-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Dec 2009 20:28

Asteroidul (12498) Dragesco
-----------------------------------
Cu ajutorul prietenului meu Costel Opriseanu si prin amabilitatea Oanei Sandu,carora le multumesc,am primit azi revista ''Vega'' nr 134/Decembrie 2009.Si se pare ca de aici inainte am devenit abonat si voi primi automat aceasta revista. 

Unul din articole descrie modul in care s-a materializat o propunere a trei dintre veteranii Astroclubului Bucuresti,si anume Dan Vidican ,Costel Opriseanu si Gheorghe Falcoianu.Propunerea celor trei astronomi amatori a vizat observarea asteroidului #12948 ,un asteroid din braul principal,aflat undeva pe la magnitudinea  19 si care poarta numele presedintelui de onoare a Astroclubului Bucuresti,Jean Dragesco.Desi descoperit la 26 Martie 1998,Jean Dragesco era convins ca nu va reusi vreodata sa vada asteroidul dar grupul amintit s-a decis sa-l ajute in aceasta privinta.
Cu ajutorul lui Ovidiu Vaduvescu s-au obtinut imaginile necesare prin telescopul William Herschel de 4.2m de la Observatorul Las Palmas din insulele Canare,cu camera CCD ACAM.Imaginile au fost prelucrate de Adrian Sonka de la Observatorul Urseanu cu softul ASTROMETRICA cat si de catre Dan Vidican cu DS9.
In articol gasim o imagine a asteroidului Dragesco,un tabel cu pozitiile asteroidului si cu erorile de determinare a acestora si descrierea mult mai detaliata a intregii actiuni;o scurta prezentare a faimosului astronom amator Jean Dragesco,clujan la origine, cat si consideratii despre domenii promitatoare in care astronomii amatori se pot implica acum si in anii care vin.
Felicitarile mele tuturor celor ce au contribuit la reusita acestei actiuni in care a fost de fapt omagiat Jean Dragesco, despre care  s-a si spus ca ''este un astronom amator cu realizari de profesionist''.Mircea