Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234745 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2851 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1552
|
Trimis: 18 Sep 2014 16:24 Download mesaj |
Titlul subiectului: Review Bresser 10x50 Bak4 |
|
|
|
Review Bresser 10x50 Bak4
Sau cum zice romanul “Branza buna in burduf de caine”
Zilele trecute a ajuns la mine modelul Bresser 10x50 Bak4. Model care este posibil sa fie cel vandut si in LIDL. Cel putin dupa cum am vazut in poze si specificatii. Binoclul a ajuns la mine ca urmare a unei lovituri relative puternice care a rupt atat sistemul de culisare a aparatorilor de ocular cat si bratul port ocular drept. Ocazie cu care putem incepe un review. Bratele port ocular sunt dintr-un material tip ebonita, ceea ce pare a fi ok ca si rigiditate dar dupa cum se vede mai sensibil la lovituri fiind un material casant. Totusi ne intoarcem si reamintim ca un binoclu este un echipament sensibil si nu trebuie manipulat gresit. Partea surprinzatoare a fost ca din aceasta lovitura , zic eu destul de puternica , el nu sa decolimat. Ceea ce mi-a atras indirect atentia spre executia propriu-zisa , care este foarte curata si ingrijita. Pe de alta parte, am luat imediat langa mine Bresser Hunter 10x50 (Bk7) sperand intr-o confruntare intre “frati”. Dar din primul moment am avut o surpriza, Bresser Bak4 este mult mai greu decat bresser Bk7 si corpurile difera ! Surpriza a fost si mai mare cand am constatat ca in afara de bratele port ocular si forma efectiva a tuburilor a lentilelor ocular restul binoclului este indentic cu TS 10x50 LE (inclusiv greutatea). Dar im prima parte ne vom referi in speta mai mult la compararea celor doua Bresser intre ele.
Specificatii tehnice – (vagi comentarii):
Diametrul lentilelor obiectiv: 50 mm (OK)
Grosisment (Puterea de apropiere): 10x (OK)
Diametrul pupilei de iesire (Exit pupil): 5 mm (OK)
Tip prisme: Porro (OK)
Material prisme: BaK4 (OK)
Acoperiri suprafete optice: acoperiri antireflex pe toate suprafetele optice, Blue Fully Coated - (as zice Bleu Coated !)
Camp vizual aparent: 65grade (camp larg) (OK)
Camp vizual real (grade): 6,5grade (OK)
Camp vizual real (metri): 114m (OK)
Distanta minima de focalizare: 5m (OK)
Dimensiuni: (L x l x h) 165 x 195 x 62mm (OK)
Greutate: 780 grame (!greutate corecta = 981 g doar binoclul cu capacele montate pe el!)
Posibilitate montare pe trepied, prin intermediul unui adaptor optional de fixare pe trepied. (OK)
Capace pentru protectia la praf a lentilelor obiectivelor si ocularelor. (OK)
Deci lucratura efectiva este ok, robusta, ingrijita si placuta spre utilizare. Impresioneaza diametrul mare al ocularelor ce par a fi identice cu cele ale TS-ul amintit. Mari generoase 2,2 cm dimetru, asigura un eye relief superb similar cu cel de la TS 10X50, TS 20x80 si Bresser 20x80. Sunt triplet. Sticla este Bak4 , este foarte luminoasa, cu colorit natural dar … aici incep problemele. O examinare atenta a depunerilor antireflex ne dezvaluie o depunere albastru deschis (bleu) care nu contine mai deloc nuante albastre inchis si/sau mov-violet. In mod cert este doar coated. Farte asemanatoare cu depunerile de pe Tasco 10x32 roof. De aici si problema majora. Pe timp de zi si diurn, apar reflexii massive tip norisor alb, incetosand imaginea si devenind destul de enervante. Practic lumina cerului va obtura prin aceste fantome albe aproape 40 % din campul de jos al zonei de observare. Foarte deranjat as spune , mai ales in contextul in care la o examinare atenta, acest binoclu este ceva mai luminos decat Bresser 10x50 Hunter Bk7. Tot timpul testarilor m-am intrebat cat ar fi costat in plus o acoperire de tipul celor Bresser Hunter Bk7 in plus de nu au facut-o ? Mare pacat, caci sticla si optica in sine sunt totusi de foarte buna calitate, dar sunt ruinate de daca aceste “fantome de ceata”. Astfel ajungem sa avem o vedere in general vorbind mai buna pe un binoclu inferior (Bresser Bak 4 fiind superior ca luminozitate lui Bresser Bk7, dar lejer inferior lui TS 10x50). Penibil vot pentru fabricant. In tubul optic apar reflexiile circulare, dar aceste pot fi evitate la fel ca si la TS 10x50 prin utilizarea eye reliefului