Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234671 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2849 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Adrian Adi |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5162
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 07 Dec 2013 07:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cred ca-i asta: http://en.wikipedia.org/wiki/Struve_1694
In catalogul WDS apare ca 12492+8325 cu 3 componente principale:
AB (STF1694) pa 324 deg, sep 20.90 arcsec, mag1 5.29, mag2 5.74
AC (WAL 63) pa 223 deg, sep 73.30 arcsec, mag1 5.29, mag2 11.50
Componenta B este la randul ei dubla spectroscopica.
Este la aceeasi distanta (7°14') fata de Polaris si fata de Epsilon Ursae Minoris.
Si este pe linia dintre Polaris si Kappa (5) Draconis (nu X).
Alta dubla semnificativa n-am gasit sa corespunda descrierii tale. Si nici un nume mai omenesc.
Mai vrei adnotari ? HR 4893, HD 112028, BD+84°290, HIP 62572, SAO 2102, Σ 1694 A, STF 1694 A, Struve 1694 A, GC 17443, ADS 8682 A, CCDM 12492+8325 A, 北極五  |
|
Sus |
|
 |
bill-yam Membru

Data inscrierii: 25 Noi 2013 Mesaje: 9
|
Trimis: 07 Dec 2013 14:49 Download mesaj |
Titlul subiectului: buna ziua |
|
|
|
pana la urma cu doaua seri in urma,am iesit in spatele blocului si am indreptat binoclul catre ce era mai stalucitor .prima stea pe care am vazuto a fost Procyon,o stea foarte mare si frumoasa:).Pleiade, care se vedea atat de frumos,Aldebaran,iar la urma din constelatia Orion... Betelgeuse,Rigel si desigur M42. am observat cele enumerate pana mi au inghetat mainile.m42... se vedeau doua stele inconjurate de o ceata destul de luminoasa,in sus si josul acelor stele erau alte perechi de stele care aproape erau luminate de acea ''ceata''.Domnul Mircea,sunt foarte multumit de binoclu din toate punctele de vedere:aspect(foarte bine intretinut),calitatea imiaginii atat in natura(nu am sesizat aberatii cromatice;culori pe marginea obiectelor) cat si pe cer(stele punctiforme).imi place claritatea si luminozitatea astrilor observati,ma incanta la nebunie si ma simt ca un copil care are cea mai buna si pretioasa ''jucarie'' .detaliile observatiilor sunt un pic cam sarace dar asta este partial,cu placerea si ambitia tot inainte totul se va schimba.o harta a cerului imi mai trebuie si intre timp voi indrepta binoclul catre ceea ce s a observat de cei care au postat in acest topic si voi incepe cu ultima postare a D-lui Mircea ,si cu tot ce imi este accesibil din zona in care ma aflu. |
|
Sus |
|
 |
bill-yam Membru

Data inscrierii: 25 Noi 2013 Mesaje: 9
|
Trimis: 07 Dec 2013 15:04 Download mesaj |
|
|
|
multumesc Herr_Alien pentru sfat,am facut acest lucru instinctiv dar acum prin confirmarea ta am mai ajustat inca o data pentru asigurarea claritatii maxime  |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 07 Dec 2013 23:10 Download mesaj |
|
|
|
nobody a scris: | Cred ca-i asta: http://en.wikipedia.org/wiki/Struve_1694
In catalogul WDS apare ca 12492+8325 cu 3 componente principale:
AB (STF1694) pa 324 deg, sep 20.90 arcsec, mag1 5.29, mag2 5.74
AC (WAL 63) pa 223 deg, sep 73.30 arcsec, mag1 5.29, mag2 11.50
Componenta B este la randul ei dubla spectroscopica.
Este la aceeasi distanta (7°14') fata de Polaris si fata de Epsilon Ursae Minoris.
Si este pe linia dintre Polaris si Kappa (5) Draconis (nu X).
Alta dubla semnificativa n-am gasit sa corespunda descrierii tale. Si nici un nume mai omenesc.
Mai vrei adnotari ? HR 4893, HD 112028, BD+84°290, HIP 62572, SAO 2102, Σ 1694 A, STF 1694 A, Struve 1694 A, GC 17443, ADS 8682 A, CCDM 12492+8325 A, 北極五  |
Da , despre asta trebuie sa fie vorba , Multumesc mult @nobody , esti la fel de prompt ca intotdeauna . _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
aandrei Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013 Mesaje: 494
Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei. Localitate: Constanta
|
Trimis: 20 Mar 2014 22:26 Download mesaj |
|
|
|
Cer senin ca sticla si eu la serviciu... M51 usor de reperat, dar fara prea multe detalii. Daca nu as fi stiut deja cum arata, as fi spus ca are forma de ochelari asimetrici...
Marte prin binoclu capata o suprafata (mica) ceea ce ii accentueaza culoarea.
Nici urma insa de M101 ...
TS 20x80 Astro _________________ Newtonian Dobson Capella 10", F 4,7 |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 26 Aug 2014 06:45 Download mesaj |
|
|
|
Am fost in concediu .Desigur, nu am pierdut ocazia sa arunc o privire prin binoclu pe cer de tara.
M-am uitat in carul mare, fara sa vad prea multe.Apoi am inceput cu Calea Lactee, dintr-un capat la celalalt, ce se vedea foarte fain cu ochiul liber.Am vazut nebuloase, galaxii (cu forma unor pete cetoase fara structuri bine determinate, dar la cele mai mari se putea vedea o diferenta de contrast pe suprafata), grupari de stele.Un mic spectacol..au fost vreo 10 obiecte DSO de admirat.Undeva langa galaxia noastra spre vest am vazut o galaxie/nebuloasa rotunda insotita de o steluta. Sa fi fost m51? |
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1080
|
Trimis: 26 Aug 2014 09:06 Download mesaj |
|
|
|
sternchen a scris: | Undeva langa galaxia noastra spre vest am vazut o galaxie/nebuloasa rotunda insotita de o steluta. Sa fi fost m51? |
Galaxia noastra e cam in toate directiile, privind din inauntrul ei
"The Whirlpool Galaxy (also known as Messier 51a, M51a, or NGC 5194) is an interacting[6] grand-design[7] spiral galaxy with a Seyfert 2 active galactic nucleus[8] in the constellation Canes Venatici"
Daca te uitai in zona constelatiei Canes Venatici ("sub oistea carului mare") atunci e posibil. _________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

|
Trimis: 15 Feb 2015 09:28 Download mesaj |
|
|
|
Doua seri frumoase in weekend. Cea de sambata, in care am reusit sa revad stelele variabile din plan, si cea de vineri, care a fost chiar un pic ciudata.
Vineri nu am facut estimari de stele variabile, ma simteam obosit si lipsit de chef. Nu am vrut in sa sa ratez o seara senina, si am scos la aer toate 10x50-urile din dotare ("Ruski", "Fantoma" si jumatea de Revue).
Am luat la ochi atat M31, cat si M42, cat si pe Jupiter, ma interesa sa fac o comparatie intre toate jucarelele. Review-urile pentru Phantom M1050 si Tento 10x50 sunt in rubricile respective, binoclurile nu au evoluat in timp, a ramas totul la fel.
Toate instrumentele mi-au dat imagini frumoase, atat pentru cele doua obiecte Messier cat si pentru Jupiter si suita de sateliti.
Monocularul insa mi s-a parut o combinatie ciudata. In centrul campului mi s-a parut mai bun decat binoclurile: stelele bine stranse in puncte mici. Campul insa se degradeaza mai repede decat la Tento, desi la un camp aparent de 55 grade monocularul ar fi trebuit sa se comporte mai bine decat Tento-ul, care are AFOV 60 grade.
Inca o chestie ciudata: privind prin monocular, campul imi parea mai intunecat, si mai ingust. In binoclu, folosind doar un ochi (acelasi ochi ca si cel folosit cu monocularul) - o senzatie identica.
Ei, folosind ambii ochi, am perceput campul vizual mai larg, si mai luminos. Pana si grosismentul perceput a fost un pic mai mare, ceea ce e ciudat rau. Pana la urma, tot ce am facut este sa deschid si celalalt ochi.
A mai sesizat cineva fenomenul asta? _________________ Alex
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

Data inscrierii: 17 Feb 2016 Mesaje: 81
Motto: "Nu privi in jos..ridica-ti fruntea, ochii si inima catre Cer!" Localitate: Alba Iulia
|
Trimis: 06 Mar 2016 23:29 Download mesaj |
|
|
|
La sugestia d-lui Mircea Pteancu am sa incep sa scriu aici observatiile facute cu binoclul.
Am reusit sa gasesc in Alba Iulia un loc ferit de intuneric, si am iesit in jurul orei 20:00 la observatii.
Mi-am propus eu mai multe tinte, dar au aparut norii si am renuntat, dar am reusit mai bine de jumate de ora sa ma plimb prin constelatii.
Bineinteles ca am reluat ceea ce am vazut pana acum, fiindca am avut parte de un cer mai clar, si surpriza placuta pt mine a fost nebuloasa din Orion, pe care am luat-o in vizor la 15x, dupa care am marit zoom-ul la 30x, si desi era mai instabila imaginea, am reusit sa obtin o imagine mai clara si mai frumoasa decat data trecuta. Si cu binoclul mic la 10x25 am reusit o imagine imbunatatita.
Pleiadele de data asta mi-au oferit o imagine mai spectaculoasa, iar la 30x am reusit de data asta sa vad multe stele mai micute in jurul lor, pe care data trecuta nu le-am vazut. Cu 10x25 nu pot sa ma pronunt la o diferenta fata de data trecuta, dar sunt vizibile clar.
Hyadele mi-au parut asemanatoare..
Am trecut apoi in Canis Major, unde am coborat sub Sirius, iar cu 20x am reusit sa identific mai slab M41, iar dupa ce am marit zoom-ul, l-am rezolvat, fara respiratie si cat mai teapan, sa am o imagine cat mai stabila. Cu 10x25 nu am sanse la 41, nici nu am incercat.
Urmatoarea constelatie a fost Racul, unde, cu 15x am localizat M44, si l-am rezolvat ok dupa un zoom la 30x si un focus. Cu 10x25 nu am mai incercat, dar nu cred ca vedeam mare lucru, poate foarte mic..
De acolo am trecut la vecinii Gemeni, unde am pus binoclurile pe Pollux, si in constelatia asta am incercat M35. Nu am reusit, desi dupa multe incercari, sa il localizez. Poate ca am trecut pe langa el si nici macar nu l-am observat, ochiul neavizat de incepator isi spune cuvantul. Am gasit in constelatie stelele Tejat, Propus si 1Gem, iar M35 teoretic trebuia sa il gasesc deasupra. M-am tot invartit in zona aceea, dar, nici urma de M35. Asta e, data viitoare!
Inca un lucru pe care nu l-am vazut data trecuta au fost lunile lui Jupiter. la 30x de data asta am reusit sa vad 4 luni. Greu de stabilizat imaginea, dar vizibil niste puncte mici luminoase. Chiar si cu 10x25 am reusit sa vad 1 luna, cea care in 30x se vede cel mai bine.
Cam atat am reusit in seara asta, dupa care s-au adunat norii. Macar sunt multumit ca am mai adaugat la lista doua Messier.
O seara placuta in continuare, numai bine, si Cer senin! _________________ Refr: Bresser Skylux 70/700; Astrolon 60/700AZ
Binocluri: Celestron 10-30x50; Omegon 10x25. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

Motto: "Nu privi in jos..ridica-ti fruntea, ochii si inima catre Cer!" Localitate: Alba Iulia
|
Trimis: 07 Mar 2016 18:06 Download mesaj |
|
|
|
Wow, dl Mircea, multumesc mult de informatii.
Mi-a placut montura in furca inversa, si parghia, dar, inca nu sunt hotarat.
ideea e ca mi-ar fi mult mai usor o parghie de umeri, si in acelasi timp as putea sa incerc sa fac ceva cu un trepied foto care sta acasa nefolosit. Oricum as alege, mi-ati dat niste idei geniale, si cu siguranta o sa imi fac observatiile mai usoare pe viitor.
Pana atunci, ma mai chinui asa vreo doua-trei ture..
Dar o sa ma apuc cat de curand de un proiect din asta
Inca o data, multumesc! _________________ Refr: Bresser Skylux 70/700; Astrolon 60/700AZ
|
Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

|
Trimis: 07 Mar 2016 19:02 Download mesaj |
|
|
|
O alta modalitate implica un scaun cu spatar: stai pe el un pic lasat pe spate. Dispar in modul asta o buna parte din miscari. _________________ Alex
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

|
Trimis: 07 Mar 2016 19:31 Download mesaj |
|
|
|
E o idee buna, dar ma apuca rasul cand ma imaginez iesind cu scaunul dupa mine prin santurile cetatii din Alba Iulia, iar trecatorii se inghiontesc si rad, si se uita la mine ca la maimuta
faza cu scaunul e valabila cand fac o iesire in afara orasului unde nu ma vede nimeni...
Cu un trepied chiar si cu trecatori pe langa mine nu m-as simti stanjenit. Dar, tolanit pe un scaun, da..  _________________ Refr: Bresser Skylux 70/700; Astrolon 60/700AZ
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 07 Mar 2016 20:20 Download mesaj |
|
|
|
Jimmy2016
Dispozitivul de stabilizare MacRoberts nu elimina toate miscarile.
Cele rapide si cele mai deranjante ,datorate tremurului mainilor, sunt insa eliminate.
Ramane componenta mult mai lenta indusa de miscarea de respiratie.
Asta e , la respiratie nu renunt de dragul binoclurilor.
Cu binoclu 10x 50mm montat pe asemenea dispozitiv ,rezolv fara probleme stele duble cu separatia de 30'' .
Si mie mi-a placut furca inversata si montura ''Tiny Titan'' descarcabila aici :
http://www.burgessoptical.com/uploads/9/5/...ctions.pdf
Am ales sa construiesc /nu spun sa inventez deoarece suna pretentios si fara rost / ''Parghia binoculara'' din cauza monturii Penelopa al carei cap este tip ''Teu''.
Ar fi trebuit sa schimb ,sa demontez una , sa montez alta, daca voiam sa trec de la luneta la binoclu pe furca inversa/ ''Tiny Titan'' sau invers.
Noaptea la ora 23 sau la ora 01 nu mi-ar fi convenit sa mesteresc.
Singurul dezavantaj al parghiei mele este ca nu pastreaza obiectul observat in camp ca si montura paralelogram.
Dar avand un numar mult mai mic de componente si articulatii , sunt sigur ca parghia este mai usor de construit si este probabil mai rigida.
Tot asa cred ca stau lucrurile cu furca inversa.
Ceea ce eu as modifica la furca inversa : placa orizontala de care se prinde binoclul as face-o cu o prelungire /balconas triunghiular / spre observator ,echilibrul l-as pastra prin montarea proportional inclinata a bratelor laterale ale caror greutati ar fi deci deplasate spre inainte , mai departe de observator.
Astfel observatorul are mai mult loc sa se aseze langa si... nu hartuieste sexual trepiedul.
Orice vei alege ,iti urez spor si incantare la observatii si eventuale constructii ATM si sa spunem ca Phil Harrington , apostolul observatiilor binoculare : ''nu uita , cu doi ochi e mai bine decat cu unul !''.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Jimmy2016 Membru

|
Trimis: 07 Mar 2016 20:59 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc inca o data, dl Mircea
O intrebare mai am, sau, o idee. Credeti ca asa ceva ar putea avea aplicatie in observatiile cu binoclul? Mie mi-a placut ideea de stabilizare prin centrul de greutate oferit de steadycam. Tremuratul in cazul filmarilor DSLR il rezolva. Oare, ar putea fi folosit un binoclu pe asa ceva? A mai incercat cineva?
https://www.youtube.com/watch?v=aD4ZfXsFZFo _________________ Refr: Bresser Skylux 70/700; Astrolon 60/700AZ
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|