Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
NGC6946_1_-_Copy_copy_-_Copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 229903
Numar de utilizatori inregistrati: 2892
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Don
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

The Steam Locomotive

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 30 Iun 2012 22:18 Download mesaj
Titlul subiectului: The Steam Locomotive
Raspunde cu citat (quote)

Azi am terminat de asamblat refractorul RFT de 70mm F/4 facut dintr-un obiectiv de binoclu, tub de copiator A3 vechi de 80mm, prisma diagonala de calitate (cu multumiri dl. Mircea Pteancu!), focuser elicoidal de microscop ZEISS de 34mm adaptat cu bucsa elastica la 1.25".

Imagini cu instrumentul puteti vedea (si comenta) aici:
The Steam Locomotive

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
starbuck
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 01 Iul 2012 00:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte fin lucrat iar negrul acela mat cu inelele aurii arata excelent ! Ce mai, opera de arta, felicitari !

De asemenea in urma sugestiilor domnului Mircea Pteancu (caruia doresc sa-i multumesc si eu cu aceasta ocazie) am facut si eu un mini RFT tot cu o lentila de 70mm F/4 de la un binoclu si folosind un ocular APEX de 28mm obtinand astfel un exit pupil de 7mm. Asta il califica ca si un RFT dar oricum se vede ca adevaratul potential RFT abia este zgariat la apertura asta.

Inca o data, felicitari pentru lucrare !
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 01 Iul 2012 00:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mulțumesc, starbuck! Sper că ne-o prezinți și tu pe-a ta! Smile

Încă nu am încercat-o la modul serios, m-am uitat puțin la Lună cu luneta ținută în mână, rezemată pe ceva, cu un ocular plossl de 12.5mm (aprox.20x) și imaginea prezintă culori naturale și cratere sharp. Pe timp de zi am remarcat o ușoară curbură la marginea câmpului, folosind tot un plossl de 32mm, dar nu este deranjantă, imaginea fiind foarte clară, mai bună decât la binoclul 10x50. In principal voi folosi însă un ocular kelner cu reticol, recuperat și adaptat la 1.25", pe post de căutător. Vreau să-i pun un led pentru iluminarea reticolului, acum se vede doar dacă vizez obiecte luminoase cum e Luna.

Sus
starbuck
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 01 Iul 2012 07:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Curbura la marginea campului e specifica lentilelor de binoclu unde avand in vedere goana dupa apertura aceasta reprezinta un compromis bun datorat si suprapunerii campurilor vizuale de la ambele lentile. Dar cand folosesti o singura lentila atunci curbura aceasta devine mai deranjanta.

Sincer, ma gandeam demult sa-mi postez si eu lucrarea dar nu ma puteam decide la design-ul final. In plus desi design-ul actual la mine a fost conceput rapid si mai mult ca suport de testare pentru optica respectiva, acum dupa mini RFT-ul tau e clar ca ai stabilit noi standarde si trebuie sa-mi revizuiesc si mai serios lucrarea Smile. Oricum voi face tot posibilul sa finalizez lucrarea in cursul acestei luni si o voi posta. Multumesc pentru incurajari !
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 01 Iul 2012 11:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari Erwin! Very Happy . Arata fantastic. Are un aer retro dar si modern in acelasi timp. Imi place asta Smile .
RFT-ul il pui in paralel cu Cass-ul? E numai bun de cautator de comete.
Bucsa aia elastica e facuta pe strung special pentru proiect sau e recuperata?
Spor la finisaje si observatiile ce vor urma Wink

www.cloudynights.com
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 01 Iul 2012 11:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tavi, foarte faina micuta "locomotiva" Very Happy
Felicitari cu atat mai mult, cu cat "sportul" constructiei de instrumente e atat de sarac reprezentat in randul amatorilor romani. Pacat ca cei mai multi dintre ei prefera sa "inroseasca" sectiunea de achizitii iar pe aici, pe selfmade, cam bate vantul. Sa speram ca vremurile se vor schimba ...
Apropo de noul tau instrument, sunt sigur ca daca el ar fi fabricat de chinezi ar fi in totalitate din plastic si fara prisma colimabila ... Laughing

starbuck a scris:
Curbura la marginea campului e specifica lentilelor de binoclu ...

NU, NU, ... e doar mai evidenta in cazul binoclurilor!
Toate sistemele optice cu lentile sau oglinzi active prezinta curbura, doar sistemele corectate in mod special pot atenua fenomenul pana la o limita nederanjanta.
Curbura asta de care vorbim la modul general se manifesta in particular cu efecte distincte:
- primul efect ar fi un grad sporit de neclaritate a imaginii la marginea campului ce este datorat in principal faptului ca obiectivul si ocularul unui sistem au planele focale curbate in sensuri opuse, fenomen ce depaseste in unele cazuri puterea de autofocus/autoreglare a ochiului.
Doar sistemul Gregorian face exceptie, prezentand curburi de acelasi sens ale obiectivului si ocularului insa fenomenul neclaritatii la marginea campului este prezent si in acest caz datorita gradelor diferite de curbura ale celor doua plane focale implicate in ecuatie.
Interesant de stiut ca acest fenomen deranjeaza mai mult la modul nocturn de utilizare a instrumentului.
- al doilea efect se poate manifesta printr-o curbare a imaginii, evidenta in principal tot la marginea campului cunoscuta sub denumirea de distorsiune geometrica de tip "perna" sau "butoi".
Fenomenul este mai deranjant in modul diurn de folosire a instrumentului si aproape insesizabil noaptea.
Niciunul din cele doua fenomene nu se datoreaza in principal obiectivului ci mai degraba ocularului atunci cand acesta este fortat sa lucreze pe un camp mare si pe un raport focal mic.

spor!

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 01 Iul 2012 12:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Merci, prieteni!

Neox, da, asta va fi destinația principală: căutător, dar pot s-o folosesc și independent, pe trepiedul foto când nu am chef de cărat chestii grele. Bucșa a fost făcută pe strung, anume. Am făcut 3 tăieturi parțiale cu un ferestrău mic iar șurubelul lateral apasă pe una din secțiuni și astfel picioarele ocularelor sunt protejate de zgârieturi. Sistemul ăsta merită adoptat și la alte portoculare, e mai simplu de făcut decât cel cu inel interior.

Zoth, în cazul "locomotivei" am remarcat distorsiunea tip butoi, nu e vorba de neclaritate. Este prezentă și la ocularele kelner și la cele plossl cu care am făcut observațiile.

Între timp am mai făcut un adaptor pentru puk-ul vixen la montura piston mare și aștept șina vixen care încă e în lucru la un frezor, ca să pot monta cass-ul cum trebuie.

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 01 Iul 2012 15:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte fromos si de exceptie! Bravo! Un lucru facut temeinic si fara compromisuri. Ca si telescopul dealtfel.

O paranteza:
Iertati-mi ignoranta, de la ce vine RFT? Astea erau niste boxe pe vremuri, din DDR (ca sa ma exprim si eu asa, mai ermetic). Banuiesc ca ese ceva optic dar nu-mi vine nimic in minte.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 01 Iul 2012 15:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Merci, Jimao! RFT=Richest Field Telescope. Condiția ca un telescop să fie RFT este să aibe un câmp real larg, cu pupila de ieșire de 6-7mm. Contează ca raportul focal să fie mic și ocularul folosit să aibe câmp larg și focală lungă. Mai multe detalii aici:
http://www.bbastrodesigns.com/rft.html

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 01 Iul 2012 19:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin
Felicitari,foarte frumoasa noua ta luneta,sa o folosesti sanatos fie drept cautator,fie pointer fie drept luneta RFT.
Conform articolului despre RFT din volumele ATM Ingalls ,in 1911 ,cand a fost lansat conceptul RFT,statisticile indicau faptul ca telescopul RFT ''maximus'' ar fi o luneta scurta de 60mm.

Lucrurile sunt insa mult mai subtile decat par.Performanta telescopului ''Richest Field Telescope'' depinde in primul rand de distributia statistica a stelelor in Galaxie.Statisticile din 1911 au fost eronate.
Un articol din S&T din 1978 (cred) considera ca luneta scurta de 5 toli ar fi RFT ''maximus'' pentru zona Cygnus.
Un Richest Field Telescope optim trebuie sa prezinte 2000 de stele intr-un camp de 65 grade aparente.
Telescoapele mai mici sau mai mari decat cel optim sunt ''Rich Field Telescopes'' daca opereaza la grosismentul echipupilar G=Dmm/7.

RFT-ul ideal trebuie sa asigure ,fata de densitatea stelara si repartizarea numerica a stelelor pe magnitudini,cuprinderea acelui camp vizual care sa contina cele mai multe stele.
Un instrument mai mic nu va prinde magnitudinile mici iar o apertura mai mare ca cea optima,care pretinde un grosisment echipupilar mai mare, deci un camp vizual efectiv mai mic, va ''prinde'' un camp mai mic ,sub saturatia data de densitatea medie.

Cer senin si spor la constructii ATM,Mircea

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 01 Iul 2012 19:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mulțumesc, Mircea și pentru apreciere și pentru precizări, îmi este ceva mai clar acum. Rezultă că luneta mea va necesita un grosisment echipupilar egal cu 10. Va trebui să folosesc un ocular wide field de aproximativ 27mm. Spor și ție la observații și construcții! Timp să fie, că pasiune este! Smile
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 03 Iul 2012 11:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseară, după ce am reușit să fac filet de 1/4" pentru fixarea pe trepiedul foto cu ajutorul unui tarod improvizat dintr-un șurub (am doar filiera), am dat prima lumină lunetei "The Steam Locomotive" de 70mm. Am privit exclusiv Luna aproape plină și imaginea s-a prezentat onorabil cu oculare până la 10mm (27x) apoi cu oculare mai scurte aberația cromatică a început să deranjeze. Totuși cu Hyperion de 8mm imaginea prezintă încă detalii frumoase. Nu am avut nevoie de filtru ND, a fost suficient că diametrul este mic. Apoi am încercat să pun webcam-ul Philips SPC900 însă nu am ajuns în focus, trebuie să schimb șuruburile care țin suportul focuserului pe tub, au cap prea mare și nu permit focuserului să intre mai jos.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 04 Iul 2012 04:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa fiu al naibii , ce dracovenie frumoasa ti-a iesit Very Happy

Imi place combinatia de auriu cu negru.

De la ce binoclu provine obiectivul? E un dublet lipit ?

Mai exista o solutie alternativa la largirea ecartului focuserului: celula obiectivului mobila, reglabila din filetul parasolarului si rigidizata cu arc de diametru mare cat interiorul tubului , care sa impinga celula dinspre interior. Merge bine atunci cand treci de la oculare puternice la cele mai slabe.

Am pus in practica la jumatatea de binoclu pe care am mesterit-o acum vreun an si ceva.

Poate o sa arat modificarea in topicul meu de la SELF-MADE.

catalin.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 04 Iul 2012 08:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Merci, Cătălin!
Și eu am prevăzut reglaj în celula obiectivului care a venit într-o bucșă filetată din plastic cam îngustă. Nu știu de la ce binoclu provine, în orice caz nu cred că a fost nici prea-prea nici foarte-foarte. N-am demontat lentilele din celula originală existând riscul să nu le mai pot pune înapoi așa că nu știu dacă e dublet lipit sau nu. Însă atunci când am determinat poziția focuserului am folosit un ocular de 12.5mm plossl gândindu-mă că n-am niciunul cu punctul de focalizare mai scurt și cu obiectivul înfiletat la capăt în interior. Camera are adaptor mai lung și nu era rău dacă poziționam piesele cu obiectivul pe jumătate înfiletat în celulă. Oricum mai am câțiva mm la focuser pe care-i pot regla, numai să aranjez cu șuruburile de fixare a adaptorului.

Așteptăm cu interes soluția ta, știu că ai multă experiență!

Sus
danto1313
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007

MesajTrimis: 04 Iul 2012 16:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu intarziere,dar ma alatur si eu celor care te-au felicitat.Arata foarte bine.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact