Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
alt-az.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 223824
Numar de utilizatori inregistrati: 2820
Cel mai nou utilizator inregistrat: VIO77
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce am vazut aseara! (Incepatori)


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 52, 53, 54 ... 92, 93, 94  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2378



Localitate: Braila

MesajTrimis: 11 Feb 2017 17:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aseara am iesit putin la observatii,profitand de putinul timp in care s-a inseninat cerul,pe la ora 20,dupa care iar s-a innorat.

Am iesit cu o "noua" montura ecuatoriala DIY,cu trepied din lemn,care am construit-o recent,spre a inlocui vechea montura cu trepiedul de aluminiu,de constructie industriala,de la luneta Bresser,care nu era deloc buna;la cea mai mica miscare ,de multe ori si de la vant,apareau vibratii care pesistau cateva secunde,indeajuns cat ingreuneze observatiile la grosismente mari.

Noua montura si trepiedul din lemn,se comporta aproape excelent;vibratiile sunt cu mult mai reduse si sunt amortizate rapid,in nici o secunda.Detalii despre constructia acestei monturi se poate vedea aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=163985#163985

Am montat luneta de 45mm f=550mm pe aceasta montura,i-am montat ocularul de 8 mm,(G=68x) si m-am uitat la planeta Venus;
Planeta se vedea foarte bine,avea un aspect de secera;faza am estimat-o undeva pe la 0,4 ,Stellarium indica o valoare de 0,33.Diametrul aparent al planetei este de 35,3",deci destul de mare.

Apoi am indreptat luneta spre Luna,unde am cercetat bordul (marginea) discului lunar in cautare de reliefuri/cratere.
Din pacate,eclipsa prin penumbra,n-am reusit sa o observ,din cauza ,atat innorarilor persistente cat si a orei tarzii la care a inceput acest fenomen,primul contact cu penumbra urmand a avea loc la 0h 34min TLR,ora la care era innorat,iar faza maxima,urmand a fi tocmai la ora 2h 43min TLR,ora nu tocmai potrivita.

Am schimbat apoi ocularul de 8mm cu un alt ocular,de 30mm cu camp aparent (AFOV) de peste 50 grade,primit de la Zoth, zilele trecute.
Acest ocular este de o calitate exceptionala,avand o corectie foarte buna pe mai bine de 80 % din campul aparent si un cromatism aproape inexistent.

Am indreptat luneta cu acest ocular spre Luna,imaginea acesteia se vedea foarte clara si cu un contrast bun.De mentionat ca grosismentul era de 18x.

Apoi,m-am uitat in constelatia Orion,la M 42;am ramas uimit cat de punctiforme se vedeau stelele,Very Happy la numai 18x,in grupul stelar Trapezul din M 42,am putut rezolva usor,trei stele; A,C si D,iar la o privire mai atenta,am observat si componenta B,foarte aproape de componenta A. In campul imens al ocularului ,se putea observa de sus,de la stelele 45 Ori si c Ori,si pana jos,la steaua Iota Ori, in mijlocul campului fiind M 42.

Am indreptat luneta spre grupul stelar Pleiade (M 45),care abia jumatate din campul ocularului ocupa,la 18x. La fel,stelele apareau foarte punctiforme si numeroase.

Deci ,ocularul de 30mm si luneta de 45mm,rezulta o combinatie perfecta,ambele fiind de o calitate optica foarte buna,iar cu campul aparent mare,de peste 50 grade,la o distanta focala asa de mare,30mm, acest ocular poate transforma orice luneta sau telescop cu raport focal mediu/mare intr-un veritabil instrument RFT,cu calitati optice deosebite. Very Happy

_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8962

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 11 Feb 2017 18:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitari vicu60 pentru observatii, ti-ai ales tinte nu tocmai usoare.
Incearca te rog steaua dubla HIP 26215 A de magnitudinea 5.6 mv , situata imediat la Nord de Meisa /Lambda Ori si pe care eu nu am reusit sa o rezolv in telescopul de 125mm.

iulian90

Ma bucur din toata inima sa aflu ca noua montura functioneaza bine si ca noul ocular primit de la colegul zoth iti largeste mult posibilitatile observationale.
Eclipsa lunara prin penumbra nu am vazut-o nici eu.

Spor la observatii ,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
iulian90
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Sep 2016
Mesaje: 2378



Localitate: Braila

MesajTrimis: 24 Feb 2017 15:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aseara am iesit din nou la observatii,cu toate ca ziua a fost mai mult innorat,dupa apus a inceput sa se insenineze dinspre sud si est.
Am inceput cu observarea planetei Venus,care se vedea prin nori subtiri,spre vest.Prin luneta de 45/550mm cu ocularul de 8mm,la 68x ,planeta se observa clar,avand aspect de secera (faza 0,21),mai ales ca si turbulenta atmosferica era mica (seeing 7/10).
Marte se observa si el ,dar mai greu prin plafonul de nori mai subtiri,avand aspect de punct portocaliu.

Mai tarziu ,pe la ora 20,pe toata jumatatea sudica a cerului se insenina-se aproape limpede,ramanand nori numai spre nord.
Fara sa mai stau pe ganduri,am inlocuit repede luneta de 45mm cu luneta Bresser de 60/800mm si ocularul de 30mm,cel cu camp aparent mare si care cu luneta de 60mm,rezulta un grosisment de 26,6x.

Am inceput cu constelatia orion, "vizitand" nebuloasa M42,la care observa bine ,atat nebulozitatea cat si grupurile stelare Trapezul (cu 4 stele observate) si Theta 2 cu doua stele mai vizibile si alte doua stele slabe invecinate,apoi a urmat M78 care se vedea foarte slab,si roiul NGC 2169 sau "The 37".

Am cercetat si zona roiurilor deschise M46 si M47;deasupra lui M47,am gasit un alt roi deschis;NGC 2423,care se observa relativ usor,avand in jur de 10 stele din care 7 stele formeaza un fel sirag.

M47,se vedea frumos,avand 5 stele mai vizibile si alte cateva mai slabe.Una din stelele mai stralucitoare,este stea dubla.

M46 ,in schimb se observa greu, la prima vedere parand sa fie format din doar cateva stele slabe, imprastiate, dar la o privire mai atenta, cu vedere periferica, am putut observa o multime de stele foarte slabe in acest roi stelar. Foarte interesant.

Am observat si roiul deschis M48, care se observa usor avand numeroase stele, iar in centru un fel de sirag de 9-10 stele slabe.
Apoi,in constelatia Racul,am vizitat roiurile deschise M44 si M67. M44 se observa foarte bine,am numarat in jur de 22 stele mai stralucitoare ,plus ca mai are multe alte stele slabe,amestecate cu cele mai stralucitoare.
M67 prezenta un aspect aproape difuz,atat de multe stele cate are,doar cu privire mai atenta se poate rezolva in stele componente acest roi deschis.
Apoi am trecut la indentificarea unei noi galaxii; NGC 3115 - Spindle Galaxy,din constelatia Sextantul. Dar pana sa gasesc aceasta galaxie, identificand stelele de reper din preajma acesteia, o "stea" neobisnuita destul de stralucitoare ,avand o magnitudine de 4mv ,caci se observa si cu ochiul liber ,ma tot deruta in incercarea de a indentifica pozitia galaxiei NGC 3115 ,mai ales ca nu figura pe harta cu zona respectiva,in constelatia Sextantul.Am observat ca aceasta "stea" se misca foarte incet printre stelele de reper si am banuit ca n-ar putea fi altceva decat ... un satelit geostationar. Am indreptat luneta spre acest presupus satelit geostationar,am fixat obiectul respectiv pe centrul campului ocularului si am asteptat 5 minute,dupa care m-am uitat sa vad daca se mai observa obiectul si acesta inca mai era vizibil si tot in centrul campului ocularului se gasea,confirmand inca o data ca era vorba de un satelit geostationar,dar stralucirea sa incepu-se sa scada treptat in decurs de 10 minute,pana ce abia se mai observa in luneta de 60mm.
Am continuat ,apoi cu indentificarea galaxiei NGC 3115,pe care am gasit-o in cele din urma,in apropiere de stelele 18 si 17 Sextantis. Galaxia este relativ vizibila cu vedere periferica,aproape la fel de vizibila ca galaxia M77 ,de pilda. Este cea de-a 34-a galaxie descoperita de mine ,cu luneta de 60mm.
Am revizitat si cateva galaxii din constelatia Leul,acestea fiind:
M65 si M66 din grupul Leo Triplet,la sud de steaua Theta Leo, M66 fiind mai vizibila decat cealalta.
NGC 2903 din apropiere de steaua Lambda Leo,care se observa mai greu decat celelalte doua galaxii.

_________________
Reflector Seben 150/1400mm newton-catadioptric
Reflector Atlas Explorer 114/900mm
Reflector Optus 76/700mm
Luneta 45/550mm DIY
Luneta 80/900mm
Binoclu Bresser Superfocus 10x50
Montura Bresser Messier Exos 1 motorizata.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8962

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 24 Feb 2017 22:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

iulian90

Exceptional raport de observatii.
Ma bucur sa vad ca folosesti luneta de 60mm care se dovedeste utila pentru observatii DSO.
Mergi in directia buna , te asigur de acest lucru.
Moderatorul nostru de pe ''60mmtelescopeclub'' a observat intreg catalogul Messier si multe obiecte din Herschel 400 cu o luneta Meade 60x900mm.

Cer senin , Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
KodaEV
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Ian 2017
Mesaje: 21



Localitate: Sat Sendreni

MesajTrimis: 25 Feb 2017 21:36 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salutare, cu temere scriu aici, pentru că, chiar daca scrie observații începători când citesc ce se scrie pe aici tot de avansați mi se par discuțiile
Acum două nopți nu am putut dormi, m-am trezit pe la 4 dimineața și pentru că îmi uitasem tel în mașină am ieșit să îi iau și am văzut ca cerul era senin La câte cunoștințe am eu am dedus că planeta ce se vedea, pe bolta nu are cum sa fie Venus ci Jupiter, nu am mai stat pe gânduri și am scos telescopul, in gândul meu am zis că nu am ce pierde.
Și mă bucur că am luat decizia asta pentru că, după lupte seculare am reușit să o văd pe Jupiter chiar daca foarte mică, inițial nici măcar nu îmi dădeam seama daca e clară imaginea pentru că, cu greu am reușit să văd benzile colorate ale atmosferei
Dar pentru că i-am văzut lunile am dedus că mai clar de atât nu am ce sa fac, am folosit un ocular de 10mm că atât am in dotare iar pentru cine nu știe telescopul meu este un refractor bresser de 127/1200 bineînțeles că am fost foarte fericit cum nu pot descrie aici pe forum
Întrebarea mea este pentru a obține imaginea respectiva a trebuit să ridic ocularul cam pe la jumătatea din corpul lui altfel nu reușeam să văd nimic este normal?
Și a doua întrebare ce pot face sa fie un pic mai mare imaginea fără a pierde din calitate ( menționez că port ochelari) nu ma deranjat faptul că a trebuit săi scot și să pun ochiul pe ocular ci faptul că era foarte mică planeta
Țin să adaug că ținta mea sunt planetele pentru moment.
Mulțumesc anticipat și sper sa nu deranjez pe nimeni că am postat aici
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8962

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 26 Feb 2017 14:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut KodaEV

Nu numai ca nu deranjezi dar chiar ma bucur pentru mesajul tau.
Te rog sa te simti aici ca si acasa , spune-ne ce observi ,ce eventuale probleme intampini si va fi bine.
Felicitari pentru observatie si ma bucur ca ai avut o sesiune reusita de observatii.

Intrebarea despre ocular nu am inteles-o prea bine , te rog sa mai dai niste detalii.
Focuserul era la capat de cursa de a trebuit sa ridici ocularul ?

Pentru a vedea Jupiter mai mare ,trebuie sa folosesti un grosisment mai mare.
Cu un ocular de 6mm ,de pilda ,ai obtine o marire de 200x.

Am sa spun ceva ce iti va parea ciudat dar te rog sa ma consideri ca sunt intrutotul de buna credinta.
Inafara de folosirea unui grosisment mai mare , vei vedea mai multe detalii pe planete si daca vei face observatii oricat de des poti.
Tu ai lucrat cu marirea de 120x.
Planeta apare la fel de mare atat in luneta ta de 127mm cat si in luneta de 380 mm a Observatorului din Bucuresti,daca ambele telescoape folosesc aceeasi marire de 120x.
Ochiul observatorului se educa in timp, observand frecvent vei vedea detalii care acum iti scapa.
Si daca ochiul tau incepe sa vada detalii ,atunci discul planetar nu iti mai pare atat de mic.

Poate ai si alte intrebari pe care nu vrei sa le pui pe forum.
Te invit sa-mi scrii mesaj privat ,voi incerca sa iti raspund.
Sa ne bucuram impreuna de minunatiile cerului , cer senin ,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
KodaEV
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Ian 2017
Mesaje: 21



Localitate: Sat Sendreni

MesajTrimis: 26 Feb 2017 19:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mulțumesc pentru, răspuns azi dimineață am iesit din nou, l-am trezit și pe băiețel la 5, că să vadă pe Jupiter și a mai apărut o Luna.
Da Legat de focuser este la capăt și este în ceața imaginea dar daca ridic ocularul devine clară imaginea. Ocular l-am cumpărat după sfaturile colegilor de pe forum este un orthoscopic de 10mm la un preț mediu
Astăzi am reușit să instalez stellarium, mă ajutat un prieten, pentru că inițial de pe net îmi spunea că Windows meu nu e compatibil, așa că am căutat pe torente și am găsit o versiune bună sper.
Deocamdată eu vreau sa vizionez planetele pentru că mi se parte mai ușor, ce se discuta pe aici este foarte complicat pentru mine și foarte costisitor din punct de vedere al banilor
Legat de planete cred că contează și distanta la care se afla de pământ daca nu greșesc.
PS dacă funcționează stellarium am să urmăresc evoluția planetelor și am să ies ori de câte ori am ocazia
Mulțumesc încă o data pentru răspuns
Sus
vicu60
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Mai 2015
Mesaje: 147



Localitate: bucuresti

MesajTrimis: 26 Feb 2017 22:10 Download mesaj
Titlul subiectului: ce am vazut aseara
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara tuturor!

Mircea,
Am reusit sa vad dubla HIP 26215A aflata la N de Meisa destul de bine.Am folosit un BCO de 10mm.
Asta s-a intamplat pe 4 feb. cand am avut o seara destul de buna la observatii.
Intre timp am intrat in posesia unui ocular TS UWAN 7mm cu calitati de orto foarte bun la stele duble.
Asta seara am prins o atmosfera buna pentru observatii rezolvand bine stelele p(rho) si14 din Orion,
apoi alfa Gemini sistem dublu ,v1 , v2 si delta dinCanes Major sisteme duble foarte stranse ca si 52 Ori.Acete stele nu sedisting cu ochiul liber din oras, de aceea imi este greu sa le identific ,ma ajuta
cautatorul si atlasul stelar Epoca 2000 pe care l-am primit impreuna cu ocularul.


Cer senin!
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4766

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 26 Feb 2017 22:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@KodaEV:
Folosesti luneta fara oglinda diagonala intre focuser si ocular?
(asa se vede in poza http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0 )

S-ar putea ca asta sa fie cauza problemelor de focalizare.
Repet si mesajul lui Erwin:
Citat:
Unde este oglinda diagonala? Am impresia ca s-ar putea sa nu ajungi in focus fara ea. Incearca pe timp de zi sa vizezi un obiect la mare departare, un stalp sau o antena. Daca nu poti face clarul scoate ocularul si tine-l cu mana, misca-l pana unde ai clar si vezi cursa focuserului daca ai nevoie de o prelungire.


Oglinda respectiva ar trebui sa vina cu telescopul si arata ca-n poza de mai jos:



TSZS2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  14.51 kb
 Vizualizat:  de 4208 ori

TSZS2.jpg


Sus
ctinionut
Membru
Membru


Data inscrierii: 11 Feb 2017
Mesaje: 50



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 26 Feb 2017 22:43 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Acu 2 ore am iesit pe balcon si am vazut 2 stele afara si am zis sa scot telescopul. Pe mica bucatica de cer ce se vede dintre blocuri (stau la etajul 2) catre sud era Sirius... numa bine, am pus cautatorul pe ea si l-am reglat. Si ochii mei incepeau sa vada mai multe incet incet, putin mai la dreapta trebuia sa fie constelatia Orion.. cu luneta cautatoare am gasit cele 3 stele din centrura lui orion.
De acolo am inceput sa caut nebuloasa Orion... si aici mi-am cam dat cu stangu in dreptul. Nu intelegeam cum e orientata nici cum... nu prea vedeam cu ochiul liber, luneta cautatoare are imaginea inversata pe verticala. Pana la urma mi-am descarcat o harta si am observat exact cum e cerul in momentul respectiv, am pus telescopul pe steaua din mijloc si am mers in jos. Imediat mi-a sarit in ochi o stea care se vedea cumva aburita si avea 2 stele mai luminoase jos si 3 deasupra. Am stat un pic sa vad daca reusesc sa vad ceva mai mult dar incepea sa se innoreze dinspre nord si am zis sa ma uit si dupa altceva.
Mai vedeam Pollux si Castor si am incercat sa gasesc M35 dar nu am reusit nici cum sa dau de ea, poate era si o tinta cam mica pentru inceput.
Uitandu-ma aiurea pe cer am dat peste un grup de stele. Erau mai multe perechi de stele albastre adunate, foarte frumoase... am apucat sa ma uit un minut la ele dupa care s-a innorat. Am intrat inauntru sa caut pe harta ce am gasit si mi-am dat seama ca era vorba de Beehive Cluster.
Sus
KodaEV
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Ian 2017
Mesaje: 21



Localitate: Sat Sendreni

MesajTrimis: 27 Feb 2017 11:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am incercat și fără prisma amicii nu în seara respectiva in alta seara și nu de focaliza la fel de bine .
Din ce îmi aduc aminte se vedea mai bine cu prisma am sa incerc pe Jupiter fara oglinda și mai este ceva când am primit ocularul Luna era în creștere și sperăm să văd detalii mai multe dar imaginea percepută era semi distorsionat și nu înțelegem de ce dar nu am avut inspirația să ridic ocularul



IMG_20170227_111201.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  159.77 kb
 Vizualizat:  de 4177 ori

IMG_20170227_111201.jpg


Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8962

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 27 Feb 2017 23:13 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

KodaEV

Multumesc pentru detalii , inteleg ca planul focal este prea indepartat.
Dar cum nu am luneta comerciala rog colegii care au instrument similar sa-si spuna parerea si sa sugereze o solutie.
Solutia la care ma gandesc eu este folosirea unui prelungitor de 31.75mm/31.75mm.
Nu stiu daca se gaseste de vanzare.
Dar orice strungar va sti sa faca o asemenea bucsa.
Astept sa vad ce spun si colegii.

vicu60

Felicitari pentru observatiile la aceste duble ,unele sunt cu adevarat stranse si dificile !
Sunt intrutotul de acord , si eu imi consum o mare parte din timp cautand obiectele,face parte din ''business''.
Incearca cat se mai poate pe cerul de seara steaua 7 Tauri , este langa Pleiade ,usor de gasit dar si aceasta este dificila.
De asemenea Propus in Gemenii este o stea dubla foarte frumoasa.

ctinionut

Eu spun ca te-ai descurcat foarte bine ,ai avut o sesiune de observatii fructuoasa , semn ca stelele te iubesc.
Orientarea si gasirea obiectelor pe cer este ceva ce va fi mereu de actualitate.
In aceasta privinta sunt si eu ,dupa 26 de ani de observatii telescopice , tot incepator.
Incearca inca de acum sa observi si stele duble , cum este Castor (minim 40x ) si Delta Ori ( min 10x) si Lambda Ori (sa zicem min 60x) , sunt superbe !
Iar in Trapezul lui Orion , steaua aceea ''aburita'' , vei vedea la min 100x nu mai putin de patru stele ,foarte apropiate, o imagine ''de poveste'' !

Succes si cer senin tuturor ,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
ctinionut
Membru
Membru


Data inscrierii: 11 Feb 2017
Mesaje: 50



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 28 Feb 2017 02:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mircea Pteancu a scris:


ctinionut

Eu spun ca te-ai descurcat foarte bine ,ai avut o sesiune de observatii fructuoasa , semn ca stelele te iubesc.
Orientarea si gasirea obiectelor pe cer este ceva ce va fi mereu de actualitate.
In aceasta privinta sunt si eu ,dupa 26 de ani de observatii telescopice , tot incepator.
Incearca inca de acum sa observi si stele duble , cum este Castor (minim 40x ) si Delta Ori ( min 10x) si Lambda Ori (sa zicem min 60x) , sunt superbe !
Iar in Trapezul lui Orion , steaua aceea ''aburita'' , vei vedea la min 100x nu mai putin de patru stele ,foarte apropiate, o imagine ''de poveste'' !

Succes si cer senin tuturor ,Mircea


Multumesc. Azi am prins iar o bucata de cer senin. In prima faza am revazut Praesepe si m-am uitat la stelele din carul mare si am ramas la ceea ce ulterior am aflat ca se numeste Mizar si Alcor. Ce mi s-a parut interesant e ca dupa ce am stat cu ochii un pic pe ele, la Mizar parca ii vedeam un "coltisor" si la un moment dat chiar distingeam un punct mic langa stea. Se poate sa fi vazut o a doua stea doar cu ocularul de 28mm ? (pus pe ED80/600) m-a surprins un pic.
Mai tarziu am iesit iar si am vazut Jupiter Shocked Din nou am ramas surprins de cum se vede. Vedeam o pata, si 4 bilute mici... 2 din ele destul de apropiate si totusi se distingeau atat de clar. Privind mai atent parca incepeam sa vad si o dunga pe Jupiter.... mi-am comandat un ocular de 6mm sa obtin un 100x Laughing
Sus
tudor
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 28 Iul 2015
Mesaje: 2770

Motto: Fara nemurire nu exista adevar!


MesajTrimis: 28 Feb 2017 18:09 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

KodaEV
Daca ai un barlow desurubeaza-i celula barlow si asa il poti folosi ca un prelungitor pe care il pui in diagonala. Asa vei vedea daca ajunge in focus ocularul cu acest prelungitor improvizat. Dar ar fi trebuit sa mearga doar cu diagonala. Esti sigur ca nu face focusul la infinit?
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4766

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 28 Feb 2017 18:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Daca (back)focusul este prea lung (planul focal prea in spate), atunci un barlow ar agrava problema. Dar deocamdata nu e clar ce-i acolo.

O luneta comerciala (si nu numai) este proiectata sa fie folosita cu oglinda diagonala din dotare, fara prelungitoare. Mai degraba ai probleme daca o folosesti fara oglinda sau la obiecte prea apropiate.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 52, 53, 54 ... 92, 93, 94  Urmatoare

Download topic
Pagina 53 din 94
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact