoare,3 stele putin mai slabe si 5 stele slabe si foarte slabe.
Roiul deschis NGC 7380 - Situat putin mai la vest de steaua Delta Cephei,avand in jur de 10 stele slabe si dispersate.In aceeasi zona ,se mai gaseste si o nebuloasa difuza,cu acelasi nume,din cate am inteles,dar nu am putut sa o zaresc,poate o s-o gasesc,dupa ce o sa-mi cumpar filtru UHC.
Roiul deschis NGC 7510 - Situat mai la nord de roiul precedent,spre roiul deschis M 52.Fromos roi ;are in jur de 7-8 stele slabe si foarte adunate,compact,roiul fiind unul mic.
Am trecut si pe la roiul deschis M 52,care este in constelatia Cassiopeia,aproape insa de granita cu constelatia Cepheus.Este relativ compact ,cu vreo 20 de stele slabe si o stea mai stralucitoare in dreptul roiului,la fel ca la roiul deschis M 11 din constelatia Scutul (insa nu e asa de frumos ca M 11,care are un numar de stele,cel putin dublu fata de M 52).

_________________
Reflector Gigant 245/1286mm
Reflector Seben 150/1400mm
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50


Ultima modificare efectuata de catre iulian90 la 27 Iun 2017 17:06, modificat de 1 data in total
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9009

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 27 Iun 2017 16:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc lui Florin pentru aprecierea generoasa !

Felicitari lui Erwin si iulian90 pentru noile observatii a caror lectura m-a incantat.

Milan

Acuma stii cam ce este de vazut , stii ce ti-a placut cel mai mult , eu m-as intoarce si as studia pe indelete obiectele preferate: cu diverse grosismente si tipuri de oculare , cu filtre si fara filtre ,cu dobul de 8 inch si cu cel de 5 inch si cu noul tau binoclu -unde s-ar potrivi - si as incerca si niste schite .
Totul agrementat cu lecturi , Astronomia ofera placeri intelectuale alese atunci cand observatia efectiva este imbinata cu studiul ,asa cum ti-ai si propus.

Eu iti recomand din nou cele trei volume ''Celestial Handbook '' de Robert Burnham Jr.

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Burnham_Jr.

Si ''Atlas of the Messier Objects ''al lui Ronald Stoyan ,este o lucrare descriptiva foarte faina ,nu te lua dupa titlul care te duce cu gandul la un ghid de observatii :

https://www.google.ro/imgres?imgurl=http:/...cQ_B0IZjAK

Cer senin ,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 27 Iun 2017 18:13 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Faine chestii, Iulian, ma bucur ca te-ai pus si pe roiuri. Pff... NGC 7380 Wizard Nebula... Am avut o aventura cu ea... Smile In dob5 am vazut-o, si era frumos, gri, nebulos. APoi mi-au zis astia ca Wizard Nebula e una dintre cele mai grele... M-am uitat cu instrument mai mare, si nebulozitatea era de fapt un roi minuscul de stele. Smile DUpa cum zic... multe chestii nu sunt ce credem pe cer, dar nici nu conteaza, ci sa ne minunam la ce vedem. Smile

Mersi, Mircea. Cartea lui Burnham o am de la.. cineva.. dar nu pot sa o citesc. E in PDF, cu pagini fotografiate (!) si pe ecranul mic de Kindle nu pot sa o citesc, atat de minuscule se fac literele. Sad Stoyan e autorul IDSA Smile de acolo ii stiu numele. Am intrebat pe piratii din caraibe daca au cartea, dar nu o au in lada de comori. Sad Nu are cineva un site bun de downloadat carti? Data trecuta cineva mi-a dat un site de unde am downloadat carti chiar rare... Heeelp! SmileSad

_________________
Engage! Wink
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9475

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Iun 2017 22:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Milan, următorul pas e să ieși din oraș! De la Comana, 40 Km de București cu excepția cupolei de lumină dinspre nord și mici zone luminate la orizont de Giurgiu sau satele învecinate cerul este negru destul ca să vezi norișori în Calea Lactee cu ochiul liber. SQM la zenit arată peste 23 dar nu am reținut exact cât.

Sincer, tare mi-ar plăcea să facem măcar odată o sesiune împreună, poate vii la Lisa în toamnă?

