-----------------------------------
Erwin
18 Apr 2010 01:27


-----------------------------------
În sfârșit cer senin și la Timișoara, cu toate că am mult de lucru am ieșit să testez focuserul îmbunătățit (tub prevăzut cu fațetă, ax de 4mm) care nu mai patinează nici cu tubul lunetei la zenit. Am făcut observații cu ocularele Hyperion de 24mm, 8mm și 5mm. Mai întâi am observat Marte în apropierea Pleiadelor (M44) la 37,5x se încadrau aproape complet în câmpul de 68 grade și am putut distinge stele din roi până la magnitudinea 9 (cf.Stellarium). Am văzut un satelit care tocmai trecea pe acolo și l-am urmărit câteva secunde. Magnitudinea aproximativă a fost de 6. N-am notat ora, era aproximativ 23:30. Apoi am observat Saturn cu toate ocularele, la 112,5x s-a văzut cel mai bine, cu umbra inelelor pe discul planetei și doi dintre sateliți: Titan și Rhea. Ceilalți sateliți nu s-au putut observa. Seeing-ul a fost destul de bun, doar poluarea luminoasă a fost destul de pronunțată, așa că deși am explorat îndelung câmpuri stelare din Leul și Fecioara n-am reușit să observ niciuna din galaxiile din zonă. Am probat ocularul de 5mm cu inel Baader de 28mm obținând focala de 3,2 și grossissment de 281,25x la Saturn dar nu am putut vedea mai multe detalii, ceea ce e normal la un obiectiv de numai 80mm. Totuși imaginea planetei a fost clară, fără aberații deranjante, însă mai întunecată. La Marte n-am putut vedea detalii nici de astă dată, cu niciunul din oculare. Se prezintă ca o bilă roșiatică, cu aberații cromatice destul de pronunțate. Am mai observat Mizar ca stea dublă alături de Alcor și am căutat zadarnic Whirpool Galaxy. În schimb, am reușit să observ M81 și M82 care s-au văzut ca pete difuze nu prea extinse, tot din cauza poluării luminoase, dar s-au încadrat frumos în ocularul de 24mm. Faptul că le-am putut vedea în aceste condiții vitrege a fost cireașa de pe tort a sesiunii de observații. Un vecin curios a stat câteva minute și i-am arătat Saturn și Marte în Pleiade. Mi-a pus o serie de întrebări și am încercat să-i răspund cât mai bine și pe înțeles. I-am arătat și constelațiile vizibile cu laserul și la sfârșit l-am invitat să-și aducă copiii în altă seară când ies mai devreme.