foarte bun , respectiv departarera usoara a ochilor de oculare. Aceata este evident din cauza solutiei constructive identice cu TS 10x50. Privind prin aparatorile ocular lungite la maxim , exista senzatia unui effect tunel, nu mai mare decat la un normal 10x50 japonez de 5 grade, dar este doar un side effect al acestui tip de aparatori cu system de culisare. Daca lasati jos aparatorile (deplasare prin rotire) si priviti prin el veti vedea un wide in toata placerea si generozitatea ocularelor avand un effect chiar invers celui de tub. Este un wide asa cum spune fabricantul 114m/1000m. Senzatia vaga de tub este data de sistemul culisant de aparatori , care as spune, nu este cel mai fericit. Tratarea superficiala a lentilelor este punctul slab al acestui binoclu. Deranjeaza atat reflexiile aparute in obiective cat si cele din oculare (chiar daca avem aparatorile ridicate la maxim) in vizionarile de zi si cele diurne. Am facut aparatori (lungimea tuburior 10cm a fost cea mai mare, dupa care m-am plictisit sa testez lungimi mai mari ) parasolar dar efectul a fost minim (si s-a fac tuburi mai lungi de 10, era penibil) si inutil.
Situatia se schimba insa in modul astro. Aici insa vorbesc in conditiile in care locatia de vizionare este dedicate modului astro , respectiv nu exista surse de lumina parazite in jurul locatiei. In acest caz mai venim de acasa , caci lipsa reflexiilor parazite arata o sticla clara , foarte luminoasa cu un contrast foarte bun, colorit foarte natural (se disting foarte bine diferentele de culoare ale stelelor, acestea sunt punctiforme, clare si bine definite. Este posibil ca lumina lunii sa mai dernajeze , dar nu am avut ocazia sa fac teste in acest mod. Pe scurt in astro un binoclu ok. Comparativ cu Bresser Hunter nu mai sunt diferente dar in plus vizionarea cu cupele stranse in mod wide (lejer departat ochiul de ocular) fiind absolut superba ca si comoditate a privirii. Ca si lumina as spune ca este identic cu Hunter Bk7, dar foarte putin mai slab decat TS 10x50 (vorbim de modul astro).
In ansablu lejer dezamagit nu prea as recomanda acest model decat daca intentionati s ail folositi strict in mod astro in conditii astro. Dar as recomanda celor care doresc prisme mari frumoase si luminoase , prismele lui ca si piese de inlocuit.
Parerea mea este ca merita , daca dispuneti de un binoclu 10x50 pana la 20x80 cu prisme Bk7 (sau 15-20xoricat, rusesc cu Bak4) sa le inlocuiti cu acestea. Castigul in lumina va fi evident.
Cer senin tuturor!
Descriere: |
Poze pentru a identifica modelul. Posibil sa fie modelul ce sa comercializat in LIDL. |
|
Marime fisier: |
903.41 kb |
Vizualizat: |
de 7604 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Mars Boy Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2013 Mesaje: 126
|
Trimis: 19 Sep 2014 00:05 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Pot sa spun ca acest binoclu a fost in oferta Lidl. L am "testat" si in magazin dar si la domnul Costescu cand ma mai duceam sa ridic vreo comanda. Diametrul ocularelor si luminozitatea au fost si la mine primele lucruri care mi au atras atentia. Dar nu in ultumul rand eye-relief ul. Avand in dotare un Celestron 15x70 pe un trepied Velbon DF-60 nu am mai luat in considerare un binoclu mai mic de 80mm ca o potentiala achizitie. Dar am avut ocazia sa ma uit ceva timp ( tot la domnul Costescu ) si prin "fratele lui", 10x50 Bk7. Am ramas surprins placut si de varianta 10x50 dar si de 16x50. Un review foarte bun DBird, felicitari ! Tine o tot asa ! Postez un link cu mai multe pareri despre el ( si "povesti" amuzante ) a unor useri din anglia ( unde s a vandut si in Lidl ) : http://stargazerslounge.com/topic/212950-b...704-90414/
|
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

|
Trimis: 19 Sep 2014 10:36 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc de aprecieri. Am tot amanat din cauza timpului, o vizita la domnul Costescu, in care doream sa mai testez unele produse(sper sa reusesc sa ajung anul acesta). Printre altele la dansul pe site, Bresser Bak4 figureaza cu o greutate mult mai mica 780 grame, si din acesta cauza am niste dubii daca o fi acelasi model. Din aceasta cauza am postat ceva mai multe poze.