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 28 Iun 2017 10:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc mult de invitatie, esti foarte dragut. Si mie mi-ar placea sa ies cu voi, sincer. Si sa ies si la cer mai negru. Dar cum am spus de mai multe ori, nu ma pot desprinde de viata mea pt. asa ceva. Am mai spus, abia am putut negocia cu sotia sa ies un pic cu dob-ul in afara blocului. Nu vreau sa am discutii inutile cu cei dragi despre de ce ma duc in toiul noptii afara din casa, dar poi afara din oras... Razz Este chiar imposibil, din pacate...
_________________
Engage! Wink
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 28 Iun 2017 14:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ei, totusi mai raman lucruri de vazut pe cer. Mai ales prin jurul chestiilor spectaculoase.Langa Summer Beehive din Oph am vazut dubla Struve 2223, la juma FOV roiul deschis NGC 6481 si dubla mare, frumoasa 67 Oph.

Am mai gasit un globular: NGC 6366, tot pe acolo. Nu am vazut-o anul trecut pt. ca nu aveam inca ochiul asa format. Si acum mi-a trebuit 6mm ca sa vad cumva cumva ceva. Dar acum deja "I'm not taking no for an answer". Smile

De la steaua cu ochiul liber ALya (care e dubla Struve 2417 de fapt), la sfarsitul cozii Sarpelui, am inceput un alt itinerar pe FOV_uri: langa Alya HIP 92895 e stea cu exoplaneta, mai jos cu un FOV roiul minuscul Archinal 1 si Cz 38, in forma de Carul Mare, si mai incolo cu un FOV E 2375(E=Struve) si OE 361. Apoi urmeaza Graff-s Cluster, de prima data in 8dob, super mare si multime de stele, merita vazut din plin, cu E 2342 la varful unei sulite de stele, si OEE 168 cu un FOV mai incolo, apoi vine NGC 6633, prima data in 8dob, iar o recomand daca nu ati vazut-o, tot asa: o multitudine de stele, umple FOV-ul, parca ar fi un val... si dubla E 2329.

AM vazut in IDSA ca nu am vizionat inca planetarele din Aquila care sunt mai slabe la magnitudine. Anul trecut inca nu ma bagam la asa ceva. Dar in experienta mea planetarele sunt mult mai usor de vazut decat galaxiile, acolo ma opresc la 11.5 mag, aici ma pot duce pana pe la 13 mag! Asa am putut vedea urmatoarele: NGC 6778, mic disc destul de simplu... NGC 6772 mai incolo cu un FOV, nah, asta a fost dificil, dar viziunea periferica face minuni, nu? Smile Cu planetarele am invatat sa nu ma dau batut cand nu vad nimic. Stau un minut-doua si incerc sa am cat mai intuneric la FOV, si se iveste. Tot in Aquila, dar acum in rombul alal mare: NGC 6852, cam tot asa ca a doua planetara, dificila, dar nu imposibila. Si sub coada vulturului IC 4846, o planetara care ramane ca o stea orice i-ai face. Dar si IDSA a pus doar o cruciulita: star-like. Nu va feriti de planetare de magnitudine mai dificila, zic eu.

Am incheiat cu ceva carboane: UV Aql cam slab, V Aql insa frumos, rosu. FO Ser si mai slab,dar TW Oph chiar superb rosu.

Mi s-a atras atentia la inca anumite lucruri in Lagoon Nebula, desi am identificat deja vreo 8 parti... dar acum am vazut special Herschel 36, o stea speciala pt. ca e o "superstar" albastra main-sequence, una dintre cele mai tinere cunoscute. Si langa este "The Hourglass", cea mai luminoasa parte a nebuloasei unde daca stii exact unde sa te uiti vezi cam o clepsidra... NU prea exacta, dar nah.

Si am revizitat Pismis 24 pt. ca intre timp am citit cat de special este acest sistem multiplu, peste zece stele, langa o nebuloasa. Pozele de pe google sunt chiar superbe, merita sa va uitati. Nu si in FOV, unde am vazut doar o dubla minuscula, cele mai mari stele dintre ele. Dar se spune ca sunt unele din cele mai masive stele cunoscute, cam o suta de mase solare... Frumos, asa vreau sa continui, sa citesc si sa ma uit. Smile

_________________
Engage! Wink
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9009

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 29 Iun 2017 22:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Poate ar trebui sa apelez la ajutor ca sa vad mai departe spre Sud ...
Pisi , se vede M6 de acolo ? Very Happy

Milan

Vad ca unul pe nume Greg a declarat razboi atlasului ''Interstellarum'' :

https://www.cloudynights.com/topic/580492-...ded/page-5

Am citit topicul insa in cunostinta de cauza datorita explicatiilor tale.


Mircea



Pisi , se vede M6.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  55.33 kb
 Vizualizat:  de 3753 ori

Pisi , se vede M6.JPG



_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 30 Iun 2017 14:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Lol, asa de aproape vezi tu Cat's Eye Nebula? Smile Ce apertura folosesti, Mircea? Smile

Lasa-l pe Greg ala in pace. Smile Am citit ce a scris... Razz cat de retardat poti sa fii? Cica "daca am uitat de exemplu ce fel de obiect este Messier 23, cum il gasesc? Trebuie sa ma uit in spate la index, si indexul nu e asa user-friendly"... cam asa ceva spune el. Eu zic ca trebuie sa fii un pic mai avansat in de-ale cerurilor inainte sa iti cumperi IDSA, nu sa vrei ca IDSA sa fie un manual abecedar de clasa intaia. Smile Nici nu stiu concepe de ce ii trebuie un IDSA pentru Messiere?? Folosul atlasului este sa gasesti cat mai multe lucruri IN AFARA nu numai Messierelor, ci si NGC-urilor de multe ori. Asta parca si-a cumparat un laptop ultimul racnet, ca sa faca adunare 2+2. Mr. Green Mr. Green

Intre timp am mai iesit ieri la Aquila de prima data: de la baza rombului am facut doua FOV-uri, si intre timp am gasit Struve (E) 2498 si roiul NGC 6773. Iar mai jos pe o parte a rombului roiul Al 44.

La coada Acvilei am facut un mici itinerar: patru nebuloase intunecate: B 127, 129, 130 si 133, mici patch-uri fara stele. Dupa aceea asterismele Ren 9 si Ren 8 minuscule si frumusele, si Crinklaw 1 mai maricel. Intre timp si E 2425 dubla, iar la doua FOV de ea IC 1295 nebuloasa planetara de calibru mic si pricajit, dar fara probleme. Inca o data as vrea sa spun: nu sunt grele planetarele peste 12 mag, daca ti-ai format deja ochiul cu alea mai titanice Wink

De la a doua stea din coada Acvilei: la cateva FOV-uri Struve 2501 si asterismul Al J1924.6, inauntrul unui triunghi de stele tari, multe stelute mici, frumos.

In FOV-ul lui Tarazed din nasul Acvilei E 2576 si AG 391 duble, si Ray 15 asterism mic si frumusel.

Urmeaza Ophiuchus: dubla Don 832 langa Saturn, la Zeta Oph asterismul Do 27, iar de la Sinistra (ce nume sinistru pt. V Oph Smile), care e stea cu exoplamneta, un itinerar de cateva FOV-uri care m-a dus la roiurile Ru 135 mic si abia-abia, Al 31 maricel dar nu prea tare, si E 2204 dubla.

La Sagitta am mai avut niste chestii noi: in varful triunghiului de la coada Sageatei am pus FOV-ul, si inauntru era Sh 2-84, nebuloasa foarte vaga si in OIII, Pot 10 asterism mic si dragut si E 2585 dubla. La un FOV de asta EI 48 inca o dubla luminoasa. La un FOV de nebuloasa insa NGC 6839 asterism mic si Lor 4 mai mare. Cam atat.

Tin sa precizez ca toate astea le-am scos din IDSA si Stellarium impreuna, si nu m-am gandit ce este de fapt Messier 23. Smile Daca sunteti incepatori, nu luati IDSA din prima, totusi. Nici eu nu recomand asta.

_________________
Engage! Wink
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9009

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 30 Iun 2017 14:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ba , eu zic cine isi permite ,sa cumpere IDSA de la inceput.
In toata acea discutie , cred ca pozitia lui Don aka Starman1 este cea mai corecta.

Precizare :''sinistra'' in latina si italiana inseamna ''stanga''.
Faptul ca atitudinile de stanga au capatat semnificatia pe care noi o desemnam prin ''sinistru'' ,se datoreaza miscarilor politice si liderilor de stanga precum marcs ,engels,lenin,stalin,iliescu si pupincuristii lor.
Sa nu-i uitam nici pe ''maretii'' lor inaintasi , iluministi si secularisti-umanisti precum danton,robespierre si marat - toti numai si numai de stanga , deci sinistrii - care in numele ''maretelor'' idealuri umaniste etc etc au savarsit crime si atrocitati impotriva umanitatii , sarbatorite anual pe 14 Iulie.

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 30 Iun 2017 16:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Poi, doar ca sa caute Messierele, poate lumea sa isi faca un xerox de la orice harta selara... sau sa caute online... sa nu se sperie de toata harababura care e pe unele dintre pagini. Smile

Am uitat sa mai spun ca am mai facut o tura printre obiectele mele preferate. O chestie noua constatata cand am revazut Veil Nebula: desi e ramasita de supernova si chiar si IDSA recomanda OIII, filtrul Astronomik UHC iar a facut o treaba mai buna. Nu a intunecat asa fundalul, nu a sters asa de mult stelele, si totusi a luminat foarte bine partile nebuloase, chiar si Matura Babei se vedea mai bine Smile E chiar bun acest filtru, il recomand. Nebuloasele planetare nu le-am vazut si prin UHC (nu mi-a trecut prin minte, desi am revazut si Ring, si Dumbbell), asa ca nu stiu daca acolo e mai bun ca OIII (care ar trebui sa fie mai bun teoretic la astea), dar la nebuloasele difuze si SNR Astronomik UHC bate tot ce am vazut. Vorbesc acum de narrow band, nu de broadband.

_________________
Engage! Wink
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2804

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 30 Iun 2017 23:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

milan,
OIII Celestron pe care-l ai tu este foarte "narrow band", nu este un OIII narrow band normal. Am citit pe net ca este la fel cu OIII de la Baader care este filtrul cu spectrul cel mai ingust dintre toate filtrele OIII. Tocmai de asta iti intuneca foarte mult imaginea.
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 01 Iul 2017 11:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da, mersi, Tudor, mi-am dat seama cand ai mai scris asta. Mersi de informatie. Deci cand cititi ce scriu, sa tineti cont si de asta.

Eu nu am prea citit despre filtre, ca si-asa nu imi pot permite mai multe. OIII a fost cadou, de la un prieten din America. M&SG am cumparat la inceputuri, la recomandarea din Starmax, si mi-a si prins bine la 5dob. Singurul filtru care l-am cumparat citind despre, si stiind exact ce imi trebuie, a fost UHC Astronomik, acolo m-am chiar documentat si am intrebat pe multa lume, si de aceea cred ca am reusit sa imi iau unul cat se poate de potrivit pt. scopurile mele.

Dar Tudor, daca tu ai citit mai multe despre OIII, nu cumva stii de ce este atat de narrowband OIII-ul Celestron? Ar trebui sa aiba ceva scop bine intemeiat... la ce chestii este mai bun?

_________________
Engage! Wink
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2804

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 01 Iul 2017 15:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Din cate am citit, cu cat este un filtru mai narrowband cu atat are un contrast mai bun in detrimentul luminozitatii. Cu alte cuvinte o nebuloasa planetara ar trebui sa se distinga prin OIII de banda foarte ingusta cu mai putina lumina dar cu detalii mai fine (contrast mai bun), iar print-un filtru OIII de banda mai larga s-ar vedea mai extinsa si luminoasa dar cu contrast mai scazut. Deci filtrul tau ar trebui sa afiseze mai mult contrast in schimbul pierderii luminozitatii. Bineinteles ca este si o limita unde degeaba ai contrast teoretic daca nu ai luminozitate practica. De aici vin de fapt si diferentele intre filtrele OIII. Fiecare marca de filtru OIII are un anumit raport intre luminozitate si contrast care se poate estima intr-o anume masura si din graficul filtrului.
Aceste informatii si experienta, in functie de vederea fiecaruia dar si calitatea cerului si tipul de DSO dorit a fi observat vor impune ce filtru trebuie folosit in anumite situatii. Cel mai bine este sa avem mai multe tipuri de filtre pentru cat mai multe situatii. Daca ar fi sa fie un singur filtru, atunci am observat ca pe forumuri oamenii inclina sa aleaga UHC de banda medie sau un OIII de banda mai larga pt ca acestea acopera mai multe nevoi.
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 01 Iul 2017 19:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pt. informatii... cam asa stiam si eu, dar intotdeauna e bine sa mai aud opinii. Am si incercat OIII pe Dumbbell Nebula de ex... Eh, in loc de o minge gri am vazut ca ok, se ingusteaza un pic la mijloc... dar nu are aparenta aceea de dumbbell... am citit si ca ar fi Crab Nebula super cu OIII, ca ti se vede si structura inauntru... la mine a disparut nebuloasa in totalitate. Smile Dar sincer sa fiu, am citit ca acceste detalii se vad la apertura mai mare... chiar si un Dob8 e foarte jos pe lantul trofic. Smile

Faptul ca multi folosesc broadband nu cred ca inseamna ca e mai bun. Scuzati, nu vreau sa jignesc pe nimeni, ma gandesc ca multi si-au luat broadband ca sa il poata folosi la mai multe targeturi si este bine. Dar acest tip de filtru mi s-a spus ca e similar cu filtrul meu M&SG... creste un pic contrastul si taie din poluarea luminoasa. Cam atat. Totusi, e foarte folositor, intre a nu vedea nimic si a vedea in viziune periferica, multe chestii, cum ai zis.

Dar un narrowband nu are pereche la nebuloasele difuze. Eu m-am uitat si prin M&SG la toate nebuloasele Messier, si mare diferenta nu am vazut. SI cum am facut reclama de multe ori, prin OIII si mai ales acum prin UHC narrow am vazut diferenta foarte mare. Mai ales ca multe nebuloase NGC nici nu se vad deloc fara filtru. Daca permite bugetul, ar merge la orice astronom amator macar un filtru narrowband, zic eu.

_________________
Engage! Wink
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9009

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 02 Iul 2017 16:48 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un sofer care a parcurs 10.000 km are considerabil mai multa experienta decat cel care este la prima suta.
Cam aceasta este logica mea atunci cand apreciez parerile si sfaturile de pe internet si de aiurea.
Don Pensack are 10.000 de obiecte observate din lista sa propusa de 20.000 , el recomanda un UHC mediu.
Iar mult mai celebrul Rod Mollise , (ale carui sfaturi am vrut sa le prezint anul trecut dar am fost refuzat ca neprezentand interes ) , recomanda dupa caz ,utilizarea unui filtru OIII si a unuia UHC.

La M27 probabil ca nu ai insistat destul sau nu a fost seeingul bun, in apertura de 127mm se vede prin UHC forma de H , cu nebuloasa de luminozitati diferite in partile componente , bratele in sinea lor fiind mai dens luminoase pe axa lor iar spatiul dintre brate fiind mai slab luminos.
Nu am facut desen si nu am luat notite dar imi amintesc cu certitudine ca unul din brate este mai luminos per ansamblu ca celalalt.

Nebuloasa Crab /M1 nu prezinta detalii in apertura de 125mm dar se vede incomparabil mai bine ca o pata cetoasa prin UHC, decat fara filtru.

Dupa putina experienta cu filtre acumulata de mine pana acum , Moon&Skyglow este un filtru util la DSO in unele cazuri iar in altele nu ajuta.
Dar pentru cazurile in care este de ajutor , opinia mea este ca e mai bine sa il ai decat sa nu-l ai ,tinand cont ca poate fi cumparat pentru 8 sau 10 dolari.
Daca la DSO , filtrul M&Skyglow are sau nu utilitate ,eu l-am gasit de mare ajutor la stele duble unde ''calmeaza '' imaginea .
Mai putin la Luna ,unde filtrul rosu mie imi place si ma ajuta mai mult.

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 46, 47, 48 ... 98, 99, 100  Urmatoare

Download topic
Pagina 47 din 100
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact