Calendarul astronomic al lunii februarie 2009

Vizibilitatea Lunii La inceputul lui februarie Luna va putea fi observata pe cerul serii, catre vest, deasupra planetei Venus. In primul patrar Luna va putea fi observata pe 3 februarie, la doar cateva grade de Pleiade, iar pe 7 februarie vom gasi Luna in apropierea celor mai stralucitoare stele din constelatia Gemeni – Castor si [...]

Vizibilitatea Lunii

La inceputul lui februarie Luna va putea fi observata pe cerul serii, catre vest, deasupra planetei Venus. In primul patrar Luna va putea fi observata pe 3 februarie, la doar cateva grade de Pleiade, iar pe 7 februarie vom gasi Luna in apropierea celor mai stralucitoare stele din constelatia Gemeni – Castor si Pollux.

In dupa-amiaza zilei de 9 februarie, in jurul orei locale 16:38, circa 90% din discul lunar va fi acoperit de penumbra Pamantului. Acesta va fi maximul eclipsei de Luna prin penumbra, prima din cele patru eclipse de Luna ale anului 2009.

Eclipsa prin penumbra va incepe in jurul orei locale 14:38 si va avea o durata de aproximativ 4 ore. In Romania eclipsa va fi vizibila in conditii dificile si doar in ultima parte a desfasurarii acesteia, dat fiind faptul ca Luna va rasari pe 9 februarie la ora 17:38.

Incepand cu 14 februarie Luna va putea fi observata si pe cerul diminetii, cand aceasta va putea fi gasita in vecinatatea stelei Spica, din constelatia Fecioara. Pe 17 februarie vom gasi Luna deasupra constelatiei Scorpion, iar in ziua urmatoare Luna va eclipsa Antares, cea mai stralucitoare stea a acestei constelatii.

In ultima parte a lunii februarie, inainte de faza de Luna noua, satelitul natural al Pamantului va putea fi observat pe cerul diminetii in conditii destul de dificile, datorita inclinatiei eclipticii.

Cele 4 faze ale Lunii vor avea loc dupa cum urmeaza:

  • Primul patrar – 3 februarie
  • Luna plina – 9 februarie
  • Ultimul patrar – 16 februarie
  • Luna noua – 25 februarie

Vizibilitatea planetelor

Mercur – in ciuda distantei unghiulare de circa 26°, pe care o va atinge pe 13 februarie, Mercur va putea fi observat in conditii dificile, la orizontul sud-estic. Datorita inclinatiei eclipticii, Mercur se va inalta la maxim 6° deasupra orizontului, pe cerul diminetii.

Venus – poate fi observat in continuare in conditii foarte bune, in partea de vest a boltii ceresti. Distanta unghiulara fata de Soare, a Luceafarului de seara, se va miscora in aceasta luna de la 45° la 35°. Diametrul aparent al planetei va creste de la 30″ la 45″.

Marte – nu poate fi observat in aceasta luna, fiind vizibil doar peste zi.

Jupiter – dupa pozitia de conjunctie atinsa pe 24 ianuarie, distanta unghiulara a planetei va creste de la o zi la alta, ajungand catre sfarsitul lunii februarie la 27°. Datorita acestei pozitii, dar si inclinatiei eclipticii pe cerul diminetii, Jupiter nu va putea fi observat in aceasta luna.

Saturn – poate fi observat in sud-estul constelatiei Leu.

Uranus – datorita pozitiei de conjunctie spre care se indreapta, Uranus va putea fi observat doar in prima saptamana a lunii februarie.

Neptun – datorita pozitiei de conjunctie, pe care o va atinge pe 12 februarie, planeta nu va putea fi observata in aceasta luna.

Evenimentele astronomice ale lunii

Zi Ora Eveniment
03 01:14 Luna in primul patrar.
07 22:00 Luna in perigeu, la o distanta de 361 488 km de Pamant.
09 16:38 Eclipsa de Luna prin penumbra (14:38 – 18:38).
16:50 Luna plina.
12 15:00 Neptun in conjunctie cu Soarele.
13 23:00 Mercur in elongatie vestica maxima (26°).
16 23:38 Luna in ultimul patrar.
19 19:00 Luna in apogeu, la o distanta de 405 129 km de Pamant.
22 07:00 Ultima vizibilitate a Lunii in scadere.
25 03:36 Luna noua.
26 20:00 Prima vizibilitate a Lunii in crestere.

Referinte:

Imagini:

13 Responses

01.31.09

The inclination of the ecliptic in the morning sky, Jupiter will not be able to be observed this month.

Thank you for sharing this amazing post. keep up the great work.

nice post. Thank you for posting something like this

very informative

this is very valuable thing shared

01.31.09

So many valuable points I should have taken notes.

thanks for the post keep sharing

Thank you sharing for this great post.

01.31.09

I found this blog post to be incredibly helpful and informative. Understanding the terms and conditions of a lease is crucial before signing any rental agreement, and this article covers all the essential aspects one should know.

Absolutely great post here. It has a lot of key elements that truly make it work.

01.31.09

I looking forward to your latest update about astronomy!

Cheers | how to build a patio

01.31.09

I’ve read many articles about blogging, but never one about making effective and valuable comments. Clearwater Property Management

01.31.09

Thanks! The mental image of you writing down notes while reading makes me smile. St Petersburg Property Management

Adauga comentariu

* Nume, Email si Comentariu sunt campuri obligatorii

Autentificare site

Album astrofoto

Marte_11_09_05.jpg

Recomandari

Fazele Lunii



Vechime Luna: 19 zile

Distanta: 62 raze terestre
Latitudine ecliptica: -3°
Longitudine ecliptica: 235°

Arhiva