-----------------------------------
Erwin
18 Mar 2010 01:40


-----------------------------------
Am încercat o ieșire în spatele blocului cu refractorul 80x900, am observat Marte și Saturn cu ocularele Hyperion de 8 și 5mm. Vizibilitatea a fost proastă, de cum am montat instrumentul au început să vină nori tot mai compacți, astfel că pe Saturn abia l-am putut prinde câteva secunde. Am putut observa doar Titan, ceilalți sateliți nu s-au văzut. Inelul apărea ca o line puțin mai groasă. Marte s-a văzut ca un disc mic, fără detalii. Se pare că rezoluția instrumentului este prea mică pentru a vedea ceva pe suprafața planetei, poate doar pe un cer foarte bun. Am așteptat în frig (3grade) sperând să prind o gaură în nori, dar n-am mai reușit, așa că am strâns sculele. Cu această ocazie am constatat ca vibrațiile devin deranjante în ocularul de 5mm, abia am reușit să focalizez. Montura din teu de instalații trebuie îmbunătățită... :) Focuserul merge mai bine de când am pus o plăcuță de teflon pentru presarea axului, între timp am făcut rost de un tub ceva mai gros și o să încerc să frezez o fațetă pentru a mări suprafața de contact între ax și tubul focuserului.