Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
orion.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Publicatii
STELE SI CONSTELATII, Marcel Jinca
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 186392
Numar de utilizatori inregistrati: 2522
Cel mai nou utilizator inregistrat: ErikaAlexander
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Montura Dobson - GoTo ... proiect ATM


Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Monturi/Trepiede

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1408

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 29 Mai 2014 14:22 Download mesaj
Titlul subiectului: Montura Dobson - GoTo ... proiect ATM
Raspunde cu citat (quote)

Salutari

Incep topic-ul asta, ptr a va cere niste informatii/pareri.

Date initiale (ce doresc a face):
- o montura AZ tip Dobson
- cu Go To
- cu encodere?!?! (optional, e doar un moft)
- greutate ce trebuie sustinuta...sa zicem ca un 50(->70)kg Mr. Green momentan nu ma intrebati detalii...
- intentionez sa folosesc un controler SW Synscan (DOAR controlerul), cuplat cumva (si aci am nevoie de ajutorul vostru) la niste motoare cu putere/cuplu mai mare decat "clasicele" de pe EQ6.

Intrebari legate de electronica:
1) "telecomanda" aia SynScan, imi este suficienta ptr a scoate semnalele catre driverul motoarelor pas cu pas? Adica, daca fac/cumpar un driver de motor pas cu pas si motoare de putere mai mare, dar care sa aibe acelasi numar de pasi ca motoarele originale, ar putea functiona sistemul? sau e nevoie si de alte "magii" ???
1a) portul ST4 nu e musai sa fie implementat, dar asa, de curiozitate, are cineva si o schema ptr ST4? in caz ca imi vin idei sa "rastorn montura la 45grade si sa-i zic ca e ecuatoriala Embarassed

2) controlerul SynScan functioneaza si in mod AZ si in mod EQ? Adica, sa zicem pot sa folosesc SynScan-ul de pe un EQ6 ptr teste? bine pot sa-i pun motoarele si sa vad daca le misca, chiar daca nu sunt puse in configuratie EQ.... doar de test

3) as avea nevoie de informatii/link-uri legate de motoarele pas cu pas folosite in EQ5/EQ6, asta ptr a-mi da seama ce motoare am nevoie (cati pasi).

Intrebari legate de mecanica:
4) ptr axa verticala, ma gandesc sa folosesc un rulment cu role conice, iar baza sa fie sprijinita pe niste pastile de teflon (care sa mai franeze oleaca miscarea)... ce ziceti?
5) la fel ca mai sus si ptr axa orizontala...


montura e destinata exclusiv ptr vizual , ma intereseaza sa aibe GoTo functional si tracking, la modul ca sa imi tina cat de cat obiectul in camp... nu discutam de field rotation si alte fantezii de astea...vizual doar.

momentan atat nelamuriri am in cap... in functie de raspunsuri, revin si cu alte intrebari Very Happy daca va miscati rapid cu raspunsurile, si reusesc si eu sa ma misc suficient de rapid cu furnizorii, poate la anul la Lisa o sa vedem live "dihania" asta, legat de OTA nu am intrebari, am doar raspunsuri Laughing

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
cmatei
Membru
Membru


Data inscrierii: 09 Sep 2009
Mesaje: 844



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 29 Mai 2014 15:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
1) "telecomanda" aia SynScan, imi este suficienta ptr a scoate semnalele catre driverul motoarelor pas cu pas? Adica, daca fac/cumpar un driver de motor pas cu pas si motoare de putere mai mare, dar care sa aibe acelasi numar de pasi ca motoarele originale, ar putea functiona sistemul? sau e nevoie si de alte "magii" ???


Nu e suficienta. Synscan-ul vorbeste pe seriala cu un microcontroller de pe placa cu motorase, care e efectiv responsabil de motoare (encoder virtual, rata de miscare, etc). Functiile microcontroller-ului mic le gasesti in descrierea protocolului Synscan

Nu stiu in ce masura se poate refolosi placa de motorase cu alte drivere, trebuie vazut ce-i pe placa. Motivul e ca se face microstepping, si asta poate fi implementat chiar in drivere.

Citat:
2) controlerul SynScan functioneaza si in mod AZ si in mod EQ?


Din ce-am inteles, da, in sensul ca nu e alt firmware sau hand controller pentru AZ-EQ6 fata de EQ6. Nu bag mana in foc pentru informatia asta, insa.

Citat:
3) motoarele pas cu pas folosite in EQ5/EQ6


http://eq-mod.sourceforge.net/prerequisites.html Motoarele la GOTO sunt cu 200 pasi.

Las astea aici: http://www.altazinitiative.org/ si http://starryridge.com/telescopes/index.php?title=Main_Page

Spor! Very Happy

EDIT: encoderele nu-s moft, daca vrei sa muti telescopul cu mana ca la SW, mai repede decat din motorase.
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1408

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 30 Mai 2014 09:01 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

citind pe acolo, am inteles eu ca, ar trebui sa preiau semnalele (impulsurile) de DUPA un microcontroler (handpadul tirmite niste comenzi la un uC care le converteste in impulsuri ptr driverele motoarelor).

Deci asta inseamna ca daca iau un kit de Goto care contine handpad + placa cu uC si drivere + motoare , ar trebui practic sa "ma intzep" in placa aia undeva inainte de drivere, si ce citesc acolo sa bag in alte drivere cu alte motoare... e corect rationamentul?

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1408

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 30 Mai 2014 09:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

stie cineva ce cuplu furnizeaza motoarele de EQ6 ?
_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
Erwin
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Aug 2008
Mesaje: 7507

Motto: panta rhei

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 30 Mai 2014 09:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cred că trebuie să faci niște calcule cât ar fi cuplul necesar, în funcție de asta să dimensionezi motoarele pe care le vei folosi. Semnalele care intră în drivere la controlerul original pot fi preluate și introduse în alte drivere mai puternice. S-ar putea să se găseasca kit go-to pentru dobson gata făcut, trebuie doar să găsești unul potrivit la dimensiunile date.
_________________
binocluri: 8x22, 7x50, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
refractoare: 60/700, RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5
reflectoare: MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH
monturi: piston AZ mount (R), Vixen GP
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1408

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 30 Mai 2014 09:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@Erwin: pai daca gasim unul gata facut, unde mai e distractia?

calculele nu prea vreau sa le fac, adica nu la modul riguros Mr. Green eu vreau sa aplic o regula de 3 simpla... la EQ6 care "duce" 15kg am motoare de 1Nm, la montura mea o sa am nevoie de 50kg, atunci pun motoare de minim 3-4Nm... cam la asta vreau sa ajung ... ca daca ma pun pe calculat, practic inseamna ca fac developmentul ca baietii de la Synta...doar ca eu nu is platit de ei sa fac chestia asta Wink

din ceva discutii de pe forumuri straine am gasit valori de 0.76 kg*cm pana la 2.3 kg*cm cuplu... ziceau unii baieti pe acolo...asta s-ar traduce cu ~0.02Nm pana la ~0.11Nm ... ceea ce e cam slabut...

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1408

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 30 Mai 2014 10:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

pe site-ul asta: http://astrimage.org/index-module-pagemast...ANG-EN.php
Conform cu ce zic aia, motorul cel mai mare care il poti baga intr-un EQ5/6 e un motor cu 44Ncm (adica 0.44Nm), caut sa vad daca gasesc confirmarea la chestia asta si pe alte site-uri. Daca se confirma, inseamna ca eu am nevoie de motoare&drivere care sa-mi duca ~0.5Nm (am aproximat in sus) x 4(sa zicem ca am nevoie de 4x mai multa greutate sa duca) = 2Nm ... deci, ca sa fim siguri de o treaba, luam motoare de 3Nm Mr. Green

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 02 Apr 2006
Mesaje: 3282



Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 30 Mai 2014 11:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Problema nu este foarte complicata a cuplarii unor motoare mai mari la kitul synscan . se desface si se cerceteaza placa electronica din EQ6 si se gasesc pe net date cu driverul existent sau daca e cu tranzistori normali comanda e si mai simplu.
La sincronizarea turatiei necesare la noua montura e mai mult de sapat.
Sus
dcristi
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2010
Mesaje: 243



Localitate: Corbeanca

MesajTrimis: 30 Mai 2014 11:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Daca ai pe cineva cu drum in Bucuresti iti dau un motor din asta sa te joci cu el.
Stiu ca motorul nu are multi pasi (vreo 35 sau 37) dar are o reductie serioasa (10x?). Nu stiu cum se masoara cuplul, caci am o singura mana stanga la partea de mecanica, dar iti pot spune ca nu-l poti opri cu mana fara sa te ranesti.

Synscanul trimite catre drivere viteza si durata de rotatie. Adica ceva de genul 5 rps pentru 5 secunde. Conversia intre ce da synscanul si numar de pasi e facuta de driver.
Din cand in cand, adica de vreo cateva ori pe secunda, encoderul si/sau servo raspund cu pozitia in care s-a ajuns. In functie de asta synscanul face corectiile.

E greu sa schimbi ceva in configuratia originala cu exceptia motorului. Trebuie insa sa calculezi reductia astfel incat la iesire sa se comporte la fel.

_________________
Dobson 16'' GoTo; DBK 21AU618.as, ASI120mm, ASI174mm
Sus
nobody
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Apr 2010
Mesaje: 4122

Motto: Never ever give up !

Localitate: Nowhere

MesajTrimis: 30 Mai 2014 11:59 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Din cate inteleg, tie iti trebuie o motorizare de genul:http://www.skywatcher.ro/SK/monturi_dobson_synscan.htm, nu ?
Adica precizie relativ mica la pozitionare (5 arcmin), dar cu tracking decent pentru vizual (pasi de 0.8 arcsec).

Dupa cate vad, este acelasi set de drivere/motoare/reductoare si la 8", si la 16". Doar montura Dobson difera ca marime. Asta inseamna ca acele motoare au suficienta capacitate.
BK DOB 8" SynScan http://www.skywatcher.com/product.php?cat=6&id=64
BK DOB 16" SynScan http://www.skywatcher.com/product.php?cat=6&id=68
(poate Horatius sa confirme ?)

Cuplul mecanic iti trebuie in primul rand pentru a porni miscarea, sa invinga fortele de frecare statice ("stiction"), iar pe urma fortele de frecare dinamice ("friction"). Ce mai ramane din forta motoare se transforma intr-o acceleratie invers proportionala cu inertia (in acest caz, moment cinetic). Daca ansamblul motor/reductor reuseste sa depaseasca pornirea (partea critica), atunci cuplul motorului va determina doar viteza maxima de rotire. Acum ramane intrebarea daca ai nevoie de o vieza mare sau nu.

SynScanTM AZ hand control SPECIFICATIONS:
Power Supply: 10 to 15 V DC 1Amp, 2.1mm Plug (Center positive)
Motor type: DC Servo Motors,
Resolution: Motor encoder: 1,620,000 counts per revolution, Main axis encoder: 11,748 counts per revolution
Slew speeds: 1.0X, 2.0X, 8X, 16X, 32X, 200X, 400X, 600X, 800X, 1000X
Tracking Rates: Sidereal, Lunar, Solar
Tracking Mode: Dual Axes Tracking
Alignment Method: Brightest-Star Alignment, Two-Star Alignment
Database: 25 user defined objects. Complete M, NGC and IC catalog, partial SAO catalogues, total 42,900 objects
Go-To Pointing Accuracy: Up to 5 arc min


In acest caz au folosit motoare de curent continuu (clasice) si nu pas cu pas.
Daca este cazul, desi nu cred, motoarele se pot inlocui relativ usor cu unele similare dar mai mari, eventual trebuie doar un amplificator de putere, pastrand encoderele de pe axele motoarelor.

Un punct critic este ca raportul de reductie sa ramana acelasi, daca nu vrei sa rescrii softul de la Skywatcher.
Citat:
ar trebui practic sa "ma intzep" in placa aia undeva inainte de drivere, si ce citesc acolo sa bag in alte drivere cu alte motoare... e corect rationamentul?
Treaba aceasta nu este chiar asa de simpla si nici scalabila, nu cred ca merita efortul.

Si, sincer, nu m-as incurca cu motoarele/driverele de pe EQ6. Modul EQ presupune automat o aliniere polara cu toate consecintele. Cu o dihanie de 50 Kg ajungi ai nevoie de o "montura antiaeriana" (TM).

Handcontroller-ul este acelasi pentru EQ si Alt-Az, iar de ceva vreme si softul este unic. Practic, la pornire identifica cu ce fel de driver este legat si se adapteaza la ce gaseste.
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1408

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 30 Mai 2014 12:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@nobody: intr-adevar, la monturile AltAz ma uitam initial, si cea de la Dobul de 16" am avut-o in cap la inceput.

Doar ca, acum la Lisa am vazut 2 Dob-uri de 16" , si parerea mea, personala, este ca sunt submotorizate. Adica tubul de Dob 16" are vreo 32kg din ce am inteles de la @dcristi si/sau @racostru, deci daca pun 50+ kg probabil voi depasi capacitatea motoarelor (structura de lemn nici macar nu o iau in calcul, aia clar ar trebui inlocuita).

Problema este, asa cum ai specificat si tu, la pornire/oprire cand motoarele trebuie sa invinga momentul rezistent sau cel de inertie. Odata accelerat la viteza necesara motorul s-ar descurca onorabil.

Legat de reductii, e clar ca trebuie sa pastrez acelasi raport de reductie, asta nu imi fac probleme in momentul acesta (curele sincrone si/sau roata de frictiune).

Cu modulul de EQ ai dreptate acuma ca ma gandesc mai bine, handpadul e la fel, dar modulul electronic de dupa e probabil diferit daca e EQ sau AZ montura. Oricum multumesc de linkuri si info, sunt utile. Studiez in continuare ce varianta m-as "coafa", adica nu as da ~4500RON pe un kit Go To de Dob16" tinand cont ca motoarele sunt identice cu cele de la kitul de 8" , iar lemnul nu il voi folosi, doar encoderele sunt in plus...

Ce as putea lua in considerare (de fapt Dorin de la astrovest mi-a semnalat) as putea folosi (ptr axa verticala) 2 rulmenti si un pad de teflon pe care sa se sprijine "furca" cu axa AZ. Asta ar reduce semnificativ frecarea (fata de 3 paduri de teflon) si ar mentine si o "franare" suficienta...cel putin in aparenta, ramane de incercat.

@dcristi: multumesc de oferta, prin Bucuresti mai ajunge @Erwin din cand in cand, ii dau eu o bere ptr serviciul de curierat. Momentan nu o sa-ti cer motorul, intai vreau sa ma lamuresc mai exact ce fel de piese am nevoie, eventual apoi o sa te bazai ptr motor daca e ceea ce imi trebuie, macar asa de teste.

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
dragos.n
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 5491

Motto: Sentio ergo sum

Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 30 Mai 2014 12:58 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Avand in vedere ca ai greutate, si inertie mare, eu cred ca mai bine ar fi sa pui trei (sau sase ) rulmenti, si o ''frana'' reglabila, din teflon. Aceeasi solutie, cu frana reglabila, o recomand si pentru axul altitudinii.

Spun trei sau sase rulmenti pentru ca nu stiu ce fel de placa o sa ai si ce diametru (enorm) va avea, si daca o sa ai sau nu flexuri in ea. Si daca vrei sa pui montura la 45 de grade nu cred ca e sufucient un singur rulment pe axul orar. Cred ca iti trebuie vreo 2, pe un ax mai lung. Iar placa de baza ar trebui sa aiba rulmenti nu doar dedesubt, ci si deasupra. Par cam multi, dar nu cred ca va fi cea mai scumpa componenta.

_________________
Dragos N
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1408

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 30 Mai 2014 13:06 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@dragos.n: nu se pune problema de inclinat montura la 45 grade (pana ecuatoriala)...Dobson simplu, clasic, ptr vizual. Doar Goto si tracking ma intereseaza.

6 rulmenti sub placa nu pun...dintr-un considerent simplu: niciodata, dar NICIODATA, placa aia de deasupra nu va calca SIMULTAN si cu aceeasi forta peste TOTI cei 6 rulmenti in acelasi timp...deci doar 3 rulmenti pot fi calcati simultan, deci mai mult de 3 rulmenti/role nu are rost sa pun.

_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 8043



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 30 Mai 2014 13:23 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Putere mai mare obtii daca bagi tensiune (curent?) mai mare in motoare, cel putin la astea pas cu pas ale mele de la eq5 se comporta relativ ok de la 6v cat era nativ la 12v+, doar ca se cam incing daca sunt fortate.
Sus
StarChild
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Mar 2011
Mesaje: 1408

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-)

Localitate: Timisoara

MesajTrimis: 30 Mai 2014 13:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Stanescu Octavian a scris:
....
La sincronizarea turatiei necesare la noua montura e mai mult de sapat.


Daca se pastreaza raportul 1:705, atunci trebuie o "reductie" de genul de mai jos:



reductie.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  13.33 kb
 Vizualizat:  de 4819 ori

reductie.PNG



_________________
PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Monturi/Trepiede Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Download topic
Pagina 1 din 3
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact