Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Liliensternus Membru

Data inscrierii: 28 Iul 2009 Mesaje: 191
Motto: Nothing lasts forever Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Apr 2011 09:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: EQDIRECT - USB |
|
|
|
Salutare,
Deschid acest topic pentru a prezenta ceea ce este probabil cea mai ieftina si facila varianta de a controla un telescop prin EQMOD.
Puteti gasi aceasta optiune pe site-ul EQMOD:
file:///C:/Documents%20and%20Settings/x010...index.html
Aceasta modalitate de control este folosita de multi prin tari straine dupa cum puteti vedea cautand subiectul pe Google.
Componentele necesare sunt urmatoarele:
Cablu FTDI TTL232R 5V comandat de la BWB Family.
http://www.bwbfamily.ro/usb-rs232-cable-co...17437.html
Mufa DB9 tata:
http://elfast.ro/shop/produse/78-mufe-adap...pire-.html
Carcasa DB9:
http://elfast.ro/shop/produse/78-mufe-adap...a-db9.html
Schema de conectare este dupa cum urmeaza:
Lipiti Pin-ul 6 al mufei DB9 la cablul PORTOCALIU
Lipiti Pin-ul 9 al mufei DB9 la cablul GALBEN
Lipiti Pinii 4 & 5 ai mufei DB9 la cablul NEGRU
Inainte de lipire eu am taiat celelalte cabluri precum si terminalele de lipire ale mufei DB9 care nu erau folosite.
Pretul cablului cu livrare prin curier a fost de 135 Ron. Cu mufa, carcasa, fludor, probabil am ajuns la 140 RON.
Aseara, dupa aproximativ 40 de minute de taiat capetele cablului, lipit si ansamblat carcasa, testat polaritatile prin pinii mufei DB9 am reusit sa ghidez timp de 1h 30min prin luneta de ghid 70/250 pe NEQ 6 Pro.
Singura hiba a fost cand am folosit setarile de puls din PHD care prin default erau de 750 ms astfel obtinand "Calibration failed - star did not move enough", dupa ce am marit durata impulsului la 1500ms, in aproximativ 10 min calibrajul a fost finalizat cu succes si am inceput ghidajul.
Foarte important este sa comandati neaparat VERSIUNEA FTDI TTL 232R 5V, cea de 3v nu va functiona. Dupa ce am plasat comanda, in aceeasi zi am fost contactat de cei de la BWB Family si am insistat ca modelul sa fie de 5V.
Succes tuturor si sper sa fie de folos aceasta informatie tuturor celor interesati.
Cer senin
Mihai _________________ "Sleep softly... eagle forgotten... under the stone.
Time has it's way with you there, and the clay has it's own" |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11411
|
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 01 Mai 2011 19:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: interfata ST4 |
|
|
|
Salutari,
Am o montura EQ3-2 in combinatie cu un un hand controller pe care as vrea sa-l modific conform:
http://www.store.shoestringastronomy.com/eq_mod.pdf
Acum strict legat de conectarea la PC mai ramane portul de autoguider ST4 (cu conector RJ12) la care ma gandeam daca se poate conecta cu cablul USB-RS232 TTL (exceptand solutia GPUSB). Este posibila o conectare directa in cadrul solutiei prezentate aici stiind corespondenta pinilor ?
Merci mult. |
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9778
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Mai 2011 22:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ce ai găsit se referă la conectarea unui UPS tip APC (sursă de tensiune neîntreruptă) la PC, nu este neapărat un standard și nu este neapărat identic cu ceea ce ai în hand-box-controler. Cel mai bine este să identifici conexiunile cu un ohmmetru la capetele cablului original. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 01 Mai 2011 23:40 Download mesaj |
|
|
|
Merci, Erwin ! Legat de conectarea RS232-RJ12(UPS) exista deja un adaptor (zic de RS232 ca alternativa de conectare pe langa USB):
http://www1.epinions.com/prices/CTG_Cables...15_M_beige
Oricat de ieftin si de simplu ar parea adaptorul asta, rog electronistii pasionati de pe aici daca ne pot ajuta cu ceva . Oricum optimism se gaseste, ar fi pacat sa ramanem doar cu el ...
Multumesc |
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 03 Mai 2011 13:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: ... |
|
|
|
Nu cred ca ST4 se poate interfata mai simplu cu PC-ul decat atat (cine nu are port paralel, sa-si cumpere... ) :
http://www.astronomiser.co.uk/guide.htm
Sper sa ajung azi pe la Vitacom sau Electronic BDK (oare mag. Dioda mai functioneaza ???) sa iau niste optocuplori pentru izolrea galvanica... |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9778
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Mai 2011 14:58 Download mesaj |
|
|
|
Vezi că a mai fost o discuție despre portul paralel, nu merg orice adaptoare USB-paralel.
Din păcate magazinul Dioda nu mai este, nu am idee dacă mai funcționează în altă parte. Componente din astea nu prea găsești la BDK, Vitacom e scump, mai încearcă în Iosefin, este un magazin undeva pe dreapta între Piața Kuttl și Piața Iosefin care are multe și mărunte componente. Alternativa: Raiul Electroniștilor de pe strada Maica Domnului din București!  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 03 Mai 2011 16:37 Download mesaj |
|
|
|
Optocuploare am gasit la mag Rubin (paralel cu linia de tramvai, catre Iosefin, pe partea dreapta cum vii dinspre Kuttl).
Sa-ti traiasca portul paralel - eu am mari probleme in gasirea unei solutii de inlocuire  _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Mai 2011 16:49 Download mesaj |
|
|
|
In bucuresti gasesti magazin de electronica Adelectronic se cheama, pe calea Grivitei... nu mai stiu ce numar, eu am ca reper un bar unde mergeam mai demult. In orice caz, e aproape de facultatea de arte si are un semn cu piese electronice in curte. Baietii fac si chestii la comanda, transformatoare, placi integrate etc. _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 03 Mai 2011 18:53 Download mesaj |
|
|
|
@Laurentiu & Erwin
Multumesc mult pentru sugestiile de magazine. Tocmai am trecut azi in drum spre casa pe unde stiam eu ca era Dioda. Acum sunt ceva saloane de coafura iar la o asemenea 'amploare' a logisticii (4 optocuploare) Bucurestiul este cam exclus .
Pentru USB->paralel exista deja un convertor care se cupleaza primul la PC si apoi urmeaza modulul de paralel modificat cu izolare galvanica:
http://www.conectica.ro/display/1-1-639-Ca...6M_1m.html
O alta varianta pe care o folosesc eu este un laptop mai vechi care are si paralel si serial (si mare inovatie la vremea aceea si un USB ! )
@Erwin
Printre altele problema cu porturile paralele (fata de cele seriale) consta mai ales in faptul ca din cauza bit rate-ului mult limitat fata de serial se accepta doar comenzi individuale de comutare a nivelurilor TTL pentru montura si nu se pot trimite intr-un singur pas secvente mai complexe de comenzi (no EQASCOM pulse guiding ???) .
Acum revenind la portul serial initial mai exista o varianta care ar fi mai atractiva din punctul de vedere mentionat anterior, si-anume cu cablu de date serial Nokia DKU-5 (cu variante de conectare la PC pe USB sau serial) care costa in jur de 15 RON si care include deja un circuit de conversie MAX232 cu toata logistica aferenta si este direct compatibil cel putin cu nivelurile TTL 5V din dual axis hand controller-ul meu. Teoretic ar mai ramane comectarea pinilor de la mufa de telefon la portul de autoguider ST-4. |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 03 Mai 2011 19:04 Download mesaj |
|
|
|
starbuck a scris: | @Laurentiu & Erwin
Multumesc mult pentru sugestiile de magazine. Tocmai am trecut azi in drum spre casa pe unde stiam eu ca era Dioda. Acum sunt ceva saloane de coafura iar la o asemenea 'amploare' a logisticii (4 optocuploare) Bucurestiul este cam exclus .
Pentru USB->paralel exista deja un convertor care se cupleaza primul la PC si apoi urmeaza modulul de paralel modificat cu izolare galvanica:
http://www.conectica.ro/display/1-1-639-Ca...6M_1m.html
|
Vreau detalii neaparat daca ai idee despre asta. Am incercat ceva dar nu mi-a iesit ( http://thx8411.over-blog.com/pages/Add_TTL...29030.html ) mai precis nu merge... _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 03 Mai 2011 19:06 Download mesaj |
|
|
|
@Blakut
Scuze, am uitat sa-ti multumesc si tie pentru locatiile de magazine dar dupa cum se pare si in Timisoara se pot gasi componentele respective... |
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

|
Trimis: 03 Mai 2011 19:21 Download mesaj |
|
|
|
@Laurentiu
Legat de:
http://thx8411.over-blog.com/pages/Add_TTL...29030.html
Nu stiu, probabil ca pot fi o groaza de motive (cine nu e patit macar o data cu indicatiile 'sigure' de pe net...).
Daca esti 100% sigur ca schema e corect implementata s-ar putea sa fie o chestiune banala de driver/protocol USB 1.1 sau 2.0. Inca ceva: USB-le de la laptopurile vechi aveau la iesire 3.5 V, de astea mai noi au 5V, ar fi posibil sa fie si asta o problema la implementarea schemei.
Oricum acelasi lucru se obtine combinand adaptorul USB->paralel mentionat cu modulul de izolare galvanica. |
|
Sus |
|
 |
|