Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Hartley_2_Roiul_Dublu_x~0.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224032
Numar de utilizatori inregistrati: 2824
Cel mai nou utilizator inregistrat: Dan.M
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 512 la data de Vin Mar 29, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Camerele CCD - definitie, avantaje, tipuri - stie careva?


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Camere CCD

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
al_pacino
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Feb 2011
Mesaje: 54



Localitate: Romania

MesajTrimis: 15 Mar 2013 15:03 Download mesaj
Titlul subiectului: Camerele CCD - definitie, avantaje, tipuri - stie careva?
Raspunde cu citat (quote)

Care sunt diferentele dintre camerele CCD dedicate, cum ar fi cele produse de Apogee si celelalte camere (DSLR, webcamuri, etc.)? Care ar fi avantajele lor?
Am citit ca ar fi de doua tipuri, unele care sunt folosite numai pentru foto si altele numai pentru video. E adevarat? Nu exista camere CCD care sa le faca pe amandoua, adica foto si video stream in acelasi timp?
Sunt camere CCD care scot numai alb-negru si altele color? Scuzati intrebarile aparent "tampite", dar chiar as vrea sa ma lumineze cineva. Multumesc.
Sus
saiph
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 19 Sep 2007
Mesaje: 2270

Motto: Sky is not the limit, it's the target

Localitate: Bucuresti // Cracovia

MesajTrimis: 15 Mar 2013 16:30 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Camerele CCD - definitie, avantaje, tipuri - stie careva
Raspunde cu citat (quote)

al_pacino a scris:
Care sunt diferentele dintre camerele CCD dedicate, cum ar fi cele produse de Apogee si celelalte camere (DSLR, webcamuri, etc.)? Care ar fi avantajele lor?
Am citit ca ar fi de doua tipuri, unele care sunt folosite numai pentru foto si altele numai pentru video. E adevarat? Nu exista camere CCD care sa le faca pe amandoua, adica foto si video stream in acelasi timp?
Sunt camere CCD care scot numai alb-negru si altele color? Scuzati intrebarile aparent "tampite", dar chiar as vrea sa ma lumineze cineva. Multumesc.



Sunt sigur ca sunt utilizatori de camere mai experimentati pe forum care te pot lamuri mai in detaliu, dar, pe scurt, despre ce ar fi vorba, si le luam pe rand.

Un webcam nu se va putea ridica niciodata la nivelul unei camere CCD dedicate, cum nu se va putea ridica nici la nivelul unei camere dSLR. Aplicatiile in care camera poate fi si una web sunt cele in care "scena" este suficient de luminoasa, sau subiectul este suficient de stralucitor, astfel ca, limitat fiind de viteza cu care camera poate achizitiona si salva cadrele sa permita inregistrarea imagini (statice sau dinamice) ale acestuia. Sensibilitatea la lumina este destul de scazuta, nivelul de zgomot destul de ridicat, iar rezolutia senzorului (fie CCD, fie CMOS) destul de mica, in comparatie, spre exemplu, cu o camera foto dSLR (sau asemanatoare, mai ales generatiile mai noi). De regula nu au racire pe senzor si nici display. Aplicatiile clasice includ: Luna, Soare, planete - pentru noi, precum si supraveghere/spionaj, video-chat/conferinta - pentru restul populatiei Razz Conversia pentru astro presupune atasarea unui adaptor potrivit standardului de focuser cu care vine telescopul, un filtru IR-cut si eventual o mica modificare pe placa de baza a camerei pentru a permite timpi mai mari de expunere (cu riscul de a creste zgomotul indus termic, daca nu se iau si masuri de racire concomitent). Pentru planete ai nevoie de un numar de cadre intr-o secunda; pentru DSO e nevoie de un numar (mare) de secunde pentru a obtine un cadru...

O camera CCD dedicata pentru astronomie este oarecum cun fel de webcam, doar ca nu-l folosesti pt video-chat Very Happy Glumim, dar pe spatele unei camere CCD nu o sa gasesti un display, ci un mare cooler (radiator+ventilator). Senzorul ei poate avea dimensiuni variate, in functie de aplicatii - camerele pentru planete pot avea senzori de dimensiuni mai reduse, transfer mai rapid al imaginilor din senzor in buffer si din buffer in PC prin interfata (USB, FireWire etc..); camerele pentru DSO au de regula senzorul ceva mai mare (unele chiar foarte mare), vitezele de transfer mult mai reduse, datorita dimensiunilor in primul rand. Imaginea poate fi achizitionata fie direct in culori (dar atunci vei remarca mici compromisuri la alte capitole - zgomot de culoare, viteza de transfer, eventual dimensiune imagine..), fie alb-negru (dar atunci vei fi nevoit sa achizitionezi imagini folosind filtre specializate si sa recombini pe canale, ceea ce nu e neaparat greu, daca ai tot ce-ti trebuie). Gabaritul tinde sa fie ceva mai mare fata de o camera web normala, tocmai din cauza unitatii de racire, precum si a mufelor cu diverse destinatii (alimentare, achizitie, ghidare..). Unele chiar sunt mult mai mari si mai grele decat un dSLR profesional.

Camerele dSLR reprezinta optiunea cea mai la-ndemana (de cele mai multe ori) pentru astronomii amatori, care vor si pot sa imbine utilul cu placutul, intrucat camera merge folosita atat la poze de zi/natura/portrete/peisaje etc, cat si la poze de noapte, DSO si uneori chiar planete. Principalul avantaj il constituie independenta aparatului de alte echipamente (laptop, cabluri de conectare, soft...), unde mai pui ca display-ul te ajuta foarte mult, mai ales atunci cand are si live-view. Senzorul are dimensiuni mai mari decat la web-cam sau la camerele CCD obisnuite/mici/medii si este suficient de sensibil incat la o expunere de cateva minute sa poata surprinde stele si alte obiecte foarte foarte slabe (mag. +14 -- +16, in functie si de telescop). Senzorul este protejat de catre producator cu un filtru IR-cut incorporat, dar pt DSO e recomandata indepartarea lui. Majoritatea nu au element de racire, iar zgomotul (indus nu doar de senzor) poate fi destul de usor diminuat, ca si in cazul camerelor dedicate, prin tehnici de achizitie/procesare specifice. Astronomii mai experimentati, sau cei profesionisti daca mergem mai departe, sunt de parere ca o camera dSLR nu e tocmai camera pentru astronomie; dar... ce sa-i faci, nu toti ne permitem dotari demne de un observator; ne descurcam cu ce avem Smile

_________________
*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________
Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6435



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 15 Mar 2013 19:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

As mai adauga ceva la cele spuse de Saiph.

Vorbind de dimensiunea senzorului, ce conteaza de fapt, si face diferenta, este dimensiunea fiecarui pixel in parte. La camerele web sunt inghesuiti multi pixeli pe o suprafata mica, si avem astfel pixel de 1,5 microni sau dimensiuni apropiate. Deci o suprafata colectoare de 2 -3 microni patrati. La camerele DSLR, pixelii pot avea latura de 5-8microni, deci suprafete de la 25 la peste 60 microni, si evident, o mult mai mare sensibilitate nativa a senzorului. Asta inseamna ca semnalul dat de un senzor web trebuie amplificat puternic, si de aici zgomot mare, gama dinamica mica. Si evident, si calitatea materialelor folosite este alta, designul etajelor de prelucrare este altul, mult mai elaborat la DSLR decat la web.

Important este si etajul de prelucrare a semnalului dat de senzor. Astfel, la DSLR se pot observa diferentele pe care acest design al etajului de procesare il genereaza asupra imaginii finale. Exista camere de la diferiti fabricanti, realizate cu acelasi senzor de la Sony, iar rezultatele, si in materie de zgomot, de sensibilitate la diferite lungimi de unda, si de rezolutie. sunt sesizabil diferite.

La camerele CCD dedicate astrofoto, se folosesc si pixeli cu dimensiunea laturii de pana la 20 microni, vorbesc de cele destinate amatorilor. Deci suprafete colectoare ''imense'' relativ la camerele web. Dar si preturile sunt la fel. Iar amplificarea si procesarea semnalului e gandita special pentru utilizare in astrofoto.

_________________
Dragos N
Sus
al_pacino
Membru
Membru


Data inscrierii: 14 Feb 2011
Mesaje: 54



Localitate: Romania

MesajTrimis: 16 Mar 2013 12:45 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am mai vazut o separatie la camerele CCD dedicate, ceva de genul - back illuminated, front illuminated si interline transfer. Care ar fi diferentele dintre ele? Camerele dedicate pot face si videostream si fotografii, sau sunt camere care fac numai foto, respectiv, numai video? Camerele pentru DSO (cu senzor mai mare) nu pot fi folosite la fel de bine si pentru planete? Si acea unitate de racire, la ce foloseste practic?
Sus
cmatei
Membru
Membru


Data inscrierii: 09 Sep 2009
Mesaje: 844



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 16 Mar 2013 14:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Senzorii back-illuminated au eficienta cuantica (QE) mare dar foarte scump de produs. In general sunt folositi la CCD-urile de pe telescoapele mari, fiind cum spuneam, foarte scumpi Smile

Senzori pot fi cititi in doua moduri: full frame sau interline. La interline, langa fiecare coloana de pixeli activi (sensibili la lumina) mai e una in care la citire se transfera sarcina din coloana activa. Lipseste la ccd-urile frame transfer. Consecinta e ca la ccd-urile frame transfer ai nevoie de un obturator mecanic pentru ca pe durata citirii sa nu mai fie sensibil la lumina, la cele interline nu.

Camerele CCD astro au in general senzori frame transfer, pentru ca vrei ca o suprafata de silicon cat mai mare sa fie ocupata de celulele active. Pe de-o parte au nevoie de shutter mecanic, pe de alta parte pentru a reduce zgomotul de citire sunt citite lent (secunde bune), deci nu pot fi folosite la filmare. In consecinta, nu sunt folositoare pentru planetare.

Unitatea de racire serveste la ... racire Smile CCD-ul are zgomot termic semnificativ, care se dubleaza la fiecare 6-7 grade crestere de temperatura. Camerele de amatori racesc cu elemente termoelectrice (peltier) pana la 40-50 grade sub ambient (-20..-30C), la telescoapele mari senzorul sta intr-un dewar cu azot lichid si ajung la foarte mult sub zero.

Vezi si CCD University.
Sus
dragos.n
Membru
Membru


Data inscrierii: 20 Dec 2007
Mesaje: 6435



Localitate: Ploiesti

MesajTrimis: 16 Mar 2013 14:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Camerele CCD dedicate foto sunt facute sa ia imagini cu timp lungi, sau foarte lungi de expunere. Minute, zeci de minute, chiar mai mult. De aceea au acel etaj de racire, pentru ca in functionare, la fel ca orice alt circuit electronic, se incalzesc, si asta genereaza electroni termici, care creaza pe imagine semnale false, cunoscute sub numele de pixeli fierbinti, sau cum i se spune in Romania, ''pixelu'albastru''. Aceste camere capteaza o singura imagine in tot timpul de expunere, nu o succesiune de imagini, deci nu pot fi folosite pentru video.

La camerele video astronomice nu ma pricep. Si din pacate nici la restul intrebarilor nu pot sa-ti raspund fara teama de a gresi.

_________________
Dragos N
Sus
valy
Membru
Membru


Data inscrierii: 21 Iul 2005
Mesaje: 10590



Localitate: Bucuresti

MesajTrimis: 16 Mar 2013 16:00 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Legat de a doua parte a intrebarilor:
- la dso conteaza timpul lung de expunere cu zgomot minim, nu prea are rost sa faci film dar banui ca driverele/softul de captura ar putea face si film, oricum poti face film din imagini separate. Racirea e pt. a minimiza zgomotul, cu cat cipul e mai incins cu atat ai zgomot mai mult
- la planete conteaza numarul de cadre pe secunda, timpi de expunere scurti, sensibilitate mare la timpi scurti. Pt detalii planetare n-ai nevoie de rezolutii mari, 300x200, 600x400 poate fi ok, iti trebuie insa sensibilitate mare si fps ca sa poti trage multe cadre in timp scurt, de exemplu la jupiter apare rotatia planetei daca stai mai mult de cateva minute, iar in acel interval tebuie sa tragi cat mai multe cadre ca sa ai un rezultat din stacking bun.
Poti face si dso cu camere planetare si viceversa dar n-ar fi o utilizare optima.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Camere CCD

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact