Efemeride Astronomice 2013

Necesitatea apariţiei unui anuar astronomic într-o ţară civilizată, care dispune de cel puţin un observator astronomic naţional, este evidentă.

Anuarul astronomic al Institutului Astronomic al Academiei Române, chiar dacă a apărut cu intermitenţe, are o vechime de aproape un secol. Este o publicaţie cu tradiţie care, din păcate, cu greu se poate procura.

DESPRE EFEMERIDE ŞI ACTIVITATEA ASTRONOMILOR AMATORI

Necesitatea apariţiei unui anuar astronomic într-o ţară civilizată, care dispune de cel puţin un observator astronomic naţional, este evidentă.

Anuarul astronomic al Institutului Astronomic al Academiei Române, chiar dacă a apărut cu intermitenţe, are o vechime de aproape un secol. Este o publicaţie cu tradiţie care, din păcate, cu greu se poate procura.

Anuarul este o lucrare de specialitate, întocmită de cercetătorii ce îşi desfăşoară activitatea într-un institut astronomic. Desigur, el este rezultatul unor spicuiri (şi prelucrări) de date şi efemeride din publicaţii de referinţă realizate de marile institute astronomice, precum: “Astronomiceskii Ejegodnik” – Rusia, “The Astronomical Almanac” – USA, etc.

Aşa cum se specifică în prefaţa anuarului, el se adresează şi poate fi util anumitor categorii profesionale, astronomilor amatori, oricui vrea să afle despre anumite evenimente astronomice sau poziţiile aştrilor pe cer. Din păcate, aşa cum a fost el conceput (n.a. anuarul astronomic) ca structură, înţelegând prin asta informaţie şi grafică, utilitatea pentru amatori nu este justificată pe deplin. Câteva rânduri cu explicaţii la începutul fiecărui capitol, apoi tabelele cu efemeridele. Pentru anumite persoane, citirea (parcurgerea) tabelelor e greoaie (plicticoasă), dar este un mod de a afla poziţia unui astru pe cer, ce constelaţii se pot vedea sau ce fenomene astronomice au loc într-o anumită zi.

În alte ţări, diverse asociaţii astronomice sau astrocluburi cu tradiţie, publică o lucrare ca cea pe care o supun atenţiei dumneavoastră, dedicată exclusiv astronomilor amatori.

Acum, după consumarea multor ore de lucru, doresc să vă ofer  publicaţia periodică “Efemeride Astronomice – 2013″.

Este realizată de patru astronomi amatori din Astroclubul SARM-Gorj, cu speranţa că îşi va găsi utilitatea în activitatea ce o desfăşuraţi şi că  pentru o bună perioadă de vreme, va fi publicaţia tuturor astronomilor amatori din România.

Va apărea anual (cu o mică întârziere în acest an) atât online – aici pe forum – cât şi în format tipărit. Mă străduiesc ca până la finele lui decembrie a.c., să poată fi găsit în librăriile mari din câteva oraşe din ţară.

 

Volumul EFEMERIDE ASTRONOMICE 2013 poate fi descărcat de AICI.

 

ATENŢIE: FIŞIERUL ARE DIMENSIUNEA DE ~10 Mb. DESCĂRCAREA POATE DURA ÎN FUNCŢIE DE VITEZA OFERITĂ DE PROVIDERUL DVS. DE INTERNET.

 

Din păcate, decesul colegului nostru Eugen Dimulescu (1970-2012), membru al Astroclubului SARM – Gorj, a întărziat puţin această apariţie. El s-a ocupat de secţiunea STELE ŞI CER PROFUND, pe care am preluat-o pentru finalizare.

În vederea îmbunătăţirii lucrării şi a pregătirii Efemeridelor astronomice pentru 2014, vă rog să adresaţi sugestiile dumneavoastră la adresa deja cunoscută: carte.astro@gmail.com

ESTE DISPONIBILA DIN 23 nov. IN VARIANTA TIPARITA (FORMAT A5), LA PRETUL DE 15.0 RON+TAXE POSTALE.

Cer senin tuturor!

Marcel Jinca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Responses

10.26.12

Felicitări pentru reuşită! Bună treabă!

(La pagina 149 sunt ciudate unităţile de măsură).

10.26.12

Marcel
Te felicit din toata inima,ti-ai asigurat deja un loc binemeritat in bibliografia astronomica romaneasca.
Mircea

10.26.12

Felicitari pentru ducerea la sfarsit a acestui proiect!

astept cu interes sa rasfoiesc foile noii lucrari.

Corneliu

[...] Utila pasionatilor de astronomie, posesori ai unui instrument observatie sau nu, EA 2014, va ajuta sa aflati ce fenomene astronomice au loc la o anumita data, sa pregatiti sedintele de observatii si sa identificati obiectele ceresti pe bolta. Pentru cei care acum afla de aceasta publicatie, puteti studia numarul din 2013 la adresa: http://www.astronomy.ro/efemeride-astronomice-2013_3405.html  [...]

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

4_(2).jpg

Discutii forum

Recomandari

Publicatii

STELE SI CONSTELATII, Marcel Jinca

Fazele Lunii


Luna Noua
Luna Noua

Vechime Luna: 0 zile

Distanta: 63 raze terestre
Latitudine ecliptica: 3°
Longitudine ecliptica: 268°

Arhiva