Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
bluesnowball.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224523
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dorin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Review binoclu 812.20 MILLI 8x30 BBT Krauss


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dbird
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 06 Noi 2012
Mesaje: 1548



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 30 Noi 2015 19:07 Download mesaj
Titlul subiectului: Review binoclu 812.20 MILLI 8x30 BBT Krauss
Raspunde cu citat (quote)

Review binoclu 812.20 MILLI 8x30 BBT Krauss

Desi nu sunt un fan al opticii franceze, voi face o exceptie pentru acest model de binoclu care m-a surprins in mod placut. Apoi am aflat ca este fabricat undeva intre 1950 si 1955 de o firma care a rezultat din cumpararea lui BBT (Barbier, Bénard et Turenne – firma franceza) de catre Eugen Krauss Optic (ceva influente austriece dar cu sediu in franta) astfel incat a rezultat BBT Krauss (care a colaborat mult in productia de optica se pare si cu PZO Polonia), o firma care se zice ca avea dreptul “sa fabrice “ sticla Zeiss. In mod cert sticla este de cea mai buna calitate, avand o definitie deosebit de buna a imaginii, un contrast puternic, si o luminozitate aproape egala cu Deltrintem 8x30. Acest lucru in contextul dotarii binoclului BBT cu BK7 (aici facem o paranteza, si atrag atentia ca proiectantul a utilizat prisme si diametre de trecere mai mari decat Deltrintem cu care a fost comparat). Sistemul optic este atat de bine facut incat limitarile romboidale gri nu prea pot fi vazute decat undeva mult mai departe, ughiular ascunse, mult in afara axei optice centrale. La o privire neatenta poti confunda usor cu Bak-4.
Surprinde contrastul si definitia deosebita a opticii similara cu cea de la 8x30 ul nemtesc Zeiss. Daca la Deltrintem avem o virare galbuie, la BBT Krauss exista o virare galbui albastruie (zice-se caracteristica firemei BBT Kraus). Personal aceasta virare nu imi pare o soutie inteligenta, caci dupa mine intuneca imaginea in plus fata de eventuala lipsa a ei. Aici ar fi mai multe de povestit. Un fenomen ciudat este urmatorul : in timpul zilei Deltrintem este cu foarte putin mai luminos, insa pe masura ce afara se intuneca, luminozitatea lui BBT egaleaza incet incet pe cea nemateasca. In intuneric, sau astro luminozitatile sunt egale. Stau sa ma intreb daca acest lucru este special facut asa sau pur si simplu a fost/este o senzatie a mea personala.

Date tehnice:
Diametru obiectiv=30mm
Putere de marire=8X
Tip prisme: Porro BK-7
Depuneri antireflex=foarte palide aurii? – ceva mult mai palid decat IOR 8x30 ?
Camp visual real=170-175?/1000m
Camp vizual aparent=10 grade (as merge pe 9,7 grade?)
Plaja de focalizare: de la 3m la infinit
Greutate: 557 grame (fara capacede protectie si curea de prindere)
Posibilitate montare pe trepied: Nu.


Binoclul BBT este tipul 812.20 model A, respectiv totul este metal (dural) exceptand rotita de focus si cele doua capacele de eyeshield care se desurubeaza, ce sunt facute din bachelita. Pe sticla nu se vad depuneri antireflex , dar in mod sigur exista ceva depus extrem de fin (se pare pe prisme), parca o tenta aurie al carui effect este inclusiv virarea spre galben albastrui. Rezista destul de bine la reflexii parazite din fata, dar trebuie ferit de lumina parazita din spate care afecteaza mult vizibilitatea. Ocularele sunt Erfle cu 5 lentile si obiectivele sunt dublet. Dispune de reglaj doar din glisarea prismelor, sistemul mecanic (nu foarte impresionant din punct de vedere executie) fiind destul de precis cu spatiul prevazut pentru aceasta.
Binoclul se pare ca este identic cu versiunile militare (posibil ca de aici vine si denumirea MILLI) astfel incat difera strict doar sistemul de focalizare care este central fata de versiunea militara cu reglaj independent. BBT Krauss fabricau foarte multe produse militare, cele civile reprezentand doar o infima parte din productia totala. In literatura istorica se spune ca ei erau un concurent serios al firmei Zeiss, ceea ce pare a fi chiar posibil vazand si testand acest binoclu.
Cea mai placuta surpriza este campul extraodinar de mare care pare a fi foarte apropiat de 10 grade (cel putin 170m/1000m) depasind pe Deltrintem vizibil cu mult. Si mai spectaculos este faptul ca aberatiile geometrice la margini sunt infime cu mult mai mici decat la modelul echivalent Zeiss. Inclusiv claritatea se mentine pana la undeva la 10% fata de margine ceea ce este extrem de placut, vizual vorbind.
Alt element surprinzator (solutie militara a lui BBT Krauss) este sistemul de prindere si reglare al prismelor. Acesta o data reglat, mentine colimarea prismelor inclusiv atunci cand desfaci complet binoclul (cu conditia sa nu inversezi prismele sau lamelele intre ele). Foarte interesant sistem, doritorii il pot observa in poza de mai jos.
Mecanica este relativ bine executata dar nu are finetea si precizia celei germane, iar solutia tehnica aplicata la sistemul de focusare central nu este nici pe departe la fel de simpla si eleganta ca la sistemele japoneze sau nemtesti. Francezii au avut mereu obsesia de a reinventa roata, pentru a nu reproduce solutiile altora chiar daca solutiile lor sunt de obicei mai greoaie. Dar in ansamblu un sistem robust, precis fara jocuri (si au trecut ceva ani de la fabricatie) pe care te poti bizui in orice moment.
Un binoclu relativ greu de 557 grame (fara accesorii) dar maneabil, comod si placut de privit prin el.
Nu produce irizatii in contralumina. Coloritul este viu si natural, virarea spre galbui albastriu find extrem de palida si nu induce aberatii sau schimbari de culoare. In mod astro este foarte spectaculos, fiind unul dincele mai mari campuri pe care le-am testat, generand o senzatie superba in contextul unei claritati pe cira 90% din camp. Stelele sunt punctiforme si corect colorate. Dar daca exista lumina in spate sau lateral spate, este nevoie de eyeshields sau de cele 2 doua degete mari pe post de eyeshields.
In final un binoclu recomandat cu caldura, o mica bijuterie franceza a clasei 8x30.[/i]



BBT KRAUSS 8x30mic.jpg
 Descriere:
812.20 MILLI BBT Krauss o mica bijuterie franceza a clasei 8x30.
 Marime fisier:  947.08 kb
 Vizualizat:  de 1174 ori

BBT KRAUSS 8x30mic.jpg



Detaliu.jpg
 Descriere:
Sistemul de prindere si reglare prisme, varianta militara extrem de ingenioasa si precisa la demontare/remontare.
 Marime fisier:  1.07 MB
 Vizualizat:  de 1174 ori

Detaliu.jpg


Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact