Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
17.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224024
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

StarsPi - autoguider Android


Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Soft pentru astronomie

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Zsolt Nagy
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Oct 2014
Mesaje: 31



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 10 Iun 2015 09:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Imi dau seama ca avem pareri diferite ceea ce nu un lucru rau, invatam unul de la celelalt. Bineinteles voi posta poze facute cu aceasta aplicatie, sper eu cat mai repede. Totusi sper ca te poti convinge macar partial daca vezi poze facute cu aceeasi aplicatie (diferenta fiind ca ruleaza pe laptop nu pe RPi dar asta nu are legatura cu performanta guidingului).
Am senzatia ca te simti putin atacat, daca nu e asa ignora ce am scris. In schimb daca e asa imi cer scuze nu asta a fost scopul. Insa ignorarea unei intrebari directe de trei ori ma faca sa cred ca desi ai studiat problema guidingului nu ai nici o experienta practica. Iti multumesc pentru incurajare, sper si eu ca aplicatie va avea succes in viitor.

_________________
starspi.com
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 10 Iun 2015 10:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Chiar daca nu sunt dispus sa descriu acum experienta mea de autoguiding te asigur ca experienta mea practica in astronomie in general si astrofotografie in particular depaseste cu mult experienta ta de orice fel pe aceasta tema (considera un compliment in context de hobby si de forum ca se poate numi experienta ce ai tu). Cu toate astea personal ma multumesc si cu 2 minute durata pentru imaginea anterior solicitata, imi dau seama ca 5 minute sunt o pretentie cu mult exagerata. Daca stau sa ma gandesc bine si urarea de bafta e exagerata dar nu as vrea sa-ti pierzi chiar de tot optimismul Smile ...
Sus
Zsolt Nagy
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Oct 2014
Mesaje: 31



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 10 Iun 2015 11:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Poza ceruta ca exemplu:
http://www.cloudynights.com/topic/459674-i...rue/page-3
Aici postarea numarul 68, scris de utilizatorul Jason Lin. Inainte sa apara confuzii, poza este facuta cu ajutorul proiectului iAstroHub care foloseste acelasi program de guiding: Lin-guider. Este facuta cu un tub cu focala de 800mm si 300 de secunde expunere.
Ce parere ai?

_________________
starspi.com
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 10 Iun 2015 12:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mda, acum lucrurile sunt ceva mai clare.
Daca te referi la imaginea asta:
http://www.cloudynights.com/index.php?app=..._id=441258
ar fi bine de remarcat ca setup-ul folosit este conform postarii respective, "azeq6 + SW 200F4 + Canon 6D, with 300s exposure time".
Aici vorbim de EQ6, o montura profesionala care are mecanismele de corectie deja incorporate in logica de comanda a motoarelor in mod independent fata de aplicatia de autoguiding. In plus nu se specifica daca 300s este timpul de expunere total sau numai al imaginii respective (fisierul imaginii nu are informatii EXIF).
In fine, asta nu mai conteaza. Ideea e de a testa aplicatia pe o alta montura care fie nu are inclusa logica de corectie a erorilor mecanice, fie foloseste motoare externe (montate ulterior ca accesorii, de ex., motoarele pentru montura EQ3-2: http://skywatcher.ro/images/Imagini%20tele...EQ3_2c.jpg ), caz in care pot fi evidentiate erorile de care spuneam. Ai exemple de utilizare cu imagini luate de pe astfel de monturi ?
In varianta actuala parerea mea este ca aplicatia respectiva este adresata unui grup mult mai limitat de utilizatori care poseda monturi profesionale avand logica de corectie deja prezenta in dotare. Poate ar fi bine sa iei legatura cu autorii aplicatiei de baza (lin-guider) pentru a te lamuri in ce masura corectiile erorilor mecanice sunt tratate in mod special la nivel de aplicatie si apoi sa faci precizarile de rigoare (desigur, daca va fi cazul) in descrierea adaptarii tale astfel incat utilizatorii sa stie la ce sa se astepte.
Sus
Zsolt Nagy
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Oct 2014
Mesaje: 31



