Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m52_bubble.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224025
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 502 la data de Joi Mar 28, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

CTIO si VLT


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
alex.tudorica
Membru
Membru


Data inscrierii: 09 Iun 2011
Mesaje: 98



Localitate: Bonn, Germany

MesajTrimis: 15 Sep 2014 15:43 Download mesaj
Titlul subiectului: CTIO si VLT
Raspunde cu citat (quote)

Salut,

(sper ca e thread-ul potrivit; daca nu, rog un moderator sa-l mute unde trebuie)

In urma cu aproape o luna s-a terminat calatoria pe care am avut-o in Chile, unde am folosit un telescope de 4m pentru proiectul meu de doctorat si apoi am vizitat si observatorul Paranal.

Ambele observatoare sunt in Chile, primul chiar in desertul Atacama, cel mai uscat desert din lume (in afara de Antarctica) iar cel de-al doilea putin mai la sud, aproape de marginea desertului. La Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO) am mai fost in urma cu 6 ani cu Ovidiu pentru a observa asteroizi cu telescopul Yale de 1m, asa ca aveam amintiri foarte dragi de acolo. Totusi, de data asta ceva era schimbat - era prima oara cand calatoream la un observator mare in interes "de serviciu" pentru stiinta de care ma ocup eu toata ziua. In plus, acum am avut mult mai multa autonomie acolo asa ca mi-am luat si o vacanta indelungata pentru a calatori in regiune, unul dintre principalele scopuri fiind astrofotografia.

La CTIO am folosit cel mai mare telescop al observatorului, Blanco 4m, care are instalata o camera CCD absolut fantastica as zice, cu un mozaic de 62 CCD-uri care acopera trei grade patrate pe cer (570 megapixeli). Proiectul meu este legat de estimarea masei pentru cateva sute de roiuri de galaxii, unele aflate la departari enorme (z~1.6 = 10 miliarde de ani lumina). Pentru a face asta, folosesc galaxii si mai indepartate pentru care proprietatile imi sunt cunoscute intr-un mod statistic si masurand efectul pe care il au acele roiuri de galaxii asupra galaxiillor mai indepartate (prin weak gravitational lensing magnification). Sper ca e cat de cat clar Smile La CTIO am stat o saptamana, avand suficient timp si pentru astrofotografie, desi doar 3.5 nopti au fost senine. De fapt, a fost prima data cand mi-am permis luxul de a aloca timp exclusiv pentru astrofotografie la un asemenea observator, pana acum mereu era nevoie sa fac totul cat mai in fuga, alergand de la telescop la camera continuu pentru a trage doar cateva cadre la repezeala.

Eram hotarat sa vizitez si alte observatoare mari asa ca am inceput demersurile necesare pentru vizite la cel mai mare observator optic din lume - europeanul Very Large Telescope si cel mai mare observator radio/submm - ALMA. Din pacate am descoperit ca e excesiv de dificil sa vizitezi aceste observatoare datorita protocoalelor de siguranta - practic sfatul primit de la ESO a fost sa aplic pentru timp de observatii, pentru ca altfel nu se poate vizita sub nici o forma. Cealalta portita ar fi fost sa devin ESO photo Ambassador, dar pentru asta aveam nevoie mai intai sa vizitez un observator ESO (cum sa fac altfel poze acolo?!). Din fericire aveam o legatura directa cu doua persoane importante in/sau pentru ESO, anume directorul observatorului VLT si directorul unui survey public gigant (din care fac si eu parte, Kilo-Degree Survey). Asa ca am reusit sa merg acolo impreuna cu prietena mea timp de doua nopti.

Am mentionat cel mai mare observator optic din lume - VLT. Cum functioneaza acesta: patru telescoape de opt metri in diametru (impreuna cu unele micute, de... 1.8m) pot aduna lumina intr-un singur loc (in modul incoerent), practic devenind un telescop gigantic de 16m in diametru, cu oglinda segmentata in patru; al doilea mod este cel interferometric, unde lumina de la diverse telescoape poate fi adunata in mod coerent, astfel atingandu-se rezolutii echivalente cu cea a unui telescop cu un diametru cat distanta dintre telescoape (zeci de metri), iar ultimul mod este cel in care fiecare telescop este folosit in mod independent. Concluzia este ca VLT este de departe cel mai mare observator optic daca vorbim de sensibilitate si rezolutie, desi este de obicei folosit in ultimul mod.

Din pacate nu am putut primi permisiunea de a vizita ALMA, un super-observator aflat la 5200mm pe platoul Andin de langa San Pedro de Atacama, din motive de siguranta. Aici nici macar astronomii care il folosesc nu urca de obicei datorita altitudinii. Mi-au spus ca fiind iarna nu se poate acorda o astfel de permisiune, temperatura ajungand la -20 de grade, insotita fiind de vanturi extrem de puternice. Mi-am luat atunci hotararea de a merge in preajma indiferent de decizia lor, asa ca in cele din urma am urcat unul dintre vulcanii adiacenti pana pe la 5500m, de unde puteam vedea relativ in departare antenele. Nu am inghetat deloc si vantul mai degraba era placut, dar era poate putin prea pregatit pentru temperaturile extreme de care auzisem. Mi-am promis ca data viitoare voi ramane acolo pentru o saptamana incheiata Smile

In total am petrecut aproape o luna la altitudini de peste 2500m (cu un maxim de 5600m), minunandu-ma pana la os de minunatiile pe care ti le ofera cerul de acolo, de departe cel mai fantastic vazut de mine. Printre altele, airglow-ul era adesea usor vizibil pentru ochi, cu un verde foarte intrigant, pana si Gegenschein-ul (counterglow) era foarte usor de distins, banda zodiacala traversand bolta cereasca de la orizont la orizont si Calea Lactee luminand peisajul suficient asa incat lanternele erau total de prisos. Cu adevarat pamantul promis pentru iubitorii cerului! Folosind triunghiuri de transparenta pentru cerul sudic, am reusit sa vad in conditii mai putin decat ideale stele de magnitudinea +7.8 in mod constant. In Europa, cel mai bun cer mi-a oferit "doar" +7.56m al zenit, dar e important de remarcat ca e practic imposibil sa nu ai poluare luminoasa la orizont (chiar si acolo!) Sad

Cam asta a fost povestea, foarte pe scurt, a calatoriei mele. Probabil pana la sfarsitul anului voi scrie un articol de popularizare mai detaliat in Stiinta si Tehnica despre viata (si activitatile) unui astronom profesionist, asa ca o sa va invit atunci sa il cititi. Am extrem de multe imagini care stau la coada pentru procesare, doar timp suficient nu am pentru ele deocamdata.

Cateva imagini din calatoria mea pe meleagurile sudice pot fi vazute aici: https://www.flickr.com/photos/27891676@N05...725779531/

Toate bune,
Alex
Sus
cmatei
Membru
Membru


Data inscrierii: 09 Sep 2009
Mesaje: 844



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 15 Sep 2014 16:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multam de poveste, iar imaginile m-au lasat masca! Shocked
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare


Data inscrierii: 20 Mar 2009
Mesaje: 1189

Motto: impresie, rasarit de soare

Localitate: cluj

MesajTrimis: 15 Sep 2014 18:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ai găsit Sfântul Graal al astronomilor...
_________________
mihai
Sus
auriga
Membru
Membru


Data inscrierii: 22 Dec 2008
Mesaje: 2114



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 16 Sep 2014 09:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

APOD-ul de azi http://apod.nasa.gov/apod/ap140916.html Smile
Sus
alex.tudorica
Membru
Membru


Data inscrierii: 09 Iun 2011
Mesaje: 98



Localitate: Bonn, Germany

MesajTrimis: 16 Sep 2014 12:46 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

auriga a scris:
APOD-ul de azi http://apod.nasa.gov/apod/ap140916.html Smile

Trebuie sa sustinem povestea si cu imagini, nu? Smile
Sus
2SKY
Membru
Membru


Data inscrierii: 19 Dec 2012
Mesaje: 2838



Localitate: TIMISOARA

MesajTrimis: 16 Sep 2014 19:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Felicitari si multumim . Si eu care cu 76mm , f=10 ma chinui cu cite o stea . Shocked . Foarte luminoasa imaginea .
Sus
psemil
Membru
Membru


Data inscrierii: 16 Aug 2010
Mesaje: 888




MesajTrimis: 16 Sep 2014 19:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Te invidiez pentru aceasta expeditie in inima muntilor.
Pozele sunt superbe.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact