Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
24876666220_68899952ac_k.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224696
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review BPC10x50 (SOMZ)


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 30 Iul 2016 13:59 Download mesaj
Titlul subiectului: Review BPC10x50 (SOMZ)
Raspunde cu citat (quote)

Review BPC10x50 (SOMZ)

Vom vorbi de un Tento BPC10x50 fabricat de Fabrica de Produse Opto-Mecanice Salavat = SOMZ din localitatea Salavat. Consider din nou important luarea in considerare a fabricantului. Poate la inceput ar trebui sa atrag atentia ca aecst binoclu are cam aceeasi perioada de fabricare dar si acelasi fabricant cu binoclul prezentat la acest review:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=154974#154974
respectiv Review Tento 7x50 (SOMZ) .
Indirect vor fi facute si niste comparatii intre cele doua modele chiar daca sunt diferite ca si caracteristici.
Mecanica. Acest model de binoclu, mecanic vorbind, il consider de departe cel mai nereusit si slab executat din toate seriile rusesti pana la 20x60. Materiale de slaba calitate, fiind singurul binoclu la care lucrez cu teama si lejera sila. Aluminiul este moale, filetele se stemuiesc la simpla infiletare corecta, lucratura monturilor optice stau in lacasuri cu joc, ma rog nu voi mai insista. Demontati cu foarte mare grija un astfel de model! In pofida corpului generos (chiar butucanos …la port prisme inauntru …. Mult loc gol! ….prismele sunt, culmea in afara de asimetrice, mai putin lungi.).Lucrat cu mare economie de sticla dar facut sa para exact invers. Pacat caci daca corpul ar fi fost miocsorat la dimensiunile optime functie de prisme si deschideri ar fi rezultat un binoclu mai mic si mai usor. Din nou discutam de oculare care au joc in axul optic, incastrate in repere ambutisate, la fel ca si la celelate 2 modele 7x50. Deci obligatoriu trebuiesc blocate , cu metoda propusa sau alta. Aici veti avea probleme …caci blocarea jocului ocularului … va determina reglarea cu foarte mare atentie a centrarii lui in tubul culisant (oare jocul este special ? Laughing ). Cum ziceam blocarea corecta in lungul axei a celulelor port ocular va elimina zona de naclaritate (cateodata chiar dinamica din cauza jocului in montura) undeva pana la 15 % fata de margine. Un castig de loc de neglijat. Revenind la partea mecanica acest model este exact diametral opus celui frate 7x50 vis a vis de cursa ocularelor. Aici avem o cursa extrem de scurta. Poate acesta nu deranjeaza caci totusi ansamblul optic are o zona de clar extrem de mare iar usurinta rotirii/deplasarii ansambluluji este foarte mare (dar sistemul nu se defocuseaza, din nou un lucru bun). In ansamblu un binoclu facut cu cea mai mare economie posibila atat la material cat si la proiectare executie, mecanic si chiar optic vorbind. Pe de alta parte ambitia ruseasca plaseaza prismele in lacasuri perfect ajustate pe prisme, deci colimarea facadu-se doar din execentricitatile obiectivelror (sau – la modelul meu nu existau- prin plasarea de pastille in planul de sprijiin a prismelor.). Daca vreti o seria “Jenopterm” a lui CZ.

Date tehnice:
Fabricant :SOMS
Obiectiv = 50 mm
Putere de marire = 10
Camp unghiular= 5,4 grade
Camp liniar=95m/1000m
Eye relief=11mm
Prisme BaK4
Depuneri antireflex ocular = mov-indigo cu albastru (destul de palide - MC)
Depuneri antireflex obiective = maroniu si mov-indigo (dense - FMC)
Ocular = triplet (dublet+simplet)
Greutate=832 grame (fara curea – exact ca in poza)
Sistem de focalizare =central
Sistem de prindere pe trepied=Nu
Eyshields demontabili, dar nu pot fi utilizati cu ochelari fara compromisuri.
Etansare la umezeala = Nu


Trecand la partea optica, supararea parca ne mai trece, caci gasim o sticla de foarte buna calitate, cu contrast bun (de luat in considerare!) definitie similara CZ, lumina foarte buna in contextul unui traseu optic mult gatuit din cauza economiilor dorite, si un colorit care in vechiul review 7x50 il parafrazam “Mi-am cumparat o lamaie!”. Da, tintul galben este prezent la fel ca si la 7x50 SOMZ, fiind mult mai pregnant decat la CZ. Daca in regim terestru nu deranjeaza prea mult, totusi in astro majoritatea stelelor sunt uniformizate in culoare undeva spre galben-verzui. Pacat pentru ca totusi calitate optica a ansamblului este foarte buna in regim astro, steleel fiind punctuale si mai ales avand o claritate foarte buna pana la 15% de marginea campului (vizibil doar in mod astro, in terestru este foarte greu sesizabil).
Un binoclu relativ usor si care se tine foarte usor in mana la cele 832 de grame cat cantareste. Dar care nu dispune de system de prindere in trepied. Un aspect mai neplacut este eyerelieful destul de scazut, astfel incat desi capacele ocularelor (din cauciuc) se pot demonta si remonta rapid, el nu este utilizabil cu ochelari, fara contact direct si pierdere de camp vizual.
Este un binoclu avand un camp normal atat ca dimensiune cat si ca senzatie, fiind exact la limita de tub. Totusi revenind la idee , placut de privit prin el din cauza claritatii mari in majoritatea campului.
Un 10x50 care nu avea rost sa il compar cu CZ 10x50 care avand prisme mult mai mari si afferent canale optice mult mai mari are o luminozitate mult mai mare si un contrast putin mai mare. Definitiile sunt insa la fel. Am facut apoi teste cu un VIP (cel putin din punctual meu de vedere) 10x50 OPTIKA cu BK7 (prisme simetrice, mari si generoase) si rezultatul a cam fost egalitate la luminozitate, definitie si contrast. Dar chiar daca sunt suparat undeva in sinea mea (caci acest binoclu putea mai mult …), trebuie sa recunosc ca comparam un binoclu de 1000 grame cu unul de 800 grame care fiind identice calitativ, victoria revine celui mai usor in greutate.
Conturul campului vizual este destul de ferm si bine delimitat. Dar deranjeaza totusi eyerelieful mic, genele care murdaresc ocularele rapid si aparitia unor reflexii laterale care le-am vazut numai la acest model mecanic de binoclu rusesc. Aceste refelexii sunt chiar imagini inversate dar plasate ciudat in afara campului visual efectiv. Daca insa ochii sunt bine plasati in axa optica ele dispar. Amplasamentul ciudat si lejer defazat (fata de modelul clasic CZ) a sistemului optic cred ca contribuie la randul sau la acest fenomen. Reflexii fantoma mai apar din cand in cand datorate in mod sigur si din cauza depunerilor ceva mai economice.
In ansamblu un binoclu bun, dar care nu il recomand totusi cu inima impacata, decat celor care pot remedia problemele unui binoclu. Cred ca montarea opticii lui intr-o carcasa clasica CZ sau japoneza ar face un binoclu de cea mai buna calitate din acest model.



tento10x50mic.jpg
 Descriere:
Recomandat cu mai multe retineri. BPC10x50 - Tento SOMS, branza bunicica in burduf de caine.
 Marime fisier:  979.58 kb
 Vizualizat:  de 1027 ori

tento10x50mic.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact