Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
jupiter19iun2018-23-15-logitech.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224468
Numar de utilizatori inregistrati: 2832
Cel mai nou utilizator inregistrat: ALEXION
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu Tento 7x50 (SOMZ)


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 09 Mai 2016 21:36 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu Tento 7x50 (SOMZ)
Raspunde cu citat (quote)

Review Tento 7x50 (SOMZ)
(courtesy of eupe)

“Mi-am cumparat o lamaie!” … cam asa suna un review de pe siturile vestice de specialitate. Initial am achizitionat acest binoclu pentru piese. Una din teoriile mele fiind ca un binoclu rusesc e mai valoros demontat in piese decat functional Very Happy . Am primit binoclul si a fost nevoie de un RK pentru a fi readus readus in parametrii originali. Am facut asta deoarece intre timp citisem oarece reviewuri pe siturile straine si acestea oscilau in mod ciudat intre “agonie si extaz”. Unii mentionau chestia cu lamaia si altii sustineau ca are un contrast de-a dreptul socant numid Tento 7x50 cel mai reusit binoclu rusesc, “Binoctemul saracului” sau” CZ-ul saracului”. Cred ca trebuie sa adaog aici in mod clar macar fabricantul binoclului ce a ajuns la mine deoarece exista mai multe fabrici in Rusia care au facut si poate mai fac acest model. Si este posibil ca ele sa difere intre ele, dupa cum imi pare foarte plauzibila, acum, opinia lui Zoth care mi-a atras atentia ca ar exista emisii diferite functie de locul unde se exporta respectivul produs.
Deci vom vorbi de un Tento BPC2 7x50 fabricat de Fabrica de Produse Opto-Mecanice Salavat = SOMZ (in rusa se scrie COM3) din localitatea Salavat, numita si Berkut (Acvila Aurie) si infiintata in 2003 (sigla este litera S oarecum dublata – vezi poza) . Numele Tento este prescurtarea Tehnointorog (sau Vneshtorgizdat) cu sigla (litera T cu doua linii orizontale in interiorul caruia este stilizat globul pamantesc) care este de fapt o firma de export din Moscova care exporta (poate mai exporta?) echipamente optice.
Deci un binoclu destul de nou. Modelul in sine (proiectul inclusiv) este insa mai vechi si in mod sigur a fost facut si de Fabrica Opto-Mecanica ZOMZ din localitatea Zagorschi (symbol fiind un triplet lipit pana in 1962 si mai apoi o sectiune prin ochiul uman) precum si Fabrica Opto-Mecanica COMZ din localitatea Kazan (symbol este traseul optic intr-o pentaprisma in pozitie verticala) si poate si altele.
Prima impresie este clara , un binoclu rusesc. Data in primul rand de aspectul oarecum specific al binoclurilor rusesti in masivitatea sa fiind un binoclu cu traseu optic extrem de lung (vezi poza comparatie cu un binoclu 10X50 clasic japonez). Socanta este si greutatea lui, avand fara capace sau curea 1014 grame. Mecanica este din nefericire destul de slabut lucrata, materilalele fiind de mai proasta calitate asa cum ne-au obisnuit deja producatorii rusi de-a lungul timpului. Totusi acest model, poate si din cauza posesorilor prin mainile carora a trecut, nu a fost probabil prea folosit. A fost desfacut , dar nu a fost nimic distrus in el (exceptie facand stratul indigo de pe obiective care a fost sters cam mult), astfel incat a putut fi refacut in parametrii mecanici destul de buni, deocamdata fara jocuri si probleme. Putin prea usor se roteste sistemul de reglaj al clarului, dar este totusi ferm si nu se defocalizeaza la apasare. Socant devine apoi alt aspect, rotind focusul gasim o plaja enorma de focus, nu am mai vazut asa o distata mare de focusare (vezi poza comparativa) astfel incat putem focaliza de la circa 3 m la infinit fara probleme. Si acum , cel putin din partea mea apare surpriza. Cred chiar ca am avut norocul sa nimeresc cel mai bun binoclu facut de rusi asa cum citeam pe site-urile straine. Mi-a rasunat din nou in urechi “Binoctemul saracului” caci optica este impresionanta si de ce nu chiar socanta pentru ceea ce eu consider optica ruseasca. O definitie (rezolutie) excelenta, un contrast excelent si o luminozitate excelenta. Si pentru confirmare, neadispunand de un Binoctem, am facut teste in parallel cu un CZ Dekaris 10x50. Nu pot sa spun decat ca imaginile erau de aceeasi calitate ca cele de la CZ cu singura mentiune ca dominanta galbena este de cel putin 2 ori mai puternica la Tento decat la CZ. Mai mult chiar exista un plus mic de lumina, contrast si definite in favoarea lui Tento (firesc oarecum deoarece comparam un 7x50 cu un 10x50). Chiar impresionant, nu as fi crezut …. Am “alergat” si am scos 20x60(fabricat COMZ) si 20x50(fabricat SOMZ)- urile pe care le mai am cat de cat accesibile (ultimul am doar jumate) si am reanalizat… nu sunt chiar nebun … acestea doua par a fi facute de cu totul altcineva (optica , caci mecanica e aprope identica) find lipsite de contrast. Deci ciudat, se pare ca cel putin acest model 7x50 pare sa infirme cota parte din teoriile mele afferent opticii rusesti.
Dar sa mergem mai departe, cu surprizele placute. Binoclul are o corectie geometrica extraordinar de bine facuta, si o zona de sharf extrem de mare intalnita de mine mai mult la binoclurile militare cu reglaj independent. Apoi este de mentionat eye-relieful extraordinar de mare peste 20mm, care impreuna cu posibilitatea scoaterii eye-shildurilor de cauciuc permite observatii cu ochelarii pe nas fara probleme. Eye-shildurile se monteaza /demonteaza foarte rapid si nu sunt de acord cu faptul ca se pot pierde usor cum am mai citit pe alte siteuri. Ocularele prismele si obiectivele sunt acoperite cu Albastru indigo dens, si un strat suplimentar de verde pe obiective. Protectia antireflex este deosebita, as spune chiar mai buna decat la Dekaris, iar interiorul optic este superb acoperit cu depuneri negru mat superbe. Nu apar reflexii parazite in interior iar campul este delimitat ferm intre negru si imagine. Avem conform specificatiilor un camp de 7 grade (120 m/1000m), real, care se comporta oarecum ca un camp normal undeva la exact limita de “tub”. Scoaterea eye-shildurilor si utilizarea binoclului la o oarece distanta micsoreaza si mai mult senzatia de tub, indreptandu-se spre “senzatia de wide” cum zic eu. Deci avem din plin ceea ce eu numesc “placerea de a privi”. Ocularele sunt triplet si ca solutie constructiva mi-au adus aminte de ocularele lui Celestron 10x50 dar ca si performante incadrandu-se in zona diametral opusa. Mai mult, zona de claritate merge undeva spre 10% fata de margine, sesizabil mai mult pe astro, si generand o senzatie de clar deosebita din acest punct de vedere. Aceasta, alaturi de stele redate punctiforme incanta intr-adevar ochiul, dar nu trebuie sa uitam ca discutam de o putere de marire 7x unde astigmatismul este mai usor de evitat.
Acum intorcand-ne la “lamaia” de la inceput, trebuie sa recunosc oarece adevar in expresie. Tenta de galben este intradevar “ruseasca” Very Happy . Este adevarat ca si culorile sunt denaturate dar pe timp de zi nu este foarte deranjant caci culoarea fie ea si nenaturala este totusi vie si foarte calda (poate prea calda) dar in regim astro culorile devin estompate si se deosebesc mai greu corpurile cresti ca si culoare dominand un fel de culoare verzuliu-galbuie cu nunate(cu prima ocaze de cer foarte senin voi reveni la acest capitol stea – culoare deoarece au fost putine stele de testat si poate nu este concludent). Nu apar irizatii in contralumina.

Date tehnice:
Obiectiv [mm]=50
Putere maritoare [x]=7
Camp vizual real unghiular=7 grade
Camp vizual real liniar [m/m] 122/1000
Pupila de iesire [mm]=7.14
Eye relief [mm]=12 (n.a. ~20mm)
Focus minim [m]=3.3
Factor Twilight =18.71
Stralucire=51.02
Prisme= Porro BaK-4 cu depuneri indigo dense
Acoperiri oculare= albastru-indigo dense
Acoperiri obiectiv=verde dense si albastru-indigo slabe
Gabarit [mm]=200x165x92
Greutate [g]=1014
Focus= Central
Sistem prindere treped = Nu


Alte aspecte (as spune atipice binoclurilor rusesti pe care le-am cunoscut pana acum) ar fi dimensiunile mari si generoase ale prismelor (la fel de mari ca cele japoneze de 10x sau ca la omologul sau tot rusesc 20x60) identice ca dimensiuni atat pe fata cat si pe spate, avand ca rezultanta si diametre foarte mari ale cailor de trecere prin corpul port prismelor aducadu-mi iar aminte de binocluri japoneze foarte vechi gen Revue 10x50 5,5grade, etc) fara vignetari in calea optica, dimensiuni atat de mari incat pe margini foarte putin din corpul prismelor ajung in calea conului optic.
Un binoclu care nu va tine o vesnicie este evident, dar care in eventualitatea montarii opticii lui pe un alt sistem mecanic ar deveni naprasnic, respectiv ceea ce zicem noi un binoclu care nu are moarte Very Happy

Deci , nu credeam ca o voi spune vreodata, un binoclu excelent , recomandat cu caldura pentru zona 7x50.

Si sa raman rautacios, doresc totusi sa atrag atentia cititorilor ca din experienta mea majoritatea binoclurilor rusesti care mi-au trecut prin mana nu au calitatile optice ale acestui model, sfatul meu, inainte de achizitionarea unui binoclu rusesc, fiind sa il testati efectiv cu ochiii dumneavoastra pentru a fi convins de calitatea sa.



tento7x50mic.jpg
 Descriere:
"Binoctem-ul saracului": optica de calitate Zeiss la pret foarte mic.
 Marime fisier:  917.38 kb
 Vizualizat:  de 3799 ori

tento7x50mic.jpg



ComparatieMic.jpg
 Descriere:
UN binoclu cu traseu optic foarte lung comparat cu un porro clasic 10x50 japonez.
 Marime fisier:  900.36 kb
 Vizualizat:  de 3799 ori

ComparatieMic.jpg


Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 19 Mai 2016 21:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Tento 7x50 (ZOMZ)

Desi este inca in RK (mai trebuie inlocuita pielea exterioara), am putut testa si un alt model BPC 7x50 Tento. De data asta un model mai vechi fabricat in 1976 in uzinele Fabrica Opto-Mecanica ZOMZ din localitatea Zagorschi (symbol fiind un triplet lipit pana in 1962 si mai apoi o sectiune prin ochiul uman).
Practic aici o alta surpriza, frumoasa de altfel. Optica este aceeasi ca si design precum si ca depuneri antireflex. Totusi daca calitatea optica este identica cu modelul prezentat mai sus , surpriza apare cand constati ca practic nu exista nici un tint galben! Surpriza mare, avem un binoclu cu colorit absolut natural ! Restul , contrast, definitie (rezolutie), luminozitate etc sunt de foarte buna calitate si identice cu modelul mai modern prezentat mai sus. Mecanica este la fel de proasta calitativ, aici difera doar eye-shildurile care sunt fixe din metal (nu se poate privi cu ochelari, caci ocularele sunt destul de afundate in eyeshields). La oculare sistemul folosit este identic si sufera tare rau prin jocul neconventional al oculareleor (pierdere mereu a claritatii pe margini!). Pentru a recupera claritatea pe circa 85-90% din camp va propun blocarea jocului in ambele oculare astfel:
Decupati o garnitura din cauciuc (camera de bicicleta). Introduceti garnitura in port ocular si apoi introduceti ocularul tinand cont de ghidajul de blocare a acestuia. Veti recupera masiv claritate pe margini.



bpc7x50.jpg
 Descriere:
BPC 7x50 ZOMZ - un binoclu recomandat la randul lui cu caldura (pentru clasa lui 7x50)
 Marime fisier:  608.44 kb
 Vizualizat:  de 3771 ori

bpc7x50.jpg



garnitura.jpg
 Descriere:
Se taie o garnitura din camera de bicicleta.
 Marime fisier:  748.31 kb
 Vizualizat:  de 3771 ori

garnitura.jpg



garnituraMontata.jpg
 Descriere:
Se introduce in port ocular (partea superioara).
 Marime fisier:  458.5 kb
 Vizualizat:  de 3771 ori

garnituraMontata.jpg


Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 20 Mai 2016 11:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

As dori sa revin cu cateva comentarii la binoclul Tento 7x50 (ZOMZ) postat mai sus.
Un lucru interesant la acest model este faptul ca ca fabricantul/proiectantul a incercat o protectie anti umezeala la acest model, fata de primul. Respectiv peste tot la imbinari (mai putin gatul de culisare al ocularelor care are o garnitura pentru acest scop) este pus un chit, maroniu inchis, de etansare. Am mai intalnit acest chit la japonezi si germani in general intre capacele de tabla puse pe umerii corpului port-prisme.
Partea interesanta este urmatoarea, binoclul ajuns la mine Tento 7x50 (ZOMZ) de mai sus, a stat o buna perioada de timp in apa cu circa jumatare din corpul sau. Si as spune ca a stat multisor caci a avut timp sa umfle mult pielea de protectie pe mai tot corpul port-prisme si pe un tub. Chitul pus pe filetul obiectivului in cauza s-a umflat la randul lui, aparand la suprafata de contact cu apa zone sfaramicioase de chit (dupa uscare). Dar apa nu a patruns in interiorul binoclului, optica ramanand extrem de curata, fara pete sau mucegai (nu acelasi lucru as putea spune de imbracamintea de piele care a mucegait in draci mirosind groaznic). Marele noroc al acestu binoclu fiind ca apa nu a fost pana la nivelul culisei ocularelor, parte care in mod cert ar fi lasat apa spre interior.
Un aspect intersant as spune eu, inclusiv ca idee de imbunatatire pe viitor al unor binocluri care nu au asa ceva din fabrica.
Voi mai reveni cu poze dupa reconditionarea finala a modelului, deocamdata am refacut doar pielea tuburilor, urmand inlocuirea completa a pielii de pe corpul portprisme.
Aici as fi interesat si de eventuale sfaturi unde as putea gasi un material cat de cat asemanator ca cel original.
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 23 Mai 2016 12:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Erata:
Corect tradus este de fapt :
Б.П.Ц ==BPȚ (Ț de la ȚIGARĂ)
Sus
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 24 Dec 2016 18:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Review Sotem BPC2 7x50 (SOMZ) 1999
Practic Tento BPC2 7x50 este fabricat tot de Fabrica de Produse Opto-Mecanice Salavat = SOMZ, la fel ca si fratele lui din prima parte a postului. Acest model este un produs din 1999 "Made in Russia", deci un frate mai tanar teoretic mai modern si mai capitalist. Fiind facut la aceeasi fabrica ne-am fi asteptat sa fie oarecum identice dar realitatea ne arata ca nu este asa astfel incat proiectantii rusi au remodificat si recalculat acest binoclu. Practic este un corp clasic europeean/japonez (lucru de altfel bun caci asa cum am mai spuns celalat tip de corp, tipic rusesc lasa mult de dorit, mecanica influentand negativ inclusiv optica) ca si la primul binoclu prezentat dar are un traseu optic putin mai scurt. Ocularele sunt in mod cert reproiectate. Tot 3 lentile in 2 grupuri, dar de data asta de diametre mai mari, si avand ca rezultat un eye-relief foarte generos. O incercare de a ajunge la un efect de wide modern, interesanta dar inca nu suficienta pentru a elimina complet efectul de tub chiar daca aceasta nu este chiar violent. Aparatorile de ochi sunt foarte lungi practic ele fortand ochiul undeva in spatele campului complet ceea ce se traduce atat cu efectul de tunel amintit cat si cu o trecere la marginea campului vizual, progresiva de la negru spre camp, prin griuri. Desi si la celelate modele prezentate exista acest fenomen, la acest model parca este mai evident. Apropiind ochii putin mai mult zarim tot campul vizual dar iesim din zona de vizibilitate din cauza unor fantome optice aiurea ce te obliga sa iti retragi ochii pana in zona corecta de vizionare. Totusi in aceste conditii campul este 120m/1000m. Mai mult este extrem de comod sa privesti cu ochelarii deoarece cupele se dau jos usor si eye-relieful este intr-adevar foarte mare. Daca privim totusi fara aparatori de la distanta optima apare totusi o tenta de efect "wide" semn ca totusi reproiectarea ocularelor nu a fost chiar gresita ca idee. Acoperirile sunt albastre si mov-indigo, dense si de buna calitate , amintind de CZ inclusiv la calitatea opticii. Optica este de foarte buna calitate, definitia, contrastul si lumina sunt identice cu omologii de la CZ, deci ramanem in zona de "Binocterm al saracului" si cu acest model. Inclusiv avem acea tenta foarte puternica de galben (ca si la primul binoclu, acelasi galben "mi-am cumparat o lamaie" circa de 2 ori mai puternica decat cel de la CZ).
Partea mecanica nu merita descrisa fiind identica ca si la primul model testat cu exceptia cursei de clar care la acest model revine la o lungime normala pentru aceste modele de binoclu. Greutatea este de 966 grame cu tot cu cureaua de prindere si eyeshieldurile puse, deci ceva mai usor decat modelul prezentat initial, cel mai probabil diminuare aparand din scurtarea mecanicii binoclului.
Un binoclu utilizabil atat astro cat si terestru. Comparat cu mare succes cu celelate modele inclusiv CZ 7x50 vizualizarea este placuta singura observatie fiind lejerul efect de tub.
Practic nu sunt mari diferente fata de "fratele lui" mai varsnic, deci restul de comentarii le puteti reciti mai sus.
Deci un binoclu recomandat, pentru gama lui 7x50, cu caldura.

Later Edit: Am uitat sa mentionez ca reproiectarea ocularelor nu este decat optica, deci tarele mecanice ale acestui model raman indentice ca la modelele de mai sus. Respectiv nu veti scapa (nici daca binoclul este nou nout - asa cum este modelul ajuns la mine) de montarea de granituri sau altui sistem de blocare a ocularelor descris mai sus.



bpc27x50mic.jpg
 Descriere:
Sotem BPC2 7x50 recomandat, pentru gama lui, cu caldura.
 Marime fisier:  1.04 MB
 Vizualizat:  de 3682 ori

bpc27x50mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact