Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
eclipsa_venus-soare-m-TEXT.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224014
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

montura cu curele?


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Monturi/Trepiede

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Sorin Sfartz
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Sep 2008
Mesaje: 366



Localitate: Onesti

MesajTrimis: 06 Noi 2014 11:33 Download mesaj
Titlul subiectului: montura cu curele?
Raspunde cu citat (quote)

Ma tot bate gandul sa ma apuc sa imi fac o montura. Cum angrenajele de mare precizie nu se gasesc pe toate drumurile si nici pretul lor nu cred ca e neglijabil am gasit interesanta ideea de a folosi numai curele si roti sincrone precum in monturile de la Avalon.

Problema care imi vine in cap e urmatoarea: la o montura eq6 motorasul acela cu 200 de pasi condus cu 64 micropasi/step si cu raportul de transmisie de vreo 700x produce o rezolutie de cca 0,14 secunde de arc; daca pe actionarea finala e o roata de curea cu diametrul de, sa zicem 60mm, asta inseamna o deplasare a curelei cu vreo 0,04 microni (!?!) pentru fiecare micropas al motorului.

Nu am habar ce proprietati au curelele de transmisie insa in mod sigur in sarcina se intind mult mai mult. De exemplu am socotit eu pentru o "curea" facuta numai din otel ( Very Happy ) cu o sectiune de vreo 15x3mm si lungime de vreo 12cm pentru un cuplu de vreo 15Nm rezulta o alungire de 6 microni - adica de 150 de ori mai mare decat rezolutia. Evident ca o curea reala, fie ea chiar si cu fire de otel va avea alungiri mult mai mari.

Daca deformatiile curelei sunt mult mai mari decat rezolutia aceea a mecanismului, asta oare nu produce tot felul de oscilatii/vibratii/miscari neuniforme? motorul face nu stiu cati micropasi si cureaua se tot intinde fara ca telescopul sa se miste. Apoi la un moment dat telescopul incepe si el sa se miste, cureaua se mai detensioneaza etc.

O a doua intrebare ar fi: ce fel de curele folosesc oare cei de la Avalon sau alti despre care eu nu stiu si ar mai face monturi de genul acesta?
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1535

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 06 Noi 2014 14:40 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

folosesc curele sincrone standard (din poze, par a fi profil HTD) doar ca latime mare (15-25mm). La Avalon doar rotile de curele sunt "ciudate" adica undeva in angrenajul ala exista 1 roata cu numar de dinti non-standard (adica probabil impar).

in principiu este adevarat ce spui legat de alungire, doar ca trebuie sa ai in vedere ca alungirea aia se produce cand curelele sunt tensionate maxim (in sarcina maxima). Un telescop, fie el si maricel, fiind pus pe rulmenti (ma rog, axele sunt prins ein rulmenti) inseamna ca va opune doar un cuplu rezistent proportional cu masa si lungimea tubului optic....ceea ce in general este mult sub limita maxima a curelei. Deci alungirea aceea a curelei nu ajunge la valori atat de mari cum iti reiese tie din calcul.
Pe de alta parte, la Avalon sunt 3 trepte de reductie, deci stresul de pe fiecare curea nu este stresul maxim ca si cand ai avea o singura curea care sa-ti dea raportul de ~1:700, deci din nou, curelel nu ajung sa fie in tensiune maxima.
pe de alta parte, nu mai exista backlash la curele sincrone, deci mai avantajos... mai e si chestia de zgomot (lipsa) la curele...

roti de curea sincrona, si curele sincrone, diverse profile si dimensiuni, gasesti la www.maedler.ro, la preturi decente.

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru


Data inscrierii: 09 Mai 2011
Mesaje: 464



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 06 Noi 2014 22:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salutare!

Ceea ce spui tu este cea mai mica dintre probleme.Daca folosesti un angrenaj de precizie maxima, trebuie sa-i asiguri conditiile cele mai bune de functionare:
1. Distanta intre axele pinioanelor este importanta. (aici vei spune ca poti jongla cu o roata parazita de tensionare a curelei.) Atentie! orice curea in functionare se tensioneaza pe o singura ramura in sensul de mers. La schimbarea sensului de rotatie, tensiunea se muta pe cealalta ramura a curelei. Ce spui, 2 roti de tensionare, vor fi corecte in functionare? Eu zic ca nu.
2. Precizia suprafetelor prelucrate, tolerantele dimensionale si abaterile geometrice de pozitie iti vor da mari batai de cap. In principiu, ca sa cobori sub 0.02mm precizie, tre' sa scoti bani seriosi din buzunar. (acum ca orice strungar cu un SN400 iti zice ca face micronul din mana...te las sa te convingi singur.)
3. In meseria de inginer in domeniul asta, n-am vazut si n-am auzit de ceva sa fie perfect. Jocuri, abateri dimensionale, abateri din prelucrari, montaj si exploatare...cat cuprinde!

PS: Inca o povestioara: la fostul loc de munca, aveam o masina de masurat in coordinate cu precizia de masurare 1 micron si repetabilitatea masuratorii de 5 microni. Fabricatie japoneza (Mitutoyo). A costat la mana a 2-a cat un apartament in Bucuresti. Lucra numai in atmosfera controlata. 0.04 microni cu ce-i masori, si cum demonstrezi? Intre teorie si practica este o mare diferenta.

Concluzie: nu neaparat este imposibil, dar te va costa mult ce vrei sa faci, asta daca vrei sa o faci cum trebuie.

Sa nu crezi ca vreau sa ma dau mare, sau vreau sa te sperii. Doar ca domeniul prelucrarii mecanice de precizie e ceva mai greu decat pare la prima vedere.

O seara buna,
A.
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Sep 2008
Mesaje: 366



Localitate: Onesti

MesajTrimis: 07 Noi 2014 12:13 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Starchild: e adevarat ca am luat acolo un cuplu mare, asa "dupa ureche", vreo 5kg dezechilibrate la vreo 30cm distanta de axul de rotire. Ai dreptate - cu telescopul bine echilibrat si cu axele pe rulmenti ar mai ramane de invins inertia telescopului si a mecanismelor sustinatoare. Am facut o socoteala aproximativa pentru luneta mea si pentru a accelera luneta din pozitie stationara la viteza siderala - intr-o secunda - sunt necesari doar 0,0003Nm. Pentru GOTO desigur e nevoie de un cuplu mult mai mare - 0,24Nm, insa cuplul ar putea fi mai mic daca acceleratia e mai mica, adica timpul mai lung de o secunda (pt a ajunge la 800x). Va trebui sa caut niste date tehnice despre curelele astea. Ma intereseaza rigiditatea sau un modul de elasticitate.
Mersi pt linkul ala - se pare ca au tot felul de lucruri interesante acolo.

Alexandru: se poate intinde cureaua si fara role intinzatoare, cu mecanisme excentrice sau altele; desigur ca partea mecanica este esentiala si este o sursa aparte de erori, insa pe mine ma interesa teoretic deocamdata ce se petrece cu curelele; nu se pune problema sa masori 0,04 microni - ideea era ca micropasul motorului dupa reductia aceea ar produce o miscare foarte mica de acest ordin de marime, in timp ce cureaua ar putea avea alungiri mai mari.

Insa totusi sunt monturi care folosesc curele. Cum reusesc asta si ce soi de curele au inauntru? M-am uitat pe situl Avalon si acolo e scris : similar belts are used in high precision CNC machining equipment ...
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1535

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 07 Noi 2014 14:12 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

pe EQ6 exista un kit de reductie cu curele sincrone in loc de rotile dintate ... nu mai am acuma link-ul la indemana, dar exista... curele standard de 6mm latime parca.
pe AZEQ6 sunt implementate curele din fabrica...
pe EQ8 sunt curele din fabrica...

deci parerea mea este ca poti folosi curele sincrone fara emotii, eventual ca sa fii mai catolic decat Papa, pui niste curele late (daca iti permite designul) si esti sigur acoperit. bafta!

PS: apropo, pe maedler poti comanda si roti de curele sincrone non-standard...faci un desen cu ce vrei si le trimiti. vor fi mai scumpe decat ce sunt standard (evident) dar ideea e ca se poate s afaci ceva exact ce ai tu nevoie (material diferit, numar d edinti diferiti, butuc diferit,...)

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru


Data inscrierii: 10 Sep 2008
Mesaje: 366



Localitate: Onesti

MesajTrimis: 07 Noi 2014 14:36 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da, insa la EQ6 si EQ8 curelele alea sunt imediat dupa motoras, inainte de reductorul melcat. Acolo cuplul si deci fortele din curea sunt foarte mici. Insa chiar la treapta finala, roata si cureaua finala care misca telescopul are tensiuni mult mai mari. Sigur acolo cureaua trebuie mai lata.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Monturi/Trepiede

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact