Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M27_Dumbbell_12-40-48.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224922
Numar de utilizatori inregistrati: 2840
Cel mai nou utilizator inregistrat: Marian Gh
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

DSO / Obiectele cerului profund


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 45, 46, 47 ... 98, 99, 100  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9042

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 23 Iun 2017 15:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

M76 nu-i o planetara chiar usor de observat nici prin telescopul meu de 125mm , asa ca felicitari pentru succes.
Cat despre faptul ca ai vazut M34 prin UHC ,nu te necaji ci dimpotriva,stii cum arata prin acest filtru.
Eu ma uit intentionat si alte obiecte cu UHC , nu numai la cele recomandate.
Din curiozitate !

Cer senin ,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9490

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Iun 2017 20:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mie prima impresie făcută de un flitru m-a făcut să nu-mi mai doresc unul... Dispăreau stelele de magnitudine mare iar imaginea era înverzită binișor. La newtonianul Hinds nu ajută deloc, poate la alte instrumente și la anumte obiecte merită.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 24 Iun 2017 12:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bravo pt. M76, in 5dob am vazut-o o singura data, foarte vag, periferic.
Sunt oameni care spun ca se uita la fiecare roi deschis si cu filtru, pt. ca de multe ori ramane inca nebulozitate intre stele. Altul, in care ma incred mult pt. ca are 60 de ani de experienta (!) si un dob de 17 inch, zice ca asta nu e asa, ce vezi in filtru e doar "starglow".

Insa, Erwin, cu tot respectul, pt. ca stiu ca ai multa experienta si nu vreau sa te supar, as vrea sa atrag atentia inca o data spre filtre si plusul pe care il dau. Exact cum spui de OIII: dispar stelele multe (adica vreo 3-4 magnitudini se inrautateste situatia) si e verzui tot... daaar nebuloasa planetara ramane neschimbata la magnitudine. SI atunci o poti identifica fara probleme: compari imaginea fara filtru, in care planetara e de aceeasi magnitudine cu alte stele, iar cu filtru ramane planetara si celelalte dispar sau devin foarte slabe. Asta e foarte utila la multe planetare care raman ca stele. La cele care au disc, nici mie nu imi place, acolo e asa cum zici tu. Doar daca e foarte slaba vederea discului, atunci iar ajuta. Daca se vede clar, nu mai ai ce sa filtrezi.

Si iar vin cu Veil Nebula, pt. ca m-a impresionat foarte mult, prin OIII am vazut-o clar, dupa ce fara filtru nimic nu se vedea in ocular, si ma plimbam 2-3 FOV-uri in sus si in jos pe ea. Una dintre cele mai impresionante lucruri pe care le-am vazut cu OIII. Si in plus ajuta la multe nebuloase difuze, multe sunt invizibile fara filtru, si ies la suprafata ca o ceata gri, cu filtru. Stelele se fac mult mai intunecate, dar asta nu conteaza atunci.

Toate astea desigur, daca te uiti la targeturi mult mai numeroase decat Messierele. Doar pt. Messiere nici eu nu recomand. Singura Lagoon Nebula devine spectaculos mai frumoasa, si Trifid si Swan si Eagle asa un pic... Pentru atata nu are rost sa dai atatia bani. Mnah, am scris asta doar asa orientativ, fiecare sa decida in functia nevoilor.

_________________
Engage! Wink
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2831

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 24 Iun 2017 13:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mersi pt M76!
Exact, filtrele sunt nistre accesorii foarte specializate, de nisa, care trebuiesc folosite numai pentru anumite obiecte in detrimentul altora. La nebuloasele planetare UHC-S meu se dovedeste foarte util. Dar tocmai pt nebuloasele mai extinse am nevoie de altceva, adica de un un OIII. Am studiat piata si cred ca o sa-mi iau Astronomik OIII. Este mai scump, dar graficul lui am vazut ca este foarte bine echilibrat pentru un OIII. Cel de la Baader prinde doar o linie de O in loc de doua, fiind foarte ingust in spectru, deci este prea specializat pentru gustul meu. Am inteles ca OIII de la Celestron, cum il are Milan, este acelasi lucru cu Baader OIII cu toate ca cel din urma este mai scump. Varianta cea mai ieftina este relativ noul pe piata Explorer Scientific OIII. Dar cade in extrema cealalta, avand cel mai larg spectru dintre filtrele OIII. Dar cred ca datorita benzii mai largi e bun la comete pt ca prinde ceva si din liniile de Carbon. Spor la filtrat ! Smile
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 24 Iun 2017 21:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

OIII e bun pt comete?? Nici nu am stiut... Adica cum, ce, nu inteleg chestia cu liniile de Carbon, sunt un incult. A vazut cineva cometa cu OIII? Ce diferente se vad?
_________________
Engage! Wink
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2831

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 24 Iun 2017 22:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cum filtrele OIII lasa normal sa treaca doar doua spectre de oxigen (2 linii din graficul filtrului), filtrele de comete sunt specializate sa lase sa treaca doar cele doua linii de Carbon, cum se vede in graficul de mai jos
http://www.karmalimbo.com/aro/pics/filters/special-a.jpg

Dar cum am zis mai sus unele filtre OIII (nu toate) care au un spectru mai extins pot atinge si aceste 2 linii de Carbon, asta facandu-le bune si pentru comete. Dar se intelege ca nu la fel de bune ca unul dedicat pentru comete care lasa sa treaca doar cele 2 linii de carbon si cel mult un pic dintr-o linie de oxigen. Si filtrul UHC atinge aceste linii de carbon dar avand o banda foarte larga nu izoleaza doar aceasta lungime de unda de carbon foarte bine din cauza prezentei multor altor lungimi de unda.
Foarte sugestive sunt graficele de aici cu comparatii de filtre, ca poate nu am explicat foarte bine
http://www.karmalimbo.com/aro/filters/filters-findD.htm
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2413



Localitate: Braila

MesajTrimis: 25 Iun 2017 13:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salutari tuturor. Smile

Aseara fiind cer senin,mai curat si mai negru ,am iesit la observatii cu telescopul reflector de 114/900mm si ocularele ,RK 20mm si Kellner 12mm.
Am inceput cu zona de jos a constelatiei Ophiucus,tot pe langa roiul globular M 19 si putin mai sus de acesta,am mai gasit un alt roi globular, NGC 6284 ,care se observa foarte greu in vedere periferica,numai in ocularul de 20mm/45x, ,avand un diametru mic si aspect de pata difuza. Putin mai sus ,mai este inca un roi globular,NGC 6287 ,dar nu l-am putut vedea deloc,cu nici un truc,fiind probabil si mai slab decat precedentul. Smile
Apoi am trecut mai sus de steaua Eta Ophiuchi (Sabik) sa caut si nebuloasa planetara NGC 6309 - Box Nebula,care in ocularul de 20mm la 45x ,se vedea relativ greu ,dar nu dificil. Avea un aspect stelar la 45x dar cu ocularul de 12mm la 75x,nebuloasa avea un aspect putin alungit,datorita faptului ca se mai afla o stea foarte aproape de ea (din ce am vazut in fotografii,pe internet),si care la puterea de 75x nu se separa de nebuloasa planetara NGC 6309. Smile

Am trecut si in constelatia Sagetatorul,pe la norul de stele M 24,unde am studiat in ocularul de 20mm la 45x,acea mica zona slab vizibila,cu aspect difuz,care este probabil formata din sute de stele foarte slabe si care se mai numeste si NGC 6603. Interesant! Smile Si restul norului de stele,format din stele stralucitoare ,in numar de cateva zeci,este la fel de interesant ca si NGC 6603. La mica distanta ,spre est de norul de stele M 24,se gaseste si o stea variabila , Y Sagittarii,cu magnitudine variabila intre 5,25 si 6,24 si o perioada de circa 5,77 zile.

In continuare,am cautat alte doua nebuloase planetare in constelatia Sageata ( Sagitta ) ,NGC 6905 si NGC 6886. Prima nebuloasa planetara ( NGC 6905 ) se observa mai greu in ambele oculare ,fiind slab vizibila ,avand un diametru nu prea mic si aspect de disc difuz pe margine.Langa ea am observat si trei stele foarte apropiate,prima fiind de mag. 9 , a doua de mag. 11 si a treia ,care este cea mai apropiata de nebuloasa are mag.12 .
A doua nebuloasa planetara,NGC 6886,se observa ceva mai usor decat NGC 6905,dar avand aspect stelar la 45x ,chiar si la 75x.

Apoi am mai observat spre miezul noptii,doua galaxii in constelatia Pegas , descoperite cu luneta de 60mm anul trecut; NGC 7331 ,undeva la nord de steaua Eta Pegasi,in apropiere de alte doua stele cu magnitudini similare intre ele, care se observa mai bine in telescopul de 114mm la 45x dar mai ales la 75x,avand un aspect eliptic alungit si NGC 7217 ,situata in apropiere de stelele Pi Pegasi si 27 Pegasi (la sud de acestea),care se observa mai greu ,fiind si mai mica decat NGC 7331.

Filtru O III ,o sa-mi cumpar si eu anul acesta sau cel tarziu la anul,depinde si de buget,deocamdata am in vedere achizitionarea de oculare mai bune si o lentila barlow acromata,de calitate,sa inlocuiesc o parte din cele ce au venit la pachet cu luneta de 60mm sau cu telescopul de 114mm,care nu prea sunt de calitate . Pe urma poate o sa cumpar si un filtru,macar unul tip O III,sau chiar unul UHC Smile

Din ce am inteles,aceste filtre,O III ,UHC sunt utile mai ales in locurile cu poluare luminoasa,blocand mai ales spectrul emis de lampile stradale cu sodiu (in zona galben-portocaliu) si lasand sa treaca numai o banda ingusta in preajma liniilor de emisie a nebuloaselor.
Dar de curand in Braila au inceput sa se inlocuiasca lampile cu sodiu (care au spectru de linii,relativ ingust,mai mult in zona galben-portocaliu) cu lampi din acelea cu leduri care au spectru larg,continuu si care se suprapune si peste liniile de emisie ale nebuloaselor,ceea ce ar putea afecta observatiile si cu filtre.
Pe de alta parte chiar si aceste lampi cu leduri ,din ce am observat cu un spectroscop,au o mica cadere de lumina in spectrul emis de ele,chiar in zona verde-albastrui,in dreptul liniilor O III,favorizand totusi observatiile prin filtre de banda ingusta. Smile
Oricum,ramane de vazut cum se vor comporta aceste filtre pe viitor,in conditiile in care tot mai multe orase trec la iluminat public cu lampi cu leduri.

_________________
Reflector Gigant 245/1286mm
Reflector Seben 150/1400mm
Reflector Sky-Watcher 130/900mm
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 25 Iun 2017 19:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Progresam, Iulian, bravo, faine observatii!
Ieri noaptea pe la 12 am iesit si eu, inainte sa imi descriu itinerarul as vrea sa spun despre ce am facut cat timp asteptam targeturile sa apara de dupa copaci. AM dat o raita in jos de la Eagle Nebula la Lagoon, si cum am avut timp, am comparat pt. prima data UHC narrow band-ul (Astronomic) cu OIII(Celestron) pe nebuloase. Urmatoarele am constatat:

OIII intuneca mai mult totul, si nu scoate atata nebulozitate totodata. Dupa ce am cumparat UHC-ul de Craciun, doar acum am putut sa spun cu adevarat ca a meritat.
Eagle Nebula: fara filtru doar un roi. CU OIII un roi intunecat, cu ceva nebulozitate. Cu UHC roi mai luminos, si nebulozitatea umple toata gaura din roi.
Swan Nebula: Fara filtru doar o fasie gri. CU OIII se vede un pic si gatul lebedei, acel "2". Cu UHC insa se vede mult mai bine, un patch cam dublu de nebulozitate fina sub si in dreapta fasiei, de fapt se dubleaza-tripleaza nebuloasa, sigur, linia ramane chestia principala, restul e subtil.
Trifid: a fost cireasa de pe tort la nebuloase: fara filtru doar ceva gri in jurul unei stele duble (a, da, si steaua dubla (HN6) a fost ceva nou pe lista mea, cu OIII nebulozitate mai mare, dar si stele mult mai intunecate. Daaar... cu UHC stelele au ramas destul de tari, siii... nebulozitate si mai mare, si ce este nou: de prima data am putut vedea nebuloasa intunecata de dinauntru: B 85, care desparte nebuloasa in trei parti! Yey! Cam subtil, mai mult in viziune periferica, dar dupa aceea m-am uitat si la niste schite pe net si exact in locurile potrivite am vazut liniile. Totusi, pe o portiune mica... dar super!
Lagoon: UHC scoate si aici mai mult si mai luminos. Totusi nici OIII, nici UHC nu scoate atata cat imi aminteam... Smile Dar chiar se vede cu ambele filtre nebuloasa jur imprejur, cu UHC un pic mai bine.

Nah, si am asteptat sa se miste o data tulpina lui Scorpius pana intr-o gaura intre doi copaci sa pot sa incep un itinerar de la Epsilon Sco. La doua FOV-uri am dat de doua nebuloase intunecate: B 50 si 53, intre ele o dubla: WNO 5. Mai sus cu juma de FOV asterismul AL J1706.8. Inca juma de FOV in sus (adica jos de fapt, ca e dob view) roiul ASCC 88. Mai mult nu am putut, ca a venit arborele. Dar nu am disperat.

AM avut inca un capat, mai sus: 45 Oph. De acolo in acelasi FOV roiul deschis Tr 26, si mai sus un globular foaaarte vag: HP1. Mai sus cu un FOV roiul vdB-Ha 231, si cu juma de FOV mai sus NGC 6374, un sirut de stele foarte vage. La stanga doua FOV-uri: vdB 221, un roi micut si B 252, o pata de nebuloasa intunecata. La dreapta insa mai multe: NGC 6383, inca un roi mic dar se vedea frumos, la juma de FOV Tr 28 roi deschis, si intre ele RCW 123, o nebuloasa foarte vaga in UHC (a 100-a nebuloasa vazuta, tadaa! Smile) La juma de FOV deja am dat de Butterfly Cluster, iar la inca o juma: NGC 6418, foarte vag. Mai sus cu un FOV NGC 6404 si apoi Tr 27, la un FOV Cr 333 si doua duble: Howe 39 si Ho 646. Mai sus cu un FOV Ru 126, aici am asteptat vreo 15 minute sa mai treaca cerul de arbori.

La un FOV mai sus la dreapta ASCC 90 roi mare si NGC 6396 roi mic. Inca un pas de juma de FOV si nebuloasa intunecata SDC 354.8, sub ea Cr 345 micut si NGC 6421 sireag mic de stelute. Si mai jos ESO 456-9, cu stea principala si mici in jurul ei. Dar deja simteam un entuziasm in mine pt. ca eram deja la poarta chestiei principale pt. azi: Ptolemy CLuster!

La poarta Ptolemy sunt o multime de chestii: Al 27 asterism si NGC 6437 tot asterism, unul peste celalalt, mai jos un sfert de FOV NGC 6444 si globularul foarte vag NGC 6453. Mai jos nebuloasa intunecata B283. Apoi vine M7 in toata splendoarea sa! Mai sus la un FOV doua neb. intunecate: B 286 intr-un triunghi de stele si B287 in jurul uneia. SI Tr 30 roi deschis langa ele. Mai jos B292 iar neb. intunecata. Dar in jurul M7 sunt si multe nebuloase planetare! Raman ca stelele si sunt foarte vage, dar am putut sa localizez H 1-41 si H 1-42. Cn 2-1 nu s-a vazut deloc.

A fost foarte frumos sa vad toate chestiile astea intr-un loc, o singura data ma vazut inainte M7, si eram incepator. Acum cu IDSA si Stellarium am vazut un roi de roiuri si chestii interesante acolo.

Inc adoua nebuloase planetare am vazut in Sagittarius: NGC 6563 Southern Ring Nebula. Iar ceva special: fara filtru OIII am vazut doar un triunghi de stele. AM crezut ca una dintre ele e nebuloasa. Dar era un pic mai afara decat in conspect, si imi aminteam si Stellarium bine. Hmm... Am pus OIII... si LANGA steluta s-a ivit o pata mica, gri, exact unde trebuia: Nebuloasa! Acum ca stiam unde era, am luat jos OIII si m-am uitat din nou. SI nimic, dar NIMIC, desi stiam exact unde sa ma uit! Foarte interesant!

Si inca o nebuloasa planetara: NGC 6644, care a ramas steluta, dar deja am ochiul format si fac diferenta dintre stea si planetara care nu e mai mare ca o stea. Un pic mai vaga, mai "fuzzy". Cam atat, foarte interesanta sesiunea!

_________________
Engage! Wink
Sus
MariusP
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Iun 2007
Mesaje: 4002



Localitate: Onesti (Bacau)

MesajTrimis: 25 Iun 2017 20:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

milanpicard a scris:
Dar in jurul M7 sunt si multe nebuloase planetare! Raman ca stelele si sunt foarte vage, dar am putut sa localizez H 1-41 si H 1-42.

Ma alatur si eu celor impresionati de ceea ce reusesti sa observi cu Newton-ul de 8".
Cred totusi ca la cele 2 planetare de mai sus ai vazut altceva. Daca link-ul asta e corect, inseamna ca H 1-41 are magnitudine 13.0 si declinatie -34 grade. Avand si dimensiunea de 13x7" numai ca o stea nu avea cum sa se vada! La fel si H 1-42: magnitudine 12.6, declinatie -33, dimensiune 6"...

Sper sa nu ma consideri un "Gica contra" si abia astept noi rapoarte de observatii!


Ultima modificare efectuata de catre MariusP la 26 Iun 2017 12:58, modificat de 1 data in total
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2831

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 25 Iun 2017 23:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

atasez desenele cu M76, roiul M34 si un roi observat dintr-o sesiune mai veche


messier 76.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  186.38 kb
 Vizualizat:  de 3679 ori

messier 76.jpg



messier 34.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  178.2 kb
 Vizualizat:  de 3679 ori

messier 34.jpg



ngc6530.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  164.87 kb
 Vizualizat:  de 3679 ori

ngc6530.jpg


Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 26 Iun 2017 11:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

MariusP a scris:
milanpicard a scris:
Dar in jurul M7 sunt si multe nebuloase planetare! Raman ca stelele si sunt foarte vage, dar am putut sa localizez H 1-41 si H 1-42.

Ma alatur si eu celor impresionati de ceea ce reusesti sa observi cu Newton-ul de 8".
Cred totusi ca la cele 2 planetare de mai sus ai vazut altceva. Daca link-ul asta e corect, inseamna ca H 1-41 are magnitudine 13.0 si declinatie -34 grade. Avand si dimensiunea de 13x7" numai ca o stea nu avea cum sa se vada! La fel si H 1-42: magnitudine 12.6, declinatie -33, dimensiune 6"...

Sper sa nu ma consideri un "Gica contra" si abia astept noi rapoarte de observatii!


Da, stiu exact datele, mi le-a dat unul pe celalalt forum:



Here are some magnitudes and sizes for a few of those plotted in the D5 chart of the IDSA:

H 1-41: mag = 13.0, size = 10"
H 1-42: mag = 14.3, size = 6"
Hoffleit 2-1: mag = 14.0, size = 11"
M 1-30: mag = 14.7, size = 5"
H 1-35: mag = 12.7, size = 2"
Cn 2-1: mag = 13.9, size = 3"

Do you need more, or is that sufficient to see what you are up against with these?

Ambii dintre noi au avut dubii, dupa cum se vede. De aceea am incercat doar trei din cele sase. IDSA insa deseneaza doar o cruciulita pentru ele, semnul ca se vede doar un punct stelar. Plus ca mi-a mai spus unul de pe acel forum ca a identificat vreo 6-7 bucati cu telescopul lui, care nu e mai mare ca al meu. Asa ca le-am dat o incercare astora. La una nu am vazut nimic, la alte doua da, dar sunt si multe stelute in jur. Mie mi s-au parut planetare, pt. ca erau mai intunecate si difuze un pic. Desigur nu m-am apropiat de ele sa vad sigur ce sunt. Smile Si cum am mai scris in alte randuri, stelutele astea mici pot crea confuzii si mai mari, le confund cu galaxii cateodata, exact pt. ca sunt atat de greu de identificat... o licarire, cateodata, in periferie, ce o fi? Smile

Sunt sigur ca nu doar la aceste planetare/ galaxii, ci la absolut fiecare tip de obiect vazut de mine (17 feluri pana acum) sunt chestii pe care le-am confundat cu altceva. Nu ma supara nicidecum daca cineva ma corecteaza, pt. ca stiu eu despre mine ca de multe ori nu stiu sigur, si sunt sigur ca de cateva ori cand sunt sigur, tot nu e la ce ma gandesc eu ca e. Smile Dar asa e "sportul" asta. Ti se arata un FOV, si nu face "DING" cand identifici ceva. Smile S-ar putea sa ai dreptate. Mie mi s-a parut ca erau planetare, si de aceea le-am scris. Si e drept si faptul ca multe chestii care pe hartie sunt intr-un fel, sunt total altfel in realitate. Am vazut nebuloase care nu trebula sa le vad nici cu 12dob la cer negru, nu am vazut galaxii care trebuia sa le vad si cu 5dob... Ai vazut, unul scria ca vede Helix Nebula cu 6 inch frumos si cu gaura inauntru, eu o vedeam in viziune periferica, abia, si fara gaura. Altul nici cum nu reusea sa vada Veil Nebula, eu o vad deja si fara filtru... Nah, asta e. Nu ma scuz, nu primesc bani pt. asta, scriu aceste rapoarte mai mult sa vada si altii cam ce pot vedea, si citesc rapoartele altora tot pt. asta.

_________________
Engage! Wink
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9042

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 26 Iun 2017 12:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Milan

Multumesc pentru rapoartele extrem de interesante si pentru experimentele cu filtrul UHC.
Cum am numai UHC nu pot face comparatii cu OIII.
La nebuloasele luminoase sunt incantat de filtrul UHC.
Pe instrumentele mele mici insa este un filtru puternic , sper sa-i dau o mai buna utilizare pe dobul de 200mm.


tudor

Felicitari pentru desene ,apreciez mult detaliile atasate fiecaruia.
Din pacate ,Internetul e plin cu imagini care ori nu au legenda ori este extrem de zgarcita in detalii.
Asa este bine cum faci tu , este o placere sa vezi asemenea rapoarte , spor la observatii!

Aseara m-am grabit sa mai vad odata ''Gladiator'' ,am dat repede pe ''Trimite'' si apoi am inchis.
Vad ca raportul meu nu a mai aparut pe forum.
Nu am chef sa-l refac ,rezumat telegrafic :

Vineri noaptea ,luneta 90x600mm, 20x si 67x:

Ophiucus : M19 ,M62 ,M107,M9 ,M10,M12,M14.
Mel 186 ,centrat pe 67 Oph ,doar un asterism si IC 4665.
Stele duble frumusele : 67 Oph si 70 Oph si una neidentificata la Sud de Cebalrai.

Sagittarius :

M23 , M21,M20 si M8 cu NGC 6530.

La M20 ,fara filtru se vede roiul , cu UHC se vede slab dar fara dubiu nebulozitatea ,mai intensa in jurul stelelor sudice din roi dar fara alte detalii.
Revenind la vederea directa , se vad urme ale nebuloasei in Sudul roiului si fara filtru dar observatorul neavizat le va considera reflexii... Very Happy

La M8 sau Sh 2-25 , se vede nebulozitatea si in vedere directa dar prin UHC este un obiect glorios la 67x.
Spre E-NE de M8 este o steluta langa care se vede NGC 6559 sau Cr 367,un roi deschis , rarefiat ,cu stele putine dar observabile pentru luneta mea.
Daca nu-mi atragea atentia atlasul Taki , nici nu-l bagam in seama in aceasta regiune luxurianta a Caii Lactee.

Am revazut M28 ,M22 , M24 si M25.

Atasez o parte din traseu in Aladin Lite si scorul meu pe lista Messier de vara a RASC.
Am observat 30 din cele 37 de obiecte ,mai am 7.

Cer senin ,Mircea



Messier 23 +M20+M21+M8+Cr367.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  362.89 kb
 Vizualizat:  de 3630 ori

Messier 23 +M20+M21+M8+Cr367.JPG



Messier RASC Summer - 24.06.17.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  175.29 kb
 Vizualizat:  de 3630 ori

Messier RASC Summer - 24.06.17.JPG



_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
FlorinC
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Mar 2016
Mesaje: 1117

Motto: ...ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Iun 2017 23:59 Download mesaj
Titlul subiectului: Obiectele cerului profund
Raspunde cu citat (quote)

Uaaau...domnilor ce observatii Super !
Milan...excelente observatii si de asemeni rapoarte. Multumim pentru ca ne spui lucruri interesante despre utilizarea filtrelor. Trebuie sa imi cumpar si eu IDSA...neaparat !

Tudor,
Excelente desenele. Si eu am inceput de curand sa fac desene la duble, dar ca desenele tale asa de reusite...nu cred ca am sa reusesc vreodata. Super !

Iulian90,
Felicitari pentru observatiile frumoase si pentru rapoartele explicite.

De Domnului Pteancu ce sa mai spunem??? ca dansul si cand se uita cu binoclul ai ce sa "notezi"...
Pacat ca nu folositi inca Dob-ul de 8" domnule Pteancu.

Eu din pacate sunt plecat din nou in deplasare si nu am cu mine decat binoclul meu 10x50...asa ca ma "incarc" citind rapoartele domniilor voastre.

_________________
Toate cele bune...
si mai ales...CER SENIN...

Florin C.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9490

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Iun 2017 07:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sâmbătă seara am fost cu câțiva băieți la Comana și după prima parte a nopții când au trecut norii de țânțari și am încetat să ne tragem palme peste ochi am făcut observații atât la planete cât și la stele duble și obiecte Messier, roiuri, galaxii și nebuloase prin newtonianul D.Hinds și binoclu Swarovski 7x42. Cu ocazia asta am mai dat o șansă filtrului OIII Castell la nebuloasa Veil. Într-adevăr, fără filtru abia se zărea cu privirea indirectă înconjurată de stele de mag. 10-11 dar cu filtru acestea au dispărut lăsând nebuloasa să se distingă clar pe fondul mai întunecat al cerului. Am observat ambele arce ale nebuloasei, cel mare fiind spectaculos, în întreg câmpul ocularului Panoptic de 24mm. Mi s-a părut că arcul cel mic este mai puțin strălucitor iar asta este explicația de ce nu l-am mai văzut cu altă ocazie când am încercat, fără filtru.

Am mai observat M81+M82 și M51 chiar dacă Carul mare era foarte aproape de cupola de lumină de deasupra Bucureștiului, fără filtru. Nebuloasele și roiurile "de vară" din Calea Lactee din zona Săgetător-Scutum-Scorpion au făcut senzație cu binoclul care s-a dovedit excelent chiar dacă este mic ca diametru, este ușor și nu obosesc și nu tremură mâinile ca la unul mare așadar observațiile sunt foarte comode cu coatele rezemate de mașină, fără bizooka.

Am mai observat roiuri și duble cunoscute, din păcate seeing-ul nu a fost foarte bun, cam 7 la începutul serii și s-a degradat ulterior, așadar nu am putut testa un teleextender Meade 2x achiziționat recent. Ocularul TS UWAN 4mm a fost prea mult și la Jupiter și la Saturn. La Saturn am observat cu Nagler 9mm 3 sateliți, Titan, Rhea și Dione și am avut impresia că l-am sesizat și pe Thetis uneori, vag. Cerul s-a curățat după ora 1 și am stat până aproape de ora 2.30 când am văzut deja M31+M32+M110 din Andromeda. După îndelungi căutări în partea greșită am identificat roiurile M10+M12 diin Ophiucus. M57 și M27 s-au văzut foarte fain la mărire mare cu 9mm.

Am avut vizitatori o familie de curioși aflați pentru prima oară la stele, la care le-am dat explicații și răspunsuri la întrebări vreme de 2 ore.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 27 Iun 2017 11:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Faine observatii, Erwin! Cateodata mi-as dori sa am si eu timp/oportunitate sa ma ducu undeva in munti, sa stau sub bolta INTREAGA a cerului Smile Se vedea Calea Lactee cu ochiul liber? Eu am norocul sa se vada foarte vag o fasie gri de la Sagittarius in sus spre Cygnus.

@ Florin: Sa vezi cat de mult ai sa beneficiezi de IDSA! Cea mai buna achizitie de astronomie o consider. Degeaba iti cumperi 12dob sau oculare super-duper, daca nu stii unde, la ce sa te uiti. Asa uite, eu cu un 8dob si oculare obisnuite am vazut cu duiumul!

Chiar vroiam sa zic: am cam terminat cerul. Smile Sad Anul trecut la sfarsitul verii am cumparat IDSA, si am inceput sa il folosesc de la Sagittarius incolo. Acum am ajuns inapoi la Sagittarius, si am cam vazut tot ce se poate atinge cu dob8 de la mine. Sad Ok, mai sunt vreo 200 de chestii, cred, pe partea nordica a cerului, pe fasia Caii Lactee, desi am terminat Cassiopeia, Cepheus, Camelopardalis... dar si INTRE ele sunt o multime de lucruri. Dar nu imi mai duc dob-ul afara.

Asa ca gata cu itinerarele cu care v-am obisnuit. Sad Mai sunt peste tot targeturi izolate pe care inca nu le-am vazut, dar nu asa multe.

De aceea va trebui sa imi schimb strategia. M-am gandit sa incep iar cu chestiile generale, dar de data asta sa si citesc tot ce pot despre ceea ce vad. Sa imi aleg cateva chestii pe seara si sa asimilez cate informatii pot, si dupa aceea sa si vad. De ex. despre Orion Nebula am citit un eseu de 24 pagini, si abia ca incepea sa patrunda in topic.

Desigur, de cand ma uit la stele, si cintesc, stiu generalitatile, universul, istoria astronomiei, teoriile lui Stephen Hawking, am citit destul de mult si despre diferite chestii de pe cer. Dar intotdeauna este mai mult.

Asa ca va mai intreb inca o data: imi puteti si voi recomanda ceva carti despre diferitele obiecte ceresti? Dar nu din acelea cum sa le vezi cu telescopul, ci ce sunt ele de fapt. Mi-ati mai recomandat, cateva le-am si gasit si citit, altele mai stiti? Daca aveti si link de download, e si mai bine. Smile Ca atatea am cautat si nu am gasit...

Deci asa: despre Messiere (desi alea sunt descrise destul de bine si in TLAO), si alte obiecte care sunt vizibile intr-un dob8... Multumesc anticipat!

_________________
Engage! Wink
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 45, 46, 47 ... 98, 99, 100  Urmatoare

Download topic
Pagina 46 din 100
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact