Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
rosette-neb7-ps.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224026
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop Skywatcher 150/750 Star Discovery


Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2838



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 28 Feb 2015 18:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Daca mai toate obsevatoarele vechi au fost plasate in orase , inseamna ca a fost o prostie generala pe tara ? . Sau poate trebuia , ca vecinii sa stinga lumina , in situatii critice de seeing ? . Era o parere , la nivelul de idee nu sfat . Eu nu am comparat poluarea luminoasa , smogul , puritatea aerului de oras , cu cel de munte . In rest am inteles . OK
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1535

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 28 Feb 2015 18:22 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Observatorul din Timisoara , in anii '50-'60 cand a fost construit se afla la marginea/in afara orasului. Nu mai vorbesc ca nu exista traficul de acuma, nu exista poluarea luminoasa de acuma, deci probabil aveau "seeing" cam cum avem noi acum la 20-30km in afara Timisoarei.

Si apropo, Bucurestiul este la o altitudine de 60-90 m deasupra marii. Deci e irelevant in ce sector faci observatii Wink

Gata, eu nu mai comentez pe topicul asta. Ce era de zis, s-a zis..... cine are urechi, sa auda! Weekend fain va doresc!

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
jimao22
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Apr 2010
Mesaje: 2879

Motto: [descopera lumina]

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 28 Feb 2015 18:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Observatoarele din Bucuresti au fost construite cand conceptul de "poluare luminoasa" nu exista - iluminatul public nu exista sau era cu lampi de gaz - niste felinare ca sa inteleaga toata lumea. Strazile nu erau asfaltate ci erau pavate cu piatra cubica, pe alocuri. Era cu totul alta lume. Era lumea lui Caragiale...
_________________
https://astrodata.wordpress.com/
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4776

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 28 Feb 2015 19:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Era si lumea lui Grigore Alexandrescu, ala cu lupul moralist de care pomeneste un moderator Embarassed

V-am spus, cum mi se pare, de nu îți fi uitat,
Că lupul se-ntâmplase s-ajungă împărat.
Dar fiindcă v-am spus-o, voi încă să vă spui
Ceea ce s-a urmat sub stăpânirea lui ...

http://www.romanianvoice.com/culture/poves...ralist.php

Un cer senin va doresc, si afara, si inauntrul vostru ! Wink
Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6435



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 01 Mar 2015 00:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

1. 2Sky stie ceva, dar nu stie bine. Se mai intampla si altora, mai rar sau mai des.

2. Sa razi de o gluma, sau de o prostie e natural.

Si am sa o iau pe rand.

Intradevar, de la inaltime, munti, dealuri, si chiar cladiri inalte, cerul se vede mai bine. In teorie, se spune ca un instrument astronomic trebuie plasat la o inaltime de vreo 20-30 metri deasupra solului. Eu probez asta de fiecare dat cand ma duc la niste prieteni care stau in Bucuresti, intr-un bloc turn, la vreo 27 de metri de sol. si de obicei ajung la ei cand e intuneric afara. Fara a fi mare, diferenta este observabila cu ochiul liber, daca te uiti atent.

Pe de alta parte toti facem sau spunem uneori prostii. Mi s-a intamplat si mie pe forumul asta de cateva ori. Si de cand am internet, vad in fiecare an ca si savantii si cercetatorii fac greseli, sau spun de-a dreptul prostii uneori. Vedem chiar si in astronomie asta. Detectarea undelor gravitationale anul trecut a fost o greseala, Hawking nu mai e convins de existenta gaurilor negre, iar mai nou si Big Bang-ul e pus la indoiala.

Iar 2Sky, la fel ca multi incepatori, face greseli, si uneori da si sfaturi. Nu e primul. au fost multi in situatia lui, si mai sunt. Oricum, este foarte departe de agresivitatea, indaratnicia, si chiar rautatea unora din postarile lui ursamajor. Sau de contrazicerile facute pe ton superior-zeflemitor, cu aer de verdict definitiv, pornite de la o informatie plasata de un oarecare X pe un site, dar neverificata personal, cum face uneori nobody (cam des din pacate).

De aceea am insistat ca de fiecare data cand o informatie este gasita pe net, sa nu fie preluata ca fiind adevarata, decat cu rezerva posibilei erori, sau dupa ce este testata, si trecuta prin filtrul experientei personale.

Cat despre rasete. Asa cum am spus, e normal in opinia mea. E si mai bine cand se rade de propria prostie. Se intampla mai rar, dar se intampla, asa cum e cazul chiar in aceste zile pe un alt topic.

Este insa bine ca dupa ce ai ras sa te duci sa ajuti persoana care a cazut, nu sa-i dai cu piciorul, (la figurat, evident).

_________________
Dragos N
Sus
Florin Baluta
Membru
Membru


Data inscrierii: 25 Feb 2015
Mesaje: 12



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 01 Mar 2015 22:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Mi-a sosit telescopul cel nou
Raspunde cu citat (quote)

Va multumesc pentru raspunsurile voastre. Nu ma asteptam la multele incurajari.Telescopul nu sta in Bucuresti. L-am dus la mine la tara (la vreo 30 km de Bucuresti) unde intr-adevar atmosfera pare mai clara. L-am montat destul de repede, fiind simpla operatiunea. Am observat ca este made in china (nu stiu daca mai exista ceva pe lumea asta pe care chinezii sa nu-l fi facut), dar pare bun dpdv lucratura (ma refer la finisaje). Am invatat sa il mut stanga dreapta si sus jos din telecomanda, dar atat. Am observat si luna destul de clar cu lentila de 10 mm. Mai aveam una parca de 23 mm, dar nu "apropia" ca cea de 10. In stanga lunii am observat o mica planeta (cred ca era jupiter). Era cam departe. I-am vazut satelitii ca niste puncte stralucitoare. In rest cam asat a fost tot. Cred ca mi-am cam paradit ochiul de la lumina lunii. M-a cam durut o perioada ochiul cu pricina (am eu si ceva probleme la ei si probabil ca s-au agravat de la lumina). Cert este ca am aflat ca trebuie un filtru. Poate imi recomandati unul bun ?
Experienta a fost placuta . Eu oricum stiam din armata cand ma uitam la luna cu luneta Bosch din postul de paza (care oricum nu se compara cu telescopul).
Am inceput sa citesc Stele si constelatii, dar cred ca mi-ar trebui mai inatai un abecedar in domeniu. Daca aceasta carte este abecedar in domeniu, am pus-o.
La final pot spune ca am comandat filtre solare pentru eclipsa din 20 martie.
Ar mai fi ceva : Ce fac cu telecomanda go to in afara de a misca tubul telescopului? Cauta singura, ce face? Nu am instructiuni in limba romana, cele in engleza fiind oarecum straine pentru mine E greu...
Cred ca am sa renunt sa imi mai bag ochiul in ocular datorita problemelor pe care le am. Sa vad daca pot sa leg un laptop la el (probabil ca imi va trebui o camera buna ca s-o introduc in locul ocularului si sa o cuplez la laptop. Nu ma intereseaza sa fac poze sau filme, cat faptul sa pot privi pe monitor ceea ce se poate observa cu ochiul prin ocular . E greu?? Cat de posibil poate fi asa ceva, dar sa nu dau pe echgipament cat am dat pe telescop, ca ma las de meserie. Stima,
Sus
Florin Baluta
Membru
Membru


Data inscrierii: 25 Feb 2015
Mesaje: 12



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 01 Mar 2015 22:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Apropo, am uitat!
Sunt ok "glumele" unora dintre colegii de forum si chiar m-au distrat ; postati linistiti orice doriti, nu ma deranjeaza. E bine ca lumea sa mai si rada. Eu in schimb voi incerca sa retin ceea ce ma intereseaza. Unii dintre colegi au mers direct la subiect. Fiecare dintre noi este mai slab sau mai bine pregatit pregatit in ceva, chiar daca acestia sunt cu totii doar incepatori. Acest domeniu este o necunoscuta pentru mine, cel putin pana in prezent. Nu doresc sa ajung cine stie ce expert, ci doar sa tratez domeniul ca pe un hoby. Punct.
M-ar fi interesat o parere despre telescopul asta amarat pe care l-am cumparat si cei cativa pasi elementari de inceput. Credeti-ma, nu doresc sfaturi despre natura, peisaje, haznale sau poluari. Daca as fi vrut asa ceva cautam un forum cu bancuri si radeam cu totii de ne prapadeam. Wink
Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6435



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 02 Mar 2015 00:12 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Telescopul tau este bun, nu exceptional, dar bun. Sistemul GoTo serveste la cautarea automata a obiectelor pe cer. dar mai intai trebuie sa inveti niste constelatii, niste stele, ca sa-l poti folosi. Si pentru cultura ta astronomica. Asta poti sa o faci relativ usor cu un atlas stelar tiparit, sau cu un program cum este Stellarium. Cauti pe net si il instalezi pe computer..

Daca nu stii engleza, cauta manualul sistemului GoTo pe net, si apoi cu un program de traducere, faci traducerea chiar in pagina de net. Nu e grozava, dar merge, macar orientativ. Oricum, e bine sa iti perfectionezi engleza, fiind o limba foarte importanta in astronomie.

_________________
Dragos N
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 02 Mar 2015 09:54 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Mi-a sosit telescopul cel nou
Raspunde cu citat (quote)

Salut,

Florin Baluta a scris:
Am invatat sa il mut stanga dreapta si sus jos din telecomanda, dar atat. Am observat si luna destul de clar cu lentila de 10 mm. Mai aveam una parca de 23 mm, dar nu "apropia" ca cea de 10. In stanga lunii am observat o mica planeta (cred ca era jupiter). Era cam departe. I-am vazut satelitii ca niste puncte stralucitoare. In rest cam asat a fost tot. Cred ca mi-am cam paradit ochiul de la lumina lunii. M-a cam durut o perioada ochiul cu pricina (am eu si ceva probleme la ei si probabil ca s-au agravat de la lumina). Cert este ca am aflat ca trebuie un filtru. Poate imi recomandati unul bun ?


E bine ca te-ai familiarizat un pic cu telescopul. Din ce descrii pare sa aiba o montura azimutala; stanga-dreapta corespunde miscarii in azimut, sus-jos ai inaltimea deasupra orizontului.
Dap, era Jupiter ala. Si da, o sa ai nevoie de un filtru la Luna, sau sa maresti puterea de marire mai zdravan. Asta inseamna un ocular cu focala mai scurta decat cei 10 mm.

Florin Baluta a scris:
Am inceput sa citesc Stele si constelatii, dar cred ca mi-ar trebui mai inatai un abecedar in domeniu. Daca aceasta carte este abecedar in domeniu, am pus-o.


Stele si constelatii, desi este orientata mai mult catre privit prin telescop, tot aduce destul de multe elemente care tin mai mult de stiinta decat de placerea de a privi la ocular. Ceea ce nu e rau, da' inteleg si ca poate fi un pic intimidant. Pe masura ce folosesti telescopul insa ar trebui sa poti sa "digerezi" mai usor cartea.


Florin Baluta a scris:
Ar mai fi ceva : Ce fac cu telecomanda go to in afara de a misca tubul telescopului? Cauta singura, ce face? Nu am instructiuni in limba romana, cele in engleza fiind oarecum straine pentru mine E greu...


Da, cu un GoTo ar trebui sa poti sa gasesti automat obiecte pe cer. Trebuie sa orientez intai telescopul catre un numar de stele mai stralucitoare si mai usor de vazut, ca montura "sa invete" unde se afla si cum este orientata. Apoi ar trebui sa fie in stare sa iti orienteze telescopul catre obiectele pe care le bati la telecomanda aia.

Florin Baluta a scris:
Cred ca am sa renunt sa imi mai bag ochiul in ocular datorita problemelor pe care le am. Sa vad daca pot sa leg un laptop la el (probabil ca imi va trebui o camera buna ca s-o introduc in locul ocularului si sa o cuplez la laptop. Nu ma intereseaza sa fac poze sau filme, cat faptul sa pot privi pe monitor ceea ce se poate observa cu ochiul prin ocular . E greu?? Cat de posibil poate fi asa ceva, dar sa nu dau pe echgipament cat am dat pe telescop, ca ma las de meserie. Stima,


Very Happy ... aici e mult de spus, si o sa ii las pe colegii cu mai multa experienta astro-foto sa spuna cate ceva.

Alex.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Florin Baluta
Membru
Membru


Data inscrierii: 25 Feb 2015
Mesaje: 12



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 02 Mar 2015 12:20 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Iti multumesc mult herr_allien. Esti punctual si la obiect.
Stima
Sus
Florin Baluta
Membru
Membru


Data inscrierii: 25 Feb 2015
Mesaje: 12



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Mar 2015 22:34 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In sfarsit am avut ceva timp liber si am inghetat putin langa telescop. Am reusit sa vad jupiter cu satelitii sai. Am folosit un barllow 2x cu ob de 10 mm atasat. Nu stiu daca e ok, insa nu mi s-a parut ca mareste extrordinar de mult acest barlow. Cred ca daca lasam doar obiectivul de 10 ar fi fost aprox la fel. Am reusit sa vad si steaua masonica. Este ca un briliant. Dupa parerea mea este extrordinara. Pacat ca nu o pot vedea mai marita. In rest nimic. Am incercat la Venus (cred) . Era pe vest pe la ora 20. In afara de un bulgare luminat, nu prea am obs.detalii, desi parea deztul de mare.
Am o problema cu sinxronizarea telrscopului. Va treb sa il reglez. ( probabil se spune altcumva in termeni astro). O probl si mai mare este aceea ca le pierd repede din obiectiv si nu stiu inca sa utiliz go to . Chestia aia ca telecomanda poate misca automat telescopul dupa obiectul observat, sau va trebui sa o fac eu manual? Ar fi tare daca se misca singur in asa fel incat sa tina in permanenta steaua/planeta in ocular. Totusi nu prea as crede ca e asa de destept.
O alta problema este fotografierea. De cand am camera ( celestron neximage 5) nu am reusit sa filmez/fotografiez nici lumina de la stalp. Aici cred ca mai am de studiat. Astept sa apara luna ca sa incerc o fotografiere a ei. Oricum nu as crede ca in afara de luna sau cel mult jupiter, as putea forografia altceva.
La final pot spune ca cel mai greu imi este cu pastrarea in ocular a planetei, etc
Sus
Florin Baluta
Membru
Membru


Data inscrierii: 25 Feb 2015
Mesaje: 12



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 21 Mar 2015 22:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In sfarsit am avut ceva timp liber si am inghetat putin langa telescop. Am reusit sa vad jupiter cu satelitii sai. Am folosit un barllow 2x cu ob de 10 mm atasat. Nu stiu daca e ok, insa nu mi s-a parut ca mareste extrordinar de mult acest barlow. Cred ca daca lasam doar obiectivul de 10 ar fi fost aprox la fel. Am reusit sa vad si steaua masonica. Este ca un briliant. Dupa parerea mea este extrordinara. Pacat ca nu o pot vedea mai marita. In rest nimic. Am incercat la Venus (cred) . Era pe vest pe la ora 20. In afara de un bulgare luminat, nu prea am obs.detalii, desi parea deztul de mare.
Am o problema cu sinxronizarea telrscopului. Va treb sa il reglez. ( probabil se spune altcumva in termeni astro). O probl si mai mare este aceea ca le pierd repede din obiectiv si nu stiu inca sa utiliz go to . Chestia aia ca telecomanda poate misca automat telescopul dupa obiectul observat, sau va trebui sa o fac eu manual? Ar fi tare daca se misca singur in asa fel incat sa tina in permanenta steaua/planeta in ocular. Totusi nu prea as crede ca e asa de destept.
O alta problema este fotografierea. De cand am camera ( celestron neximage 5) nu am reusit sa filmez/fotografiez nici lumina de la stalp. Aici cred ca mai am de studiat. Astept sa apara luna ca sa incerc o fotografiere a ei. Oricum nu as crede ca in afara de luna sau cel mult jupiter, as putea forografia altceva.
La final pot spune ca cel mai greu imi este cu pastrarea in ocular a planetei, etc
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4776

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 22 Mar 2015 03:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ai sa razi, dar Go-To (telecomanda) face si urmarire ("tracking") daca aliniezi montura ("alignment"). Wink

In principiu, trebuie sa pui trepiedul cat mai drept pe orizontala (cu un boloboc). Faci initializarea (sincronizarea), introducand coordonatele locului, zona de timp si ora locala. Alinierea consta in alegerea si centrarea manuala a doua stele mai luminoase aflate in directii diferite. Cam asta este tot. La inceput, este mai greu sa-ti dai seama ce stea luminoasa vezi, mai ales ca au nume ciudate, dar cu timpul faci totul in 5 minute.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 24 Mar 2015 09:41 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut,

Indiferent de ocularul folosit, ca mai pui si barlow sau nu, ai grija intai sa focalizezi cat mai bien telescopul. Asta inseamna sa iei in campul visual o stea si sa rotesti din focalizator pana cand steaua aia este cat mai mica in dimensiuni.

Florin Baluta a scris:
Am reusit sa vad si steaua masonica. Este ca un briliant. Dupa parerea mea este extrordinara. Pacat ca nu o pot vedea mai marita.


Stelele au dimensiune aparenta foarte mica (0.049'' e printre cele mari; ca sa o distingi ca disc ar trebui sa maresti pe la 1200x - 6000x), imposibil de "marit" ca sa vezi detalii cu telescoapele accesibile amatorilor.

Despre ce stea vorbim?

Alex.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
aliarro
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Oct 2014
Mesaje: 17



Localitate: Arad

MesajTrimis: 25 Mar 2015 20:07 Download mesaj
Titlul subiectului: Montura Skywatcher AZ GoTo
Raspunde cu citat (quote)

La aceasta adresa
http://youtu.be/C03CdNY71k8

gasiti o demonstratie practica a modului in care se foloseste montura dvs., din pacate e in engleza, dar e o prezentare buna, va veti da seama singur de tot ce trebuie sa faceti, sunt pasii enumerati de @nobody mai sus.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact