Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_0503_1ab_final.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236023
Numar de utilizatori inregistrati: 2870
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

bubble nebula

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 31 Aug 2012 04:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Un Bubble din seara asta - 20 expuneri de 600 sec la -5 grade (din care am folosit la stack doar 15) in H-alpha 7nm.
Set-up: Equinox 80/500 F6.25 / EQ6 cu EQMOD, camera ATIK 314L+, ghidaj cu ORION SSAG si luneta 80/400 F5
Ghidaj si achizitie prin MaximDL
Calibrare cu 10 dark-uri
Levels si curves cu PS2.

Cand o sa vina vremea (dupa luna plina), o sa fac si expuneri in SII si OIII ca sa fac o compozitie in narrowband.

Bubble Halpha 600sec.png
 Descriere:
 Marime fisier:  831.7 kb
 Vizualizat:  de 8715 ori

Bubble Halpha 600sec.png

Sus
achy1978
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 31 Aug 2012 08:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Deja i9ncepi sa te apropii de ceea ce poate cu adevarat setup-ul tau .... felicitari Wink !
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 31 Aug 2012 12:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Deci inseamna ca pot sa postez si eu la Avansati? Wink
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 31 Aug 2012 12:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu mai bine reunim noi sectiunile (aviz Admin-ului) ca intr-adevar poza ta bate spre avansati si ar fi pacat ca ei sa nu beneficieze de asa frumuseti ...Smile
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 31 Aug 2012 12:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

[postat de doua ori din greseala...]
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 02 Ian 2013 21:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am facut o referire recenta intr-un post de azi cu Flame si Horse Head Nebula (02 ianuarie 2013) la un software pe care l-am descoperit de curand - StarTools. In link-ul pe care l-am indicat, am vazut tipi care erau gata sa cumpere licenta de Pixinsight pentru prelucrarea imaginilor astronomice si care au renuntat la el in favoarea StarTools (care e si de 3 ori mai ieftin in plus).
Eu am devenit de asemenea fan al StarTools si am inceput sa refac prelucrari mai vechi cu acest program, iar rezultatele sunt naucitoare pentru mine.
Iata Bubble Nebula de mai sus reprelucrata cu StarTools.

Bubble_StarTools.PNG
 Descriere:
 Marime fisier:  781.96 kb
 Vizualizat:  de 8452 ori

Bubble_StarTools.PNG

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 22 Iul 2013 03:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

In seara asta m-am intors la Bubble Nebula cu telescopul nou (MN190) si am facut 5 achizitii a cate 900 de secunde cu H-alpha 7nm (au fost mai multe dar am aruncat cateva).
E interesant de vazut diferenta de scara a imaginilor cu cele 2 telescoape (luneta apocromata de 80/600 si MakNewtonul de 190/1000).
Prelucrarile de finete au faost facute cu StarTools.
Am sa mai fac niste expuneri in perioada urmatoare (sa treaca luna plina) in OIII si SII si am sa incerc un Hubble palette precum si niste prelucrari alternative, acum sunt prea somnoros sa mai fac ceva.

Bublle Ha 5 expuneri x 900 sec [1024x768].jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  99.05 kb
 Vizualizat:  de 8209 ori

Bublle Ha 5 expuneri x 900 sec [1024x768].jpg

Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 22 Iul 2013 09:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Super! Felicitari!(si pentru noul telescop)
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 22 Iul 2013 13:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc. Mai e nevoie de expuneri multe sa iasa ceva frumos. Daca e vremea buna, cum se anunta, am sa continui diseara.
Telescopul nu e chiar nou, l-am luat in iarna, e un review al lui pe la rubrica corespunzatoare. Doar ca l-am folosit destul de putin din cauza vremii si a faptului ca am vrut intai sa termin observatorul.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 23 Iul 2013 04:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am mai facut 13 expuneri din care am dat jos 4 din ele, deci rezultatele de mai jos sunt pentru 14 expuneri de 900 sec in Ha la -5 grade, calibrare cu dark si bias.
Am prelucrat cu StarTools in doua moduri diferite. Initial am vrut sa pastrez doar una din ele si sa vi-o arat dar la final mi-au parut interesante ambele, fiindca scot in evidenta lucruri diferite - prima, structura filamentoasa a norilor de hidrogen iar a doua, densitatea lor (e si un pic mai artistica, dupa mine).

Bublle Ha 14 expuneri x 900 sec_ST1 [1024x768].jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  130.35 kb
 Vizualizat:  de 8081 ori

Bublle Ha 14 expuneri x 900 sec_ST1 [1024x768].jpg

Bublle Ha 14 expuneri x 900 sec_ST2 [1024x768].jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  107.24 kb
 Vizualizat:  de 8081 ori

Bublle Ha 14 expuneri x 900 sec_ST2 [1024x768].jpg

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 28 Iul 2013 13:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Seara de sambata spre duminica am petrecut-o la observator, facand poze la ce am inceput mai demult si nu am dus la bun sfarsit.
Asa ca am pozat la Bubble in continuare, de data asta in OIII. Luna nu a fost chiar deranjanta, fiind intr-o faza destul de mica in acest moment ca sa strice expunerile in OIII. Am facut pana dimineata 13 expuneri de 900 secunde , numai ca 4 le-am aruncat direct la gunoi - una era miscata iar la trei din ele am observat un fenomen ce aparea la download-ul pozei din camera in calculator. In speta, imi aparea o dunga alba pe orizontala si de la ea in jos, poza era ca un televizor fara semnal (cu "purici"). Pun asta pe seama faptului ca am pus un prelungitor la cablul USB al camerei. Prelungitorul este foarte bun (USB-3 cu mufe aurite), dar daca nu e din cauza asta, e nasol.
Am facut prelucarile un pic diferit pentru OIII. Am calibrat si stack-at cu MaximDL si am facut curves si levels in Photoshop PS2, fiindca nu mi-a placut ce facea StarTools pe acolo. Toate astea dupa ce in prealabil am facut niste flat-uri la filtrul OIII. Am observat ca dintre filtrele narow-band, OIII e cel mai susceptibil de a "vedea" neuniformitatile de iluminare, deci necesita flat-uri.
Dupa ce am obtinut o poza decenta in OIII, m-am intors in MaximDL si am combinat culorile asignand R=Ha, G=Ha si B=OIII.
Rezultatul pare promitator. Am sa mai fac niste expuneri in OIII in seara asta si apoi trec la SII, sa vedem ce iese.

Bubble Ha_Ha_OIII 1-1-1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  727.54 kb
 Vizualizat:  de 8013 ori

Bubble Ha_Ha_OIII 1-1-1.jpg

Sus
Vlad
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 30 Iul 2013 23:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

salut

trebuie sa te axezi mai mult pe procesare, acum ca problemele "tehnice" le-ai rezolvat (tub nou si bun, montura merge bine, filtre cum trebuie...partea de achizitie e terminata, insa e pacat sa nu profiti la maxim din imaginile capturate)

Aici de exemplu, in Ha sunt trei probleme principale:

1. stelele nu au fost bine protejate
2.Prea multa reducere de zgomot ti-a cam mancat din detalii si accentueaza efectul "acuarela"
3. Nu prea ai tonuri medii, tranzitia este cam brusca intre zonele intunecoase si cele luminoase.

In Photoshop nu mai tin minte cum s-ar proceda, dar exista foarte multe totoriale.

Pentru Pixinsight exista mai multe tutoriale chiar pe pagina lor si te mai pot ajuta si eu. Nu uita ca merita sa incepi orice procesare printr-o deconvolutie.

Cat despre flaturi, te asigur ca sunt chiar mai importante decat darkurile. Incearca sa faci mereu flaturi, ai sa vezi ce diferenta importanta la sfarsit
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 18 Aug 2013 22:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am descoperit pe net o poza wide-field a zonei unde se afla Bubble, facuta in narrowband si am avut o surpriza foarte mare. Zona este foarte interesanta si nu inteleg de ce in TheSky nu apare nimic acolo in afara de Bubble si M52... Poza este deosebita si am zis ca e ok daca o pun aici, poate inspira pe cineva in viitor.

SH2-157 (inclusiv Bubble).jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  277.23 kb
 Vizualizat:  de 7831 ori

SH2-157 (inclusiv Bubble).jpg

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 25 Aug 2013 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vlad, multumesc pentru feed-back si am sa tin cont de sfaturi. Am inceput sa ma ocup un pic mai mult de procesare, dar vreau sa experimentez pe pozele mele sau pe ale altcuiva care le impartaseste cu ceilalti plecand de la pozele brute (destul de putine pe aici). Pentru asta am nevoie de material, pe care incerc sa-l produc cat pot mai mult in perioada actuala.
Am sa pun mai jos rezultatul final probabil pe anul asta (poate va mai interveni o procesare ulterioara care sa refaca toate minusurile inregistrate pana aici), rezultat care cuprinde si expunerile SII.
In total avem 15x900sec Ha / 9x900sec OIII / 10x900sec SII - adica 8.5 ore expunere totala.
In perioada urmatoare am sa incerc sa rezolv cumva cu flexura iar rezultatele si metodele folosite le voi publica pentru cei interesati la topicul "Automatizare observator - consideratii personale".

Bubble SII_Ha_OIII 2-1-3 [1024x768].jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  121.84 kb
 Vizualizat:  de 7744 ori

Bubble SII_Ha_OIII 2-1-3 [1024x768].jpg

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 23 Iul 2014 21:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am hotarat ca Bubble Nebula este pentru mine una din cele mai frumoase nebuloase, pe care am sa-mi incerc fortele in fiecare an, ca sa vad cum mai stau.
Odata cu achizitia OAG-ului si a unei camere sensibile de ghidaj, am reinceput expunerile la aceasta frumoasa nebuloasa si anul acesta. Rezultatul obtinut cu 2 expuneri de 900 de sec. pe Luna plina, prezentat pe aici - http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=130866#130866 , m-a determinat sa continui expunerile folosind acelasi set-up, fortand mai tare la timpul de expunere si profitand si de faptul ca Luna devenea tot mai mica si aparea tot mai tarziu. Din cauza vremii, nu am reusit sa strang prea multe expuneri, am mai aruncat cateva din ele (am devenit pretentios) si mai jos aveti rezultatul unui stack din 1x1200 sec si 7x1800 sec in Ha, totul facut prin MN190/EQ6/Atik314L+ cu OAG.

Am si ceva expuneri in OIII si SII dar acum invat sa fac prelucrarile NB cu PixInsight si mai dureaza un pic pana sa va arat ceva care sa merite.

NGC7635_1x1200+7x1800 Ha_Pix.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  776.19 kb
 Vizualizat:  de 7343 ori

NGC7635_1x1200+7x1800 Ha_Pix.jpg

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact