Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236070 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2870 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
ncn Membru

Data inscrierii: 22 Apr 2014 Mesaje: 124
|
Trimis: 16 Aug 2014 10:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: Sfat achizitie telescop |
|
|
|
Buna ziua,
poate ma ajutati in achizitionarea unui telescop cu sfaturi...
Dispun de o suma cca 2000 ron pentru achizitia unui telescop.
Am gasit 2 variante care cred ca m-ar incanta...
Telescop GSO Ritchey-Chretien RC 152/1370 OTA sau Messier AR-152S/760 Optical Tube?
Mi-as dori sa combin observatiile planetare cat si ocazional DSO. Ce ma intereseaza cel mai mult este capacitatea de adunare a luminii, avantajele si dezavantajele RCului si a refractorului. Nu am posibilitatea de a compara aceste instrumente si de a lua o hotarare. Newtonienele cad din start. Am avut si nu sunt multumit de portabilitate. Am observat la RC ca are o obstructie serioasa, practic il transforma la o apertura de 10 cm. Refractorul in schimb utilizeaza mai multe sticle care pot denatura imaginile...
Ma gandesc si la ideea ca pentru fotografie DSO imi trebuie o focala scurta, tinand cont ca nu am motorizare pe trepied.
Va rog sa ma ajutati...
Multumesc |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 16 Aug 2014 15:33 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Telescop bun la toate nu prea există. RC-ul este optimizat pentru astrofoto drept consecință la vizual vei avea imagini lipsite de contrast. Dacă newton-ul nu-ți place (deși are cel mai bun raport calitate/preț), instrumente portabile și cu o apretură cât de cât sunt SC și mak cass (de la 150 mm în sus). Poate găsești la mâna a doua.
Refractorul la care te-ai referit este relativ mare și greu, deci nu are o portabilitate grozavă ca să nu mai vorbesc de aberația cromatică.
După opinia mea un instrument ce se apropie de categoria bun la toate ( de unde și succesul comercial- cel puțin în America) este Celestron C 8. Este relativ ușor 5.7 kg, o focală ce lucrează bine și cu oculare mai slăbuțe, o apertură relativ mare. dacă și la mâna a doua este prea scump orietează-te la cele de 150 mm SC sau mak (erau la bazar pe forum). _________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
ncn Membru

|
Trimis: 16 Aug 2014 17:19 Download mesaj |
|
|
|
La ce te referi cand zici ca la vizual voi avea imagini lipsite de contrast? Din ce am citit pe reclama de pe site RC este optimizat pt astrofoto. Mi se pare putin curios ca la apertura care o are, diminuata de secundara, la focala de 9, poti sa faci foto DSO. Unde gresesc?
Un coleg de pe site are un SC 8. Problema lui nu este ca se afla la a n` mana, ci faptul ca este destul de vechi (probabil 2003) si imi depaseste bugetul.... Nu cunosc ce focala are, nici pareri (opinii) despre acest instrument nu mai gasesc. |
|
Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 16 Aug 2014 17:43 Download mesaj |
|
|
|
Telescopul RC este construit in asa fel incat este eliminat orice fel de aberatie din acest telescop. Obstructia secundara mare nu te deranjeaza pentru ca faci expuneri lungi. In schimb, vizual, nu iti colecteaza atata lumina cat un newton similar ... De aceea RC este optimizat pentru foto. _________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
Sus |
|
 |
ncn Membru

|
Trimis: 16 Aug 2014 18:10 Download mesaj |
|
|
|
Focala mare = expuneri lungi. Nu pot sa fac expuneri lungi cu aparatul foto pentru ca nu am motorizare. Planetar, RC ul cum se comporta? |
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

|
Trimis: 16 Aug 2014 18:47 Download mesaj |
|
|
|
Obstrucția mare (la GSO RC 45%) diminuează contrastul. La astrofoto acest fapt nu contează în mod deosebit pentru că sunt alte criterii mai importante cum ar fi câmpul iluminat al imaginii (care implică o secundară mai mare). Pentru contrast sunt modalități de creștere, specifice programelor de prelucrare (pentru planete - Registax: wavelets și sharpness plus toaletare cu Photoshop)
La vizual contrastul mic nu se poate corecta , de aceea majoritatea instrumentelor pentru public sunt optimizate pentru vizual prin scăderea dimensiunilor oglinzii secundare -nu vei avea un câmp lumiat 100%, dar ochiul compesează acest neajuns.
Instrumentele fără obstrucție cum sunt refractoarele au un contrast superior tuturor reflectoarelor.
Sistemul mak cass (reflector catadioptric pe care ți l-am și recomandat) oferă o obstrucție mai mică (caa 25% din diametru) și furnizează imagini mai contrastante decât SC (32-36%) care are un contrast mai bun decât RC GSO (45%) (considerate toate de aceiași apetură)
Totuși la mak datorită focalei mari, câmpul imaginii va fi mic și unele obiecte DSO nu vor încăpea în câmp (Adromeda, Pleiadele, Roiul dublu Perseu), dar foarte multe alte obiecte de cer profund au dimesiuni unghiulare mici și le vei putea zări în întregime.
Pentru detalii apertura joacă un rol hotărâtor de aceea cumpără-ți un instument mai mare.
N-am vorbit nimic despre refractoare. Ele oferă o calitate deosebită a imaginii, neegalată de reflectoare (un ED SW de 100 F9 furniza la Saturn imagini mai bune decât un N de 200 aproximativ cu aceiași focală, doar că în N imaginea era mai luminoasă și se vedeau doi sateliți în plus - instrumente puse în paralel în curtea firmei)
Dacă vrei să fii în cunoștință de cauză, la rubrica rewiev-uri ai câteva descrieri la N, la mak, la MN (maksutov newtonian- despre
Sper ca opiniile mele să-ți fie de folos _________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
m3k Membru

Data inscrierii: 05 Feb 2013 Mesaje: 232
|
Trimis: 16 Aug 2014 19:04 Download mesaj |
|
|
|
Din start nu ti-as recomanda nici unul dintre cele 2. RC-ul este ultil doar celor care stiu si fac astrofoto avansat (montura cel putin eq6 + autoguider + experienta), vizual este foarte foarte slab, are o obstructie totala de 77mm, adica aproape 50% care va diminua semnificativ contrastul si prezinta astigmatism rezidual, care cere oculare performante. Refractorul este util doar pentru DSO la magnificari mici, pana in 40x, practic un ochean mare, are aberatie cromatica prea multa pentru a fi numit telescop, mai mult ca sigur o calitate optica inferioara - sub limita de difractie l/4, cat despre foto la el nu poate fi vorba decat in banda ingusta, dar este mult prea mare si prea greu pentru a fi practic.
Mai uitate pe la un C6 (SCT 6") - daca C8 e prea scump - sau la un ed100 (sau chiar ed80).
Ultima modificare efectuata de catre m3k la 16 Aug 2014 19:16, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

|
Trimis: 16 Aug 2014 19:15 Download mesaj |
|
|
|
Ca să te lămurești cu RC de la GSO dă pe Google un review și vei găsi inclusiv o comparație la planete, vizual cu un newton de aceiași dimensiune. Nu mă hazardez să repet descrierea, dar te va mai liniști. În schimb la astrofoto sistemul RC este greu de întrecut. _________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
DumitruCatalin Membru

Data inscrierii: 27 Sep 2014 Mesaje: 1
|
Trimis: 27 Sep 2014 23:35 Download mesaj |
|
|
|
Salut! Am fost pasionat dintotdeauna de astronomie si mai ales de planetele Sistemului Solar...Acum 2 ani am avut ocazia sa vad Jupiter si relieful selenar la Observatorul Astronomic din Bucuresti si a fost o experienta de-a dreptul coplesitoare! Dar fiindca de ceva vreme nu mai locuiesc in Bucuresti ci intr un oras mic imi e greu sa merg atunci cand imi doresc la observator si as dori sa pot privi planetele atunci cand doresc si am timp...Asa ca m am gandit sa mi cumpar un telescop, nu prea scump pe care sa l folosesc atunci cand am chef la mine in curte sau la tara.
Intrucat dispun de un buget limitat de prof as vrea sa fie unul cat mai simplu si in jurul sumei de 350-400 lei pt inceput. De asemenea as vrea sa pot vedea cu el in primul rand planetele impreuna cu satelitii lor, precum si relieful Lunii.
Ma puteti ajuta va rog cu niste sfaturi cu privire la cel mai bun telescop pt mine? Va multumesc! Cer senin! _________________ catalind |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11376
|
Trimis: 27 Sep 2014 23:43 Download mesaj |
|
|
|
Poate gasesti un dobson in bugetul asta, secondhand. |
|
Sus |
|
 |
adisandu Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2014 Mesaje: 3
Motto: Filozofia dauneaza grav sanatatii! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Oct 2014 00:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: Vreau sa cumpar telescop |
|
|
|
Salut,
Vreau sa-mi iau un telescop, insa m-au debusolat sutele de pareri si informatii de pana acum.
Nu am mai avut telescop pana acum.
Ma intereseaza sa cumpar ceva care sa-mi permita:
- sa observ foarte bine luna, soarele si planetele din sistemul nostru solar
- eventual sa pot vedea si alte obiecte, nebuloase, galaxii etc.
- sa pot face (daca nu acum, ulterior) si astrofotografie (nu stiu ce accesorii presupune)
Ca si buget, as spune undeva pana-n 2500-3000 ron pt telescop si cu totul pentru astrofotografie pana-n 4500 ron.
Ce as putea sa-mi iau?
Mersi mult!
Adi |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11376
|
Trimis: 13 Oct 2014 13:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Vreau sa cumpar telescop |
|
|
|
adisandu a scris: |
- sa observ foarte bine luna, soarele si planetele din sistemul nostru solar
- eventual sa pot vedea si alte obiecte, nebuloase, galaxii etc.
- sa pot face (daca nu acum, ulterior) si astrofotografie (nu stiu ce accesorii presupune)
|
Adica vrei cam tot ce se poate face, ceea ce e cam complicat cu un singur intrument. O idee: newton 150 f/5 + eq5 motorizat, la care adaugi un dslr pt. astrofoto. O alta sugestie: rubrica vanzari, e pe rol un sistem complet. Insa ar trebui luata in calcul si locatia, mai ales daca vrei sa vezi obiecte difuze, in Bucuresti e cam greu datorita poluarii luminoase. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|