Pe siteul postat de tine ca si pe alte siteuri, ideea de echipament ieftin = decolimare din fabrica (decolimare de nou, daca vrei sa ne exprimam asa) este un indiciu de fail total pentru un binoclu sau fabricantul lui. Nu este chiar asa. Printre altele vreau sa arat indirect si prin posturile mele ca se poate face astronomie binoculara foarte bine si cu echipamente usor accesibile financiar. Mi s-ar parea penibil sa fac un review despre un binoclu de 2000 Euro pentru a explica doar ca este bun . La banii astia nu mai merita sa pierzi timpul sa scrii faptul in sine fiind pe atat de evident pe cat de inacesibil este echipamentul.
Tot in acest sens am inceput sa scriu un material generic despre intretinerea , repararea si inclusiv recolimarea binoclurilor (deocamdata tip porro), pentru a veni in ajutorul celor care doresc sa faca acest lucru fara sa dispuna de echipamente complexe de reglaj masurare. Un indrumar practic, pentru pasionati , atat cat imi permite mica mea experienta in domeniu. Sper din suflet ca atunci cand voi termina macar ideea de decolimare, de curatare tip reparatie generala sa dispara din panoplia groazei la binocluri
Exista adevarate bijuterii care sunt extrem de acccesibile si pot reveni in activitate la parametri foarte multumitori, atat in domeniul astro cat si cel de vizualizare terestra. Trebuie doar sa le descoperim si sa le mai dam o sansa.
Cer senin tuturor !
|
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1080
|
Trimis: 19 Sep 2014 10:56 Download mesaj |
|
|
|
Dbird a scris: | Printre altele vreau sa arat indirect si prin posturile mele ca se poate face astronomie binoculara foarte bine si cu echipamente usor accesibile financiar. |
Pot sa sustin afirmatia de mai sus.
Binoclul pe care il am e tot un chinezesc de factura similara. Faptul ca il folosesc "imi aduce in raza de actiune" mai bine de 200 de stele variabile. Anul trecut mi-a permis sa observ V339 Del (Nova Delphini 2013). Sa nu mai pomenesc de obiecte Messier, plimbari prin zonele mai aglomerate din Calea Lactee etc. etc.
_________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
Matrixul Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2012 Mesaje: 420
|
Trimis: 20 Sep 2014 00:04 Download mesaj |
|
|
|
Multumiri pentru review-ul detaliat !
_________________ Un Om, cu bune si rele. Din praf de stele... |
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

|
Trimis: 11 Oct 2014 17:33 Download mesaj |
|
|
|
Bresser 10x50 BaK4 LE versiunea 2
"Multe si nebanuite sunt caile Chinei ..."
Asta mi-a venit in minte dupa ce, intamplator ieri am pus mana pe un Bresser 10x50 BaK4 identic pe dinafara cu cel prezentat mai sus dar mult mai diferit structural (intern!!!). Daca pe afara apropae ca nu realizezi ca sunt diferite, pe interior atat solutia optica cat si traseul tuburilor optice difera. L-am botezat Versiunea 2 (V2) in sensul strict cronologic in care am sa ii zic primului prezentat Versiunea 1 (V1).
Astfel V2 difera in exterior de V1 prin:
Cupele si restul imbracamintii din cauciuc sunt dintr-un cacuciuc foarte elstic si extrem de aderent, mai moale mult decat cel de la V1. Daca la V1 se vede surubul de prindere al port ocularelor , la V2 acesta este acoperit cu un dop de cauciuc identic (inclusiv mecanica de prindere) cu sistemul de la TS 10x50, Bresser 20X80 sau TS 20x80. Acoperirile sunt ceva mai dense si cu culoarea albastra mai inchisa ca V1. Scrisul de pe umarul drept este putin mai mic la V2 decat la V1.
Si acum sa va spun de ce am si insistat pe aceste diferente nu ?
Pentru ca V2 este un instrument optic cu performante aproape identice cu TS 10x50 (care mie imi pare o reusita a se citi review-ul). Exista 2 diferente intre TS 10x50 si V2:
1-TS este foarte, foarte putin mai luminos decat V2 (Dar V2 este mai luminos clar decat Bresser Hunter 10x50 BK7 !).
2-V2 in anumite unghiuri , inca mai sufera de niste vagi "fantome" reflexii parazite , mostenite de la V1 (a se citi review-ul).
In rest ar trebui sa cam rescriu totul ce am scris despre TS 10x50 deci nu mai insist decat cu ideea ca V2 este totusi o reusita spre deosebire de V1! V2 ca si culoare contrast si definitie este identic cu TS 10x50.
Aici o paranteza. Desi au acoperiri totalmente diferite V2 si TS 10x50, privind prin ele sesizam acel colorit specific Zeiss (un galbui discret, suficient cat sa "insele" ochiul spre o mai buna definitie). Personal salut aceasta reusita.
Ocularele lui V2 au un diametru ceva mai mare atat ca sticla efectiv cat si ca grosime a gatului de culisare ocular . Acest aspect este sesizabil doar comparandu-le efectiv, privite pe rand nu prea iti dai seama de diferente.
Si acum si un mic paradox (vezi poza). Mereu tehnicizati masuram pupile si alte detalii sa zicem teoretice si cand colo , chinezul , facand fel de fel de ciudatenii "tehnologice" distruge mai orice posibilitate de examinare la rece, silindu-le sa decidem doar cu propria noastra vedere, respectiv doar cu proprii nostri ochi.
Priviti diametrul pupilelor V1 si V2, este o diferenta foarte mare intre ele in favoarea lui V1. Inclusiv pe calea optica a tubului port obiectiv la V2 este mai diafragmata decat la V1.Si totusi luminozitatea lui V2 este cu foarte, foarte mult mai mare decat V1 !
Practic daca as fi comparat cele 2 versiuni (fara sa privesc efectiv prin ele), af fi ales V1 ca fiind mai luminos !
Cred acum ca intelegeti de ce am insistat pe diferente la inceputul acestui sa zicem al doilea review. Pentru a putea fi eventual diferentiate, caci merita!
Nu pot sa stiu de unde au fost cumparate efectiv, caci la mine au ajuns la x-a mana unele cu defecte altele decolimate (V2), poate acest lucru ar fi fost deasemenea interesant.
In consecinta daca la V1 va recomandam folosirea lui pentru piese (in speta sunt superbe prismele dar pot fi folosite cu foarte mult succes ocularele cu alte obiective bine acoperite antireflex si respectiv obiectivele cu alte oculare bine acoperite antireflex) la V2 va recomand chiar utilizarea lui atat terestru cat si astro.
Bresser BaK4 Versiunea 2. Acelasi la prima vedere, dar cu totul altceva cand privesti prin el ! |
|
1.13 MB |
de 7527 ori |

|
Diferenta este chiar mai mare decat am reusit eu sa prind chinuit in poza... |
|
883.98 kb |
de 7527 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 11 Oct 2014 23:49 Download mesaj |
|
|
|
A incercat cineva sa masoare apertura reala la bresser? Adica daca are 50mm sau mai putin?..sunt curios caci sunt binocluri mai scumpe care nu respecta standardul.
Eu cu 16*50 sunt mai mult decat multumit la 50 euro.Se zicea ca Bresser e firma cu traditie..
|
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

|
Trimis: 13 Oct 2014 09:04 Download mesaj |
|
|
|
Aici cateva masuratori doar pt Bresser Hunter 10x50 BK7 :
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=133161#133161
Cand voi apuca ceva timp voi masura si la versiunile 10x50 Bak4. Cat despre Bresser ca firma serioasa, probabil ca este dar din punctul meu de verdere au si unele "rateuri".
Si mai ales incep sa nu prea mai am incredere in masuratori la rece. Cred ca in contextul lucrului in China, totul trebuie "privit" prin ele si chiar eventual "comparat" cu un eventual etalon.
|
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

|
Trimis: 05 Noi 2014 19:03 Download mesaj |
|
|
|
ATENUARE REFLEXII "fantoma" cu circa 10% la Bresser BaK4 Versiunea 1
Pentru cei care detin V1 , si il folosesc, recomand sa ii fabricati voi 2 capace de tabla pentru prismele din fata. Capacele se taie dintr-o cutie de tabla de nes (tabla subitre!). Se vopsesc cu vopsea neagra. Deoarce inca nu am o vopsea neagra pe gustul meu recomand ca pe interiorul capacelor sa lipiti cu foarte putin lipici (sa nu strapunga hartia) o bucata de hartie. Acesta insa se va colora pe ambele fete cu un marker permanent negru de tip BIC Marking 2000. Colorati complet in mai multe straturi foita de hartie pe ambele fete pana acoperirea estse perfect uniforma. Dupa uscare , veti obtine o suprafatqa negru mat foarte buna. Apoi o aplicati in interiorul capacelului de tabla faut anterior (intre tabla si prisma binenteles). Atentie daca lipiti hartia (merge si fara sa o lipiti!) puneti extrem de putin lipici, caci daca acesta strapunge foaia pe celalta parte va da un luciu in zonele respective care nu este ok. Daca lucrati cu grija cand scoateti lamelele de blocare prisma, nu veti deregla prismele respectiv colimarea. Atentie! scoaterea tuburilor se face dupa ce veti desuruba micile suruburi cu varf ascutit de blocare tuburi port obiectiv!!!
Operatiunea va imbunatati cu circa 10 % (masura "ochiometrica") calitatea opticii respectiv veti mai ucide cateva reflexii cu minim de efort. Efectul este vizibil.
|
|
Sus |
|
 |
darkgotic Membru

Data inscrierii: 29 Aug 2012 Mesaje: 80
|
Trimis: 13 Noi 2014 21:16 Download mesaj |
|
|
|
Multe aprecieri pt. aceste review-uri.Eu de cateva zile ma tot uit pe situri sa cumpar un Bresser 10x50 hunter,si citesc aceste review-uri de la dv.Mi-l recomandati si daca e bine sa cumpar online de la magazin fara sa-l pot testa inainte?
|
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

|
Trimis: 14 Noi 2014 20:13 Download mesaj |
|
|
|
Daca doresti Bresser Hunter 10x50 Wide cu sticla BK7 acesta poate fi comandat de la domnul Costescu care are versiuni ok ale acestui model. Posibil ca tot aici sa existe V2 cam la acelasi pret (dar nu am apucat sa merg sa testez cu ochii mei).
|
|
Sus |
|
 |
zet105 Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2015 Mesaje: 2
|
Trimis: 19 Mar 2015 13:34 Download mesaj |
|
|
|
Buna ziua.
As dori o recomandare:
Intre bresser hunter 10x50 BK7 si bresser hunter BAK4 V2 , pentru observartii atat astro cat si terestre (preponderent astro) ce varianta este mai recomandata.
Din discutie am inteles ca v2 este peste v1 dar comparativ cu BK7?
Multumesc
|
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

|
Trimis: 19 Mar 2015 16:29 Download mesaj |
|
|
|
Pe scurt:
Bresser Bak4 V2 (10x50) :
-este mai luminos decat Bresser Hunter Bk7.
-are un eye relief mai mare decat Bresser Hunter Bk7.
-este mai greu decat Bresser Hunter Bk7.
-exista ceva mai multe reflexii aleatorii gen fantoma decat la Bresser Hunter Bk7.
-exista si o refelxie circulara constanta, inexistenta la Bresser Hunter Bk7.
Bresser Hunter Bk7 (10x50):
- nu prea sunt reflexii gen fantoma (apar unele slabe rar in anumite conditii rar intalnite).
- este mai usor.
Pe de alta parte ideal este sa faci tu cu ochii tai un test.
|
|
Sus |
|
 |
zet105 Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2015 Mesaje: 2
|
Trimis: 19 Mar 2015 17:40 Download mesaj |
|
|
|
Nu pot sa fac un test din pacate. Singura varianta este sa-l achizitionez online bazandu-ma pe review-urile si parerile persoanelor ce au intrat in contact cu el. De aceea as dori recomandarea dvs.
Multumesc
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|