Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M33.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224703
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Teleskop-Service Voyager-2 38-114x70mm


Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
needweed
Membru
Membru


Data inscrierii: 24 Oct 2011
Mesaje: 525



Localitate: satu mare

MesajTrimis: 05 Noi 2013 18:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

mai ai varianta http://astromagazin.ro/telescoape/355-tele...-az3.html#
cu montura azimutala,mult mai usora de utilizat pentru incepator
Sus
hpavictor
Membru
Membru


Data inscrierii: 24 Sep 2013
Mesaje: 28



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Noi 2013 05:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Dupa ce am citit ( in cele cateva zile cate au trecut de cand am primit sfaturile Dvoastra ) o gramada de informatii care pot ghida un ( foarte ) incepator ca mine , cel mai sugestiv mi s-a parut urmatorul site : http://www.stelvision.com/simulateur-teles...escope.php .
Din pacate , conform simularilor deja nu ma multumeste sub nicio forma un telescop cu raportul obiectiv / focala mai mic de 1 / 8 , in asa fel incat sa fie struto-camila : acceptabil si pentru DSO ( camp vizual minim 2,5 grade ) , dar si pentru planete .
Cred ca un telescop cinstit ( Newton ) incepe de la un minim 150 mm diametru in sus ( 203 , 254 etc ) si barlow + cateva oculare cu camp cat mai mare si de calitate premium ( de la Baader Hyperion in sus ) .
Apare o exagerat de foarte mare ( !!! ) problema : dispare portabilitatea .
Definitiv .
Mai exista si alte probleme secundare : lipsa spatiului de observare si depozitare , deoarece din balconul meu , situat spre Nord ( in Bucuresti , la etajul 5 din 10 ) nu prea ai ce vedea cu binoclul , dar cu o " scula " mai mare... nici atat , o tii degeaba .

O cale de mijloc consider ca ar putea fi telescopul refractar - catadioptric , de genul Maksutov- Cassegrain ; probabil ca ar mai putea exista si alta varianta , dar in acest moment eu am identificat-o doar pe aceasta ca prima alternativa : http://magazin.telescop-expert.ro/travel-max-1271500-goto.html .
Mai studiez...
Oare ce probleme au telescoapele de tipul Maksutov ?
Am remarcat ca majoritatea se feresc de acest tip ...
Sunt greu de colimatat ?
Ajung greu in regimul termic optim pentru observatii astronomice ?
De fapt nu stiu ce sa intreb....
Multumesc pentru sfaturi si interesul acordat subiectului meu , Victor

_________________
Binoclu 1 : Carl-Zeiss Jena Deltrintem 8x30
Binoclu 2 : IOR B7x40
Binoclu 3 : PENTAX SP 8x40 WP
Reflector 1 : inca nu
Reflector 2 : inca nu
Sus
Mars Boy
Membru
Membru


Data inscrierii: 26 Mar 2013
Mesaje: 126



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 10 Noi 2013 19:13 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da. Mak urile ajung mai greu la temperatura ideala si sunt si mai sensibile la socuri ... pe cand refractoarele n ai treaba cu ele la niciun capitol din cele doua. Parca Mak ul e reflector nu refractor cum spui tu ... are oglinda primara si corectoare.
Sus
sternchen
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Iun 2012
Mesaje: 1005

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

Localitate: austria

MesajTrimis: 11 Noi 2013 14:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un mak de 127mm nu-i rau,dar cred ca-i cam micut atat pt planete cat si pt DSO.Credeam ca la banii astia poti sa iei un mak mai mare,dar am observat ca sunt f scumpe-doar tubul de 150mm depaseste un mak complet de 127mm Goto.

Se spune cu cat apertura e mai mare ,cu atat se pot vedea mai multe.Eu n-am decat lunete pana in 100m si se vede diferenta intre 60 si 90mm.Vreau sa spun sa nu te astepti sa vezi prea multe de la telescoape mici.Poate pe un cer de tara.Insa la oras e nevoie de apertura.cum ziceai si tu,reflectorul e bine sa fie de la 150mm in sus.In sensul asta am auzit(tot pe forum) ca mak-urile de 180mm sunt f bune,dar pretul e pe masura.Avantajul makului e faptul ca e foarte compact la o focala mare,iar daca ai avea si ceva apertura probabil ai reusi sa vezi mai multe si de la oras.

O luneta f portabila ar fi asta ,dar ai nevoie de montura si alte accesorii http://www.hoo-germany.de/product_info.php...R-OTA.html
Sus
hpavictor
Membru
Membru


Data inscrierii: 24 Sep 2013
Mesaje: 28



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Noi 2013 04:15 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mars Boy a scris:
Da. Mak urile ajung mai greu la temperatura ideala si sunt si mai sensibile la socuri ... pe cand refractoarele n ai treaba cu ele la niciun capitol din cele doua. Parca Mak ul e reflector nu refractor cum spui tu ... are oglinda primara si corectoare.

Da , exact asa este in realitate .
Sper ca ati retinut ca eu sunt ( foarte ) incepator , va rog sa-mi scuzati erorile , nu stapanesc prea bine limbajul opticienilor sau astronomilor .
Inca ...
Mai am foarte multe de invatat , va rog , aveti mila ...

Conform exemplelor de pe site-urile cu simulatoare optice am remarcat ( cu strangere de inima si un fior in buzunar ) ca imagini de buna calitate nu poti obtine decat daca folosesti un instrument optic ( reflector Smile conform eratei de mai sus ) cu apertura cat mai mare ( minim-minimorum 150mm , acceptabil 203 mm sau recomandat 254 mm si peste , in functie de nevasta Smile ) .
Problema in lumea reala apare cand discutam de lungimea focala si desigur de costuri .
Daca reusim sa eliminam indicatorul de performanta numit " costuri " putem sa ne concentram atentia pe cel numit " lungimea focala " si aici sunt exagerat de multe lucruri de analizat .
O lungime focala scurta ( raport clasic 1/5 ) a tubului optic are cateva avantaje : lungime mica Smile , deci portabilitate.
Dar necesita oculare cu focala lunga ( 28mm - 50mm ) de calitate daca dorim observatii cu camp mare ( pentru DSO minim 2,5 grade ) si desigur o apertura peste 203 mm , pentru a obtine si o luminozitate suficienta simultan cu o magnificatie " cinstita " .
Daca dorim sa observam ( ca prioritate absoluta doar ) luna sau planetele , schimbam macazul , avem nevoie de o lungime focala relativ mare ( raport clasic 1/12 ) a tubului optic dar si oculare cu un camp vizual cat mai mare , peste 68 grade , cu focala mica ( minim 4mm - 15 mm ) .
In acest mod se pot obtine magnificatii aproape de limita regulii de aur ( uneori in combinatie cu sistem optic tip Barlow cat mai performant x2 , x2,5 , x3 , fapt ce permite marirea combinatiilor optime de magnificatie / oculare etc ) adica la standardul clasic acceptat de dublul diametrului in mm .
In anumite conditii se poate depasi putin ( pana la x1,8 dupa unii experti ) aceasta limita ( referire la dublul diametrului in mm ) cu anumite corectii , DACA calitatea opticii si desigur ( mult mai esential ) daca claritatea atmosferei ( impreuna cu alti factori de mediu gen poluarea luminoasa ) nocturne vor permite acest lucru .
Degeaba beneficiem de o optica incredibil de performanta ( Doamne ajuta ) daca turbulentele atmosferice sau cerul acoperit nu ne permit observatii astronomice sau nu permit magnificatii suficient de mari , corespunzatoare cu nivelul opticii ...

Pana la urma , pentru orice incepator sau avansat , amator sau profesionist , totul este clar : observatiile astronomice sunt influentate direct de calitatea " sculelor " optice si de turbulenta atmosferei .
Calitatea " sculelor " in cazul informarii corecte a utilizatorului final , este , total " intamplator " direct proportional cu bugetul alocat ( marimea investitiei Smile ) iar observatii si ulterior satisfactii " cinstite "nu se pot obtine cu o optica de duzina caracterizata ca " low cost / entry level " , recomandata ca standard fiind numai buna pentru " incepatori " pe majoritatea site-urilor de profil .
Pai in acest caz , cu o " scula " putin performanta dar ieftina , un incepator oarecare , va deveni instantaneu incepator terminator .
Adica va " termina " inainte de a incepe sa invete stelele etc .
Ce ar mai fi de facut , o data ce am identificat aceste diferente de optica specializata ?
Putem alegea calea de mijloc ( probabil ca un exemplu acceptabil ar putea fi struto-camila gen Newton de 203 , focala 1/ 8 ) si un set complet de oculare ( minim 5 bucati ) de la 4mm pana la 50mm + barlow 2x + un DSLR pentru " poze " sau instrumente optice dedicate pentru fiecare tip de observatii astronomice .
Da , poti fi incepator si sa detii si sa folosesti corespunzator un binoclu 8x56 ( sau mai bine un 9x63 ) pentru orientare , meteoriti , DSO sau comete , o luneta cu minim 80mm obiectiv pentru observatii solare ( obligatoriu cu filtre ) si inca minim doua telescoape ( minim 203 si 1/5 focala pentru astrofoto si DSO si un minim 254 + 1/12 focala pentru luna sau planete ) , filtre , monturi Go To , laptop+ soft astronomie , masina ( de preferat una incapatoare , gen 4x4 ) , bani suficienti pentru achizitionare , si cel mai important , timp liber disponibil si cer senin .
Si multa sanatate !
Eu mi le doresc pe toate odata Smile .

E clar ca pot fi erori in cele scrise mai sus si imi cer scuze anticipat .
In cazul in care moderatorul decide ca acest subiect nu mai corespunde si trebuie redenumit sau mutat la o alta sectiune a forumului cu un profil mai adecvat acestui subiect , il invit sa procedeze conform regulamentului .
Scuze pentru neplacerile pricinuite .
Cu respect , Victor

_________________
Binoclu 1 : Carl-Zeiss Jena Deltrintem 8x30
Binoclu 2 : IOR B7x40
Binoclu 3 : PENTAX SP 8x40 WP
Reflector 1 : inca nu
Reflector 2 : inca nu
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact