Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
center_milky_way_web.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224013
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Scurta prezentare TS APO80F7


Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Mar 2017 11:50 Download mesaj
Titlul subiectului: Scurta prezentare TS APO80F7
Raspunde cu citat (quote)

Pentru cei care calatoresc mult in interes de serviciu sau personal, pentru perioadele de concediu cand nu mai ramane mult loc la bagaje sau chiar si pentru acasa cand situatia atmosferica prezinta o dinamica mare si nu merita sa instalam artileria grea, un instrument mic poate reprezenta solutia salvatoare.

Sosita in urma cu cateva zile, mica luneta dezvaluie la prima vedere un instrument deosebit de compact iar primul contact fizic, un lucru foarte robust. Senzatia clara este ca ai luat in mana un tanc in miniatura. Tubul lunetei are un diametru doar cu putin mai mare decat deschiderea utila a obiectivului, masurand 89mm si ceea ce-mi place este ca nu mai suna a teava goala de tabla ca la multe lunete chinezesti. Parasolarul retractabil masoara 102mm in diametru este robust si prezinta prima noutate fata de celelalte surate pe care le am: pe conul de jonctiune cu tubul principal are trei prezoane cu cap imbus dispuse la 120 de grade din care se poate regla tensiunea pe corpul lunetei astfel incat sa stea fix indiferent de inclinarea acesteia. Capacul de protectie pentru obiectiv este metalic.
Focuserul este un R&P, pare foarte robust si spun distribuitorii ca este asistat de rulmenti. Pana nu-mi face probleme nu am de gand sa-l desfac ca sa pot confirma sau infirma acest lucru. Aspectul care surprinde la el este diametrul mare al tubului portocular, 68mm ceea ce mi se pare un lucru bun impotriva vignetarii, instrumentul fiind recomandat in egala masura si pentru fotografie astro. Cursa activa a tubului portocular este de 80mm si este gradata pe tub. Camasa exterioara a focuserului pare extrem de solida si are un diametru exterior de 84mm. Pare sa nu adauge greutate inutila pe instrument. Lucrul care ma bucura insa este faptul ca este bine centrat pe tubul lunetei, situatie pe care nu am intalnit-o nici la Equinox si nici la ED-ul de 110mm. De lucrat lucreaza bine, reductia isi face treaba excelent dar tot mai mult imi place clasicul Crayford de pe ED-ul de 110, parca aluneca pe unt Smile Despre focuserul Equinoxului nu mai amintesc nimic, este o adevarata pocnitoare.
Nivelul general de finisare este bun fara insa a lua ochii cu ceva deosebit. Atat corpul lunetei cat si parasolarul si focuserul sunt acoperite cu vopsea alba, mata cu aspect usor perlat. Sina de montare este stil Vixen iar inelele de prindere CNC mai finute decat cele de pe Equinox sau ED110. Cantarul pe care il am in dotare imi arata o masa a tubului de 2,9Kg (3Kg dat de distribuitor).

Partea optica, noua (model 2016, anuntat de distribuitor) vine si ea cu ceva surprize. Este un dublet ED cu FPL53 si element pereche cu Lanthan care din ce am vazut isi face treba foarte bine. Analiza reflexiilor pare sa indice un Steinheil ca si Equinoxul insa nu bag mana in foc pentru asta. Iarasi spun ca nu voi desface obiectivul daca nu se va dovedi necesar.
Antireflexul obiectivului cred ca ar fi cel mai bine caracterizat prin expresia "hard coated". Daca presupunerea e buna si formula este Steinheil inseamna ca elementul frontal cu Lanthan este acoperit cu un strat de culoare grena-sangeriu intens iar cel din FPL53 cu un strat verde clasic. Partea buna este ca la privirea frontala ambele dispar impreuna cu lentilele. In imaginea de mai jos nuanta pare mai deschisa probabil din cauza telefonului cu care am facut pozele. Personal prefer antireflexul de pe obiectivul ED110 care este compus din straturi de culoare albastru, aramiu si violet.
Corectiile obiectivului am sa le prezint comparativ cu cele de la obiectivele Equinox si ED110. Sfericitatea evaluata pe bancul optic prin test Ronchi pe calibru plan arata perfect pentru Equinox, usoara tendinta (necuantificabila) de subcorectie pentru TS80 si usoara supracorectie pentru ED110. Rezultatele sunt confirmate de testul real pe stea pentru fiecare instrument in parte.
Testul Foucault pentru evaluarea calitatii prelucrarii suprafetelor optice arata perfect pentru ED110, bine pentru TS80 si ceva mai slab pentru Equinox.
Evaluarea cromatismului pe bancul optic tot prin test Ronchi plecand mult din intrafocal urmareste aparitia franjelor colorate si migrarea lor spre centru prin apropierea de planul focal.
ED110 arata aparitia franjelor colorate si dezvoltarea acestora la 18 linii, Equinox la 8 linii si spectaculos TS80 la doar 4 linii Smile Rezultatele sunt confirmate si la ocular prin test de zi si noapte: daca ED110 arata un usor violet la trecerile mari de contrast in cazul celorlalte doua nu am putut decela tendinte nesportive pe culoare. Concluzia ar fi ca micutul TS se poate incadra la clasa apo dupa parerea mea, elementul cu Lanthan pare ca face pereche buna cu FPL53.

Cateva cuvinte despre interiorul tubului pentru ca avem parte si aici de o noutate. Negrul mat este de calitate si avem 3 diafragme interne insa acestea nu mai au forma clasica de "lama de cutit" ci sunt conice iar bordul intern este rabatut spre obiectiv si prevazut cu capcane de lumina pe toata circumferinta.

Ca toate celelalte instrumente si TS80APO se dovedeste a fi un melanj din bune si mai putin bune ...
Se pare ca scurta prezentare a iesit ceva mai lunga ... Embarassed



TS APO 80 F7.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  422.14 kb
 Vizualizat:  de 12568 ori

TS APO 80 F7.jpg



_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
mcuzic2002
Membru
Membru


Data inscrierii: 06 Ian 2007
Mesaje: 436

Motto: -

Localitate: Sibiu

MesajTrimis: 26 Mar 2017 15:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Silviu,este aceeasi lunetã din linkul de mai jos?...am pus ochii pe ea de ceva timp si acum imi adun banii pt. achizitie...multumim de review,si asteptãm si alte observatii Smile

http://www.teleskop-express.de/shop/produc...cuser.html
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 26 Mar 2017 16:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Silviu

Multumim pentru prezentare , noua ta luneta este foarte frumoasa, iti urez sa o folosesti sanatos.
Eu sunt convins ca o vei folosi si inca mult.
Luneta de 90mm pe care o am de la tine mi-a creat un fel de dependenta , instrumentele din aceasta gama dimensionala sunt extrem de maniabile si ergonomice.
Astept cu mare interes continuarea testelor pe cerul real.

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
iosif
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Oct 2012
Mesaje: 537



Localitate: Sandra Timis

MesajTrimis: 26 Mar 2017 16:38 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Scurta prezentare TS APO80F7
Raspunde cu citat (quote)

[quote="zoth"]

Buna. Foarte buna descrierea. Dupa cum vad, pentru astrofoto mai trebuie achizitonat si Corrector / Flattener. Cum este focuserul, arata ca in poza s-au e altfel, pentru ca e un element foarte important in precizia focusarii automate.

Mersi. Iosif.



rpa-okularauszug-zahntrieb.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  17.08 kb
 Vizualizat:  de 12536 ori

rpa-okularauszug-zahntrieb.jpg


Sus
mcuzic2002
Membru
Membru


Data inscrierii: 06 Ian 2007
Mesaje: 436

Motto: -

Localitate: Sibiu

MesajTrimis: 26 Mar 2017 17:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Silviu,să ne spui cît de mare e curbura de cîmp cu oculare wide...la f/7 ar trebui să fie OK,comparativ cu alte lunete mai rapide Smile
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Mar 2017 18:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mihai, da, aceea e luneta in cauza. Nu am dat linkul spre ea pentru ca la specificatiile tehnice este strecurata o eroare, distanta focala este data 540mm iar pe pagina de prezentare 560mm.
Eroarea a prins atat de bine incat si alte situri care distribuie luneta au preluat-o. Exemplu:
http://www.astroshop.ro/ts-optics-refracto...r_1_select
Pentru a ma lamuri am facut masuratori pe bancul optic si am obtinut urmatoarele valori:
Equinox 100ED 900mm (valoare declarata de distribuitor 900mm)
AP 110ED 768mm (valoarea declarata de distribuitor 770mm)
TS APO80 560mm (valoarea declarata de distribuitor 540??/560mm)
Toleranta masuratorilor efectuate pe bancul optic este de +/-2mm.

Pentru curbura planului focal voi fi nevoit sa fac niste simulari soft ca sa pot veni cu valori exacte. Ma incurca putin faptul ca nu stiu exact ce sort de sticla cu Lanthan foloseste obiectivul.

Multumesc Mircea, dupa ce mi-am vandut ED-ul 80 chiar duceam lipsa unui instrument potrivit pentru vesnicele mele calatorii prin tara ...

Iosif, exact ala e focuserul. Doar camasa exterioara arata altfel.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
sang
Membru
Membru


Data inscrierii: 28 Iul 2014
Mesaje: 108



Localitate: ploiesti

MesajTrimis: 26 Mar 2017 20:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Draguta luneta. Pret corect si probabil mai aproape de un APO decat Vixenul meu ED 81S, de F7.7. E drept, eu il folosesc ca si cautator pe alta luneta, necirculand prea mult prin tara.

Putin oftopic.
Presupun ca testul optic in casa e facut prin proiectie dubla pe o oglinda plana.
Ai putea urca cateva imagini cu procedura de test? Eu personal as fi foarte interesat.
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 26 Mar 2017 21:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc. Da, am scris in primul post (cel lung) ca testele au fost facute pe calibru plan.
Daca exista interes am sa deschid un topic separat despre chestiile astea cu masuratorile pe bancul optic dar mai spre vara, poate reusesc sa-l mai finisez pana atunci ca deocamdata lucrez cu multe improvizatii, cubul divizor mi-a venit abia acum doua saptamani, sursa de iluminare nu se mai potriveste, etc, etc. Deocamdata mi-e rusine sa pun poze Embarassed

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
sang
Membru
Membru


Data inscrierii: 28 Iul 2014
Mesaje: 108



Localitate: ploiesti

MesajTrimis: 26 Mar 2017 22:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Si asa pt un aranjament optic la repezeala tot cred ca sunt interesante pozele. Eu sunt sigur ca as gasi inspiratie in ideile tale si materialele folosite.
Personal caut un calibru plan dar mi-e greu sa gasesc...
Apropo, tu ce folosesti si cum l-ai procurat?
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 01 Apr 2017 20:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

De curiozitate am facut azi niste simulari soft cu ceva rezultate interesante. Am gasit de pilda ca FPL53 isi afla o pereche buna in sticla chinezeasca LaF53, un flint cu Lanthan dupa cum ii spune numele.
Nu sunt sigur dar sunt ceva sanse ca acest tandem sa fie folosit la obiectivul lui TS 80, varianta noua.
In imaginea de mai jos spotul axial comparat cu similarul unui ED ce foloseste tandemul FK61 si NBM51, cea din urma o sticla japoneza cu Niobium ce are o caracteristica de dispersie asemanatoare cu clasa KZFS de la Schott.

(Pentru Mihai) Petzval radius= -682mm



spot.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  114.32 kb
 Vizualizat:  de 12460 ori

spot.jpg



_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10587



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 04 Apr 2017 00:13 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Scurta prezentare TS APO80F7
Raspunde cu citat (quote)

zoth a scris:
.. Concluzia ar fi ca micutul TS se poate incadra la clasa apo dupa parerea mea..
Ei il marketeaza ca fiind APO, dovedind oarecum ca TS e un brand "corect". Ca intrebare: clasificarea drept "APO" poate fi obtinuta cu un dublet?
Zici ca ai avut si ED-ul 80, banui ca cel 7.3 de la skywatcher, cum il evaluezi comparativ?
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 04 Apr 2017 19:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Afirmatia citata mai sus trebuia sa aiba la finalul ei o steluta si o nota explicativa la subsol. Nu am mai facut-o pentru ca ma lungisem deja prea mult cu prezentarea lunetei.
Afirmatia se refera la conceptul actual al apocromatismului si nu are legatura cu criteriul definit de Abbe. Ca sa putem intelege conceptul actual trebuie sa o luam de la inceput, adica de la Abbe. Criteriul definit de el era legat de doua aspecte:
a) corectia cromatica - un obiectiv este apocromat daca 3 linii spectrale larg distantate intre ele sunt parfocale, adica aduse in acelasi plan.
b) corectia sferica - un obiectiv este apocromat daca este corectat sferic (axial si extra axial) pe doua linii spectrale larg distantate intre ele.
Ambele afirmatii par simple la prima vedere dar sunt extrem de greu de rezolvat. In plus, eleganta formularii ascunde niste aspecte teribil de interesante. Oricine a facut putina proiectare optica stie ca in momentul in care ai reusit sa corectezi sferic axial doua linii spectrale larg distantate intre ele, toate liniile spectrale (evident cele care apartin spectrului vizual principal) vor fi corectate in egala masura Smile iar Abbe stia lucrul asta ...

Asadar daca facem referire la acest criteriu, niciun dublet indiferent de sticlele din care e facut nu poate indeplini simultan ambele corectii. Mai mult, niciun triplet indiferent de sticlele din care e facut nu poate indeplini simultan ambele criterii. Sistemul minimal care poate indeplini criteriul de apocromatism definit de Abbe trebuie sa contina minim 4 lentile, altfel nu este posibil de obtinut.

Pentru ca definitiile lui Abbe sunt un fel de cosmar de pus in practica, plecand de la el spre zilele noastre conceptul in sine a suferit modificari si reinterpretari. Primul pas a constat in reformularea conditiei b). Astfel un obiectiv poate fi declarat apocromat daca indeplineste conditia a) si este in plus corectat sferic axial si extra axial pentru o linie spectrala (asa cum este corectat un acromat obisnuit).
Dar si conditia a) este greu de obtinut si poate fi atinsa doar de triplete asa incat pasul urmator a constat in reformularea si acestei conditii. Pe scurt poate fi definit apocromat un obiectiv care aduce in planul focal o singura linie spectrala, are un spectru rezidual foarte mic si care este corectat sferic axial si extra axial tot pentru o linie spectrala. Cu alte cuvinte un acromat cu spectru rezidual foarte mic. Aceste conditii pot fi atinse in practica si de un dublet Smile

Iara m-am lungit ... Embarassed

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10587



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 04 Apr 2017 21:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumim pt. explicatie, e clar chiar si pt. cei care n-au facut deloc proiectare optica.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 05 Apr 2017 05:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

O singură linie spectrală? Shocked M-am uitat prin ED (care e dublet, nu?) și prin APO (Petzval) dar nu simultan, totuși imaginea în ED e mult mai frumoasă ca într-un acromat obișnuit. How come?
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 08 Apr 2017 10:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tavi, diferenta dintre un dublet ED si un acromat este data doar de largimea spectrului cromatic rezidual, in rest nu exista diferente. Am folosit in postul anterior expresia "spectru rezidual foarte mic" referindu-ma la aceste dublete ca sa nu intru in alte amanunte. Exista tendinta in ziua de azi a unei departajari pe subclase de instrumente functie de largimea acestui spectru rezidual, astfel:

- apocromat - valoarea RMS a spotului axial < 1/2 limita de difractie
- semi apocromat - valoarea RMS a spotului axial ~= limita de difractie
Si o subclasa intermediara numita generic ED la care valoarea RMS a spotului axial este de regula mai mare decat 1/2 limita de difractie dar mai mica decat ea.

Mai ramasesem dator lui Valy cu o evaluare comparativa fata de ED80 SW (banuiesc ca la aceasta luneta te-ai referit). O sa fie facuta din amintire pentru ca am dat luneta asta cam de multisor.
Din punct de vedere optic diferentele nu sunt mari, ED80 SW isi face frumos datoria, optica este prelucrata bine, exista insa urme pe testul Foucault care tradeaza operatiunile de polisare finale facute pe masina, deci automat. Conform clasamentului prezentat mai sus se incadreaza in clasa ED. Nu-mi aduc aminte exact cat de critic era reglajul focusului la grosisment mare (150-160x) insa la TS 80 este destul de critic iar aspectul asta ma deranjeaza putin.
Diferente mari sunt la partea mecanica, ED80 SW este construit ca o luneta ieftina, tubul este enorm de mare, parasolarul fix, totul suna a tabla goala. Focuserul (ma refer la varianta simpla fara demultiplicator) este OK pentru vizual insa cred ca e destul de slab pentru foto. Nivelul de finisaj este modest.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT


Ultima modificare efectuata de catre zoth la 08 Apr 2017 10:42, modificat de 1 data in total
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact