Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m45-concurs.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224726
Numar de utilizatori inregistrati: 2837
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian T.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 543 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Cum găsesti lucruri în căutător?


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Alex Doppelgänger
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Iul 2013
Mesaje: 16

Motto: Per aspera ad astra.

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Aug 2013 02:25 Download mesaj
Titlul subiectului: Cum găsesti lucruri în căutător?
Raspunde cu citat (quote)

Salutare,

Iaca în cele din urmă am reușit și eu să pun mâna pe un telescop second-hand de la unul din membrii grupului. Foarte drăguț, și chiar îmi place la nebunie. Este vorba de un reflector Sky-Watcher 130/900 cu montură EQ2. În afară de Barlow 2x care îmi dă bătăi de cap (deh, e ăla care vine by default cu telescopul), n-am nici o problemă cu componentele.

Alte probleme au apărut la orizont, însă, în această seară, când am scos telescopul la o sesiune de căutat chestii: am găsit doar Luna. În rest, n-am reușit să găsesc nimic. Explicație: nu în sensul că nu se vede nimic prin telescop, se văd chiar foarte bine stelele. Problema este că nu am apucat să găsesc nimic deosebit: o galaxie, un roi de stele, etc. Așa că am o întrebare (care poate părea stupidă pentru cei avansați și intermediari) referitor la găsitul de lucruri de văzut prin telescop:

Cum găsesc obiecte (deep-sky, planete, etc.) în căutător? De exemplu: știu care este constelația Andromeda, știu unde ar trebui să se găsească galaxia Andromeda. Le pot localiza cu ochiul liber, dar după aceea cum fac să le localizez și cu acel căutător? Știu că trebuie să mă uit în el și să îl îndrept către punctul de interes și atât, în teorie.

Ideea e că prin căutător se reduce drastic din field of view (față de cel cu ochii liberi) și în plus mai apar și alte stele (față de cele văzute cu ochiul liber) datorită faptului că și căutătorul "mărește" (știu că se preferă alt termen, dar nu mi-l amintesc, scuze), lucru care mă induce în eroare și mai mult.

Și mai clar: mă uit cu ochiul liber la constelația Andromeda, știu unde ar trebui să fie galaxia Andromeda, bag ochiul în căutător, mă pierd complet. Sunt o puzderie de stele și nu mai recunosc deloc stelele care formează constelația sau forma acesteia, ca să pot să le centrez în căutător.

Astfel, știind că e nevoie de exercițiu (să mă uit pe sky-chart-uri, să invăț constelațiile ca pe Tatăl Nostru) și căutătorul este centrat, mai trebuie să țin cont de ceva?

Mulțumesc anticipat pentru ajutor,
Cer senin!

_________________
Per aspera ad astra.
Sus
Niky360
Membru
Membru


Data inscrierii: 07 Iul 2012
Mesaje: 480



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Aug 2013 03:18 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ai centrat imaginea din cautator cu cea pe care o da telescopul ?

- Daca nu , incearca sa faci acest lucru ziua pe un stalp sau in balconul vecinului , mai intai gasesti cu telescopul un "balcon" iar apoi blocand axele de miscare (RA si dec.), fixezi centrul cautatorului in acel "balcon".

- Daca da , atunci incerca sa tii un ochi deschis cand te uiti prin cautator astfel cu un ochi o sa vezi stelele normal , iar prin cautator cele din zona respectiva.


De cat este cautatorul?

A si felicitari de achiztie , eu detin un 114/900 de care sunt multumit , pe parcurs o sa vezi cate poti observa cu 130-ul. Poate din Bucuresti o sa fii putin dezamagit , dar din afara orasului o sa vezi ca a meritat achizitia.

Pentru inceput iti recomand cateva DSO-uri usoare din Bucuresti: Galaxia Andromeda, Roiul dublu din Perseu , M13(roiul globular din Hercules) , dar si M27 (Dumbell Nebula).

Saturn il ai pozitionat spre SV la inceputul serii , iar Jupiter dimineata la 5 spre est.
Sus
cmatei
Membru
Membru


Data inscrierii: 09 Sep 2009
Mesaje: 844



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Aug 2013 05:42 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@Alex: tehnica se numeste "star hopping", probabil exista si un termen romanesc pe care nu-l cunosc insa.

Practic: gasesti intai o stea stralucitoare in zona. Cu o harta in fata, iti stabilesti un "traseu" marcat de alte stele stralucitoare, catre obiectul pe care vrei sa-l gasesti. In general, vor fi suficient de apropiate (5-6 grade) incat sa vezi doua odata in campul cautatorului, sau suficient de aproape oricum cat sa nu te "pierzi". De ex, M31: pleci de la Mirak, gasesti mu And, apoi nu And. Cand ai gasit nu And, o sa ai si M31 in campul cautatorului. Necesita un pic de exercitiu pana te lamuresti de relatia intre miscarile monturii si deplasarea pe cer (plus eventualele inversari ale imaginii in telescop/cautator).

Cum spunea si Niky360, trebuie ca in prealabil sa fi aliniat cautatorul cu telescopul (poti sa faci asta si ziua, pe un obiect/bec indepartat), asa incat atunci cand un obiect e centrat in cautator, sa fie centrat si in telescop.

Alta metoda, valabila daca ai cercuri gradate reglabile: centrezi o stea stralucitoare, setezi cercurile gradate la coordonatele ei RA/DEC pe care le iei de pe harta/planetariu/catalog si le blochezi. Apoi misti montura pana cand pozitia indicata e cea a obiectului cautat (pe masura ce trece timpul, indicatia RA va fi gresita daca nu ai motoras de urmarire pe RA).

Inca alta metoda: poti folosi in loc de cautator (luneta), un "red dot finder". Asta e un ecran transparent, cu un punct rosu iluminat in mijloc. Fiindca nu mareste si nici nu inverseaza imaginea, unii considera ca e mai usor de folosit. Are dezavantajul evident ca poate fi folosit doar cu stelele pe care le poti vedea usor cu ochiul liber.

Constelatiile si stelele mai importante o sa le inveti din necesitate Smile
Sus
Alex Doppelgänger
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Iul 2013
Mesaje: 16

Motto: Per aspera ad astra.

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Aug 2013 08:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut, Nicky360, cmatei. Smile

Mulțumesc pentru sfaturi. Da, când mă refeream la căutător că ar fi centrat, mă refeream la faptul că e aliniat. Mea culpa. Very Happy Da, este aliniat, dar problema este că mă pierd.

Am să încerc ce mi-ați recomandat, star-hopping și red dot finder, în speranța că o să prind mai repede asta. Cu atât mai mult o să vreau să îmi iau un red dot finder, fiindcă nu îmi arată imaginea inversată (care mă scoate din sărite Laughing ).

Thanks!

_________________
Per aspera ad astra.


Ultima modificare efectuata de catre Alex Doppelgänger la 14 Aug 2013 10:29, modificat de 1 data in total
Sus
MrMxyzptlk
Membru
Membru


Data inscrierii: 02 Mai 2012
Mesaje: 730



Localitate: Sfantu Gheorghe

MesajTrimis: 14 Aug 2013 09:44 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Este un program numit SkyTools, exista varianta trial/demo, crae m-a ajutat pe mine la inceput si ma ajuta pana in ziua de azi.

http://www.skyhound.com/index.html

Descarca programul, completeaza si selecteaza absolut corect toate datele tale: telescop, cautator (daca are imaginea inversata sau nu), locatia, oculare etc. Dupa acesta poti sa faci harti pentru orientare, o sa-ti arate cum se vede cu cohiul liber, prin cautator si prin telescop cu ocularul selectat. O sa-ti dea o idee ce trebuie sa vezi. Insa la Andromeda: este maibine sa cauti in aceasta perioada ori dimineata, ori daca vrei sa faci observatii seara undeva in octombrie-noiembrie se va vedea ideal seara.

_________________
SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da
Sus
Alex Doppelgänger
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Iul 2013
Mesaje: 16

Motto: Per aspera ad astra.

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Aug 2013 10:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mulțumesc, MrMxyzptlk, chiar foarte folositor software-ul. Îl descarc de îndată ce ajung acasă. Very Happy
_________________
Per aspera ad astra.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 11 Noi 2010
Mesaje: 1079



Localitate: Brasov

MesajTrimis: 14 Aug 2013 10:54 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

MrMxyzptlk a scris:
Insa la Andromeda: este maibine sa cauti in aceasta perioada ori dimineata, ori daca vrei sa faci observatii seara undeva in octombrie-noiembrie se va vedea ideal seara.


M31 e deja rasarita la 12 noaptea; este vizibila insa inspre est.

Ce pot sa zic: tinteste intai privind in lungul tubului catre zona unde intuiesti ca se afla galaxia. Apoi te uiti in cautator; poti sa si misti usor intreg telescopul sus-jos, stanga-dreapta, pana cand in cautator apare pata cetoasa (asa se vede galaxia la puteri si aperturi mici). Centrezi pata in campul cautatorului, si apoi te uiti prin telescop, cu ocularul cu focala cea mai lunga. Daca alinierea intre cautator si telescop e buna, ar trebui sa regasesti galaxia in campul ocularului.

Sfatul lui MrMxyzptlk este insa foarte bun: pregateste-ti din timp sesiunea de observatii. Fie harti, fie iti simulezi in Stellarium tot procesul de a gasi obiectul.

A, si sa nu uit: ai zis ca gasesti usor luna. Poti atunci sa verifici si sa corectezi alinierea cautator-telescop:
- Prinde luna in centrul ocularului in telescop. Blocheaza montura telescopului
- uita-te in cautator
- regleaza suportul cautatorului pana cand aduci luna in centrul cautatorului
Daca s-a miscat un pic telescopul, o sa trebuiasca sa perfectionezi reglajele, folosind aceiasi pasi.

_________________
Alex
Astronomical Ephemerides
Sus
Alex Doppelgänger
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Iul 2013
Mesaje: 16

Motto: Per aspera ad astra.

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 14 Aug 2013 11:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut, Herr_Alien. Smile

Da, finderscope-ul era aliniat și cu Luna și a fost aliniat și pe zi. Cred că problema e că (pe lângă faptul că nu știu încă să caut ca lumea) acesta este finderscope-ul din pachetul telescopului și nu are o construcție prea grozavă. Când mă uit în el, îmi apare și un inel negru, care încurcă rău de tot (nu, nu e crosshair-ul). Explicația ar fi că are apertura "oprită" (termenul folosit de tipul din video-ul ăsta, mai spre sfârșit), din câte îmi dau seamă. Adică am desfăcut, și în spatele lentilei din față este un inel negru din plastic care face parte din structura finderscope-ului și nu permite luminii să intre cu totul. Din câte am înțeles, problema asta nu apare la finderscope-urile mai puțin ieftine.

Pe lângă asta, după cum am spus mai sus într-un alt mesaj, mă scoate din sărite faptul că se vede totul inversat și răsturnat. Mai mult mă bagă în ceață. Laughing Așa că mă duc azi să îmi iau un Red Dot Finderscope, ca să scap de problema asta. Am înțeles care sunt avantajele și dezavantajele lui și p entru moment îl prefer p-ăsta.

Cât despre pregătit sesiunea din timp, așa am să fac. Și am să mă pun pe învățat constelații ca lumea (fiindcă doar Orion, Carul Mic, Carul Mare, Cassiopeia și Pegas nu-s de ajuns Laughing).

Thanks, guys! Very Happy

_________________
Per aspera ad astra.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9025

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 14 Aug 2013 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut Alex

Cu rabdare,urmand sfaturile si facand practica, si iarasi practica, vei ajunge sa faci aceasta orientare cu mare usurinta.
Dar nu fara sa inveti constelatiile,fara asta nu te descurci nici macar cu un telescop cu go-to.
Ca sa faci asta ,sunt multe carti disponibile.
Dar te va ajuta enorm o planisfera.
Daca nu poti cumpara una,construieste-ti una.Implica otara de printare,taiat cu foarfeca,iti mai trebuie carton si niste lipici...si om al stelelor te-ai facut.
Pornesti de la constelatiile stiute si dupa primele succese n-o sa te mai poti opri.

Deocamdata esti in postura celui care si-a cumparat masina dar nu cunoaste semnele de circulatie.

Succes,Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Alex Doppelgänger
Membru
Membru


Data inscrierii: 13 Iul 2013
Mesaje: 16

Motto: Per aspera ad astra.

Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 15 Aug 2013 00:05 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut, Mircea.

Da, adevărat. Problema este că deși cunosc o mână de constelații, în momentul în care mă uit pe cer (poate sună dubios), pur și simplu ne la mai găsesc, adică nu le mai recunosc. Very Happy Dar am să aprofundez, nu-i problemă, știu că trebuie să le cunosc bine ca să mă pot bucura în voie de telescop, deci nu mi-e frică.

Am o planisferă, dar e cu latitudinea de 42°, din Franța. Plus că orele sunt în CET, deci e și mai multă bătaie de cap. Din fericire pot printa hărțile constelațiilor oferite gratuit de cei de la Observatorul "Amiral Vasile Urseanu". Smile

Azi mi-am cumpărat și Red Dot Finderscope-ul și sunt foarte mulțumit de el, în momentul de față. Chiar găsesc obiectele ușor. Păcat că sunt nori și nu pot vedea aproape nimic.

Mulțumesc pentru sfaturi,
și dacă diseară nu se poate, atunci cer senin mâine seară! Smile

_________________
Per aspera ad astra.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 9025

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 15 Aug 2013 14:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ce-ti spun eu acuma e nitel erezie.Dar pentru invatarea constelatiilor ,crede-ma,trei grade nu conteaza.
Nu conteaza nici orele ca-s CET.
Oriunde pe latitudinea de 42 grade,la ora ''locala'' 00:00 (sau la orice alta ora) se vad aceleasi constelatii.
Sa zicem asa,la miezul noptii al locului ,si astronomul din Georgia ,si cel din Muntenegru si cel din Spania vad aceleasi constelatii.Faptul ca unul le vede cu o ora sau doua mai devreme sau mai tarziu dupa socoteala englezului,nu are nici o relevanta aici.
Foloseste deci cu curaj planisfera si citeste orele ca TLR.
Ramane diferenta celor 3 grade,dar cum am zis...
Esti un norocos daca vezi orizontul.

Mircea

_________________
http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
https://groups.io/g/The60mmTelescopeClub
Dotare :reflectoare ,lunete,cateva binocluri si un catadioptric
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact