Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
f7.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224008
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

La "pescuit" de stele variabile


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Stele variabile

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 18 Aug 2015 15:32 Download mesaj
Titlul subiectului: Harta potrivita la telescopul potrivit ...
Raspunde cu citat (quote)

Harta potrivita la telescopul potrivit
Ok, doua chestii prin care am trecut de curand, din care se poate invata cate ceva.

La o "ieseala" la observatii, marti seara. Eu cu binoclul, cu hartile mele, pregatite pentru o orientare normala, camp 6.7 grade, magnitudine limita m=9.
Vine un tovaras (sa ii spunem Vlad), sa ii confirm daca ce avea el in ocular e V0505 Sgr. Buba e ca el avea un apo de 100mm, cu ocular cu un camp real de 4 grade si ceva, m=11 ... si si cu oglinda diagonala. Mai, si nu reuseam sa vad steaua. Vlad a identificat-o primul, "aia e mai, vad si triunghiul ala, si alalalt". Eu, 'adevarata mama Omida in variabile' - pauza ... Abia dupa ce am sucit harta cu fundu' in sus, si mi-am fortat neuronul (obosit la ora aia - era vre-o 2-3 dimineata) sa vada in oglinda, si la scara mai mare, abia atunci am vazut-o si eu.
Explicatia era simpla: Vlad avea experienta pe unealta respectiva; toate hartile lui erau de orientare normala, cu un camp chiar mai mare de 6 grade, si atat de des s-a lovit de problema asta, ca si-a antrenat mintea sa faca genul asta de transformari. Eu, folosind harti "custom" pentru binoclu, nu ...

A doua intamplare a patit-o in alt amator, si eu am vazut-o in datele introduse in baza de date AAVSO.
Fac ceva estimari la cateva variabile in Ursa Major. Mai, si nu le vad. Recunosc campul, recunosc stele de comparatie, notez pe caiet "S UMa fainter than 9.0". A doua zi, verific, exista observatori care au vazut-o concret mai slaba? Mai, erau ... cam toti o vedeau pe la m=11 - 12. Mai putin un nene, care o vedea pe la m=7.
Ce sa fie? Ma uit la estimarea lui, iau codul hartii, il pun in VSP si ma uit la poza: harta era centrata pe alta stea, campul era de vre-o 15 grade, si magnitudinea limita undeva pe la m=8 ... omuletzul meu probabil a identificat gresit variabila din cauza hartii ...

Ei bine, d-asta in manualul de la AAVSO, autorii recomanda sa fim atenti la micile 'semne' care iti indica posibilitatea de a fi gresit zona ...

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 31 Oct 2015 22:15 Download mesaj
Titlul subiectului: Fara luna.
Raspunde cu citat (quote)

Fara luna.
Acum cateva zile (cu Luna plina pe cer) am zis sa profit un pic de cerul senin si de faptul ca nu eram obosit. Doua variabile - mai stralucitoare - pentru seara respectiva (RZ Ari si PV Peg).
Refac estimarile si acuma, la cateva zile distanta ... oribile diferentele. Nici o semiregulata nu variaa asa de mult intr-un timp atat de scurt, daraminte amandoua.
Atat faptul ca fundalul cerului nu mai este uniform, cat si datorita faptului ca semiregulatele astea sunt (de obicei) mai rosii, duc la erori destul de sanatoase. Asa ca, atentie mare cand e Luna pe cer.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 06 Ian 2016 08:16 Download mesaj
Titlul subiectului: Ocheade rapide, sau defocalizam imaginea?
Raspunde cu citat (quote)

Ocheade rapide, sau defocalizam imaginea, sau ... ?
Una din cauzele pentru care estimarile de stralucire pentru stelele lung periodice o mai iau razna e culoarea lor: toate vireaza destul de puternic spre portocaliu - rosu. Efectul Purkinje e destul de pacatos, si variabila apare mai luminoasa decat este in realitate.
Au aparut doua strategii de a elimina eroarea:
    arunci priviri rapide ctre variabila si catre stelele de comparatie; aici ideea de baza e sa nu lasi ochiului suficient timp incat sa fie afectat prea mult de efectul Purkinje. Metoda mai este poreclita "metoda americana".

    defocalizezi imaginea pana cand variabila apare ca o mica pata lipsita de culoare. Ideea e sa reduci cantitatea de lumina care cade pe "hectar de retina" pana cand nu se mai discerne culorea. Si metoda asta are o porecla - "metoda europeana"

Eu folosesc a doua metoda, nu fiindca sunt un bun european, cat mai degraba comoditatii, si a faptului ca imi e mai usor sa fac estimarile pe stele usor defocalizate. (ca o paranteza, din cauza genului asta de lucru, apreciez mai mult binoclurile cu focalizare centrala decat cele cu focalizare individuala).

Numai ca metoda asta merge bine pe stele destul de stralucitoare fata de limita instrumentului, care atunci cand sunt defocalizate nu dispar din camp ca magarul in ceata. RZ Arietis e o tinta perfecta pentru metoda asta, intr-un 10x50.

Am avut un mic soc la sfarsitul anului cand am luat-o la ochi pe R Leporis. Steaua asta este atat de rosie incat mai e cunoscuta ca si Hind's Crimson Star. Ei bine, desi o distingeam mai dificil cu vederea directa, culoarea rosie sarea in ochi.
Ce sa defocalizezi, n-ai atata lumina sa iti permiti. Cu sau fara green card sau viza de SUA, te faci american, macar in metoda de estimare, ca n-ai de ales. Si de tinut minte, ca defocalizarea nu e "the only way".

Sa nu uit: sunt destui europeni care folosesc metoda americana si viceversa, asa ca nu are rost sa ramai partizanul fanatic al unei singure metode. Pana la urma conteaza sa faci o estimare buna.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Ovidiu M.
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Sep 2007
Mesaje: 1289

Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies."

Localitate: Buzau

MesajTrimis: 06 Ian 2016 09:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Se pare ca esti destul de avansat in variabile. Felicitari!
Sa te intreb ceva. Am vazut ca Stellarium arata magnitudinea curenta a variabilelor. Crezi ca o face cu acuratete putand astfel sa ti verifici estimarile? Sau care ar fi o referinta de incredere?

_________________
Binoclu:Pentax XCF 10x50
Telescop:Skywatcher 150/1200mm Dobson.
Oculare: Explore Scientific 24mm 68°, Televue Nagler 12mm type4, Vixen NPL 10mm plossl.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 06 Ian 2016 10:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut,

Nu folosesc Stelarium ca sa verific estimarile, nici nu stiam ca au efemeride cu care ei prezic stralucirie variabilelor. Chestia asta se poate verifica usor: verifica in Stelarium aceiasi stea variabila (beta Lyrae de ex.) in mai multe zile, si daca are aceiasi magnitudine, inseamna ca aplicatia nu poate da predictii pentru stele variabile.

Daca insa apare cu magnitudini diferite, recomand totusi atentie mare: partea faina la variabile e ca (foarte multe) sunt imprevizibile, desi sunt periodice: cele tip Mira Ceti, dar si semiregulatele, desi au o perioada si un interval de magnitudini in catalage, de cele mai multe ori se abat de la valorile respective. Este deci foarte dificil sa prevezi cu precizie de 0.5 magnitudini o stea de tip lung periodica, daraminte sa te folsesti de previziuni ca sa iti verifici estimarile (care sunt mai precise de 0.2 magnitudini chiar si la observatorii cu numai 20 - 30 de observatii).

Ok, variabile cu eclipsa - da, alea le poti prevedea destul de bine. Cefeide - ok, sa zicem. LPV - nope ...

Eu de obicei intru pe utilitarul WebObs de la AAVSO, si fac o cautare dupa numele stelei. Sau folosesc alt utilitar de la ei (Light Curve Generator) si ii cer sa imi marcheze estimarile mele si vad cat deviaza fata de o curba medie.

Alex.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Cosmin Iftode
Membru
Membru


Data inscrierii: 03 Iul 2015
Mesaje: 291



Localitate: Suceava

MesajTrimis: 06 Ian 2016 11:16 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am verificat de curiozitate in Stellarium (pe Beta Lyrae si Eta Aquilae) dar nu arata magnitudinea la zi, doar intervalul de variatie si o valoare medie (nu stiu dupa ce criteriu dar nu variaza in functie de zi)
_________________
Skywatcher AZ-EQ6 | Orion Optics UK VX12 + Celestron C80ED | ASI 1600 MM-C
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 02 Feb 2016 22:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

... aaand we're back.

Am inceput cu RZ Arietis, care nu a varit deloc. A urmat V0370 And, care a urma exemplul lui RZ Ari si a batut si ea pasul pe lo, tot undeva intre m7 si m8. Mai catre 8 ...
KX Ori - un soi de dragoste cu nabadai. Nu imi place ca ma are stele in apropiere. Nu imi place ca si stelele de comparatie fac niste unghiuri numai buns sa induca erori de pozitie. Da' e pusa intr-un "cartier cu vedere" ...
W Gem si R Gem au variat fata de ultimele estimari, si am gasit si confirmari in baza de date AAVSO. De discutat si comparat maine - ar fi pacat sa influentez estimarile altora Smile.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 19 Ian 2017 13:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am terminat 2016 cu RZ Arietis undeva pe la 5.8; cum au trecut aproape 3 saptamani de atunci, am inceput sesiunea de aseara cu semiregulata asta.
A scazut un pic! Nu cu mult, dar suficient sa trebuiasca sa mai iau o stea de comparatie.

V0370 And, o alta semiregulata de pe lista, bate pasul pe loc. La o amplitudine de variatie de 1.3 magnitudini si o perioada de mai bine de 200 de zile, dureaza pana cand se schimba cate ceva.

KX Ori, variabila din apropierea lui M42 mi-a parut o idee mai slaba de m=7. Tot dificil de estimat, din cauza unei stele mai slabe aflata destul de aproape de variabila.

Mai urmeaza cateva restante din Orion, cateva stele in Monoceros respectiv o mirida in Gemeni.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 20 Ian 2017 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stea noua + frig nu da egal cu 'love' ...
Ok, pe lista de stele pe care mi-am propus-o pentru iarna o aveam si pe BQ Ori. Semiregulata, cu un interval de variatie intre 7.1 si 9, perioada pe la 243 de zile. Harta cu Orion mi-o plasa deasupra ciomagului, ceva mai sus de zona unde am reusit sa nu o observ pe U Ori.
Bun, gaseste ciomagul ... mai greu, din cauza cerului destul de luminos. La 22:20 ar fi trebuit sa fie mai intunecat, dar ceata si iluminatul stradal de deasupra Brasovului iti fac cerul un pic portocaliu. Pana la urma m-am orientat folosindu-ma de o linie imaginara de la Saiph catre Betelgeuse.
Gasit zona, estimat valoarea. Toata treaba (cautarea si intr-un sfarsit estimarea) mi-a mancat o jumate de ora, timp in care am ajuns sa imi inghete bine degetele.
V0352 Ori si stelele din Monoceros or sa trebuiasca sa astepte pana data viitoare.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 23 Ian 2017 16:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am incercat sa vad mai multe stele de tip Mira Cet, dar am avut parte doar de un succes partial.

Mira propriu zisa am reusit sa o vad, dar nu am reusit sa o estimez. Nici cerul nu a fost de partea mea, nici alegerea instrumentului (o mini-luneta astronomica 3x 21mm diametru) nu a fost prea fericita. Abia binoclul 10x50 mi-a permis sa identific zona.

R Gem insa a fost in raza de actiune a binoclului. Planul initial prevedea niste variabile din Monoceros si ceva restante din Orion, dar am preferat sa raman cu Gemeni.

TV Gem a urmat pe lista; apoi BU Gem, unde din pacate, din prea multa siguranta, am ajuns sa estimez o stea de langa. Morala povestii: da pagina la harta urmatoare, chiar daca variabila e apropiata de ultima stea la care ai facut estimarile.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 23 Ian 2017 19:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Herr_Alien a scris :

''Morala povestii: da pagina la harta urmatoare, chiar daca variabila e apropiata de ultima stea la care ai facut estimarile.''

Vai , ce jenant...nu pot sa cred...asa ceva sa se intample...si la altii (nu numai mie) ! Very Happy

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 25 Ian 2017 09:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am patit si mai si ... Si apoi, numai cine nu munceste nu greseste Smile .
_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 04 Apr 2017 07:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Scorul de aseara a fost 2 - 2. Am facut estimari pentru 2 stele variabile folosing binoclul, si pentru celelalte 2 am folosit telescopul.
Intentia a fost de 4 - 2, dar a mers si meci egal.

Binoclul l-am folosit pentru a estima doua dintre stelele observate mai recent: BU si TV Geminorum. De ceva vremme ele nu au variat cine stie ce - ma rog, o schimbare in estimare de 0.1 magnitudini pentru una din ele nu se pune: ambele stele sunt semiregulate si mai rosiatice, la care se adauga Luna pe cer, taman in Gemeni.

Telescopul l-am folosit pentru doua variabile cu state vechi: R Leo si AG Dra. Mirida R Leo mi-a parut semnificativ mai stralucitoare decat steluta de magnitudinea 9.2 din asterismul triunghiular din care fac parte amandoua. Pentru estimare am ajuns sa ma folosesc de o steluta de magnitudinea 8.4 si una de 8.8. Am dus si binoclul la ochi, dar era inca prea slaba. Poate peste o luna.

AG Dra e o variabila simbiotica (semiregulata + cataclismica) studiata destul de intens, chiar mai intens din 2013 de cand se tot asteapta o eruptie majora. Cand cerul este asa luminos cum a fost aseara, folosesc pentru AG Dra un grosisment de 50x Super 10mm. Am facut insa o schimbare, si am inlocuit campul vizual al Super-ului de 10mm (40 - 50 grade) cu cel al wide-ului de 20mm si barlow-ul de 2x. Si mi-a placut Smile - camp mai larg, si chiar si ocularul se comporta mai bine la un raport focal mai bland.

De ce 2-2 si nu 4-2? Pai imi propusesem si BR CVn si FG Boo pentru seara asta, da' am uitat de ele cand am pus Super-ul de 10mm si barlow-ul de 2x si am luat Luna la tinta.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 19 Apr 2017 08:28 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tot 2-2 si aseara: 2 stele estimate in binoclu, 2 stele in telescop.

In binoclu am 'lucrat' BU Gem si TV Gem, care nu au variat de la ultima estimare. In telescop am observat pe AG Dra si pe R Leo. AG Dra e in usoara scadere fata de ultima estimare. Am folosit (din nou) combinatia de GoldLine 20mm si barlow TS 2X, care imi pare mai comfortabila decat ocularul Super 10mm.

R Leo insa a fost 'the star of the show'. A crescut bine de tot fata de ultima data, suficient cat sa ma determine sa ma indepartez de telescop si sa pun din nou binoclul la ochi. Si da, R Leo era bine merci vizibila si in binoclu, dar un pic cam greu de estimat. Am trecut inapoi la telescop, am inocluit wide-ul de 20mm cu plossl-ul de 32 mm. Am mai castigat un pic de camp real, si am facut si estimarea.

R Leo se pare ca o sa fie o stea foarte portivita pentru binocluri in primavara asta, asa ca pun link-uri catre doua harti pentru a face observarea ei mai usoara:

O harta de localizare in constelatie:

http://www.astronomy.ro/forum/files/r_leo__constellation_670.png

Si o harta cu stele de comparatie:

http://www.astronomy.ro/forum/files/r_leo__bins_129.png

Sunt aceleasi harti din topic-ul de observatii cu binoclul, de aici:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...ht=#154076

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 26 Apr 2017 08:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

3-1 pentru binoclu de data asta.

AG Dra a mai crescut un pic, dar e departe de ourburst-ul pe care il asteapta initiatorii campaniei de observatii ( https://www.aavso.org/aavso-alert-notice-572 ). De data asta am preferat sa folosesc hulitul Super 10mm. Cu multa lumina artificiala in jur, eye relief-ul scurt al Super-ului s-a dovedit mai util decat combinatia GoldLine 20mm + Barlow 2x.

Am reinceput observatiile si pentru BR CVn si FG Boo. A doua din ele m-a surprins de cat de slaba este: un pic mai slaba de m=8, estimarea a fost dificila prin binoclu.

R Leo Smile ... R Leo s-a ridicat cu mai bine de 0.5 magnitudini fata de ultima estimare, si a fost comfortabil de observat si estimat cu binoclul. La ritmul la care creste e posibil sa prindem un maxim frumos primavara asta. Merita de observat.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Stele variabile Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact