Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
CCT_craters.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224549
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Weber-Optik 10x50


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 25 Feb 2017 16:11 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Weber-Optik 10x50
Raspunde cu citat (quote)

Un binoclu german relativ modern probabil printre ultimle emisii inainte de caderea zidului berlinului. O combinatie de metal plastic, bachelita si silicon un “pitic” cu picioare de gigant, aducandu-mi aminte oarecum de Optomax 10x50. Deci dicutam de un corp port prisme clasic de 8x30 la care s-au adaugat doua tuburi foarte lungi cu oculare de 50 mm. Initial l-am tratat ca si un nou hoax german mai ales ca spre deosebire de Optomax-ul de care aminteam, acest binoclu mai are si prisme de tip BK7. Totusi dupa RK – ul general am avut o mare surpriza. Weber-Optik 10x50 in pofida “dotarilor” de calibru mic s-a dovedit un “campion” al categoriei sale. Imaginea este foarte luminoasa, definitia foarte buna, si contrastul la fel de reusit. Coloritul este natural fara virare spre nuante. Surprinzator a fost ca s-a tinut la egalitate cu un Revue 10x50 clasic japonez, atat la luminozitate cat si la definitie si contrast. Si asta atat in mod terestru cat si in mod astro. Este foarte interesant cum un binoclu de 718 grame se tine la egalitate cu un “greu” de circa 1Kg cu prisme mult mai mari. Foarte interesant, acest binoclu pare cea m ai buna exemplificare ca “acelasi” tip de sticla a suferit de-a lungul timpului imbunatatiri firesti evolutiei tehnologice prezente in jurul nostru. In acest binoclu , nimic deosebit, totul este lucrat curat, concis cu taieturi ferme si bine facute in material, tipice unei industrii cu dotarii de varf, dar in acelasi timp proiectarea a minimizat toata componistica binoclului spre telul lui final … sa fie cat mai ieftin. Totusi nu s-au facut economie la suruburile de inclinare prisme si inclusiv la excentricele obiectivelor facilitand astfel nu numai montarea efectiva a binoclului dar si reglarea lui finala. Daca vreti , acest binoclu are o conceptie similara cu seriile “Jenopterm” ale lui CZ, respectiv minim efort si maxim randament.
Optica este perfecta in interior, neexistand reflexii interne parazite. Aici contribuie mult o mica pacaleala, respectiv un eye-relief mai mic ce atrage globul ocular in “causul” eye-shildurilor (clasice tip CZ din bachelita), blocand astfel reflexiile in ocular ce pot proveni de la lumina parazita care vine din spate.

Date tehnice:
Diametru lentila frontala=50mm
Putere de marire = 10X
Sistem de focalizare = central
Tip constructiv: Porro
Prisme = BK7 acoperite cu strat palid mov-indigo
Acoperiri obiective (dublet) = intense albastre si palid mov-indigo (MC).
Acoperiri ocular (triplet in 2 grupuri) = extrem de palid albastru (MC)
Cupe ocular = Bachelita nedemontabile
Camp vizual real la 1000m ~= 86m
Camp vizual real ~= 5 grade
Greutate = 718 g (fara capace, fara sunur prindere)
Prindere pe trepied = Nu
Utilizare cu ochelari = Nu


Motiv din care nu pote fi utilizat cu ochelari (eye-shildurile nu se desurubeaza!). Pe de alta parte ocularele au un camp destul de mic undeva la 5 grade, ceea ce pune imaginea undeva aproape de limita efectului de tub. Campul mic vine si din utilizarea unei structuri as spune tipice japoneze de 3 lentile in doua grupuri. Claritatea este undeva pana la 20% de margine si aici as spune ca se simte nevoia unui camp mai mare(sau a unei zone de claritate mai extrinsa). Nu sunt irizatii in contralumina. Practic un binoclu extrem de “functional” as spune si foarte util mai ales in astro unde greutatea lui scazuta combinata cu luminozitatea foarte mare il face preferabil unor 10x50 normale dar mai grele. Avantajul insa nu vine din tremur, ci efectiv din greutate. De tremurat , cel putin mie, imi pare ca tremura la fel ca si un Lacerta 10x50 (campul mic accentueaza ideea de tremurat, si in acelasi timp lungimea mare a lui il face parca ceva mai greu de echilibrat). Dar in timp , dupa observatii lungi, aici se simte foarte clar diferenta de greutate, obosind muchii mai putin. In mod astro , stelele sunt punctiforme si natural colorate, ceea ce face din el un “astronom” de buna calitate utilizabil atat “single” cat si ca “ghidaj” alturi de un instrument optic mai puternic.
Imi dau seama ca am uitat sa amintesc de mecanica. Este “germana” cu adevarat, lucreaza exact asa cum trebuie si unde trebuie, nu defocalizeaza la presuni externe, nu sunt jocuri, totul culiseaza frumos si liniar.
Am fost incantat de performantele “piticului” cu picioare de gigant. Il recomand cu mare caldura in mod special pentru observatii ce necesita perioade lungi de timp, atat in mod terestru cat si in mod astro.



weber10x50m.jpg
 Descriere:
Weber -Optik 10x50 - un "pitic" puternic.
 Marime fisier:  905.28 kb
 Vizualizat:  de 1337 ori

weber10x50m.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact