Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
mercur_soare_20191111_145402_269.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224027
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Tabara si concurs national de astronomie 6-11 Feb Voronet


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Evenimente educationale

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
ovidiuv
Membru
Membru


Data inscrierii: 30 Mai 2013
Mesaje: 247



Localitate: Santa Cruz de La Palma

MesajTrimis: 05 Ian 2016 12:22 Download mesaj
Titlul subiectului: Tabara si concurs national de astronomie 6-11 Feb Voronet
Raspunde cu citat (quote)

> 2015-12-20 15:02 GMT+02:00 craciun petru :

INVITATIE

Dragi inspectori, profesori si elevi,
Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Universitatea ,,Stefan cel Mare" Suceava, Facultatea de Fizica Iasi si Societatea Stiintifica ,,Cygnus"-centru UNESCO organizeaza in perioada 6-11 februarie 2016, Tabara Nationala de Fizica , Astronomie si Astrofizica ,,MARIN DACIAN BICA" si doua concursuri Concursul National de Fizica ,,MARIN DACIAN BICA" si Concursul National de Astronomie si Astrofizica ,,MARIN DACIAN BICA" in localitatea VORONET din judetul Suceava.
Tabara si concursurile sunt inscrise in anul acesta scolar in calendarul M.E.N.C.S. Tabara are doua sectiuni :
-sectiunea de Fizica la care sunt invitati sa participe elevii din clasele VI-XII si se vor forma grupe pentru fiecare nivel de clasa
-sectiunea de Astronomie si Astrofizica la care pot participa elevi incepand din clasa a I-a pana in clasa a XII-a. Vom avea mai multe ateliere : Astroclub, Prejuniori Incepatori, Prejuniori, Avansati, Juniori Incepatori, Juniori Avansati, Seniori Incepatori, Seniori Avansati, Performanta si Mentori. Vom trimite cat mai repede posibil programul pentru fiecare atelier.
Mentorii vor fi olimpicii internationali si elevi recunoscuti pe plan national iar acestia vor primi certificate in limba engleza de voluntar international, certificat emis de Universitatea ,,Stefan cel Mare'' Suceva in urma semnarii unui contract cu domnul rector. Acest certificat este foarte util pentru elevii care vor sa aplice la universitatile din strainatate. Mentorii vor tine cursuri, vor propune subiecte pentru concurs si vor face parte din comisia de evaluare a tezelor.
La aceasta tabara vor participa si vor tine cursuri si vor rezolva probleme de fizica si astrofizica deosebite, domnul conf.univ.dr. Sebastian POPESCU-decanul facultatii de Fizica a Universitatii ,,Al.I.Cuza" Iasi-presedintele Olimpiadei Nationale de Fizica, domnul prof. Univ. Dr.Florea ULIU de la Faculatea de Fizica Craiova, domnul prof. Univ. Dr. Mihail SANDU de la Universitatea ,,Lucian Blaga'' Sibiu-realizator al subiectelor de la 8th IOAA Suceava 2014, domnul prof. Victor PAUNESCU -coordonator si insotitor al loturilor olimpice ale Romaniei pentru Olimpiada Internationala de Stiinte, domnul lector.dr. Cristian PIRGHIE-profesor de fizica USV Suceava - director al Observatorului Astronomic din cadrul USV Suceava-profesor coordonator si participant la olimpiada de astronomie si astrofizica din Indonezia 2015 , doamna asist. univ. dr. Camelia PIRGHIE(doctor in cosmologie),domnul prof. Dan ONICIUC de la Colegiul National ,,Petru Rares'' Piatra Neamt-coordonator al lotului national de astronomie si participant la multe olimpiade internationale de astronomie si astrofizica, domnul prof.univ.dr.Alexandru BICA(fratele geaman al lui Marin Dacian BICA), domnul prof.univ.dr. Mircea CURILA de la Universitatea Oradea si domnul prof.univ.dr. Marcel AGOP de la Universitatea ,,Gheorghe Asachi'' Iasi.
De asemenea vor tine cursuri si vor rezolva probleme de fizica si astrofizica deosebite domnii si doamnele profesori de la cele mai renumite Colegii Nationale din judetul Suceava si din tara, profesori care au multa experienta si rezultate deosebite la olimpiadele si concursurile nationale de fizica, astronomie si astrofizica.
Tot in acesta perioada pentru profesorii participanti vom avea si un program de formare pe INTERCULTURALITATE cu 15 credite, sustint de reprezentanti ai CCD Suceava.
Aceasta tabara este cuprinsa in calendarul activitatilor Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO si se va organiza "sub egida Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO".
Aceasta tabara este in preajma olimpiadei judetene de fizica si a olimpiadei judetene de astronomie si astrofizica astfel incat este binevenita pentru pregatirea elevilor prin rezolvari de probleme deosebite precum si realizarea unor lucrari de laborator la disciplina Fizica. In acest scop vor veni din toata tara, la Voronet multi profesori foarte bine pregatiti de la licee renumite din tara dar si profesori de fizica de renume din mediul universitar pentru a ajuta la buna pregatire a elevilor. Scopul acestei Tabere Fizica, Astronomie si Astrofizica este de a organiza cursuri de astronomie si astrofizica atat pentru initiere cat si pentru performanta precum si seri de observatii astronomice cu ajutorul telescoapelor si lunetelor. Se vor tine cursuri si se vor rezolva multe probleme complex Aceasta tabara este organizata in memoria domnului profesor coordonator al loturilor olimpice de astronomie si astrofizica ale Romaniei si prietenul nostru drag MARIN DACIAN BICA care a plecat dintre noi intr-un accident la varsta de 43 de ani. A fost cel mai bun dintre noi si a iubit foarte mult copiii , fizica si astronomia ! S-a nascut in ziua solstitiului de vara la 21 iunie 1970 si a fost inmormantat in data de 23 septembrie 2013 la echinoctiu de toamna astfel incat viata lui a fost marcata de doua evenimente astronomice. A compus sute de probleme de un inalt nivel stiintific! Aceste probleme au fost stranse intr-o carte care are un singur autor MARIN DACIAN BICA iar aceasta culegere de probleme rezolvate a fost lansata la editia de acum doi ani a taberei.
Ca o recunostinta pentru memoria domnului profesor a fost amplasat un bust in interiorul Observatorului Astronomic Suceava, care a fost dezvelit in prezenta participantilor la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica care s-a desfasurat la Suceava in perioada 1-11 august 2014.
Tot ca o recunostinta, la initiativa fostilor sai elevi, la momentul actual asteroidul (4633) 1988AJ5 poarta deja numele "Marin Bica". Numele propus de participantii romani a fost selectat de SGAC dintre cele 1.500 de propuneri din intreaga lume, fiind trimis ulterior catre Uniunea Astronomica Internationala (International Astronomical Union -- IAU), singura organizatie din lume care poate oferi nume oficiale corpurilor ceresti. Asteroidul "Marin Bica", face parte din centura principala de asteroizi, aflata intre Marte si Jupiter. Aflat la o distanta de 2.914 UA fata de Pamant (1 unitate astronomica = distanta de la Pamant la Soare), asteroidul face o rotatie completa in jurul Soarelui in 5,67 ani, are o magnitudine de 12,8 si un diametru estimat la 9 km.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
Cazarea, masa si pregatirea elevilor va fi la urmatoarele pensiuni din statiunea turistica VORONET din judetul Suceava
1. Pensiunea CASA ELENA - pensiune de 4 stele !
2. Pensiunea VORONET RESIDENCE- pensiune de 4 stele !
Va invitam sa le vedeti pe internet.

Fiecare pensiune are aviz ISU privind prevenirea si stingerea incendiilor.
In fiecare pensiune pe langa profesorii insotitor va fi un profesor cu rol de ofiter de serviciu 24 de ore din 24 care va circula prin toata pensiunea pe care o are in raspundere si care va avea grija de siguranta elevilor sub toate aspectele. Este interzis ca participantii sa aduca in tabara artificii, petarde sau surse de foc!
Aceste pensiuni ofera conditii extraordinare si sunt deosebit de frumoase fiind situate intr-o zona minunata cu peisaje superbe si mai mult, se afla foarte aproape de partia de schi Soimul. De asemenea aceste pensiuni sunt foarte aproape de marele complex de distractii Arinis.
Vom avea sali de conferinta dotate cu videoproiector, si toata logistica necesara bunei desfasurari a activitatilor. Vom aduce truse de fizica pentru realizarea unor lucrari practice de laborator si prelucrari de date experimentale(lucrarile sunt comparabile cu cele de la olimpiada nationale).
Vom avea 20 de telescoape newtoniene cu diametrul oglinzii de 200mm cu distanta focala de 1m, pe montura ecuatoriala EQ 5, cu trepied de otel cu ajutorul carora elevii atat de la sectiunea de fizica cat si de la sectiunea de astronomie si astrofizica, vor cauta galaxii, nebuloase planetare si difuze, roiuri de stele inchise si deschise, planete, sateliti si vom face fotografii la aceste obiecte ceresti. Vom invata elevii sa lucreze singuri cu aceste telescoape.
Vom avea unul din cele mai mari telescoape din tara si anume un Dobson cu diametrul oglinzii de 400mm si distanta focala de 1,5 m cu ajutorul caruia vom obtine imagini spectaculoase si vom invata elevii sa lucreze cu acest mare telescop.
Vom avea doua telescoape automatizate Celestron cu diametru oglinzii de 150 mm si respectiv 200mm care au in memorie 30.000 de obiecte ceresti. Cu ajutorul laserelor astronomice vom invata si tudia constelatiile astronommice. Vom invata sa estimam magnitudinea vizuala a stelelor. Vom face masuratori astronomice.
Programul taberei va fi urmatorul:

Ziua I- Sambata -6 februarie 2016 -Cazarea participantilor( de dimineata pana la ora 1300).
orele 1300-1500- masa de pranz la pensiunea unde este cazat fiecare participant.
orele 1530-1730- Deschiderea oficiala a Tabarei Nationale de Fizica , Astronomie si Astrofizica ,,MARIN DACIAN BICA" (slujba religioasa de pomenire, cuvant de deschidere din partea organizatorilor si invitatilor, momente artistice si obiceiuri traditionale din Bucovina). Locatie Sala de conferinte de la pensiunea Casa Elena.
orele 1800-1900- Sedinta tehnica. Locatie Sala de conferinte de la pensiunea Casa Elena.
orele 1900-2000- Cina
orele 2030-2300- Observatii astronomice cu lunete si telescoape performante. Daca nu este senin, program de planetariu.

Ziua II- Duminica -7 februarie 2016.
orele 730-900- micul dejun - la pensiunea unde este cazat fiecare participant.
orele 900-1300- cursuri, rezolvari de probleme,aplicatii practice si experimentale. Fiecare participant isi desfasoara activitatea pentru domeniile(fizica respectiv astronomie si astrofizica) pe care le-a ales.
orele 1300-1400- masa de pranz la pensiunea unde este cazat fiecare participant.
orele 1500-1900- vizita la manastiri, activitati in complexul Arinis-partia de schi,sanius.
orele 1900-2000- cina- la pensiunea unde este cazat fiecare participant.
orele 2030-2300- Observatii astronomice cu lunete si telescoape performante. Daca nu este cer senin, program de planetariu.

Ziua III- Luni-8 februarie 2016.
orele 730-900- micul dejun - la pensiunea unde este cazat fiecare participant.
orele 900-1300- cursuri, rezolvari de probleme, aplicatii practice si experimentale. Fiecare participant isi desfasoara activitatea pentru domeniile(fizica respectiv astronomie si astrofizica) pe care le-a ales.
orele 1300-1400- masa de pranz la pensiunea unde este cazat fiecare participant.
orele 1500-1900- cursuri, rezolvari de probleme,aplicatii practice si experimentale. Fiecare participant isi desfasoara activitatea pentru domeniile(fizica respectiv astronomie si astrofizica) pe care le-a ales.
orele 1900-2000- Cina
orele 2030-2300- Observatii astronomice cu lunete si telescoape performante. Daca nu este cer senin, program de planetariu. Foc de tabara.

Ziua IV- Marti -9 februarie 2016.
orele 730-900- micul dejun - la pensiunea unde este cazat fiecare participant.
orele 900-1300- cursuri, rezolvari de probleme,aplicatii practice si experimentale. Fiecare participant isi desfasoara activitatea pentru domeniile(fizica respectiv astronomie si astrofizica) pe care le-a ales.
orele 1300-1400- masa de pranz la pensiunea unde este cazat fiecare participant.
orele 1400-2000-Excursie : Manastirea Voronet, Salina Cacica, Complexul Arinis, Partia de schi si sanius.
orele 2000-2100- Cina - la pensiunea unde este cazat fiecare participant.
orele 2030-2300- Observatii astronomice cu lunete si telescoape performante. Daca nu este cer senin, program de planetariu.

Ziua V- Miercuri -10 februarie 2016.
orele 730-900- micul dejun - la pensiunea unde este cazat fiecare participant.
orele 1000-1300- Teza scrisa pentru Concursul National de Fizica ,,MARIN DACIAN BICA" . In acest interval orar vor avea loc prezentarile referatelor stiintifice pentru elevii care nu participa la concursul de fizica(pentru fiecare sectiune) la Concursul National de Astronomie si Astrofizica,,MARIN DACIAN BICA". Tot in acest interval orar va avea loc si prezentarile referatelor stiintifice pentru profesori.
orele 1300-1400- masa de pranz
orele 1430-1730- Teza scrisa pentru Concursul National de Astronomie si Astrofizica ,,MARIN DACIAN BICA" . Concurs de fizica pentru fiecare nivel de clasa VI- XII. In acest interval orar vor avea loc prezentarile referatelor stiintifice pentru elevii care nu participa la concursul de astronomie(pentru fiecare sectiune) laConcursul National de Fizica ,,MARIN DACIAN BICA". Tot in acest interval orar va avea loc si prezentarile referatelor stiintifice pentru profesori.
orele 1730-1900- In acest interval orar vor avea loc prezentarile referatelor stiintifice atat pentru astronomie cat si pentru fizica pentru elevii care au participat la ambele teze scrise
orele 1900-2000- Cina- la pensiunea unde este cazat fiecare participant.
ora 2100- Afisarea rezultatelor la probele scrise din cadrul fiecarui concurs.
orele 2100-2230. Etapa de moderare si depunerea eventualelor contestatii la probele scrise.

Ziua VI- Joi -11 februarie 2016.
ora 730- Afisarea rezultatelor la eventualele contestatii .
orele 730-900- micul dejun - la pensiunea unde este cazat fiecare participant.
orele 930-1100- festivitatea de premiere. Locatie Sala de conferinte de la pensiunea Casa Elena.
ora 1130- Plecarea participantilor. Ramas bun tabara draga.
Deoarece este vacanta dorim sa organizam in fiecare zi si activitati de relaxare
(sanius, schi, discoteca, activitati sportive, drumetii, excursii ) dar si vizite la diferite manastiri. Dorim sa ne reintalnim noi fizicenii si astronomii intr-un cadru placut si un peisaj deosebit de iarna pentru a ne perfectiona, colabora si pentru a pune bazele unor noi proiecte.
In cadrul taberei vom organiza o expozitie de pictura si astrofotografie in memoria doamnei profesor ANAMIA GIREADA care s-a stins in aceeasi zi cu domnul profesor MARIN DACIAN BICA. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!
Rugam participantii sa aduca in tabara desene, picturi, astrofotografii, fotografii artistice cu rasaritul Soarelui si cu Luna. Vom premia cele mai frumoase imagini. De asemenea va rugam sa completati fisele de inscriere, declaratiile iar fiecare elev sa aiba la el avizul epideimologic si carnetul de elev vizat la zi.
Va rugam sa trimiteti tabelul cu numele elevilor, clasa, scoala si sectiunea unde vor sa participe (Fizica, Astronomie sau la ambele) pana pe data de 20 ianuarie 2016 la adresele electronice de mai jos.
Taxa de participare este de 550 de lei de persona si reprezinta cazarea si masa in aceasta perioada precum si premiile din concurs. Daca grupul de elevi este de 10 elevi atunci profesorul insotitor are totul gratuit.(deoarece trebuie sa aiba grija sasupravegheze elevii). Stim ca este criza si este mai greu acum dar mai iefin decat atat nu am gasit.
Jumatate din taxa va fi depusa pana la data de 20 ianuarie 2016 in contul IBAN RO77RNCB0234037011590001 B.C.R. - Suceava (Societatea Stiintifica Cygnus).
Pentru informatii suplimentare sau orice intrebare va rog sa apelati la noi : domnul prof. Victor Sutac Presedintele Societatii Stiintifice Cygnus-club UNESCO (tel. 0745624761, email visutac@yahoo.com) sau prof. dr. Petru Craciun, Inspector de specialitate FIZICA, ISJ Suceava, coordonatorul Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor Suceava (tel 0742085992, email crcnpetru@yahoo.com).
Va asteptam cu drag la VORONET intr-un peisaj de vis!
Invitatia semnata o voi trimite zilele urmatoare.
Deoarece se apropie sarbatorile de iarna,, va doresc multa sanatate , bucurie si fericire alaturi de cei dragi!

LA MULTI ANI!
Cu deosebit respect
Prof.dr. Petru Craciun, inspector de fizica, ISJ Suceava

_________________
Cer senin!

Ovidiu
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Evenimente educationale

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact