Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
NGC188_final.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Publicatii
STELE SI CONSTELATII, Marcel Jinca
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 166580
Numar de utilizatori inregistrati: 2282
Cel mai nou utilizator inregistrat: vikii999
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Problema montura GoTo


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Monturi/Trepiede

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
george_b
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Aug 2012
Mesaje: 107



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Mar 2013 00:06 Download mesaj
Titlul subiectului: Problema montura GoTo
Raspunde cu citat (quote)

Salutare,

am un EQ3-2 la care am pus recent un Skywatcher SynScan GoTo, dar nu reusesc sa-l fac sa functioneze cum ar trebui (cred eu).
Folosind tastele directionale montura se misca ok, de la 2x la 9x, face tracking. Nu pot face insa alinierea nici slewing-ul catre un obiect selectat. Pe ecran apare "Slewing...", coordonatele RA si DEC se modifica pe ecran, insa motoarele, dupa doua cloncanituri scurte, raman nemiscate.

- cablurile sunt conectate conform instructiunilor
- alimentarea - acumulator stationar 12V - 7.2A
- versiune soft - 3.27
- montura nu e supraincarcata - Mak 127 si o contragreutate

E posibil sa fi scapat din vedere ceva, insa nu-mi dau seama. Sugestiile voastre sunt binevenite.

Multumesc,
George

_________________
Celestron C8, Mak 127, NEQ3-2 GoTo;
Lacerta 10x50, Celestron Sky Master 15x70
Sus
gabi
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Mai 2010
Mesaje: 650

Motto: Nu Stiu! Este Inceputul Intelepciunii..

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Mar 2013 08:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Spui ca la 9x viteza, montura se misca bine si motoarele functioneaza atat pe DEC. cat si pe RA. dar cand ii dai slewing motoarele cloncane si se opresc. Ceva nu se leaga, dar totusi verifica sa nu fie prea stranse angrenajele, motor- melc-roata melcata, pe DEC.si RA. Dupa ce rezolvi problema, instaleaza pe telecomanda varianta 3,32 sau 3,34 ,are o functie care te ajuta mult la alinierea polara.

http://www.skywatcher.com/swtinc/customer_...class2=180


Ultima modificare efectuata de catre gabi la 27 Mar 2013 09:33, modificat de 1 data in total
Sus
auriga
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Dec 2008
Mesaje: 1884



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 27 Mar 2013 09:29 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

cand ii dai 'slew to object' pornesc ambele la viteza maxima. incearca sa faci asta din butoane (pui pe viteza maxima si apesi E/N sau W/S concomitent). 2A ar trebui sa-i ajunga, dar vezi, poate totusi sursa e de vina. Asa imi facea mie EQ6 cand foloseam o sursa de 1.5A. Mergea perfect pe cate o axa la viteza maxima, dar la slew se blocau imediat.
Sus
gabi
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Mai 2010
Mesaje: 650

Motto: Nu Stiu! Este Inceputul Intelepciunii..

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Mar 2013 10:02 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cred, ca @auriga are dreptate sursa de curent sa fie cauza, dar oricum e bine sa verifici si daca este nevoie sa reglezi si jocurile la cele doua axe.
Sus
george_b
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Aug 2012
Mesaje: 107



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Mar 2013 11:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc, o sa masor curentul in seara asta. Ma asteptam sa isi ia cat ii trebuie din baterie, tocmai de-asta am luat una mai grasunica.

Cat despre jocuri in montura, n-am desfacut-o sau reglat-o in niciun fel, doar am strans zdravan rotile dintate pe axe.

_________________
Celestron C8, Mak 127, NEQ3-2 GoTo;
Lacerta 10x50, Celestron Sky Master 15x70
Sus
dragos.n
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 5155

Motto: Sentio ergo sum

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 27 Mar 2013 18:24 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Daca ai strans zdravan rotile pe axe, atunci probabil asta e cauza.

Bateria pe care o folosesti e suficienta. Si eu am avut aceasta configuratie, si am strans tare, apoi am strans mai usor, ca nu mergea, exact ca la tine.

_________________
Dragos N
Sus
george_b
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Aug 2012
Mesaje: 107



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 27 Mar 2013 23:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc mult pentru sfaturi!
Bateria era probabil prea slaba fiind la prima incarcare, asa ca am pus alimentatorul pe ea si s-a rezolvat. Alinierea si cautarea functioneaza acum, ca si rotatia concomitenta a celor 2 motoare.
Acum o sa relaxez si surubelele de pe axe.

Inca odata, multumesc!

_________________
Celestron C8, Mak 127, NEQ3-2 GoTo;
Lacerta 10x50, Celestron Sky Master 15x70
Sus
dragos.n
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 5155

Motto: Sentio ergo sum

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 28 Mar 2013 00:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ca sa nu fie vreo confuzie, rotile trebuie stranse pe axe, dar contactul intre ele nu trebuie sa fie ''ermetic'', ca ajungi la frecari prea mari. Evident, sa nu permita jocuri, dar nu intepenite.
_________________
Dragos N
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 3420

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 28 Mar 2013 05:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

La Synscan poti verifica tensiunea "live" din meniu "Show Information" > "Power Voltage".
Apasand butoanele de directie la viteza maxima, vezi daca tesniunea scade simtitor.
Daca da, atunci ai o problema cu sursa de tensiune (acumulatorul) sau la conexiunile de alimentare.

Rotile nu trebuie "stranse zdravan".
Sus
Florin Baluta
Membru
Membru


Data inscrierii: 25 Feb 2015
Mesaje: 12



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 06 Apr 2015 13:52 Download mesaj
Titlul subiectului: Alinierea autom. Discovery Star Sky Watch 150/750m cu GoTo 4
Raspunde cu citat (quote)

Greseli la alinierea automata a lui Discovery Star Sky Watcher 150/750 cu Go To version 4
Sunt incepator. Cred ca omit niste pasi, intrucat nu reusesc sub nicio forma sa aliniez un telescop cu montura automata. Iata operațiunile pe care le-am făcut, menționând că toate au dus la eșec:
1. Telescopul se afla intr-o pozitie oarecare
2. Introduc Latitude = 44 grade 27 minute Nord (pentru Buc)
3. Introduc Longitudine = 26 de grade 1 minute Est
4. Time Zone = + 3
5. Introduc ora locală
6. Ma intreaba : Salvați? - apasa Da
7. Aliniați dupa stralucire stele press 1, sau aliniati dupa stele - Am încercat alinierea prin ambele variante, dar fără nici nu rezultat. El incepe sa caute vreo doua stele (sau planete) si in final spune ca alinierea a fost incheiata cu succes, insa de fiecare data arata eronat, uneori ducandu-se chiar in jos . De exemplu Luna o stabilizeaza ca fiind ba la 90 de grade intr-o parte, ba la 180, ba sub orizontul pamantului, dar niciodata fixata pe aceasta. De aici bineinteles ca toate celelalte sunt eronate.
Cine a lucrat cu go to poate imi spune si mie ce pasi omit in operatiunile efectuate? De asemenea am niste nedumeriri :
A. Inainte de a-l porni, telescopul trebuie să fie directionat/asezat manual într-o anumită poziție gradata (azimutal si altitudinal, puncte cardinale ? ), dupa care sa pornesc Go To? Dacă da, ce operatiuni ar trebui să fac ? Mentionez ca telescopul este aliniat foarte bine manual ( adica ceea ce se observa in ocular este si pe centrul lunetei si invers), deci daca alinierea automata din Go To s-ar efectua corect, atunci ar trebui sa ma duca direct la tinta.
B. Daca inainte de a apasa start pe alinierea automata, Go To ofera mai intai date privind asezarea azimutala si altit. a telescopului, atunci unde sunt acestea si ce butoane trebuie sa apas ca sa le vad ? Pe You tube am vazut un brazilian care arata pe un Go to ca apare scris date privind la Azimut si Altit, iar el misca cu mana de montura pana ce pe telecomanda aparea datele pe care el le dorea si abia dupa aceea ii dadea start aliniere, s a s m d. Sincer, nu am inteles de unde stia el datele privind altitudinea si azimutul locatiei lui (aceste date sunt specifice fiecarui loc unde te afli? sunt ca si cele de gps? ), cum n-am inteles despre ce altitudine era vorba cand el nici nu stia dupa ce stele/planete va incepe alinierea?
C. Sa presupun ca in final alinierea a fost efectuata corect. Dupa oprirea și repornirea telescopului in alta zi, este necesara reluarea operatinuilor de aliniere?
Va multumesc. Orice informatie este bine venita

As mai avea niste nedumeriri privind alimentarea: Am un acumulator de 12 v 12 A (o bateria cu care pornesc un generator de curent)- Este ok daca il folosesc, in loc de cele 8 baterii de 1,5 v care se consuma relativ repede? Am vazut ca acumulatorii pusi la vanzare de Sky ewatcher au 7,7A pana la 17 A. De asemenea, In cazul in care as utiliza un adaptor de 12 v cati amperi ar trebui sa aiba acesta? Nici macar nu am reusit sa imi dau seama unde se introduce jakul : Sub butonul de pornire este un orificiu mai mic si imediat sub el este unul mai mare (ambele pe rotund)
Sus
rem01
Membru
Membru


Data inscrierii: 18 Sep 2013
Mesaje: 82



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 06 Apr 2015 17:04 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut!

Cred ca pozitia initiala a telescopului nu ar trebui sa fie "oarecare". In manual am gasit ca montura ar trebui sa fie reglata bine pe plan orizontal prin ajustarea picioarelor trepiedului (vezi si informatiile foarte utile oferite de colegul nostru jimao22 - mai ales topicul care implica utilizarea nivelei cu bula), tubul ar trebui sa fie asezat initial orizontal, orientat spre nord - altitudine 0 (zero).

In manualul telescopului (pagina 8 - sper sa fie actualizat) pasii initiali sunt urmatorii:

https://www.skywatcher.com/downloads/Star_...014_V1.pdf

Initial setup (For users in Northern Hemisphere)
For the initial setup we need to “tell” to the Star Discovery mount how it is oriented.
Level the tripod top by adjusting the tripod leg.
At this point the compass will come handy to find the north.
1. Aim the main tube at North horizontally
2. Rotate the altitude axis until the altitude scale reads 0 (according to the enlarged view to the right)
3. Restart power.The mount is now ready to receive the northern latitude input
4. Rotate the altitude axis to enable the altitude scale to read local latitude (according to the enlarged view to the right – set to 21° on image as example).
5. By pressing the handset button 2 and 3 simultaneously, the Star Discovery Mount will recognize the local latitude. Aim the telescope towards the object under observation: the mount will begin auto tracking.


Toate cele bune si cer senin,
Romulus
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2316

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 06 Apr 2015 20:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

I-am raspuns si eu fiindca a mai pus intrebarea asta pe sectiunea Astrofoto incepatori. In principiu raspunsul meu este identic cu al tau, de aici.

@florin - nu e nevoie sa pui aceeasi intrebare de mai multe ori, pe diverse sectiuni ale forumului. Ai rabdare, cineva o sa-ti raspunda pana la urma. Ca nu exista vreun call-center pentru intrebarile celor interesati - trebuie sa raspunda niste colegi care sa aiba si timp sa faca acest lucru.

_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Monturi/Trepiede
Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact