Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Meteor_30iul2020_0020V.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224026
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Chinon Countryman 10x50


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 31 Mar 2017 19:28 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Chinon Countryman 10x50
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu Chinon Countryman 10x50 Extra Wide Angle

Un binoclu fabricat in jurul anului 1976, dupa o reteta relativ originala Chinon, un fel de tank al versiunilor 10x50. Primul lucru care te surprinde la acest binoclu este marimea, masivitatea lui si firesc greutatea implicita, caci tii in mana un 10x50 de 1,231kg ! Dimensiunile tuburilor sunt atat de mari incat ai mari probleme in a ajunge cu degetele pe bariletul de reglare a claritati desi acesta este dispus pe toata lungimea axului central. Totul pare atipic scolii japoneze de design a binoclurilor. Se spune ca inca din proiectare acest binoclu s-a dorit a fi unul din cele mai luminoase binocluri 10x50 cu sticla japoneza BK7. Nu s-a facut rabat la nimic. Prismele din fata…cele mici, sunt de dimensiunea prismelor binoclurilor japoneze clasice 10x50, iar prismele din spate sunt cu circa 30 % mai mari…enorme (personal nu am mai vazut prisme asa de mari montate pe binocluri pana la 16x!). Alezajele de trecere a axelor optice sunt la randul lor foate mari, prismele fiind montate pe sanie port prisme. Cum ziceam plasarea pe sanie predispune la curatare relativ mai usoara a opticii unui binoclu. Si totusi acest binoclu imi contrazice teoria caci obiectivele (dublete acoperite cu antireflex Movindigo si Auriu) sunt montate fix (sistem cu excentric) in tuburile nedemontabile , si accesul la curatarea lor este infernal de dificil pe interior. Pe de alta parte ocularele sunt superbe , acoperite cu antireflex mov indigo, cu diametru foarte mare si generos, compuse din 4 lentile dispuse in 3 grupuri. Mecanica este frumos lucrata, ingrijit si precis.

Date tehnice:
Diametru lentila frontala=50mm
Putere de marire = 10X
Sistem de focalizare = central
Tip constructiv: Porro
Prisme = BK7 fara acoperiri
Acoperiri obiective (dublet) = Auriu si palid Mov-Indigo (MC).
Acoperiri ocular (4 lentile in 3 grupuri) = palid Mov-Indigo (MC)
Cupe ocular = Bachelita nedemontabile
Camp vizual real = 7,6 grade
Greutate = 1231 g (fara capace, fara sunur prindere)
Prindere pe trepied = Da
Utilizare cu ochelari = Nu


Sistemul de reglaj central este functional pe toata lungimea axului central idee interesanta de altfel si foarte comod de utilizat dar in cazul de fata necompensand volumul enorm al corpului binoclului, astfel incat poate fi actionata doar cu varful degetelor (sau daca utilizatorul are maini foarte mari este chiar ok). Dar sa ne intoarcem la performante. Privind prin acest Chinon, pot spune ca exista fara doar si poate acea placere de a privi, acea senzatie de wide, plasata totusi pe un camp vizual foarte mare la randul lui (cele 7,6 grade sunt reale si spectaculoase) ceea ce este absolut superb. Aici adaugam o luminozitate foarte buna dar o lipsa de contrast care pe mine , in regim terestru ma cam deranjeaza sa spun cinstit. Definitia este superba si se mentine pana la 20% de marginea campului vizual, ceea ce este foarte placut. Ma deranjeaza insa acea lipsa de contrast care nu este data de sticla propriu-zisa ci de depunerea densa antireflex aurie de pe partea interioara a dubletului obiectiv. Daca vreti un fel de echivalenta cu depunerile lui Asahi Pentax, dar care nu vireaza culoarea ci doar o atenueaza putin. Caci si coloritul este cel care sufera din aceasta cauza, fiind putin mai palid decat realitatea, dar natural si fara virare spre alte culori. Mare pacat caci in ciuda luminozitatii mari pierdem mult din aceasta cauza astfel incat nu pot spune ca acest binoclu “vede mai bine” decat un clasic 10x50 japonez. Sincer speram mult mai mult de la acest tanc masiv si lucrat fara nici cea mai mica economie. Nu apar irizatii in contralumina. Interesant este faptul ca in ciuda greutatii mari a binoclului, latimea lui tot mare ajuta mult la mentierea lui in maini, echilibrand spectaculos acest binoclu. O alta problema, dar care era de asteptat este o sensibilitate mai mare la reflexii laterale fata datorate tuburilor si corpului de diametru foarte mare. Pe prismele din fata exista aparatori din tabla.
In mod ciudat ma asteptam sa tremur mai mult. Binenteles la observatii mai lungi greutatea se simte, dar in reprize scurte de pana la 30 de secunde este chiar ok.
Ciudatenia se manifesta in regim astro. Aici, brusc contrastul pare neafectat si imaginile astro sunt brusc mult peste binoclurile japoneze clasice 10x50. Stelele sunt puncte perfecte pe un cer inchis. Am comparat Chinon cu un Meade 10x50 cu prisme schimbate BaK4 si ultima lentila schimbata cu sticla (Meade 10x50 este versiunea mai mult sau mai putin americana a lui Bresser Hunter 10x50). Nu am gasit diferente (cel putin pe cerul Bucurestean – respectiv Pleiadele) amble au vazut identic stelele. Dar senzatia de placere de a privi a fost net in favoarea Chinon.
Un alt lucru binevenit este exsistenta unei prinderi clasice pe trepied, mai mult decat binevenite la tancul nostrul.
Daca initial pe terestru, am pus gand rau obiectivelor, acum nu mai sunt atat de sigur ca schimbarea lor merita facuta mai ales daca acest binoclu se preconizeaza a fi utilizat preponderent in mod astro.

In final , un binoclu mai mult decat interesant, recomandat cu caldura dar doar in regim astro.



Chinon10x50mic.jpg
 Descriere:
Chinon 10x50 Countryman un binoclu recomandat cu caldura doar in regim astro.
 Marime fisier:  1.07 MB
 Vizualizat:  de 3863 ori

Chinon10x50mic.jpg



Comparatie.jpg
 Descriere:
Comparatie cu Meade 10x50 (Bresser Hunter 10x50)
 Marime fisier:  1.43 MB
 Vizualizat:  de 3863 ori

Comparatie.jpg


Sus
catalin dumitru
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Iul 2010
Mesaje: 2641

Motto: telescopul scuza mijloacele

Localitate: Shatra Neamtz

MesajTrimis: 31 Mar 2017 22:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

La un asemenea binoclu , sunt tentat să cred că deficitul de contrast se datorează schemei ocularelor . Mai precis , asocierii nefericite a unora dintre curburile lentilelor . Ar trebui vazut pe timp de noapte cam câtă lumină parazita intră de la Lună sau de la un bec stradal .
_________________
Hai noapte , hai !!
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 01 Apr 2017 18:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Unul din aspecte este corpul cilindric care lasa reflexii laterale inclusiv vizibilitate prea mare spre prismele din fata (care desi acoperite cu tablite sunt luminate lateral. Eu as fi adaugat un con interior cat mai larg astfel incat sa acopar perferct zona cu sageata.
O poza mai jos spe exemplificare.
Ocularele sunt destul de ok , foarte bine corectate geometric. Am pus o sectiune de ocular mai jos.

Pe timp de noapte (mod astro) luna si alte surse de lumina fata spre lateral (30grade stanga dreapta) deranjeaza binenteles. Respectiv deranjat este ceea ce intra pe obiective si nu pe oculare. In regim de zi fiind lumina multa reflexiile sunt aproape uniforme si acoperirile aurii nu cred ca ajuta deloc.



chinonmic.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  605.18 kb
 Vizualizat:  de 3837 ori

chinonmic.jpg



ocular chinon.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  17.31 kb
 Vizualizat:  de 3837 ori

ocular chinon.jpg


Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 01 Apr 2017 19:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Intradevar lumina parazita afecteaza mult contrastul imaginii in unele binocluri. Poti sa faci un mic experiment sa te convingi ca asta e cauza contrastului scazut. Intr-o zi insorita dimineata sau dupa amiaza (adica atunci cand soarele nu este aproape de meridian) vizeaza o tinta pe directia opusa lui si apoi roteste-te si urmareste contrastul imaginii. Acesta ar trebui sa scada progresiv odata ce unghiul pe azimut dintre imaginea vizata si soare scade (Atentie mare la inaltimea de vizare, sa nu coincida cu cea a soarelui!). Daca imaginea are un contrast slab si pe directia de vizare opusa soarelui atunci cauza trebuie cautata in alta parte.
Ca solutie de rezerva poti incerca vopsirea cu negru a fetelor laterale ale prismelor.

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Apr 2017 10:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Este corect cum zici Zoth, asa este. Si atunci cand am conditii astro (fara lumini parazite) pare ok. Exact acest fenomen era si la un Tasco roof ... dar atunci nu m-am chinuit sa remediez nimic. Aveam pe undeva niste conuri, voi incerca sa le adaptez , lipesc, direct pe sanie sa vedem ce efect are. Problema ar fi sa mai pot pune sania dupa lipirea conului. Parca imi pare rau sa ajunga piese de schimb, caci binoclul are totusi o definitie foarte buna si este placut la purtare si observare.
Practic daca se elimina lumina parazita .... si daca as fi putut depune ceva antireflex pe prisme si pe lentilele fara asa ceva, ar iesi o minunatie ....
Sus
zoth
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mar 2006
Mesaje: 5482

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Apr 2017 14:28 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Monteaza conurile si daca rezultatele sunt bune si scapi de lumina parazita, o rezolvam si cu prismele Wink
La lentile merge depus doar pe cele simple, nu pe ansambluri lipite.
Spor!

_________________
Van 8x42ED4; AR60 f14; AR80 f15; TS102SD; Vixen NA130 SSWT
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 03 Apr 2017 10:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am izolat complet partile laterale, punand un ecran din carton negru pe lateralele prismelor din fata. Efectul a fost destul de evident si pozitiv.
Deoarece imi parea ca mai exista lumina parazita am incercat si :
1- acoperirea totala a prismelor din spate
2- izolarea completa (obturare mai bine zis completa) a partiui din fata fata de cea din spate (considernad planul saniei (si pe lannga ea trece ceva lumina...)
Din nefericire 1 si 2 nu au adus nici cele mai mici imbunatatiri.
Imaginea s-a imbunatatit doar cu obrurarea prismelor din fata (aici capacele de metal erau putin departate si lumina cred ca lovea si in planurile in unghi ale prismelor.).
Acum cred ca marea si singura problema ar mai fi depunerea aurie...Pana la urma nu cred ca merita investit prea mult , acum binoclul e decent, si in astro este si mai spectaculos. Cred ca ideal ar fi sa schimb obiectivele cu unele cu acoperiri normale ...eventual noi ..daca voi gasi insa asa ceva caci au o focala mai scurta decat binoclurile tipice 10x.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact