Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
278.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224013
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Un proiect frumos


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1535

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 05 Apr 2016 10:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bravo baieti ! Tot respectul ptr munca depusa, si mai ales pentru perseverenta!

Ptr pornirea "utilajelor" din observator, daca aveti nevoie am o priza comandata WiFi, noua, nefolosita, de care as putea sa ma lipsesc.
Priza duce un consum de 2850W pe ea, deci cred ca e suficient, si se comanda printr-o aplicatie Android. Este asta: http://www.cel.ro/adaptor-retea/adaptor-sm...p_1101w-l/
Eu folosesc una de asta la tara, pornesc soba electrica cu 1-2h inainte de a merge acolo, ca sa apuce sa se incalzeasca in casa pana ajungem. Vara o folosesc sa deschid niste electrovalve ptr udat prin gradina. Priza se poate si programa (sa-i definesti ore de functionare).

Daca credeti ca va e utila, dati un semn.

Spor!

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
cmatei
Membru
Membru


Data inscrierii: 09 Sep 2009
Mesaje: 844



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 05 Apr 2016 12:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ar fi fost perfecta, multumim, dar nu e wireless la observator.

Avem o placa USB velleman K8055 luata pentru automatizarea acoperisului, pe care n-am mai folosit-o. Trebuie doar sa-i pun 1-2 relee/prize si o sa fie comandata de computerul din obs cu software-ul ei.
Sus
CUBIX
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Mai 2013
Mesaje: 326



Localitate: Pe tronul lui Zeus

MesajTrimis: 05 Apr 2016 16:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mulțumesc pentru urări!
Legat de wireless, am un router, trebuie verific dacă mai funcționează.

George.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 17 Iul 2016 21:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Joi m-a sunat Matei sa-mi spuna ca ar avea putin timp liber si ca daca am si eu, putem merge la Costinesti sa mai lucram ceva la observatorul lui George. Nu mergeam cu mana goala ci Matei facuse deja un controler pe baza de placa Velleman, controler care sa faca pornirea din calculator a monturii si a camerei, tot remote, desigur - o conditie necesara ca sa facem ce ne-am propus.
Pe de alta parte, Emil Pera a mai facut o donatie necesara terminarii focuserului motorizat si anume, o reductie 1:10 pentru focusere Crayford, caruia eu i-am facut intre timp adaptarea la ce aveam noi acolo.
Asa ca sambata dimineata pe la 10 eram la George acasa, cu scule si dispozitive cat sa terminam cam tot ce mai aveam de facut. Din nefericire, eu am avut o stare de sanatate foarte tampita, care mi-a redus elanul de lucru la mai putin de un sfert - abia m-am tarait sa fac cate ceva toata ziua, pana spre seara, cand mi-am mai revenit.

Am fi vrut sa facem (si am fi putut teoretic) tot ce mai aveam de facut, astfel incat sa dam drumul la observator, mai ales ca cerul a fost senin si curat toata noaptea, numai ca partea ce-mi revenea nu a fost gata in totalitate si a ramas sa terminam cu proxima ocazie.
Practic, Matei si-a terminat partea sa - avem 4 prize comandate din computer, astfel incat atunci cand porneste o sesiune de observatii, George foloseste intai telecomanda facuta data trecuta ca sa deschida calculatorul din observator si acoperisul, apoi se conecteaza cu TeamViewer cu laptopul din casa la calculatorul observatorului, dupa care din controlerul Velleman deschide priza care porneste montura, priza care porneste camera, iar la sfarsit o sa porneasca priza care porneste panoul de flat-uri. O priza comandata remote e de rezerva si vom vedea ce facem cu ea.

Eu am facut mecanica focuserului, dar dintr-o eroare inexplicabila, piesa de legatura intre motorasul pas-cu-pas si reductia 1:10 nu a fost facuta bine si a fost imposibil sa montam focuserul asa cum era, drept pentru care am luat focuserul cu totul la mine ca sa-i refac piesa defecta.
Spre seara (pe la 10:00) am ajuns la concluzia ca telescopul necesita o interventie pe tub deschis, fiindca sistemul nu avea suficient in-focus. Solutiile nu sunt prea multe si la sugestia lui Matei, care facuse acelasi lucru la telescopul sau mai demult, am scurtat tubul telescopului cu 15 mm. Acest fapt ne arunca punctul de focus in afara cu aceeasi lungime si permite sistemului de focalizare automata pe baza de FocusMax sa isi faca curba in V fara probleme, lucru imposibil in situatia anterioara. Operatiunea s-a incheiat pe la 2 noaptea fara mari surprize, cu minime erori (o gaura data gresit din cauza de eroare de confuzie).
Azi dimineata am mai reglat un pic calea de rulare a acoperisului, care avea o mica problema si am montat singura perie pe care am avut-o la indemana cand am plecat de acasa pe acoperisul glisant in dreptul calculatorului, ca sa evitam infiltratiile de apa de la ploile cu vijelie din directia Nord.

Practic, data viitoare cand o sa ajung acolo, (teoretic) treaba va fi gata. Mai am de pus montura in pol, de fixat trepiedul de pardoseala astfel incat telescopul sa nu poata fi miscat din loc si sa nu fie scos din pol accidental, de pus toate filtrele in roata, de pus inca o perie pe acoperis pe peretele nordic si gata!

Sper din inima sa termin ce mai am de facut data viitoare, care o sa fie tot in vara asta, pe la sfarsitul lui august si apoi sa vedem primele achizitii si prelucrari facute de George cu propriile lui resurse! La prelucrari este talentat, clar, dar de acum o sa isi exerseze si abilitatile de achizitie de imagine.

Pozele (putine cate sunte ele) spun povestea de mai sus. nu m-am simtit bine, asa cum v-am spus si nu am documentat tot ( de exemplu cum arata focuserul la sfarsit, asamblat sau cum am scurtat telescopul.



1_sambata la pranz.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  197.89 kb
 Vizualizat:  de 5725 ori

1_sambata la pranz.jpg



2_focuser cu reductia 1la10.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  152.9 kb
 Vizualizat:  de 5725 ori

2_focuser cu reductia 1la10.jpg



3_teste.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  148.15 kb
 Vizualizat:  de 5725 ori

3_teste.jpg



4_controlerul si cele 4 prize.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  192.01 kb
 Vizualizat:  de 5725 ori

4_controlerul si cele 4 prize.jpg



5_peria la interior.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  155.86 kb
 Vizualizat:  de 5725 ori

5_peria la interior.jpg



6_peria la exterior.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  241.5 kb
 Vizualizat:  de 5725 ori

6_peria la exterior.jpg



_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 04 Sep 2016 20:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In ultimele zile ale lui august, l-am revizitat pe amicul George pentru (cred) a saptea oara, cu dublu scop - sa vad marea si cu intentia declarata de a termina munca la observatorul sau, inceputa acum aproape 2 ani.

- Am montat in roata de filtre filtrul OIII Baader de 8.5 nm pe care i l-am dat lui George dupa ce mi-am luat eu Astrodon-ul. Floare la ureche - o juma' de ora cu tot cu asamblat-dezasamblat camerele si roata. Roata contine acum urmatoarele filtre: gol (asteapta un velur pentru dark),L,R,G,B,LP,Ha, OIII, gol (asteapta un SII).
- Am adus focuserul dezasamblat de data trecuta si luat la Ploiesti ca sa-l fac sa functioneze corect si din punct de vedere mecanic (electric il facuse Matei sa mearga inca de data trecuta). Odata reinstalat focuserul pe pozitie, impreuna cu motorul pas cu pas si cu reductia 1:10 montata, l-am probat si primul punct al ordinii de zi era bifat. Focuserul mergea ca un vis frumos - silentios si uniform.
- Cea mai delicata problema ramanea insa punerea in pozitie parfocala a celor 2 camere - cea principala si cea de ghidaj, care priveste prin OAG. Ultima data se parea ca va trebui sa produc pe strung o piesa de adaptare care sa imi reduca la zero cei 3 mm diferenta de focus intre camere, de care nu puteam sa scap data trecuta. Dar cum norocul tine si cu noi din cand in cand, la testele facute pe timp de zi pe un obiect relativ apropiat, am reusit sa obtin parfocalitatea fara probleme, in marja de reglaj permisa de OAG. Nu ma intrebati cum - nu stiu ce s-a schimbat de la ultimele teste facute si pana acum... Asa ca am bifat si al doilea punct important (aproape cel mai important dupa mine) al ordinii de zi (sau de seara).
- Al treilea punct ce trebuia rezolvat tinea deja de functionarea sistemului astrofoto. Era vorba de punerea in pol. O problema serioasa, tinand cont ca datorita acoperisului prea inalt si facut doar intr-o apa (nu detaliez din nou de ce), polara nu era vizibila. Solutiile erau multe, dar am tinut mortis sa vad polara fiindca era mult mai rapid asa si cerul de noapte nu era prea prietenos cand faceam testele, ca sa pot face un drift-alignment.
Rezolvarea am gasit-o intinzand picioarele la maxim fara ca acoperisul sa interactioneze cu telescopul in vreun fel si mutand un pic telescopul spre sud in observator. Am reusit o punere in pol relativ bunicica (nu am aplicat nici o metoda de rafinare a acesteia fiindca mai erau si alti pasi de facut pana la observatiile finale). Asa ca l-am bifat si pe acesta.
- Un alt punct de rezolvat era fixarea picioarelor monturii de sol, astfel incat montura sa nu fie miscata din loc de vreun prieten curios - toata munca de aliniere s-ar ruina si problema este ca nu are cine sa faca alinierea polara pentru George, daca aceasta se strica. Am rezolvat acest lucru a doua zi, folosind o banda metalica OBO cu gauri de fixare, cu care am prins rigid picioarele monturii.
- Ultimul punct de facut inainte de a incepe testele astrofoto era sa fac un oarece management al cablurilor. Folosind resursele locale si un pic de imaginatie, am reusit sa fac si acest lucru (doar partial insa - cablul USB de la camera de ghidaj e scurt si trebuie inlocuit cu unul de 3 m, asa ca mai e de lucru aici).
- Odata realizate toate aceste obiective, ramanea de facut sincronizarea cerului din planetariu cu cel real, folosind EQMOD-ul impreuna cu MaximDL. Si iata cum buturuga mica rastoarna carul mare...
Primele probleme au aparut cand am facut primele expuneri si nu reuseam sa le vad pe acestea in planetariul din Maxim. Mi-a trebuit vreo 2 ore sa imi aduc aminte ca trebuia bifat AUTO OVERLAY SOLVED IMAGE in harta mica a planetariului. Odata trecut hopul asta, am dat voios pe TAB-ul Telescope din Observatory in Maxim ca sa fac "Image Center from PinPoint" si apoi "Sync". Si stupoare... Telescopul virtual din planetariul Maxim-ului nu se suprapunea peste centrul imaginii Overlayed.
Si aici m-am oprit. Am stat inca 2 ore sa-mi aduc aminte ce nu am facut bine dar n-am reusit.

L.E. M-a sunat George sa-mi spuna ca dupa ce a instalat placa de sunet pe computerul de la observator, MaximDL-ul a inceput sa faca sincronizarile !... Mare minune Windows-ul asta.

Un film despre cum merge focuserul facut in co-participare de Emil Pera, Matei Conovici si eu - in link-ul urmator:
https://youtu.be/frHVVQqnCWU



aug_2016 (1).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  186.12 kb
 Vizualizat:  de 5558 ori

aug_2016 (1).jpg



aug_2016 (2).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  173.44 kb
 Vizualizat:  de 5558 ori

aug_2016 (2).jpg



aug_2016 (3).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  162.97 kb
 Vizualizat:  de 5558 ori

aug_2016 (3).jpg



aug_2016 (4).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  174.33 kb
 Vizualizat:  de 5558 ori

aug_2016 (4).jpg



aug_2016 (5).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  180.22 kb
 Vizualizat:  de 5558 ori

aug_2016 (5).jpg



aug_2016 (6).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  153.55 kb
 Vizualizat:  de 5558 ori

aug_2016 (6).jpg



aug_2016 (7).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  182.53 kb
 Vizualizat:  de 5558 ori

aug_2016 (7).jpg



aug_2016 (8).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  148.15 kb
 Vizualizat:  de 5558 ori

aug_2016 (8).jpg



aug_2016 (9).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  124.2 kb
 Vizualizat:  de 5558 ori