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 10 Iun 2015 13:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Se anunta weekend senin, voi incerca sa fac macar o poza de 5 si 10 minute sa vedem cum arata. Desi am AZ-EQ6, o sa ma asigur ca PEC-ul e oprit (defapt niciodata nu am folosit nu i-am facut programul de calibrare). Singurul lucru pornit pe montura va fi trackingul.
Strict la nivel de parere: EQ6 nu mi se pare un echipament profesional, as zice ca ii putin peste strictul necesar. Eu am trecut de la EQ5 dual axis (exact acele motorase am avut si eu) pentru ca acea solutie pur si simplu nu functioneaza. Daca ai desfacut motorasul probabil ai vazut ca are un sistem de transmisie cu cel putin 4 roti dintate. Acolo backlashul e asa de mare incat si la observatii vizuale a fost deranjant. Eu nu am reusit sa ating performanta dorita cu acest sistem, avea limite din constructie asa ca am abandonat. Cand schimbam directia cu telecomanda (viteza a fost 1x), vreo 3 secunde nici nu s-a miscat imaginea. Probabil as fi putut sa ma joc cu acele roti, sa incerc sa setez cat mai bine pe montura etc dar consider ca nu ar fi meritat efortul. EQ5 si mai ales EQ3 este foarte limitat si la greutatea echipamentului fotografiere serioasa nu am vazut folosind echipament de acest nivel(iarasi: faptul ca nu am vazut eu nu inseamna ca nu exista...).
In concluzie: daca cineva va folosi pe un EQ3 dual axis aplicatia, sunt convins ca nu va avea performanta mai proasta decat oricare alt autoguider. Pentru mine acest lucru e suficient.

_________________
starspi.com
Sus
Zsolt Nagy
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Oct 2014
Mesaje: 31



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 10 Iun 2015 13:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
Poate ar fi bine sa iei legatura cu autorii aplicatiei de baza (lin-guider) pentru a te lamuri in ce masura corectiile erorilor mecanice sunt tratate in mod special la nivel de aplicatie si apoi sa faci precizarile de rigoare (desigur, daca va fi cazul) in descrierea adaptarii tale astfel incat utilizatorii sa stie la ce sa se astepte.


Sunt in legatura cu unul dintre dezvoltatorii aplicatiei, el fiind doctorand la o institutie de astronomie din Bulgaria. El mi-a dat niste detalii despre mecanismul de guiding, care, simplificat, este un controller PI. Eroarea masurata se bazeaza strict pe deviatia stelei de ghidaj. Pornind aplicatia poti vedea ca in afara de parametrii controllerului de PI nici nu sunt alte valori.

_________________
starspi.com
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 10 Iun 2015 15:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da, acum lucrurile sunt foarte clare Smile.
Dupa cum iti spuneam in mesajele anterioare, problema cu corectia erorilor mecanice este ca desi sunt sesizate nu apuca intotdeauna sa fie corectate,. Antrenarea prealabila P.E.C te ajuta macar sa stii valoarea deviatiilor maxime pe fiecare axa de ghidaj astfel incat sa te asiguri ca guidingul nu numai ca este pornit dar isi poate face si treaba in timp util astfel incat sa nu existe deviatii vizibile in captura foto.
Sus
cmatei
Membru
Membru


Data inscrierii: 09 Sep 2009
Mesaje: 844



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Iun 2015 15:52 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@starbuck: ia-o cu titlul de opinie, daca vrei.

Nu e nimic la PEC-ul de pe EQ6 ce sa nu poata face ghidajul la fel de bine. Daca ai erori rapide nu o sa le scoti in vecii vecilor, mai ales ca la EQ6 antrenarea PEC se face vizual si corectiile se transmit din handset, apasand pe sagetele. Viteza ta de reactie la antrenare nu va fi semnificativ mai mare decat ciclul de 1-2 secunde pe care-l are autoghidajul. De asemenea, antrenarea pe o singura perioada de melc (8 minute) va introduce zgomote (corectii gresite). Poti sa faci susu pe acel PEC din montura.

Singurul mod in care poti folosi oarecum avantajos PEC cu EQ6 e cu eqmod pe PC, cu o curba PE determinata din mai multe perioade de melc filtrate si mediate, obtinute cu o camera pentru ca precizia masuratorii e infinit mai buna decat vizual. Erorile mecanice rapide despre care vorbesti tot nu le scoti complet, dar poti cu un astfel de setup sa faci fotografie neghidata (in niste limite, evident).

Gasesti aici o expunere de 20 minute fara PEC, "doar" cu autoghidaj (OpenPHD).

EDIT: c-am si uitat, Zsolt Nagy, succes, chiar daca eu n-am sa inteleg prea curand de ce ai vrea sa fii fara laptop in camp Smile
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 10 Iun 2015 16:56 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Matei, arata foate bine expunerea aceea de 20 de minute. Iti multumesc pentru sharing. Tot cu EQ6, nu ? Daca poti sa repeti procedura cu o montura EQ5 si cu aceleasi rezultate ar fi de-a dreptul extraordinar.
Din cate am studiat si eu despre montura EQ6, intr-adevar, prin EQMOD se face profilul P.E.C. care apoi este actualizat in montura. Bineinteles ca P.E.C. nu poate scoate erorile rapide dar e bine sa stii daca acestea exista si in care limite astfel incat sa le remediezi prin reglaje, tuning, etc.
Ghidajul preia apoi P.E.C.-ul ca atare, chestie care nu se intampla la monturile fara motorizare inclusa din fabricatie cu logica de comanda proprie (din cauza asta am dat ca exemplu EQ5) si acest aspect am vrut eu sa-l subliniez.
Teoretic din descrierea lui Zsolt orice montura poate fi folosita cu aplicatia respectiva. La monturile fara logica P.E.C. incorporata era interesant de stiut cum asigura aplicatia de guiding functionarea corecta.
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 10 Iun 2015 17:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Singurul motiv pentru care eu cel putin as lua si laptopul in camp pe langa telefon ar fi afisarea si verificarea imaginilor capturate datorita diagonalei si rezolutiei ecranului care nu se pot compara cu cele ale telefonului. Binenteles ca nu vorbim aici si de post-procesare. Poate ca o tableta de 10" cu Android si cu rezolutie suficient de mare care sa ruleze aplicatia client de guiding ar fi un bun inlocuitor atat pentru telefon referitor la dimensiuni cat si pentru laptop referitor la greutate. Oricum avand Wi-Fi-ul activ permanent si ecranul la fel de activ pentru examinarea parametrilor va fi necesara o sursa de alimentare suplimentara pe langa acumulator indiferent de dispozitivul folosit (in special in sezonul rece).
Sus
cmatei
Membru
Membru


Data inscrierii: 09 Sep 2009
Mesaje: 844



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Iun 2015 17:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

starbuck a scris:
Daca poti sa repeti procedura cu o montura EQ5 si cu aceleasi rezultate ar fi de-a dreptul extraordinar.

Daca pun cele 9.6kg pe EQ5 cred ca se indoaie...
Citat:
prin EQMOD se face profilul P.E.C. care apoi este actualizat in montura.

Nu, eqmod inlocuieste complet handset-ul cu synscan si restul de "inteligenta" al monturii. Detalii de implementare gasesti aici.
Citat:
La monturile fara logica P.E.C. incorporata era interesant de stiut cum asigura aplicatia de guiding functionarea corecta.

Simplu, ghidand eroarea periodica. In plus fata de PEC, ghideaza si (o buna parte din) erorile neperiodice, care la o montura mai slaba calitativ (gen EQ6 ...) te vor deranja probabil mai tare decat PE-ul in sine. Daca imi aduc bine aminte de cand am facut masuratorile, EQ6-le meu are undeva la +/- 30 arcsec PE, ceea ce in valoare absoluta e enorm, dar pentru ca nu are pante abrupte poate fi ghidat fara prea mari probleme.

Tu in esenta spui un lucru corect, ca exista erori la care ghidajul nu are timp sa reactioneze, si ca in teorie ai putea mapa acele erori si corecta.

Iti dau insa un exemplu edificator de la montura mea: o contributie semnificativa la curba PE initiala o avea pinionul de la motor, cu o perioada de 10.2 secunde. Asta e aproape imposibil de scos din ghidaj, pentru ca nu incap prea multi cicli de expunere/corectie in alea 10 secunde. Deci ai dreptate.

Sa vedem cum ar fi cu PEC. Pai, ar fi cam prost. Perioada melcului (cea pe care se face PEC pentru ca are contributia cea mai importanta la PE) este de 478 secunde, iar 10.2 secunde nu intra de un numar intreg de ori in ea, deci nu se suprapun, deci n-o poate corecta. Mai mult decat atat, daca antrenezi PEC "din montura" vei introduce erori in toate corectiile, cu efect dezastruos de la perioada la perioada a melcului. Deci n-ai dreptate Smile

Solutia a fost schimbarea acelui pinion cu unul mai precis. Abordarea asta e mai ieftina si mai sanatoasa decat electronica/software suplimentar si e aplicabila si la EQ5.

Acum ca am lamurit ca in acelasi timp ai dreptate si n-ai dreptate, hai sa lasam omul sa ne povesteasca in liniste despre solutia lui de autoghidaj...
Sus
sabin fota
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 09 Iul 2008
Mesaje: 747

Motto: Nihil Sine Deo

Localitate: Drobeta Turnu Severin

MesajTrimis: 10 Iun 2015 18:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

cmatei a scris:


Acum ca am lamurit ca in acelasi timp ai dreptate si n-ai dreptate, hai sa lasam omul sa ne povesteasca in liniste despre solutia lui de autoghidaj...


+1 Wink

_________________
http://sabinfota.ro
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 10 Iun 2015 19:09 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Matei, iti multumesc inca o data pentru exemplele tale de utilizare. In cazul angrenajelor imprecise din exemplul tau vorbim deja de defecte constructive serioase iar in cazul asta prea putin ma intereseaza daca am dreptate sau nu. Problema e ca daca acele defecte exista atunci trebuie contracarate iar P.E.C.-ul a ajutat la identificarea lor din cate confirmi chiar tu. Cat despre omul in cauza nu-l impiedica nimeni sa se exprime. Daca stau bine sa ma gandesc am fost printre cei foarte putini care i-au acordat atentie de la bun inceput. Pe mine ma interesa oricum in mod direct tema topicului iar in rest ma bucur ca au intervenit si altii in discutie cu ceva mult mai mult decat calificativele aprobatoare si comode ale altora Smile ...
Sus
sabin fota
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 09 Iul 2008
Mesaje: 747

Motto: Nihil Sine Deo

Localitate: Drobeta Turnu Severin

MesajTrimis: 10 Iun 2015 19:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

O lista utila cu 136 monturi unde eroarea periodica este afisata fara/cu PEC activat.

http://lambermont.dyndns.org/astro/pe.html

Poate te ajuta cu ceva, nu de alta dar nu vreau sa fiu acuzat ca poluez topicul

_________________
http://sabinfota.ro
Sus
starbuck
Membru
Membru


Data inscrierii: 23 Ian 2011
Mesaje: 1111




MesajTrimis: 10 Iun 2015 20:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sabin, iti multumesc pentru link-ul mentionat.

Zsolt, eu iti recomand sa incluzi o astfel de lista in descrierea produsului (desigur, cu acordul autorului site-ului respectiv) in cazul in care lamuririle pe care le vei primi de la autorii aplicatiei nu vor fi favorabile corectiilor mecanice. Dupa cum vezi in link-ul mentionat de Sabin deviatiile maxime sunt semnificativ mai mici atunci cand este aplicat P.E.C, cum de altfel este normal. Parerea mea este ca e mult mai bine sa ai un grup ceva mai restrans de utilizatori multumiti decat cel putin de 100 de ori mai multi utilizatori nemultumiti. Repet, numai daca va fi cazul.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Soft pentru astronomie Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 5
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact