CANARE 2014 – Expediție pe tărâmul exotic al telescoapelor

CANARE 2014 – www.sarm.ro/canare2014 Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) organizează a patra expediție românească în insulele Canare în perioada 23 mai – 4 iunie 2014. Expediția este organizată în colaborare cu agenția Astro Travels (Ovidiu și Gabriela Văduvescu, membri colaboratori SARM stabiliți în La Palma). Programul expediției se va derula pe insulele La Palma [...]

CANARE 2014 – www.sarm.ro/canare2014

Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) organizează a patra expediție românească în insulele Canare în perioada 23 mai – 4 iunie 2014. Expediția este organizată în colaborare cu agenția Astro Travels (Ovidiu și Gabriela Văduvescu, membri colaboratori SARM stabiliți în La Palma).

Programul expediției se va derula pe insulele La Palma (cea mai mare parte) și Tenerife, două insule bijuterie ale arhipelagului Canare. În program sunt incluse excursii în cele mai spectaculoase locuri de pe cele două insule. În La Palma, peisajul vulcanic, cu aspect selenar și marțian al sudului insulei (vulcanii San Antonio de la 1677 și Teneguia erupt în 1971, plantațiile de banani în lava vulcanică, salinele marine Fuencaliente cu farul și ceasul solar), pe coasta estică piscina naturală La Fajana, capitala Santa Cruz de La Palma, pe costa vestică plajele cu nisip negru, în centru Parcul Național Caldera de Taburiente și vârful Roque de los Muchachos (alt. 2434m – cel mai înalt vârf de pe insulă) cu uriașa căldare vulcanică, în nord pădurea luxuriantă și cascada Los Tilos – patrimoniu UNESCO, bogăția de peisaje contrastante deosebite. Practic, deși are doar 42 de km lungime, insula La Palma prezintă diversitatea unui continent întreg. Se va vizita celebrul complex astronomic Nord European „Observatorio del Roque de los Muchachos” (ORM) la 2400 m altitudine, deasupra norilor, oprire la trei dintre cele mai mari telescoape: Gran Telescopio de Canarias 10.4m (GTC – cel mai mare telescop din lume, unde s-a obținut permis de intrare), William Herschel 4.2m (WHT)  și Magic 2x17m (raze gamma). Programul include o noapte de vis printre telescoape pentru astrofotografie spectaculoasă (obținută cu aprobări speciale). Pe insula Tenerife se va vizita Parcul Național Teide și vulcanul încă activ (cu permis de urcare pe vârf la 3714 m) și zona spectaculoasă de la baza vulcanului. De asemenea, se poate vizita unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri din lume cu animale și plante, fantasticul Loro Parque (cu spectacole cu balene ucigașe, delfini, foci, papagali, tunel subacvatic cu rechini, păduri tropicale etc.) și Grădina botanică.

Din punct de vedere astronomic:

  • Pe cer vor putea fi văzute toate cele 5 planete vizibile cu ochiul liber: Mercur, Jupiter, Marte și Saturn (pe cerul de seară) și Venus (dimineața).
  • Se vor putea vedea constelații sudice invizibile din România: Busola, Mașina pneumatică, Echerul, Altarul, Telescopul, Lupul, Coroana Australă, Indianul, Cocorul, Sculptorul.
  • În noaptea de 23/24 mai va fi maximum de activitate al unui nou curent de meteori care se așteaptă să producă o ploaie de meteori. ZHR preconizat între 100 și 400. Radiant în Camelopardalis. Maxim preconizat pe 24 mai dimineața în jurul orei 7 UT. La Palma se află într-o poziție mult mai favorabilă decât România pentru observarea maximului.
  • 25 mai: conjuncția Lună-Venus pe cerul dimineții, cu cele două corpuri cerești răsărind din Oceanul Atlantic în apropierea conului vulcanic Teide situat pe insula vecină. Configurația e frumoasă și dimineața următoare, pe 26 mai.
  • 30 mai: conjuncția Lună-Mercur pe cerul serii.
  • 31 mai și 1 iunie: conjuncția Lună-Jupiter, pe cerul serii.
  • Vizibilitate maximă a Căii Lactee în zona Săgetător – Scorpion, altitudinea maximă a constelației Scorpion în jurul orei 2 în fiecare noapte. Oportunitate ideală pentru astrofotografie, aici cea mai spectaculoasă parte a Căii Lactee ridicându-se foarte mult pe boltă.
  • fotografie de peisaj nocturn iluminat de lumina palidă a Lunii, condiții ideale pentru imagini spectaculoase de peisaj, La Palma și Tenerife: nopțile de 30/31.05 (30 minute prezența Lunii pe cer seara), 31.05/1.06 (~1 oră prezența Lunii pe cerul serii), 1/2.06 (puțin mai mult de 1,5 ore cu Luna pe cer) și 2/3.06 (2,5 ore cu Luna pe cer). O noapte de astrofotografie (recomandat pe 31.05/1.06) sus la telescoape în La Palma. Două nopți în Tenerife sus lângă Teide (2/3 și 3/4 iunie).

Programul pe zile și ore se găsește la adresa: http://www.sarm.ro/canare2014/program.html

Sejurul cuprinde trei variante: 8, 10 și 12 nopți de cazare. Cazarea se asigură în apartamente cu dormitor, sufragerie și bucătărie complet utilată. Prețurile pentru serviciile pe cele două insule sunt foarte accesibile (chiar mai mici decât un sejur similar în România) și încep de la 215 euro de persoană pentru 8 nopți de cazare în apartament de 4 stele și 5 excursii (4 în La Palma și una în Tenerife). Tarifele în funcție de preferințe (perioadă și servicii) se găsesc la adresa: http://www.sarm.ro/canare2014/costuri.html

În prezent, costul biletelor de avion dus-întors pe ruta București-Madrid-Tenerife-La Palma costă în jur de 500 euro. Oferim asistență în cumpărarea biletelor.

Imagini din cele trei expediții anterioare se găsesc pe site, inclusiv Galeria 2013 unde toate cele cinci excursii ce vor fi organizate sunt prezentate în imagini.

Vă invităm să profitați de această oportunitate de a ajunge într-un astfel de tărâm exotic și a vizita locuri spectaculoase, inclusiv accesul la unele dintre cele mai renumite observatoare din lume și posibilitatea de a vedea și fotografia de aici un cer absolut fantastic, grație faptului că aici locuiesc și lucrează Ovidiu Văduvescu și Gabriela Văduvescu, cei care ne-au facilitat organizarea acestei expediții…

Valentin Grigore și Ovidiu Văduvescu vă stăm la dispoziție pentru orice alte informații.

Contact: sarm.ro@gmail.com, mesaj cu subiectul „canare

Valentin Grigore, tel. 0722 829034

 

14 Responses

04.07.14

Dupa ce a prins maica-mea gsutul intlunetueri, descoperind pagina celor de la Carpinet, cred ca daca ii arat postul asta o sa trebuiasca sa imi iau alt laptop, ca mi-l aresteaza!

Ideal opportunity for astrophotography, here the most spectacular part of the Milky Way rises very high on the dome.

04.07.14

What an awesome expedition! Adrenaline Marketing Pros agrees that this is once in a lifetime experience!

04.07.14

Practically, although it is only 42 km long. As per http://www.drywallarlington.com, the island of La Palma presents the diversity of an entire continent.

Expected maximum on May 24 in the morning around 7 UT. La Palma is in a much more favorable position than Romania for observing the maximum.

04.07.14

The program includes excursions to the most spectacular places on the two islands.

That’s amazing to know and btw, this site is pretty interesting. For more visit Handyman Services Sioux City

04.07.14

Acesta este motivul pentru care cred că astronomii pot obține multe beneficii lucrând mână în mână cu arboriști. De exemplu, cei mai buni arboriști din Victoria BC lucrează cu astronomi pentru a se asigura că copacii sunt curățați în jurul observatorului, astfel încât lumina stelară suplimentară să poată filtra în sticla telescoapelor.

Adauga comentariu

04.07.14

This sounds like an incredible expedition to the Canary Islands, especially for astronomy enthusiasts like drywall and insulation contractors!

04.07.14

Greetings from all of us here at https://www.mywarbible! It’s always the Ideal conditions for astrophotography, capturing the Milky Way at its peak.

04.07.14

Vintage Y2K fashion is more than just clothing; it’s a nostalgic journey into the bold and eclectic style that defined the turn of the millennium. The Y2K era brought us a unique blend of futuristic aesthetics and playful experimentation, and these vintage pieces encapsulate that spirit perfectly. From low-rise denim and bedazzled crop tops to chunky platform sneakers, each garment tells a story of an era that embraced individuality and self-expression. Incorporating Y2K vintage pieces into your wardrobe not only adds a touch of nostalgia but also showcases a timeless style that continues to inspire and captivate fashion enthusiasts. It’s a delightful rediscovery of iconic trends that effortlessly bridge the gap between past and present, proving that great style truly stands the test of time.

04.07.14

These 5 planets are visible to the naked eye of the Best website builder during that event. We really enjoyed it!

04.07.14

Waco Drywall Contractors is wishing everyone an amazing and starry adventure!

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

Image00001_.jpg

Recomandari

Evenimente astronomice

Keine bevorstehenden Events

Calendar

Fazele Lunii



Vechime Luna: 9 zile

Distanta: 62 raze terestre
Latitudine ecliptica: 5°
Longitudine ecliptica: 115°

Arhiva