aug_2016 (9).jpg



_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 04 Sep 2016 21:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Este fantastic ce faceti voi acolo !
Credeti ,nu credeti , dar sa stiti ca pentru asta se aduna unde trebuie multe bile albe pentru voi.
Felicitari , Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 05 Sep 2016 08:21 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumim frumos de apreciere, domnule Mircea. Si eu ma bucur mult ca am ajuns aproape de sfarsit cu acest proiect. A fost o experientă incredibila si cel mai mult mi-a placut cum au rezonat atatia oameni la unison, cand au inteles pentru ce luptam. Dar si experienta tehnica a fost consistenta - personal am invatat enorm din constructia acestui al doilea observator astronomic si cred ca as putea acum sa fac ceva similar chiar mai repede si mai bine.
_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 05 Sep 2016 09:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Jos cu pălăria! Smile
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 06 Sep 2016 00:33 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In aceasta seara avem printre noi un nou membru al clubului astrofotografilor!
E vorba de George, care a facut primele sale poze cu observatorul si sculele pe care le are acum la dispozitie.
Pozele sunt la doua roiuri globulare - M13 si M92. Am facut niste screen-shot-uri cu pozele facute de George. La M13 este vorba de un cadru singular (el a facut mai multe dar nu le-am stacat), iar la M92 e vorba de un stack de 3 poze. Este remarcabil fiindca telescopul a mers neghidat, pozele avand cam 40 secunde expunere.
Fiti ingaduitori, focusul nu e perfect si nici punerea in pol nu e cea care trebuie, asa cum v-am explicat mai inainte - dar prima mea poza a fost infinit mai proasta decat astea - deci astea sunt excelente pe cale de consecinta!
Super ! Very Happy



M13_06-09-2016.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  214.13 kb
 Vizualizat:  de 5468 ori

M13_06-09-2016.jpg



M92_06-09-2016.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  239.08 kb
 Vizualizat:  de 5468 ori

M92_06-09-2016.jpg



_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 9469

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 06 Sep 2016 06:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bravo! Căutam butonul "Like"! Smile
_________________
bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Mitu Catalin
Membru
Membru


Data inscrierii: 01 Aug 2006
Mesaje: 828



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 06 Sep 2016 07:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitari pentru un proiect chiar frumos si pe deasupra dus la final . Multumesc pentru faptul ca ati publicat etapele constructiei , a fost o inspiratie pentru mine si sper si pt alti amatori .
_________________
200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1535

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 06 Sep 2016 08:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitari tuturor celor implicati in proiect! Felicitari George ptr capturi! La mai multe !

apropo, George, inchiriezi timp de observator? Smile))

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
CUBIX
Membru
Membru


Data inscrierii: 08 Mai 2013
Mesaje: 326



Localitate: Pe tronul lui Zeus

MesajTrimis: 06 Sep 2016 14:10 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mulțumesc! A fost o surpriza și pentru mine, faptul ca a ieșit asa bine.

@Liviu, desigur! Smile)
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 08 Sep 2016 16:26 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Azi noapte am facut o sesiune remote cu George (de data asta in sens invers decat faceam de obicei) in sensul ca am urmarit de la mine telescopul din observatorul lui George.
In pofida nealinierii telescopului cu axa orara (avem o eroare de con destul de mare), am reusit sa facem sincronizarea cerului rela cu cel din planetariile din calculator, destul de bine, astfel incat pe la ultimele sincronizari, cand tinteam un obiect pe cer, acesta se afla negresit in campul camerei principale. Asta e mare lucru, fiindca in acest fel observatorul este functional chiar daca nu e perfect pus la punct.
Un lucru insa trebuie rezolvat si nu se poate face asta remote: la mare, noaptea este o umiditate mare si ca rezultat, aseara, dupa vreo 2 ore de umblat pe cer, secundara (sau principala - nu stim inca) s-a aburit si stelele noastre se vedeau ca prin oglinda de la baie dupa dus. Trebuie facut un sistem de dezaburire (dew-heater) care sa previna asta - e o problema reala si nasoala.
Sper sa ajung din nou la George anul asta, cat mai curand sper, fiindca vreau sa rezolv cvasi-totalitatea problemelor ramase si sa las acolo un sistem perfect functional cu care George sa ne incante pe viitor.

_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 10 Sep 2016 08:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Iata si un prim rezultat serios - aseara mi l-a trimis George si am ramas impresionat!
Dumbell nebula - expuneri (nu stiu cate - multe - o sa ne spuna George azi) neghidate de 40 de secunde, telescop Celestron Omni XLT150, camera Atik 16 IC, montura EQ5, filtru L.
Stack in Maxim, procesare in PI (toate facute de George).



M27_DBE.png
 Descriere:
 Marime fisier:  294.54 kb
 Vizualizat:  de 5223 ori

M27_DBE.png



_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatoare

Download topic
Pagina 6 din 7
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact