Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Dare_de_stele_1.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224024
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

DSO / Obiectele cerului profund


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 35, 36, 37 ... 98, 99, 100  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 21 Mar 2017 18:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru aprecieri. Smile Pana acum era situl ala NGC-IC List Generator, dar de un timp nu merge, asa ca am cautat online si am gasit altul, tot asa e. Vezi lista, dai click pe ce fel de obiect vrei, si setezi magnitudinile.

http://www.virtualcolony.com/sac/

_________________
Engage! Wink
Sus
FlorinC
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Mar 2016
Mesaje: 1115

Motto: ...ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Mar 2017 22:56 Download mesaj
Titlul subiectului: Obiectele cerului profund
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc pentru site-ul care generreaza liste NGC MilanPicard. Ar fi interesant de aflat ce parere ai despre cele doua filtre OIII si UHC...Care te ajuta mai mult ? Stiu ca acum, la galaxii, nu prea sunt folosite, dar vad ca nu numai galaxii...ai vanat.. Sau poate ai aranjat cu cartierul sa stinga luminile???
Spor in continuare la "scormonit" prin univers...tinem si noi aproape...sau cel putin...incercam. Multumesc anticipat.

_________________
Toate cele bune...
si mai ales...CER SENIN...

Florin C.
Sus
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2838



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 21 Mar 2017 23:12 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

http://www.derekscope.co.uk/deep-sky-objects/ Aici multe ghiduri , atlase jos in pagina la : Downloadable Deep Sky Observing Guide (Downfaintfuzzies.com by Alvin Huey) . Pentru telescoape incepind de la 200mm (zic ei ) . Mie imi plac . Sau http://www.faintfuzzies.com/DownloadableObservingGuides2.html
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 23 Mar 2017 14:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@ FlorinC
Filtrui OIII l-am avut primul, si l-am folosit cu succes in multe ocazii. Am sa scriu cam la ce il pot folosi si la ce nu: nebuloasele planetare care raman ca o stea si la magnificare mare. Trebuie sa gasesc steluta care e nebuloasa planetara. De obicei e intre mai multe stelute. Pun OIII, sa verific ca e chiar ea: in OIII celelalte stelute scad vreo 2-3 magnitudini, dar nebuloasa planetara straluceste cu aceeasi magnitudine. Si asa sunt sigur ca ea e. Filtrul nu taie 100% toate celelalte stele, doar le face mult mai putin luminoase, neatingandu-se de luminozitatea nebuloasei planetare.

Cand nebuloasa planetara e o mingiuta gri, deci nu ca o stea, pe mine nu ma prea ajuta OIII. Doar face imaginea mai naspa. Smile Tot se vede neb. pla, dar totusi mai pricajita decat fara. Am citit ca te ajuta sa vezi structura in ele, blabla. Eu personal nu am vazut niciodata, desi am incercat. Am Celestron OIII, poate altele mai bune ajuta, nu stiu.

OIII m-a ajutat insa la nebuloasele mari: la preferata mea, Lagoon Nebula foarte mult ajuta. Fara filtru e doar o pata gri intr-o parte, un roi deschis in cealalta. Cu filtru partea gri inconjoara si roiul deschis, si chiar se vede "laguna", o forma de O mare cu in jur cu o poarta pe o parte. Daca m-am strofocat tare, am mai putut distinge si diferite parti in acea nebuloasa, cu nume diferite. Eagle Nebula e aproape inexistent fara OIII, cu OIII e totusi existent Smile dar nu foarte. Orion arata altfel un pic, se extinde mai mult ceata... Si la diferite nebuloase (eu am vazut 90 in total) care nu sunt de reflectie (vreo 30 dintre ele), ajuta OIII. La cele de reflectie nu ajuta, acolo vezi cu ochiul liber. La nebuloasele Sharpless ajuta de multe ori. "Ajuta" nu inseamna mare lucru. Doar ca acolo unde nu e nimic, va fi poate-poate ceva. Smile Deci nu face minuni, pe departe nu, dar e interesant sa il ai. A, da, si Veil Nebula! Fara OIII nu am vazut nimic. Iar cu OIII s-a ivit dara aceea ca o mana de monstru, plimbam ocularul in sus si in jos de-a lungul ei. Acum ca stiu ce sa caut o vad un pic si fara filtru, dar atunci am zis ca doar si pentru acest singur obiect a meritat OIII! A fost beton. Si nu partea cu steaua, ai ase vede foarte slab, ci cealalta parte, aceea se vede tare. Cu OIII am reusit sa disting vreo 8 parti cu diferite nume din acea structura imensa.

UHC narrow bandl-am cumparat pt. ca in IDSA sunt multe nebuloase care au "U" la ele, deci ajuta, zic ei. Dar de cand il am, nu a fost pe cer mai nimic care sa aiba "U" La Orion am vazut intr-adevar o parte mai mare incetosata, si nu totul pe un fond verde, ca la OIII. Mai mult mov. Smile. Si am avut cateva targeturi care au avut "U" totusi in atlas, dar cand am pus filtrul, putinul care s-a vazut inainte a disparut in loc sa fie mi bine. Smile Dar nu ma pot pronunta inca totusi pe UHC, nu l-am folosit destul de mult. Mai sper. Smile

Vorbesc despre UHC narrowband, pt. ca broadbandul e mai mult filtru de poluare luminoasa, similar cu filtrul meu Moon and Skyglow, asa mi s-a spus pe forumul international. Filtrul asta M&SG l-am folosit foarte mult cand am vanat galaxii cu 5dob-ul inca, pt. ca taia un pic din poluare si se vedea galaxia, catusi de putin. La magnificare medie mi s-a parut ca e cel mai folositor acest filtru, dar depindea si de cer.

Dintre cele treo as recomanda OIII daca doar unu ar fi sa cumperi, l-am folosit cu mai multe feluri de obiecte. Totusi cand aveam doar 5dob, am folosit M&SG la greu, la galaxii, daca asta e apertura si orientarea ta. Cam atat as avea de spus, dar daca aveti intrebari specifice, as fi bucuros sa raspund, daca pot.

_________________
Engage! Wink
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 23 Mar 2017 15:57 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Indrumarele si atlasele lui Alvin Huey sunt mentionate in primul post de la acest topic :

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0

Nu-i bai ca le repetam este inwsa nevoie de sistematizarea datelor.

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
FlorinC
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Mar 2016
Mesaje: 1115

Motto: ...ca mii de ani i-au trebuit luminii sa ne-ajunga...

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Mar 2017 22:55 Download mesaj
Titlul subiectului: Obiectele cerului profund
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc Mult Milanpicard pentru evaluarea facuta filtrelor. Mosu' era cat pe-aci sa imi aduca un UHC, dar l-am rugat sa imi aduca mai bine Cambridge Double Star Atlas...si s-a conformat (ca am fost baiat cuminte...). Acum vine iepurasul...poate ii scriu de OIII...cine stie...
Domnule Pteancu, multumesc pentru link. Chiar daca le mai am, stiti cum se zice...doua batai strica...atlasele de astro...pot fi cat de multe...ca nu strica...din contra.

_________________
Toate cele bune...
si mai ales...CER SENIN...

Florin C.
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 24 Mar 2017 15:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cu multa placere, ma bucur cand pot sa imi impartasesc experientele si imi place sa ajut cum pot. De intalniri si star-party-uri nu ma intrebati, va rog (au fost cativa membri care m-au intrebat, si imi pare nespus de rau ca nu am putut accepta, si ii rog sa nu se supere pe mine), daracceptul sotiei pt. astronomie a fost cu precizarea ca "observatii si gata, nu te duci incoace si incolo". Smile Matriarhatul asta. Smile

Si culmea, chiar acum fac un raport despre cum am dus dob8-ul afara din bloc. Dar asta s-a intamplat cu ocazia speciala a cometei.

De prima data insa scriu despre seara precedenta, cand nu a fost foarte bun cerul si eu aveam galaxii in partea de jos din Hydra. Am gasit trei si m-am oprit, pt. ca si astea erau in imaginatie periferica, la 6mm cu centura neagra. Smile NGC 2855, 2907 si 278. Restul au fost si mai jos pe orizont, astept zile mai bune. In schimb am prins singura galaxie H400 din Crater:NGC 3962. Asta se vedea cel mai bine, la 10mm, flicarea.

M-am cam enervat ca Hydra era naspa, pe cand Leo si Virgo erau stralucitoare, si am pus telescopul in mijlocul distantei legendare dintre Denobola si Vindemiatrix si in mijlocul FOV-ului mi-au aparut M84 si 86, si am continuat Markarian's Chain numarand de data asta 8 galaxii fara sa ma chinui. Si dupa aceea am mers mai departe si am admirat inca vreo 8 galaxii Messier pe care le stiam deja de anul trecut. Dar in comparatie cu cele pe care le vanez in zilele astea, galaxiile astea Messier din Virgo sunt bodybuilderi gen Mr. Olympia! Fara schita sau indicatii imi plimbam FOV-ul pe cer si le vedeam una dupa alta. In 10 minute vreo 16 galaxii din astea, ma gandeam ca daca Mircea ar fi langa mine, si-ar completa catalogul Messier intr-o singura seara. Sad

Chiar ca galaxiile astea H400 sunt aprroape toate destul de usoare, in ciuda magnitudinii. Cred ca singura problema cu completarea listei H400 va fi ca va trebui sa mai duc telescopul afara din bloc. Sad Asa am facut cu o seara dupa, cand cerul era similar, destul de ok dar fara artificii. Dar Ursa major era chiar in mijlocul cerului. Si vroiam cometa 41p/tuttle. Mi-am conspectat din Stellarium locul, si ca sa nu fac competitia Cel Mai Puternic Astronom din Lume doar pt. o cometa, mi-am mai conspectat si sapte galaxii H400 din Ursa Major.

Si asa a inceput numarul, ia 8dob-ul in brate si mergi-mergi-mergi cu pasi mici si repezi vreo 500 de metri sa ajungi la un loc cat de cat ok si incearca sa nu faci pe tine intre timp. Smile Si bine ca am scos 8dob-ul, pt. ca in 5dob nu se vedea cometa. Unul mi-a spus ca a avut dificultati si cu 12dob-ul. Am ajuns in locul potrivit, si in 25mm se vedea doar ceva foarte vag si difuz in viziune periferica, la 10mm si 6mm abia ca se imbunatatea imaginea. Totusi, atunci accepta si viziune directa.

Apoi m-am intors spre galaxii. Trei dintre ele sunt in acelasi FOV: 3610, 3613 si 3619 toate erau mai bune decat pricajiturile din Hydra. NGC 2950 la gura Ursului era asa semi dificil, sub un pentagon de stele, NGC 2768 si 2742 s-au ivit si ele, prima aproape invizibila, a doua era ok.

Am cautat si M81 si 82 si m-am minunat inca o data la frumusetea a Cigar Galaxy. Si la un FOV de ele destul de intunecat NGC 2976 a fost ultimul obiect, iar dupa aceea a venit partea a doua a competitiei de forta si putere astronomica cu pasi mici si repezi pana acasa, phuehh...

_________________
Engage! Wink
Sus
Niky360
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Iul 2012
Mesaje: 479



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Mar 2017 03:12 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Buna dimineata Very Happy, long time no see Very Happy, am mai urmarit topicul, dar a fost o iarna prea geroasa si in ultimele saptamani cat a fost mai cald am fost racit Sad. Totusi am mai iesit, dar doar pentru comete in mare parte(41P si C/2015 V2). Ei bine azi am zis sa fac un Maraton Messier Smile, stiind ca cerul se va insenina la ora 23, mi-am propus sa incep cu obiectele care se vad de la ora 00 incolo..adica pana la ora 2 cand am inghetat si am zis sa intru in casa..inca nu sunt 100% sanatos.

La ora 23:45 am iesit pe camin, cerul cat de cat ok, incarcat de umezeala asa ca transparenta nu a fost cea mai buna. Dupa 45 min de aclimatizare si cateva teste de colimare am inceput vanatoarea de M-uri Very Happy
Primele tinte au fost M84-86, cele ce fac parte din Lantul lui Markarian, in jurul lor se vedeau cateva galaxii foarte slabe, acum pe langa cele 2, am mai reusit sa numar 3 slabe(NGC 4388,4438,4402), iar miercuri seara cand am fost la Comana, am identificat 5 slabe. Gasirea zonei am facut-o tintind a mijlocul distantei dintre Denebola si Vindemiatrix.

Aaaa, inainte de M84-86, am tras o fuga la M85, identificarea facand-o foarte usor, galaxia fiind langa 11 Com.

A urmat M61, gasita plecand din Zaniah catre c Vir si putin mai sus este galaxia.. apoi am urcat aproape drept spre M49 si gasind-o cu succes.

Urmatoarele obiecte au fost M59-60, identificarea facand-o cu ajutorul a 2 stele Vindemiatrix si p Vir, acestea impreuna cu galaxiile fac un triunghi dreptunghic cu unghiul drept in zona galaxiilor. Daca M60 a iesit imediat in evidenta, M59 a fost mai timid, fiind micut si slab in stralucire, pana la urma a aparut si el cand am gasit exact zona lui.

Mergand spre dreapta urmeaza galaxia M58, usor de identificat, avand o stea de mag. 8 chiar langa ea. De aici am plecat cu un camp vizual si jumatate spre dreapta-sus, la M89 ca mai apoi la un camp vizual in sus sa apara si M90. Intorcandu-ma la steaua de mag. 8 de langa M58, am plecat spre dreapta la M87, aceasta avand o stea de 8.65 in zona si fiind identificata usor(atat galaxia cat si steaua)

Aici am terminat cu M-urile din Virgo, mai erau 5 de identificat, dar Stellarium-ul de pe mobil arata si NGC-urile din aceea zona si imi era greu sa disting M-urile de NGC-uri.. asa ca am ratat 5 galaxii.

Am mutat telescopul spre Leu, primele tinte fiind galaxiile ce alcatuiesc Tripleta din Leu, M65-66 + NGC 3628, galaxiile se afla langa n Leo. Au urmat M95-96-105, care se afla intre k Leo si l Leo, prima galaxie identificata a fost M105, ca mai apoi sa urmeze la un camp vizual in jos si M96 si imediat langa M95.

Din Leu am plecat catre Coma Berenices, la M53 care se afla langa alpha Com, fiind un roi globular usor de gasit. Urcand usor spre dreapta catre 35 Com, gasim galaxia M64, stralucitoare si plina de viata Smile. Apoi intre B Com si p Boo se afla globularul M3, gasit usor dupa cateva dute vino-uri printre stele Very Happy.

Dupa aceea mi-am amintit de M67, din Rac, un roi de stele ce se afla langa alpha Cnc, M44 nu l-am mai vizitat fiind oricum o tinta prea usoara.

De aici m-am intors iar spre est catre M5, din Serpens, un globular stralucitor si mare, usor de rezolvat, acesta se afla ceva mai jos fata de mijlocul distantei dintre alpha Ser si 109 Vir.

A urmat M13, rezolvat usor, ca mai apoi sa trag o fuga si la M92, un globular mai mic, dar foarte condensat.

Ultimele obiecte din catalogul Messier au fost M83 si M68.
M83, o galaxie mare, acest fapt facand sa aibe o stralucire mica de suprafata, iar la 15 grade inaltime este dificil de gasit, mai ales daca este pacla si lumina stradala care sa bata acolo. Identificarea am facut-o plecand din Menkent spre dreapta catre un triunghi de stele, iar de acolo urmarind latura dreapta de vreo 2x distanta dintre stelele ce compun aceasta latura, ajungem la o stea de 5.8, iar langa este galaxia. Abia am zarit galaxia si asta fortand vederea periferica. Apoi am fugit catre M68, un globular mic si slab in stralucire, zona in care se afla este sub B Crv, langa o stea de 5.4. Din nou din cauza altitudinii mici abia am reusit identificarea acestui obiect, fiind mic si foarte difuz.

O premiera pentru mine a fost gasirea nebuloasei planetare NGC 3242 sau Ghost of Jupiter, confirmarea facand-o cu filtrul O-III.

Jupiter a fost si el luat in vizor, daca la inceputul sesiunii, satelitul sau, Europa, era aproape de planeta, la sfarsitul sesiunii luase o distanta considerabila fata de aceasta. Benzile si norii din atmosfera joviana se vedeau perfect. Am folosit putin si filtrul UHC la Jupiter, scotand mai bine in evidenta noriii inchisi la culoare.

Am mai observat si cometa 41P, dar cand inca nu aveam telescopul aclimatizat + ca se afla peste cupola de lumina a Bucurestiului, aceste lucruri facand cometa destul de greu de identificat, la o prima vedera coama avea cam 10', iar gradul de condensare era de 2.

Am decis sa renunt la M-urile din Canes Venatici si Ursa Mare din cauza pozitiei incomode de cautat, dar si din cauza faptului ca aveam lumina de la Bucuresti prin zona.

Per total 25 de M-uri (27 daca punem la socoteala M44 si 104 pe care le-am omis intentionat, fiind obiecte pe care le vad mai mereu), 5 NGC-uri, 1 cometa si Jupiter in aproximativ 2h de observatii.

Am folosit C6-le in combinatie cu un ocular de 32mm, avand un grosisment de 46.8x si un camp vizual de 1.1 grade. Doar la Jupiter am folosit un ocular de 15mm, g=100x.

_________________
Cu stima,
Corlaci Niky
Sus
Niky360
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Iul 2012
Mesaje: 479



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Mar 2017 03:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@milan: Din ce stiu eu, in cazul cometelor ce se apropie mult de pamant si au o dimensiune mare a coamei, acestea se pot observa mai usor cu un instrument mic, fata de unul mare, de exemplu este foarte probabil sa vezi cometa foarte usor printr-un binoclu, pe cand daca pui un 12inchi pe ea sa fie abia vizibila din cauza ca, campul vizual o sa fie mic si o sa fie vizibila doar partea centrala a cometei, pe cand partea exterioara o sa treaca dincolo de campul vizual. In cazul acestor comete, un grosisment cat mai mic este recomandat si un instrument cu aperuta mica-moderata, tocmai pentru a pastra un camp vizual cat mai mare.
_________________
Cu stima,
Corlaci Niky
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Mar 2017 07:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Frumoase sesiuni, colegi! Faptul că observați DSO din orașe cu poluare luminoasă enormă este demn de lăudat! Milan, trebuie s-o iei pe soția ta la observații și să-i arăți și ei. E imposibil ca ceva să nu se miște acolo în suflețelul ei de femeie văzând atâta pasiune! La un moment dat va înțelege și te va lăsa să ieși la stele. Smile

Niky, dacă ai vreme mai ieșim și săptămâna asta la Comana, ești binevenit! În timp ce testăm din nou cassegrain-ul la Jupiter mai facem o tură de Messiere cu mr. Hinds. Smile

Am uitat să precizez că la sesiunea de săptămâna trecută am încercat din nou să profit de transparența foarte bună a cerului de la Comana și să observ galaxia de lângă Polaris, dar fără succes. Regret că am uitat de ea când am fost la Runcu Stone, acolo ar fi fost mai multe șanse, neexistând deloc poluare cu lumină spre nord.

_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 27 Mar 2017 20:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Si eu am avansat binisor cu observatiile dar sunt ramas in urma cu o saptamana cu rapoartele de observatii.Trecerea ''in curat'' a desenelor de observatii consuma mult timp.
Dar odata finalizate , desenele sunt foarte valoroase impotriva uitarii ...chiar daca mai contin cateodata si erori.

Pe scurt, despre week-endul care tocmai a trecut.
Sambata cerul a fost infernal de prost , parca si-a trimis Sahara tot praful deasupra noastra.
Am reusit sa observ cu luneta 90x600mm doar roiul sferic M53 si galaxia M64 ''Black Eye Galaxy''.

Aseara ,Duminica 26 Martie, dupa ce a batut vantul toata ziua , cerul s-a curatat , au fost conditii mult mai bune pentru observarea obiectelor slabe.
Am observat tot cu luneta ''zoth'' 90x600mm si am inceput cu M65 si M66 din Leo , deci la mine tripletul a fost doar duet...
Apoi am observat M105 si in acelasi camp cu ea si NGC 3384 , atat la 48x/ortho 12.5mm cat si la 67x/Plossl 9mm.
Am fost placut surprins sa aflu azi ca NGC 3384 este de magnitudinea 10 mv ,dupa stellarium si de 10.9mv dupa wikipedia.

https://en.wikipedia.org/wiki/NGC_3384

Am continuat cu observarea lui M95 si M96 ,insa in campuri separate chiar si la 48x/ortho 12.5mm.
Daca tot eram in Leo , am coborat un grad si jumatate spre Sud- Sud Vest de Lambda Leonis ''et voila'', in camp se vedea NGC 2903,o galaxie de 9.7 mv dupa wikipedia.
Stellarium este de alta parere si prezinta NGC 2903 ca fiind de magnitudinea 9.01.

https://en.wikipedia.org/wiki/NGC_2903

Am incheiat sesiunea de observatii cu o scurta vizita la M 53 , M64 si cuplul M51+ NGC 5194.
Deja ne consideram vechi cunostinte...
Daca ma intorc cu gandul la observatiile de azi-noapte ,as risca sa spun ca obiectul cel mai luminos intre cele de mai sus a fost cuplul M51-NGC5194.

Asadar in doua seri ,am observat zece galaxii aflate intre 24 si 36 milioane de ani-lumina distanta si un roi sferic aflat la 60.000 a.l.
Sunt tot mai incantat de luneta 90x600mm.

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Niky360
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Iul 2012
Mesaje: 479



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Mar 2017 05:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Buna dimineata, astazi am incercat sa continui unde am ramas ieri, dar mai mult am vazut obiectele la care am renuntat ieri din cauza ca au venit norii dupa ora 3.30 cand trebuia sa incep cu M-urile de vara. A fost ceva mai cald astazi, fara vant si cu umezeala foarte mica, transparenta fiind buna.

Am iesit la 01:50 pentru aclimatizarea C6-ului si colimarea acestuia(am schimbat suruburile de colimare) si am inceput observatiile pe la 02:30.

Am zis ca pana mai urca M-urile de vara sa incerc M-urile din UMa si CVn + cele 5 din Vir-Com pe care ieri le-am ratat.

Am inceput cu M108 si M97, galaxie, respectiv nebuloasa planetara. Se afla aproape de Merak la aproximativ 2 grade distanta de aceasta. M108 abia am reusit sa o zaresc, fiind destul de slaba in stralucire. M97 am reusit sa o vad mai usor chiar daca si ea era la limita vizibilitatii. Am confirmat observarea nebuloasei cu filtrul O-III, scotand-o foarte mult in evidenta .

A urmat M109, galaxie ce se afla aproape de Phad, gasita usor avand o forma alungita. Apoi am urcat spre M106, identificarea am facut-o ajutandu-ma de steaua 3 CVn, fiind aproape de ea. Galaxia este stralucitoare si usor alungita. Urmatoarea tinta a fost M94, aceasta se afla intre stelele principale din CVn undeva deasupra centrului dintre cele 2. Este usor de reperat fiind foarte stralucitoare si avand un aspect rotund. Urcand usor spre UMa, am ajuns la M63 o alta galaxie stralucitoare, usor de identificat, cu o forma alungita, identificarea am facut-o cu ajutorul stelei 20 CVn. Continuand drumul spre UMa, am ajuns la M51, identificata foarte usor, cele 2 galaxii fiind usor de gasit. Ultimul obiect inainte sa parasesc zona Carului Mare a fost M101, o galaxie mare in dimensiune, fapt ce ii confera o stralucire de suprafata mica. Am reusit sa o gasesc, dar foarte greu (avand in vedere ca lumina Bucurestiului este destul de pronuntata chiar si la altitudine mare in aceea zona) fiind abia vizibila. (de la Comana, saptamana trecuta, s-a vazut foarte usor)

M-am mutat catre Virgo-Coma incercand sa gasesc cele 5 M-uri pe care le-am ratat ieri.
Am inceput cu M98-99, ce se afla langa 6 Com. M98 a fost mai greu de identificat, abia vizibil in privirea periferica, pe cand M99 a fost ceva mai usor de gasit. Am urcat cam 2 grade spre M100, identificat usor, fiind maricel si rotund. Apoi intuitiv, sarind de la M100 am tintit spre M88 pe care l-am gasit imediat, fiind stralucitor si avand o forma foarte alungita. Foarte aproape este M91, pe care abia l-am zarit..sau cred ca l-am zarit, la el o sa revin cu alta ocazie Smile.

Urmatoarele obiecte au fost unele de vara din zona Lyra-Cygnus si anume M57(micut si sferic, usor de gasit), M56(un globular micut si difuz, dar usor de identificat), M29(se afla aproape de Sadr, fiind un roi deschis usor de identificat) si M27(nebuloasa planetara usor de identificat). Am incercat si M71 dar fara succes, stiu ca il pot vedea, dar inca era jos in lumina Bucurestiului, de altfel toate obiectele erau in cupola de lumina a capitalei, dar cele vazute sunt stralucitoare.

Era cam ora 03:20 cand au inceput sa apara norii pe partea SE a cerului, facand imposibila observarea M-urilor de acolo, asa ca m-am intors catre Carul Mare, unde era senin, pentru M81-82, ce se afla langa d UMa. Le-am gasit usor fiind stralucitoare. Vazand ca nu se insenineaza am incercat si M40, care de fapt este o stea, aparent dubla.

Am mai stat o ora asteptand sa se insenineze, tintind cu telescopul catre Bucuresti, dar tot nu s-a inseninat, asa ca la 4:30 am inceput sa strang.

Per total, intre 02:30 si 03:30 am observat 19 M-uri(20, dar trebuie sa confirm obsrvarea M91). Catre Jupiter am mai aruncat un ochi, dar turbulentele erau mari..totusi intotdeauna merita vazut. Saturn l-am prins doar cateva minute inainte sa navaleasca norii peste el, ca intotdeuna, o bijuterie Very Happy.

Probabil maine urmeaza partea a 3-a Smile) cu obiectele din zona Caii Lactee de Vara, totusi o sa fie greu de observat deoarece se afla deasupra Inst. de Fiz. Atomica, care este cam iluminat... cer senin!

_________________
Cu stima,
Corlaci Niky
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Mar 2017 05:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Milan, merci pentru raportul de utilizare al filtrului OIII. Îl pun pe lista de achiziții! Nebuloase planetare am observat doar puține și doar cele mai luminoase și binecunoscute. Nicky, la Măgurele e totuși un cer destul de bun după cum se vede din observațiile tale.
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Niky360
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Iul 2012
Mesaje: 479



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 28 Mar 2017 13:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da, dar e un cer bun la limita, multe din obiecte sunt mai greu de identificat fata de cum se vad la Comana, de exemplu. Adică la Comana toate sunt din categoria ușoară, aici doar câteva sunt, în rest sunt mediu-greu de observat.
_________________
Cu stima,
Corlaci Niky
Sus
milanpicard
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Oct 2015
Mesaje: 720



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 28 Mar 2017 15:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ma bucur mult ca incepem sa ne dam la galaxii cu totii! Mircea, ma bucur ca vezi galaxii NGC! Bravo, foarte frumoase observatiile!
@Niky: cred ca ai dreptate cu cometele, unul zicea ca cele mai multe le-a vazut cu binoclul. Cand va veni o cometa mai ok si pe partea cerului care o vad din balcon, ma voi uita si cu 8dob si cu 5dob, si cu finderscope-ul care mareste la 8x, deci va fi cam ca un binoclu, si voi scrie despre constatari. Smile

@Erwin: ma bucur ca ti-a placut ce am scris despre OIII. Cea mai buna imperechere e OIII+Stellarium. Smile Sa le gasesti exact, pe acelea mici. Pt. ca la alea mai mari si gri/verdi/albastre nu prea mi-a folosit OIII la nimic in plus.

Vad ca toata lumea are parte de cer bun. Si eu de doua zile nu dorm. Smile Pt. ca e cer de galaxii, impecabil, si cat mai tine, vreau sa profit din plin. Smile Alaltaieri seara am vazut 25 obiecte noi, din care 19 galaxii din H400. Ieri seara iar galaxii peste galaxii, H400 si altele. Acum am terminat Hydra, Coma Berenices, Canes Venatici in ceea ce priveste lista H400, si ieri m-am bagat la primele din Virgo. Nu are rost sa scriu numere. Poate doar ca am ajuns la 300 de galaxii vazute, si la 323 de obiecte vazute din H400. Le-as termina intr-o saptamana daca as avea tot cerul la dispozitie, dar asa tot ma chinui pe langa perete sa mai vad inca una, daca ma lasa coltul blocului. Smile O data, cand voi avea mai putine, voi mai face un outing. Pana atunci, sunt multe alte targeturi.

Virgo este incredibil, cand cerul e bun! De ex. am pornit de la asterismul acela Y mare de la care incepe drumul in sus la cele 16 Messiere. Aveam vreo 3 FOV-uri sa ajung la una dintre galaxiile H400, dar am vazut in Stellarium ca sunt inca o groaza de alte galaxii de magnitudine 11.5-ish, si le-am notat pozitiile. Si TOATE au fost bingo! Deci, vreo 10 galaxii in 3 FOV-uri. Alta data m-am plimbat sa caut alt target si am dat peste inca trei galaxii pe care nu le avusem! Oriunde duc FOV-ul la Dob8, in cateva cercuri se vad galaxii. Pff, acum vedem cat de mare e universul. Ca citim, e una. Dar sa vezi galaxii insirandu-se...

Si anul trecut am vazut Virgo-ul in detalii, vreo 50 de galaxii, dar nici pe jumatate nu le-am gatat. In jurul Messierelor se vad o multime de galaxii mai mici, peste care am trecut cu vederea anul trecut, dar acum cu ochiul mai format pt. galaxii sunt vizibile.

Asta as vrea sa precizez: cu cat mai multa munca pui in cer, cu atat mai mult iti da inapoi. Am vazut atatea feluri de galaxii, acum stiu la ce sa ma astept, si percep atatea lucruri trecute cu vederea inainte. Tin minte cand la inceput inca vroiam sa caut Ring Nebula, si ma plimbam printre cele doua stele si nici in ruptul capului nu o vedeam. Dar dupa ce am vazut atatea nebuloase planetare, mi se pare ca sare in ochi, nu alta! Anul trecut veneam acasa cu trei galaxii intr-o ora. Acum fac 25.

Asa ma supara cand vad anunt la "vinde": telescop dob8, folosit de cateva ori, acte in regula. Atatia oameni nu au rabdare sa invete. Chiar si eu vroiam sa ma las la un moment dat. Totul e greu la inceput. Dar merita, zic eu.

As vrea sa recomand galaxiile din H400 pentru toata lumea. Sunt cateva care ma infurie mult si pe mine, dar majoritatea chiar sunt ok si usoare, mai usoare decat altele de magnitudine mai mica. Daca aveti minim un dob6 si nu vreti sa cautati in liste online si stellarium despre ce magnitudini de galaxii sa incercati, doar luati lista H400 si luati la rand galaxiile din CVN, COMA, VIRGO, URSA. Good luck hunting! Wink

_________________
Engage! Wink
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 35, 36, 37 ... 98, 99, 100  Urmatoare

Download topic
Pagina 36 din 100
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact